Airpang

Direktlänk till inlägg 29 mars 2011

Problem på inkommande...?

Av Johnny Ottosson - 29 mars 2011 10:00


Våndan av hög effekt..


Som Jazz nyligen skrev på Luftvapen Info så börjar det hända lite saker inom RPS igen. För de som inte har läst hans inlägg så kommer det här som ett citat:


"Finns tydligen poliser i vår krets som uppger att de har samma intressen som vi. Det de gör är att kollar på våra vapen för att sedan ev anmäla. Det jag hörde talas om senast är en polis som hade tagit kontakt med en tillverkare och försökt få denna att ändra på sin lösning med strypning. (säker källa). Det finns någon eller några i skåne men jag inte hur det är i resten av landet. Var lite försiktiga om ni har vapen som är tunade eller med dämpare. Ofta är ju våra vapen tillfälligt i tassemarken under tiden de tunas. Eller gör som jag, gå med i en klubb och skaffa licenser..."


Jag måste dock bekräfta att man ifrån SKL/RPS har tagit kontakt med tillverkare och importörer eftersom man är orolig över utveckligen som har populariserat licensfria PCP med kaliber 22 och inte minst 25.


Hur stort är problemet då och vad kan de göra åt saken?


I nuläget så har man som sagt tagit kontakt och förklarat att man vill se mer svårstrypta vapen när det handlar om originalkonstruktioner på hög effekt i kombination med grova kalibrar. Därefter så får importörerna/tillverkarna agera ifrån detta, antingen så förser man vapnen med mer svårforcerade strypningar eller så kan polisen skapa problem.


Hur kan de skapa problem för oss?


Ett sätt att göra som på tidigt 1970-tal, innan lagändringen 1974, då man helt enkelt svartlistade vissa konstruktioner, fabrikat och modeller. Direktiv gick då ut till alla poliser i yttre tjänst att närhelst ett vapen av konstruktion, fabrikat eller modell X påträffades så skulle detta ovillkorligen skickas till SKL på test. Samtidigt så förklarade man för SKL att luftvapen inte var något som de ville se prioritet på utan att detta fick tas när ledig tid så fanns mellan de vanliga uppdragen. Resultatet blev att vapenägaren blev vapenlös i månader medan bössan valsade runt i myndigheternas händer. Visserligen så fick man som regel tillbaka bössan men kanske då ett halvår senare. Hade man därtill otur så gick det bara några veckor innan lokalpolisen upprepade processen en gång till..


Kan man verkligen göra detta?


Javisst. Polisen kan jävlas mer än man tror med folk i gemen och dessutom komma undan med detta. Tänk bara på killen som filmade civilpoliser när dessa fångade fuskåkare i tunnelbanan härom månaden. Trots att han filmade dem när de hotade att ta med honom på drogtester eftersom han filmade dem och dessutom uppvisade en synnerligen oproffesionell attityd så blev de i veckan helt frikända för sitt agerande. Här är en länk till det ärendet, om någon har missat detta: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12783657.ab


Hur kan detta gestalta sig för oss?

Tja, tänk er att man ser rött för ett eller ett par lättrimmade vapen då ser de helt enkelt till att svartlista dem. Eftersom vi har poliser som bevakar våra forum så vet de när vi har en tävling. Då är det bara till att åka dit och hämta upp alla vapen av önskad modell bara för att skicka dem på månadslånga tester. Det hela tar bara en timmas arbetstid och sedan så har man konfiskerat X antal vapen, vilket naturligtvis är en tillgång i deras interna statistik. "Man har tagit krafttag mot de illegala vapnen", som det så fint kommer att heta.

Men varför?

Igenom att sätta ett sådant förfarande i system så kan man lätt påverka tillverkare/importörer. Tänk er att vapen X systematiskt förföljs och att alla entusiaster vet att om man köper vapen X så kommer man garanterat att få det konfiskerat om man åker på tävling eller visar sig utomhus med det överhuvudtaget. Vem vill då köpa ett sådant vapen? Då väljer köparna sannolikt vapen Y istället, kanske ifrån en annan tillverkare/importör. På detta sätt så kan man enkelt "tvinga" aktörerna att följa SKL/RPS direktiv utan att behöva hänfalla till lagstiftning och andra bökiga/tidskrävande åtgärder.

Hur blir det då?

Jag tror att vi kommer att få betydligt fler svårtrimmade vapen i framtiden, om vi tänker oss PCP med hög effekt och eller grova kalibrar. Jag tror att tillverkarna/importörerna kommer att falla till föga och anpassa sig, i rädsla för att förlora inkomster. Alternativet kan vara att vi annars på sikt exempelvis får licenskrav på alla luftvapen med en kaliber över 177, helt oavsett effekt.

Hur löser vi detta?

Eftersom vi har fler och bättre klubbar än någonsin så är det viktigt att vi organiserar oss och lägger våra vapen på licens. Gör vi det så står vi säkrare ifrån myndigheternas tänkbara påhopp i framtiden. Med licenser så kan vi också tävla organiserat och liknande utan att vara oroliga. Ju fler som lägger vapnen på licens desto mindre viktig kommer då den svarta delen av marknaden att vara för importörerna/tillverkarna.

 
 
Ingen bild

Gösta_80

29 mars 2011 10:55

Så de finns inte nog med elände i de här landet, nej man ska givetvis trycka ner sportintresserade..
Det är ju inte så himla troligt att buset springer runt med hatsanpaddlar när de finns gott om skorpioner och ryss pickor från öst i cirkulation.
Om de är någon polis som läser de här får man ju hoppas att ni tar och prioriterar rätt..

Tack för bloggen Johnny.

 
Ingen bild

Soul meet

29 mars 2011 15:41

Tror inte det hjälper med att få snuten att jobba med viktigare uppdrag i sammhället i fall seriösa luftvapenskyttar har sina luftgevär på licens. Snuten skulle förlöjliga sig sjäva enu mera än vad de vanligtvis gör ifall de skulle dyka upp på Onsala Ft tävling i tron om att hitta något olagligt.Förmodligen är det någon polis aspirant som skall imponera på sina överordnade med att försöka göra detta ärende till något imaginärt, och stort problem för sammhället.

 
Ingen bild

Sergeanten

29 mars 2011 15:52

Om man dyker upp på en tävling med ett olagligt luftgevär får man skylla sig själv.

 
Ingen bild

Soul meet

29 mars 2011 16:27

Ser att Sergeanten insikt om pesonligt ansvar växt till sig !

 
Ingen bild

Jocke

29 mars 2011 19:21

Snuten va ju den myndighet som hade gjort minst besök på ett av forumen.

 
Ingen bild

Farmarkepstrött

29 mars 2011 19:40

Visst kan vi få se mer svårtrimmade vapen i framtiden. Men flumma inte iväg för mycket nu och tro att polisen kommer att starta någon sorts krig mot vanligt folk med luftvapen. Jag tycker blogginlägget snarare tyder på rädsla för en oviss framtid kryddad med en bit förföljelsemani.

 
Ingen bild

Jazz

29 mars 2011 20:06

Farmarkepstrött:
Både jag och Johnny har licenser på våra lufgevär, så glöm det.
Jag skrev inlägget på forumet på grund av att jag blev arg på polisens agerande. Jag skiter i vad folk har för papper på sina vapen inte min sak att kontrollera detta.

 
Ingen bild

Soul meet

29 mars 2011 20:39

Tycker det vore på sin plats med att tillkännage vartifrån ni "Jazz och Bloggarn" fått uppgiften om att, och hur snuten ger sig på importörer och luftvapentillverkares affärside,myndigheter skall absolut hålla sig borta från svenskt näringsliv i detta avseende.

 
Ingen bild

nonaim

29 mars 2011 21:55

En massa löjliga påståenden, de flesta utom någon som helst substans.

Den svenska lagen är tydlig. Ett luftvapen får inte ha en anslagsenergi över 10 J 4 m från mynningen utan licens. Ska det vara så svårt att acceptera detta faktum? Många länder har f ö liknande lagstiftning. Brottet man begår om man inte har licens på ett vapen med licenskrav är olaga vapeninnehav.

Detta är alltså utgångspunkten och jag har svårt att förstå vad problemet är med att man försöker få bort nyproduktion av vapen som är för lätta att få upp i hastighet? I vissa fall räcker det ju att byta en dysa, så är man uppe i hastigheter som kräver licens och också är farliga på ett helt annat sätt än ett vapen på 10 joule.

Enligt min mening ska inte en massa white-trash, som inte ens orkar eller har tillräckligt i skallen för att ta en jägarexamen, springa runt med vapen som enligt lagen är licensbelagda. Det räcker ju t o m att vara medlem i en skytteklubb för att uppfylla kraven för licens. Att det är svårare att få bort strypningar förhindrar iaf några av dessa människor att begå brott enligt vapenlagen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards