Airpang

Direktlänk till inlägg 23 februari 2011

Nya Hatsan

Av Johnny Ottosson - 23 februari 2011 10:00


 

Hatsan PCP 2011


Så har Hatsan äntligen presenterat en facelift på den gamla AT44-modellen. Numera går vapnet under benämningen BT-65 och har uppdateras med en del nya finesser där de viktigaste är en aluminiumtub på 255 cc samt en antibounce device för hammaren.


Ett betydande problem för Hatsan har ju tidigare varit att man enbart har erbjudit en ståltub så nu blir det välkommet med den nya större aluminiumtuben, detta verkar mycket lovande. Det man dock måste betänka är det faktum att det är betydligt viktigare att en tub är bra konstruerad än att den är konstruerad av ett specifikt material.


Tidigare så har de ganska enkla ventilerna givit en relativt hög luftförbrukning per skott och ett sätt att motverka ett sådant problem är att utrusta vapnet med en antibounce device. Principen bakom en sådan anordning är att man eliminerar återstudsen hos hammaren som en potent hammarfjäder kan ge ventilen vid ett högt effektuttag och därmed så sparar man luft.


På den Rapid II som jag just nu använder så består antibouncen av en liten hammare inuti hammaren med en egen liten fjäder, som dock sitter spegelvänd mot de ordinarie komponenterna. Troligtvis så använder Hatsan en snarlik design.


Överlag så verkar det som att Hatsan har börjat ordna upp sina tidigare tillkortakommanden. Nu har man LW-pipor, ett bättre avtryckarsystem samt en efterlängtad och rostsäker aluminiumtub. Den sistnämnda måste ju dessutom vara oslagbart rymlig för sina 255 cc eftersom man uppger 65 st skott för kaliber 25 med en utgångshastighet av 1090 fps!


Räknar vi lite på saken och utgår ifrån att dessa 1090 fps är mätta med lätta diaboler, vilket för kaliber 25 blir 20.00 grains, så har vi en anslagsenergi på 53 fpe (drygt 70 joule). Anslagsenergin är alltså betydligt högre än exempelvis FX Airguns Royale (40-45 fpe), vilken dock är angiven med JSB King om 25.40 gn. En tyngre diabol än 20.00 gn skulle naturligvis innebära en ännu högre anslagsenergi.


FX Airguns uppger att sin Royale klarar 60 st skott vid 40-45 fpe men då använder man en 500 cc tub. Hatsan påstår nu att sin ännu starkare BT-65 ska klara något fler skott (65 st) ifrån en tub som är nästan exakt hälften så stor (255 cc).


Min slutsats kan bara bli endera, antingen så överdriver Hatsan sina effektuppgifter på ett rekordartat sätt eller så är deras nya luftbesparande antibounce mera magisk än mekanisk...

 
ANNONS
 
Ingen bild

MR

23 februari 2011 10:56

Tror dom tagit V0 från lättaste kulan och antalet skott från den tyngsta på lägsta effekt..

Finns ett par sådana exempel, Theoben angav tex. Fpe med tyngsta kulan förr när man fortfarande kunde hämta de uppgifterna på deras sida (effekt, tillverknings månad mm), som jag ser det så är FX de som anger "real life" siffror som inte kräver max/min kulvikt för att uppnås, ett i mina ögon bättre index på vad bössan faktiskt klarar.

Visst klarar BT-65 65skott! du får dock peta ut de sista ur pipan själv! ;) ;)

 
Ingen bild

Tomten

23 februari 2011 14:40

Ser fram emot en test av den nya Hatsann bössan.

Vill man döda hatsans nya aluminium tub funkar det nog med svavelsyra, eller fluoborsyra.

Johnny Ottosson

24 februari 2011 23:35


Nu är ju inte tanken att förstöra vapnet som man lånar. Jag ser gärna en konkurrenskraftig Hatsan på marknaden som är säkert konstruerad och fri ifrån stulna innovationer ifrån andra konstruktörer.

Marknaden behöver fler tillverkare och modeller, en tuff (men schysst) konkurrens är bra för oss konsumenter och det hjälper även på utvecklingen av framtidens luftvapen, till gagn för alla.

I övrigt så har jag inga fördomar om Hatsan, säkra och etiskt vettiga så är de bara ett fabrikat i mängden som naturligtvis förtjänar en rättvis prövning, precis som alla andra fabrikat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se