Airpang

Direktlänk till inlägg 4 april 2011

Lika eller olika?

Av Johnny Ottosson - 4 april 2011 10:00


Fraktionering ?

 

Som många har noterat inte minst på Luftvapen Info så pågår det en fraktionering inom tävlingsverksamheten. I Sverige så har vi ju en arrangörsgrupp (AG) som består av en representant ifrån varje klubb, alltså Onsala, Laxå, Falun och Piteå.


Syftet har ju bland annat varit att få fram gemensamma regler då vi i Sverige (ännu) inte har velat ansluta oss till det internationella regelverk som finns för sporten.


Hittils har detta fungerat bra, man har haft gemensamma regler vilket har inneburit att vi som tävlar på mer än ett ställe, exempelvis jag som skjuter både i Laxå och Onsala, har kunnat vara trygga i att samma regler har gällt på alla tävlingar oavsett geografisk plats.


Piteå har nu till den här säsongen lanserat ett eget regelverk, som på viktiga punkter skiljer sig ifrån det som man tidigare har haft gemensamt.


Detta har då vållat en väldig debatt. Som jag förstår Piteå så är tanken dock inte att ersätta de gemensamma reglerna med sitt egna regelverk utan bara komplettera detta med hemkörda regler för sina egna lokala tävlingar, understödda av det faktum att man på grund av sin isolerade geografiska placering har ett mycket sparsamt (läs, obefintligt) utbyte av tävlanden med de andra klubbarna.


Personligen så ser jag själv inget skäl till varför detta ska skapa problem eller irritation. Är man geografiskt isolerad med inget utbyte åt något håll med andra klubbar så kan man ju göra lite som man önskar. Så länge man inte exkluderar de officiella reglerna som man delar i gemenskap med andra klubbar så ser jag absolut inga problem. Det är dock viktigt att man delar de gemensamma reglerna med de andra klubbarna eftersom man i enighet står starka - mot myndigheter och liknande.


Sedan så är det ju alltid så i större grupper när många viljor möts att man måste ge och ta i god förhandlingsordning. Vissa saker får man ge avkall på och därmed även acceptera regeldetaljer som man själv inte tycker är rimliga, för att ha en möjlighet att få med regler som man själv tror på och vill ha ut.


Ett exempel som jag själv tycker är oerhört viktigt är att man inför en licenskontroll på varje tävling så att alla deltagare som skjuter i klasserna över 10J verkligen har licens för sina vapen.


I alla andra skytteformer, ifrån skidskytte till magnumfält revolver, ifrån armborstskytte till skeet och trap så är detta en självklarhet. En licens måste alltid uppvisas på ett licenspliktigt vapen som ska ingå i en tävling.  Självklart kan man tycka, men inte i våra tävlingar.


Anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att klubbarna som sådana utfärdar licensgrundande aktivitetsintyg åt sina medlemmar. Står man bakom en licens för användande i en tävlingsform som man arrangerar så borde det vara full naturligt att man också använder licenserna inom tävlingsformen, eller hur?


Omvänt, ska man verkligen utfärda licensgrundande aktivitetsintyg för en tävlingsform när man själv ändå inte bryr sig om att kontrollera licenserna regelmässigt? Igenom att inte kontrollera licenserna så signalerar man tydligt att man inte anser det vara viktigt om tävlanden har en licens eller inte, man accepterar alltså med andra ord att illegala (svarta) vapen ingår i sina tävlingar.


Jag tycker det känns egendomligt att man med ena handen öppnar för ett samarbete med myndigheterna (utfärdar licenser) samtidigt som man med andra handen motarbetar myndigheternas eget arbete (accepterar illegala vapen i sina tävlingar).


Här behövs en skärpning om man ska kunna stå rakryggade och ärliga i den uttalade strävan att ge sin sport full legitimitet.


Min öppna fråga är därför - vilken klubb blir först att driva frågan om obligatorisk licenskontroll i tävlingsreglementet?

 

 
 
Ingen bild

Thomas

4 april 2011 12:04

He, he...

Många blir nog sura när de läser de sista styckena. Men jag håller med dig vad gäller licenserna!

 
Ingen bild

Gott Minne.

4 april 2011 15:23

Ja lätt att få folk till tävlingarna om licenser skall börja hårdgranskas då! Man måste inte ta luftgevär på blodigt allvar och dessutom så skall det finnas en tävlande som åkte omkring och sköt fåglar från bakluckan på en bil. Vi är flera som minns detta och ett flertal andra "incidenter", det kan ju vara bra att sitta inne med information om det börjar kastas sten i glashus.

Johnny Ottosson

4 april 2011 16:52

Jag ser nog hellre färre seriösa skyttar till tävlingarna än större horder oseriösa. Att locka folk i mängder ser jag själv inte som ett självändamål.

 
Ingen bild

Martin

4 april 2011 17:28

Ett inlägg som retar upp många utan licens men det är inte meningen att ett stort flertal skall få förstöra för oss som har licens på våra vapen. Jag ser det inte som förmildrande att tumma på licenskraven bara för att det är tävling och vi får se hur sturska de oseriösa är när de haft bössorna med sig till tävlingarna utan papper. Jag säger inte mer.

Johnny Ottosson

4 april 2011 17:46

Myndigheterna har skött sin del, idag kan vi får ut licenser igenom våra seriösa klubbar.

Då är det inte mer än rätt att vi gör vår del och stänger dörrarna för de oseriösa som försöker komma med och tävla på olika villkor, alltså utan licenser.

Visst är det ett obekvämt inlägg för de som inte anser sig behöva en licens eller som inte vill/orkar engagera sig i en klubb men igenom att tillåta deltagare att tävla utan licenser så underminerar de seriösa klubbarna sitt eget förtroende i myndigheternas ögon.

 
Ingen bild

Sandstig

4 april 2011 18:57

Var det förra året eller året innan det var nån poliskonstapel som ville besöka Onsala tävlingen? Jag skulle i vilket fall inte vilja stå utan papper på ett vapen när Farbror blå kommer för att kontrollera, vilket dom kommer göra, förr eller senare...Då sitter man nog i skiten...Frågan är ju vad som händer med tävlingsledningen om det visar sig att någon har tävlat med ett licensbelagt vapen utan licens, finns det nån typ av ansvar då? Nån som vet?

Johnny Ottosson

4 april 2011 19:32

Jag är övertygad om att det kommer en dag då polisen dyker upp på en träff. Att de skulle leta runt i folks trädgårdar på jakt efter illegala vapen bedömmer jag som ytterst osannolikt.

Ska man åka på ett illegalt vapen så tror jag det sker antingen igenom att man skjuter sönder något/någon och blir anmäld (tagen på bar gärning) eller att man är så dum så att man släpar med sig ett illegalt vapen på en tävling - för en vacker dag så händer det att ordningsmakten står där.

Vad som händer med den ansvarige arrangören och dennes personliga licenser när polisen hittar en deltagare med ett illegalt vapen och arrangören inte har kollat licens vet jag inte.

Någon som har en gissning?

Min teori är att man åtminstonde inte lär få utfärda några fler licensintyg i den klubben framöver..

 
Ingen bild

SKL

4 april 2011 20:29

Vid påkommet olicenserat vapen i händelse av olaga vapeninnehav beslagtages i fält,fordonet den brottsmisstänkte färdats i .
Man kan tycka att det saknas mer än licenser på vapentävlingar,tex avtryckskontroll så även kontroll av resterande funkktion av dito .Hur märks det att det inte är 11,5 j när det endast får vara max 10 osv. Det verkar som det finns en stor risk att hela luftvapensverige håller på att implodera pga sin egen ruttenhet, och stubinen heter Johnny !

Johnny Ottosson

4 april 2011 20:49

Jag är positiv till att man har en total vapenbesiktning, inklusive inspektion av vapenlicens och en kronografskjutning.

Detta behöver inte ta många minuter i anspråk för varje man.

Igenom detta så ansätter man tonen och lägger ribban för en högre seriositet.

Någon gång så får man ta tag i saken och skapa en struktur och där hoppas jag att våra klubbar går före.

 
Ingen bild

ICA Stig

4 april 2011 20:52

Säger bara Kronograf sen är det nog inte så nätt som mellan 11.5-10joule, det är nog mer 60-80joule mot 10joule "Jo SKL med kronografen mäter man hastigheten".

 
Ingen bild

SKL

4 april 2011 21:47

Kronografen brukar medtagas vid tävling,tyvärr finns det personer som råkar pricka den,vi spekulera här på SKL dessa skyttars lämplighet att deltaga vi FT tävling , förmodligen saknar de licens .

På frågan om vad som händer med skytteklubber som inte kontrollerar skyttens behörighet/licens blir svaret att skytt skriver på avtal som frigör den anordnade skytteklubbens ansvar , i och med detta läggs allt ansvar kring skytts utrusning på den tävlande .
Om detta avtal (som brukar vara en enkel liten lapp) gäller vid en svist , det återstår att se .

Vad kan men då göra för att inte prekärsätta nybörjare och förstagångstävlande o folk som kommer för att de endast är nyfikna och vill prova att gå en runda med +10 joulsbössa ? jag föreslår att tävlinsanordnande klubb utser några tävlingsfaddrar som möter upp dessa människor,,tävlinsfaddrarna skall ha licens/behörighet och allt som behövs för att en provrunda skall vara möjlig .

 
Ingen bild

nonaim

4 april 2011 22:00

SKL: Menar du att det skulle vara ett standarförfarande att beslagta fordon i dessa ärenden? I beg to differ. Att vapnet håller 10 J mäter man, som sagts, i en kronograf och det är, antar jag, en tävlingsförutsättning att vapnet håller 10 J för att få ställa upp i denna klass. Vidare borde du väl, om du nu arbetar på SKL, i a f fått en grundläggande utbildning i straffrätt och därför veta vad våldsmonopolet innebär samt att man inte kan avtala bort denna lagstiftning. Tycker i stort att dina resonemang är väldigt ologiska.

Tycker i övrigt att Johnny slog huvudet på spiken här. Licenskontroll skulle bidra till legitimitet. Det skulle, som diskuterats, antagligen skrämma bort några tävlande, men också locka helt andra människor till tävlingarna på sikt.

 
Ingen bild

SKL

4 april 2011 22:23

Nonaim,du verkar orolig ! Det beslagtages eller omhändertages det som behövs för att utreda brott, om du erkänner vid plats så slipper du vidare påföljder och du kan ta din bil och åka hem,förutsatt att du är nykter .

 
Ingen bild

nonaim

4 april 2011 22:37

Det låter, som sagt, som att du skulle behöva gå om din straffrättskurs. Det du påstår faller också på sin egen logik, men där handlar det givetvis om helt andra tillkortakommanden som är ngt svårare att reparera.

 
Ingen bild

Rps

5 april 2011 00:58


Vem var? är detta?

En tävlande som åkte omkring och sköt fåglar från bakluckan på en bil

 
Ingen bild

SKL

5 april 2011 02:29

Nonaim : Om vederbörande båser upp sig förmycket vid gripandet för olaga,kan han som bekant "verka" torr i munnen.Har personen också vid kontroll ett dunkelt förflutet kan det vara skäl nog för att göra en inspektion i bostaden.
Du inbillar dej väl inte att du har så mycket att säga till om när det väl gäller,i så fall tycker jag synd om dig.

 
Ingen bild

AsiR

5 april 2011 14:57

Kommer att bli JÄTTETREVLIG stämning på tävlingarna nu i sommar när Johnny försökt piska upp stämningen mot många nya inom luftvapenhobbyn.
Det går ju smidigt att skrika på licenser för den som själv har det, men alla vet att det inte är så lätt att skaffa licens. Inte sagt att det är svårt men lätt är det inte. Självklart ökar risken för polisbesök på tävlingarna när inlägg som detta skrivs. Till vilken nytta ? Det har ju alltid varit städat på tävlingarna även om alla inte har licens.

 
Ingen bild

Gösta_80

5 april 2011 15:23

jag tror inte att den här bloggen eller dess författare bidrar till att försämra nån stämning vid kommande tävlingar..
och att lagen kommer för att kolla bössor bedömmer jag som högst ovärdigt när de begås brott av större dignitet än att nån antusiast går en tävling med en bössa som denne inte har på licens...

 
Ingen bild

Luftpickan

5 april 2011 19:29

Hur kan man vara så dum att man deltager i en SKYTTEtävling med ett licensbelagt vapen om man saknar licens?.....Att sen ha mage att gnälla över att det nu inte kommer vara lika riskfritt pga Johnny visar att man är riktigt korkad!!
Dessa inlägg som skrivits får mig att häpna, hur kan man vara så otroligt dum i huvudet egentligen? Det måste vara nytt svenskt rekord i dumhet på nätet...

 
Ingen bild

Krim

5 april 2011 22:14

"Gott Minne!" finns tom bilder på utlänska forum där ägaren av vapnet har lagt upp bilder på fiskmås, skata, och duva som har skjutits med ett ljuddämparförsett luftvapen som det enligt ägaren själv är målskyttelicens på. man undrar ju varför det förespråkas så starkt att man måste visa licens för att få tävla när det inte är så noga när det jagas med vapen som det är målskyttelicens på, tycker det är en jävla dubbelmoral...

 
Ingen bild

SKL

5 april 2011 22:38

Dom bilderna är vi intresserade att titta närmare på.kan vi få en länk ?

 
Ingen bild

Krim

5 april 2011 23:19

http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/ultraseagull.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/ultraoskata.jpg

 
Ingen bild

Öberg

5 april 2011 23:36

Bullshit Johnny!
Har tävlat i krutvapengrenar i över 30 år (pistol, gevär, skeet, trapp osv) och aldrig visat upp en enda licens. Inte ens när jag blev stoppad för nykerhetskontroll och hade studsaren i baksätet (utan fodral) fick jag vare sig frågor eller visa licensen. Inte så att jag säger att man skall begå lagbrott, men måla inte fan på väggen utan kött på benen!!!

Johnny Ottosson

6 april 2011 06:42

Då kan du ta min farsa i hand, han har haft körkort sedan 1956 och aldrig fastnat i en rutinkontroll längs vägkanten trots flitigt bilkörande.

Detta förändrar dock inte sakfrågan och visst ska man kolla licerna på en skyttetävling där vapnen ska vara licenspliktiga, eller hur?

 
Ingen bild

SKL

6 april 2011 00:49

Sorry Krim,det går inte att få upp länken,förmodligen har personen som lagt ut detta bevismaterial fått kalla fötter och raderat bilderna . Det jag kan se är en Bsa bössa med dämpare och en död fågel .
Dock hittades det i en tråd på www.nzairgunner.com
ett inlägg "11-06-2007" från någon som kallar sig JohnnySweden.I inlägget stoltserar personen med uppgiften att han skjutit en hare med gevärstypen FWB 300 sports,kraften i vapnet anges till 11 ft/lbs vilket vi här på SKL tycker är i klenaste laget att jaga med.

Johnny Ottosson

6 april 2011 06:40

Galleriet som ni söker var kopplat till forumet Airgun och när jag försvann ifrån det forumet så deaktiverades bildgalleriet automatiskt eftersom det kräver att man loggar in som Administratör där minst en gång på tre månader.

 
Ingen bild

Johnny FX

6 april 2011 08:30

Instämmer,sköt pistol i flera år förut och har aldrig varit med om att någon har blivit krävd på licens vid tävling eller på klubben för den delen.
På en del träffar var det rena vilda västern.
Så att luftvapen Sverige ska göra det känns patetiskt

 
Ingen bild

Öberg

6 april 2011 08:58

Mmm Johnny, han kanske då borde stätta upp körkortet i framrutan såå att alla ser att han verkligen har körkort!

Det är inte upp till klubbar att vara hobbypoliser, därimot skall dom anmäla uppenbara lagbrott och utesluta medlemmar som inte håller sig till klubbens regler som är klubbade på ett styrelsemöte.

Johnny Ottosson

6 april 2011 19:47

Kanske inte i framrutan men jag har med det när jag kör bil och om jag hyr en bil så visar jag mitt körkort för att få hyra bilen.

 
Ingen bild

nonaim

6 april 2011 18:08

SKL: Beteendet du beskriver är tillräckligt för att väcka åtal mot poliserna för tjänstefel samt olaga tvång/hot. Just det beteende du beskriver var ganska nyligen uppe i rätten och föll på en BEVISFRÅGA i denna del. Vad gäller husransakan så tas dessa beslut som stark huvudregel av åklagaren, och inte av de enskilda polismännen.

Det är helt uppenbart att du inte har någon utbildning inom detta område och således arbetar du inte heller på SKL.

Du hänvisar till att "SKL inte tycker" att en viss anslagsenergi inte räcker för jakt. Även om detta är ett vettigt förhållningssätt så har vad "ni" tycker i detta fall inte någon som helst relevans för vad som är juridiskt riktigt eller inte. Du verkar ju inte ens ha samhällskunskap på en högstadieelevs nivå.

Jag kan upplysa dig om att det du sysslar med här är brottsligt.

Johnny Ottosson

6 april 2011 19:33

Som jag tolkar SKL så antyder denne starkt att han arbetar inom SKL, om han nu inte gör detta så kallas hans agerande "Föregivande av allmän ställning" och är mycket riktigt brottsligt.

Påföljden är böter eller fängelse mellan 6 månader och 2 år.

 
Ingen bild

SKL

7 april 2011 15:50

Vi här på SKL vill upplysa dig och ditt ryggdunkande alias nonaim om att inte dra för stora slutsatser om vår verksamhet.

Vi fortsätter med intresse att iaktaga eder präktiga dubbelmoral ang lag och ordning.

 
Ingen bild

En Bleking

7 april 2011 19:44

Tycker Johnny har rätt i sakfrågan.Om han sen har skjutit en kråka eller mås från bakluckan på sin bil i ungdomligt oförstånd har ju inte med saken att göra.Hade inte nu Johnny väckt frågan så hade säkert någon annan gjort det i sinom tid,så skjut inte på pianisten.

Johnny Ottosson

8 april 2011 09:26


Jag vill bara påpeka att klubbarna fattade detta beslut redan på sina årsmöte. Jag för bara ut budskapet om vad som gäller i framtiden. Detta hindrar dock inte att jag själv står bakom besluten som sådana.

Det är dock inte jag som har varit med och fattat besluten, min uppfattning är dock att jag anser att besökaren ska få veta vad som gäller INNAN de åker långa sträckor till en tävling. Det är ju så att säga inte så kul att bli nekad i dörren.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards