Airpang

Direktlänk till inlägg 22 februari 2011

Slutspurt...

Av Johnny Ottosson - 22 februari 2011 10:00


 

Mycket skjutande blir det...


Nu börjar jag äntligen se slutet på artikeln till Vapentidningen och det har sannerligen vuxit till att bli massor av material varpå en del blir "över", alltså träffbilder inte bra nog att publiceras i det begränsade utrymme som artikeln medger och liknande.


  

Genomsnitt: 21.88 mm


Trots tusentals skott skjutna den gångna månaden så är det svårt att komma ner under 20.00 mm med Rapiden. Klart bäst skjuter Baracudan men trots att den skjuter märkbart bättre än övriga fabrikat i detta vapen så räcker det ändå inte till för de magiska 20.00 mm som jag helst hade velat se. Förvisso så godkänner jag 25 mm som genomsnitt vid 50 meter för ett PCP med 45 skott i följd men av ett vapen som både är exklusivt och som bär ett gott rykte för hög teknisk egenprecision så borde 20.00 mm inte vara något problem. Det underliga är att den stundtals skjuter väldigt bra för att sedan öppna onormalt mycket i vissa enskilda grupper. Jag gissar att den höga effekten kan vara en anledning till detta fenomen. Tobbe hävdar att mera hastighet paradoxalt nog kan få den att skjuta bättre och detta ska jag självfallet också utforska, om inte annat för att kunna avskriva detta med gott samvete. Ett annat uppenbart problem med just Rapiden är att tuben alltid känns ett halvt nummer för liten, den här effekten kräver egentligen en 500 cc tub.


  

Genomsnitt: 17.77 mm


Tavlan för Royale ovan är också ganska representativ i förhållande till Rapiden, kolla exempelvis på träffbild nummer två som i båda fallen blev onormalt stor eftersom jag sköt vapnen växelvis och det blåste till en del just då. Överlag så verkar det ligga 5.00 mm mellan de båda vapnen, som genomsnitt när allt övrigt är lika. Lustigt nog så förstärks skillnaden mellan de båda vapnen när man går ut på ännu längre avstånd, där ökar faktiskt skillnaden och jag trodde snarare att Rapiden borde komma ikapp snarare än att bli distansierad när man kommer ut på 80 meter och bortom detta...

 
ANNONS
 
Ingen bild

jazz

23 februari 2011 15:11

Vissa träffbilder hos båda vapnen är väldigt bra. Men du har många flyers, varför? Kanske piprengöring skulle göra sig på båda. När jag skjuter med min Hw luftsplittare så ser mina träffbilder ut som dina dåliga, tar jag av Hw så håller de ihop bättre. Har du provat utan, jag fick tippset av en märkes nörd. Sedan funderar jag om du fyller imellan. För mer än 30-35 skott på fyllning från en Theoben i den effekten får man inte ut. Kan lägga till att så stora träffbilder som 20mm på 50m har jag aldrig haft, vilket väder som jag än skjutet i med Theobenen fast då utan dämpare. Nu har jag lite annorlunda vapen , kanske det spelar in.

Johnny Ottosson

24 februari 2011 23:31

Jag inte inte testat utan men jag har testat med ett par av de vanligaste enheterna. Anledningen till detta är att jag bedömmer det som osannolikt att någon köpare skulle förvärva ett sådant vapen och skjuta det naket.

Jag gör ingen fyllning utan 45 skott ska ett PCP klara ifrån 400 cc, oavsett effektuttag. Kan exempelvis Royale klara bortåt 80 skott inom 40 fps och över 60 skott inom 20 fps så finns det inget skäl för Theoben att inte klara 45 skott, i synnerhet inte när man uppger 40 skott i sin egen marknadsföring.

I sak håller jag dock med, Rapiden med detta överdrivna effektuttag skulle naturligtvis ha haft en 500 cc tub som standard.

 
Ingen bild

jazz

25 februari 2011 01:32

Jag tror vi är överens med det mesta. Dock så tycker jag att dina träffbilder med Theoben är dåliga och funderar på någon förklaring på detta. Jag kollade på Theobens sida och helt riktigt påstår de 40 skott, så även där har du rätt. Sedan tycker jag det är lite dåligt av Theoben att man inte kan ställa ner farten på kulan då den uppenbarligen i standard ger högre siffror än de specade. Jag kommer ändra min stock för att just komma ner i hastighet. Den Överljudar ju de flesta kulor med orginal inställningen.

Johnny Ottosson

25 februari 2011 07:49

Jag tror, utan att ha testat, att den höga hastigheten på alla diabolsorter gör att modellen förlorar i praktisk precision.

Stämmer detta så köper man sig alltså kraft på precisionens bekostnad, rätt eller fel får köparen avgöra.

Alla tillverkare friserar alltid sina siffor litegrann, inom rimlighetens ramar så kan jag acceptera detta eftersom det trots allt är serieproducerade föremål med därtill hörande produktionsavvikelser etc.

En del tillverkare överdriver dock något helt hejdlöst (se Hatsan i gårdagens inlägg, det är ta mej tusan rent fysiskt omöjligt att få ut 65 skott inom en vettig spridning ifrån en tub på bara 255 cc om man tar ut över 50 fpe när vapnet är självregulerat och har ett starttryck på max 200 Bar - det går bara inte och det handlar inte om teknik utan om rena fysiska grundlagar).

BSA gjorde likadant med sina fjädervapen för tiotalet år sedan, där uppgav man 230 mps för en 22 Supersport samtidigt som Diana uppgav exakt samma hastighet för sin modell 48/52. Inte undra på att entusiasterna tappade hakan.

Jag har ägt ett flertal Supersport/Superstar och de gav som absolut bäst 210 mps med 14.30 gn. Min 52 sköt däremot 14.60 gn FTT med 255 mps!

Hade jag köpt en Rapid, o på många sätt så gillar jag modellen skarpt, så hade jag definitivt gått på typ MFR, alltså kortare pipa, lägre effekt och shroudad pipa.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se