Airpang

Direktlänk till inlägg 13 februari 2011

Nu då...?

Av Johnny Ottosson - 13 februari 2011 11:30


 

Dags för Logun Penetrator


Efter de lätt nedslående försöken med JSBs båda populäraste sorter, 16 resp 18 gn, så går jakten vidare med Logun Penetrator. Kanske dessa lite tyngre diaboler kan hålla effektutvecklingen hos Rapiden i schack och ge lite bättre träffbilder?


  

Genomsnitt: 25.78 mm

 

Även här blev resultatet dessvärre nedslående, drygt 25 mm är inget acceptabelt resultat. En jämn, till synes slumpmässig fördelning att träffarna i varje träffbild indikerar klart att detta inte är rätt diabol för just den här Rapiden. Även här fick jag hålla över en dot på de tre sista träffbilderna för att inte kana av tavlan. De tyngre diabolerna tenderade ändå att göra detta på den sista träffbilden, med den höga effektnivån så räcker helt enkelt inte luften ända fram..


Nu dags för Royale:
  

Genomsnitt: 21.33 mm

 

Ett bättre resultat, om än inte lika bra som JSB Heavy under gårdagen. Jag har dock tidigare legat under 20.00 mm även med Penetrator, dock inte denna gång som synes. Den här diabolen brukar landa på andra eller tredje plats av de sorter som just min Royale föredrar.


Nu ska jag ut o testa HN Baracuda för att se om detta är rätt recept, Baracudan är ju trots allt en diabol from Tyskland, liksom Rapidens pipa (Anschutz), det kanske kan fungera ändå?


Under natten så har jag dessutom frågat runt lite på diverse olika forum för åsikter/teorier om varför Rapiden inte har lyckats prestera bättre. Här är lite av åsikterna:

"Could be the 40 fpe

Lots a guys over here that shoot benchrest with the 18.1gr JSB have found best accuracy at around 29-32fpe."

IHD - Yellow Forum

"Agree..

I turned mine down from 40 ft lbs and it responded well. Way more consistent over the chrono too as well as lots more shots per fill. It's also much quieter."

Scott - Yellow Forum

"At that power and velocities wind deflection becomes a real issue, even in light breeze.

Especially at your present winter low temperatures. I'm thinking your temperature is probably not much above O deg C outside.
If this is the case: Without making this into a long story Johnny, I suggest that if there is any semblance of cross wind or head wind, reduce the power down to 870 fps - 30.4 fpe with 18.1 gr Exacts and 26.7 fpe or thereabouts for 15.9 gr Exacts. These figures approximate Mach 0.80 at zero deg C ... Go a little higher if the temp is above zero C and a little lower if it is below zero C deg.


Otherwise if there is absolutely no wind at all, or some following wind, you can add some to that velocity.


In perfect conditions, or with wind from behind these pellets can be pushed along to quite high velocity and still get precision grouping. The pellets themselves can take the hit.


Try it and see. ............... Kind regards, Harry."


Harry Fuller - Yellow Forum 

"Bytt pipe. Det er det eneste som vil hjelpe.


Om ikke JSB går bra, så går ingenting bra."


Egon Olsen - AGW Forum 
ANNONS
 
Ingen bild

MG

13 februari 2011 16:49

Hur mycket sa du att den där bössan kostar?
Mycket dålig kvalitet om man måste börja att renovera
det första man gör med en ny bössa! SURT!!!

Johnny Ottosson

13 februari 2011 17:51


Den betingar från 14.000 kr och uppåt, jag har en basmodell men med längre och gängad pipa samt quickfill/manometer och extra stort repeterhandtag.

Vad specialpipan kostar vet jag inte men quickfill/manometer betingar £110-170 extra och repeterhandtaget går till £25 som lös reservdel.

Säg att vapnet som det står ligger runt 16K..?

Jag ska dock avslöja att resultatet med HN blev betydligt bättre än JSB.

 
Ingen bild

PeterÅ

13 februari 2011 20:38

Anschutz tillhör och skulle jag nog våga säga leder toppskiktet när det gäller precisionspipor.Att det skulle vara något fel på pipan kan du nog utesluta Johnny.Titta på vad skidskyttarna använder ,nästan uteslutande Anschutzpipor.Jag med förresten,och jag köper bara det bästa.Anschutz och FX.

 
Ingen bild

Max54

13 februari 2011 22:08

Det där är väl inget att spekulera i egentligen. Om bössan är för hårt ställd i förhållande till aerodynamiken på ammon så blir det ju knas. Det är väl bara att ställa ner den till samma Vo som Royalen och testa. Det hör ju liksom till PCP-liret att justera in farten. En bössa kan ju gå gudomligt i en fart och kasst i en annan. Det är ju inte fel i materialet utan i inställningen, då det ju inte går att veta vilken ammo användaren kommer att använda. Lite som att ställa in fel frekvens på en radio och sen säga att den är kass för det brusar... jag hade en Independence .22 med SM pipa. Det var den bössa av alla mina +20st jag ägt som var absolut känsligast på ammo. Den presterade helt urusla träffbilder med precis all annan ammo än Exterminator (den lätta). Och då testade jag över 20 ammosorter i den bössan.

Johnny Ottosson

15 februari 2011 06:19

Problemet är att den inte går att ställa ner lägre. Då måste man byta komponenter eller modifiera den bestående.

Inget av detta anser jag ska behövas på en splitt ny bössa för 14.000 i syfte att få den att skjuta lika bra som en motsvarande 9000 kr bössa ifrån en konkurrent.

Paradoxalt nog så rekomenderar Tobbe att jag skruvar UPP den ytterligare då den tydligen ska "plana ut" och ge bra precision.

Jag ska givetvis testa hans råd men hittils så förefaller den prestera bäst med de absolut tyngsta diabolerna för kalibern vilket jag misstänker styrker teorin om att hastigheten är för hög.

Din ST pipa misstänker jag var ifrån en tidig pressning, den uppträdde som en av mina tidiga Independencepipor som jag prövade i våras. Alla andra ST pipor som jag har prövat efter den har varit betydligt mera förlåtande.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se