Airpang

Direktlänk till inlägg 25 februari 2011

Patent...?

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2011 10:00


 

Att leva på andra...


  

Predator Pellets (original) & Gamo RedFire (kopia)

 

Gamo har, som ni säkert känner till, lanserat en diabol vid namn RedFire. Denna diabol är en klockren kopia på Predator Pellets, som naturligtvis har blivit mycket upprörda över intrampet på deras patent. Så vad gör då Richard Dixon & Co på Predator, jo i sann amerikansk anda så stämmer man motparten.


Att släppa loss ett antal penninghungriga amerikanska advokater på provision kan naturligtvis låta som en enkel och effektiv lösning på problemet, men det är det tyvärr inte. Ingen, inte ens Gamo själv, tror att de kan komma undan med sitt klavertramp. Däremot så kan de förhala rättsprocessen så länge som möjligt innan de blir fällda och får hosta upp en ersättning för motpartens skada.


Vad är då poängen? Jo, förlikningssumman som det hela brukar landa med är ofta oförskämt låg i relation till den mängd pengar som försäljningen genererar medan den pågår. Gamo kommer troligtvis att dra in rejäla pengar på sin nya diabol medan Predator tappar en del försäljning och den ersättning som Gamo slutligen, efter kanske 2-3 år, får hosta upp blir bara en spottstyvel av detta.


Predator International kan alltså inte göra så mycket, i bästa fall så får de efter ett tag lite plåster på såren, men vi som konsumerar deras produkter, vi kan göra desto mera! Det är alltså viktigt att därför vara vakna på vilka produkter man köper och vilken historia som de har. Bara på detta sätt så kan man identifiera en olovlig kopia och undvika att köpa densamma.


Hade Gamo inte fått sålt några kopierade diaboler överhuvudtaget eftersom de köpande entusiasterna valde bort att köpa oetiskt lanserade diaboler så hade de naturligtvis inte heller kopierat dem i första rummet och - om detta sköts konsekvent av entusiasterna - så låter de även bli att i framtiden stjäla andra företags patent.


Varför ska vi då bry oss? Jo, mellan Predator International och Gamo så finns det en stor skillnad. Predator är ett entusiastföretag, skapat och drivet av entusiaster vars kombination av hobby och innovationer har skapat något helt nytt, till gagn för andra entusiaster. Gamo däremot, de har sett en möjlighet att tjäna pengar utan att behöva lägga in en annan insats än ett eventuellt efterkommande vite. Gamo har alltså inte skapat något annat en ett fult sätt öka sin försäljning.


Nu är Gamo inte ensamma om detta, när vår hobby breddas och konkurrensen skärps så kommer fler företag att försöka skära genvägar. Kan det inte köpa ett patent så lär de stjäla det istället. De enda som då kan rädda det lilla företaget och den rättvisa som detta behöver är om vi som köper varorna har möjlighet att urskilja dem och dessutom våga fatta rätt beslut.

 
ANNONS
 
Ingen bild

PeterÅ

25 februari 2011 14:19

Huvudet på spiken,så är det.Det är alltid enklast att surfa på andras bekostnad och inte tänka ut något bra själva.Är för min egen del bergsäker på att Gamos kula inte går att jämföra på något vis,förutom utseendet med en äkta Predator.Min erfarenhet är att Gamo gör skitkulor med dålig precision och inte lägger ner någon möda till förbättring,och jag tror det är samma sak med denna härmkulan(att dom bara nyter).Smutsiga är dom också.Gäller att tvätta händerna noga innan smörgåsen.När det gäller äkta Predator så kan jag säga att detta är en suverän kula,i alla fall kaliber .25 som jag haft förmånen att testa i veckan som gått.Jag har vägt,mätt och skjutit med Lonestar och Royale500(kulan för lång så jag fick skjuta single mode)och måste säga att precisionen är det då inget fel på.Men så är den ju gjord av JSB också.Till viss del i alla fall.Blykulan är gjord av JSB och fastsättning av (ballistic tip)är gjort i Ungern.Mycket välgjord kula alltså.Men,men nu kommer vi till det negativa och det är priset.Det är en mycket dyr kula,så den är nog inget man står och plinkar i trädgården med.

 
Ingen bild

hotshot

25 februari 2011 15:52

Problemet er at det store flertall av kunder ikke leser luftvapen diskusjoner på nett. Ellers hadde de ikke kjøpt Gamo ammo! For den som er interessert, har vi hatt en diskusjon om samme tema på norske AGW forum:

http://www.airgunworld.org/forum/viewtopic.php?f=8&t=1395

 
Ingen bild

nn

25 februari 2011 19:41

Varför inte göra ett opartiskt test.
Må bästa kula vinna.
Pris på Gamo resp Predator?
Precition?

Johnny Ottosson

25 februari 2011 21:09


Nu är de tekniska egenskaperna hos diabolerna inte intressanta.

Jämförelser av diaboler gör man mellan produkter som har kommit ut på marknaden under rättvisa förhållanden.

Övriga produkter finns det inget skäl att ge mediautrymme, än mindre, försäljning till.

 
Ingen bild

MR

25 februari 2011 21:56

Hur kunde dom få igenom ett patent på den kulan? plastspetsar har ju funnits på ammo ganska länge..

Som jag förstått patentet så kan Gamo komma undan om kulan är gjord av hårtbly (mycket antimon) eller bara genom att montera en mjukare spets eller bara göra den trubbig.

Länk till patent.

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=6526893.PN.&OS=PN/6526893&RS=PN/6526893

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se