Airpang

Direktlänk till inlägg 12 februari 2011

Jakten på den försvunna diabolen..

Av Johnny Ottosson - 12 februari 2011 16:30


    

Rätt ammunition ?


  

Sida vid sida..

 

Jakten på den saknade diabolen fortsätter och ännu så har jag tyvärr inte hittat någon diabol som är tillräckligt bra för att jag ska våga utnämna den till rätt sort för just detta exemplar av Theoben Rapid. Idag prövade jag JSB Heavy 18.10 gn, som jag bland annat har blivit rekomenderad av Jazz att testa. Resultatet över uppmätta 50 meter blev som följer:


  

Genomsnitt: 23.22 mm

 

Som synes så blev tyvärr inte resultatet speciellt imponerande. Rapiden öppnade bra med 6 fina serier innan träffarna plötsligt började störtdyka, vapnet hade nu lämnat sin kurva (se tidigare prestandamätningar). För att motverka detta så fick jag gå en dot upp på de två sista träffbilderna, annars hade träffarna hamnat långt under tavlan. Rapiden stänger verkligen av när luften börjar ta slut.


Skulle vi nu räkna bort den oturliga 44 mm träffbilden, där luften tog slut, så hamnar genomsnittet istället på 20.63 mm, alltså ungefär 0.6 mm högre än kravgränsen för 45 skott i rak följd över 50 meter för ett modernt ostrypt PCP med kaliber 22.


En annan omständighet som kan vara intressant är att måltavlan har fått tillbakaskott i mycket högre utsträckning än för Royale. Den högre effekten betyder alltså att diabolen tenderar att fragmentera sig i större utsträckning. Just den ordentligt höga utgångshastigheten tror jag kan vara en av anledningarna till att träffbilderna inte blev bättre. Visst skjuter Rapiden med en mycket flack och fin projektilbana men vad hjälper den när man inte riktigt vet var träffarna kommer att ta?


Diaboler har ju, liksom badmintonbollar, en tendens att förlora precision ju högre hastigheter man stressar upp dem till. Nu har jag inte mätt just JSB Heavys ännu men de bör hamna runt 1000 fps (ca 305 mps) om vapnet ger 40 fpe, vilket vi vet att den klarar av i verkligheten med tyngre diaboler (se prestandatest Penetrator tidigare).


Rent generellt så bör man försöka ligga runt 875-890 fps (Mach 0.80) men de flesta moderna diaboler av idag klarar upp till 930-950 fps relativt regelmässigt. Kryper man sedan över 950 fps och i synnerhet över 1000 fps så rör man sig på minerad mark i den transsoniska zonen. Visst KAN det gå bra men det kan också gå mindre bra och jag misstänker att Rapidens Anschutzpipa lider lite av detta. Vill man sedan ha mera effekt, o detta kan det ju finnas helt sakliga skäl för, så bör man "växla upp" drivkällan med en grövre kaliber (mao .25).


Det högre effektuttaget betyder också att drivkällan blir mera topptrimmad och tenderar då att "stänga av" när trycket dalar i tuben. Detta märktes också mycket tydligt på Rapiden vid tavlan ovan. Tunga diaboler förstärker ju dessutom detta fenomen eftersom tunga diaboler "suger ut" mer tryck på varje skott. Den högre projektilvikten betyder givetvis också att en dalande projektilbana blir än mera markerad eftersom projektilen förlorar BC i en snabb takt.

Hade jag beställt den Rapiden som jag nu testar så hade jag tveköst valt en 500 cc tub istället för originalets 400 cc, fast än hellre så hade jag valt en kortare pipa och en drivkälla på 30 fpe istället för 40 fpe. Nog om detta, nu ska vi se på Royalen:

  

Genomsnitt: 15.44 mm

 

Jag vet sedan tidigare att JSB Heavy fungerar utmärkt i min Royale och dagens träffbilder kan bara cementera detta. Under 20.00 mm är alltså godkänt och här är jag inte långt ifrån 15.00 mm som betyder att vapnen i fråga om precision närmar sig de bästa i klassen. Jag sköt vapnen växelvis mot varann, då det vid tillfället rådde en mild vind åt höger, något som klart framgår på främst de första träffbilderna på varje måltavla. Royalens träffbilder är dessutom skjutna i ett mycket snabbare tempo än Rapid eftersom konstruktionen som sådan inbjuder till detta jämfört med den tyngre och långsammare repeterrörelsen hos Theoben.


Tyvärr så får jag därför konstatera att JSB Heavy var nog (förhoppningsvis) inte rätt medicin för just den här Rapiden. Bättre än så måste ju den här konstruktionen kunna prestera? Royale lämnar inte så mycket övrigt att önska när det gäller precisionen med dessa diaboler, tvärtom så är min spontana känsla att man under perfekta omständigheter borde kunna pressa träffbilderna ännu något mindre. Ser man till utgångshastigheten så leverererar Royale dessa diaboler med en Vo om ca 895 fps (273 mps), med god mariginal under den transsoniska zonen.

Nu går sökandet vidare, nästa diabol ut blir Logun Penetrator 20.50 gn. Dessa riktigt tunga diaboler innebar ju riktigt fina värden i kronografen för Rapiden och förhoppningsvis så borde det mönstret även lämna goda intryck efter sig också på måltavlan downrange? En högre projektilvikt innebär ju om inte annat att utgångshastigheten sjunker till lite bättre nivåer.

 
ANNONS
 
Ingen bild

jazz

12 februari 2011 21:14

Antingen skjuter det geväret kasst eller så gör du det. På femtio meter ligger jag på ca 10mm. Men sedan tycker jag inte det är ok att skjuta utanför bössans arbets område. Du har själv orerat om hur lite skott man får ut. Att sedan unyttja detta för att visa upp kassa resultat är fel

Johnny Ottosson

13 februari 2011 01:54

Ett modernt 22 PCP med en tub på hela 400 cc måste ju kunna klara av att skjuta åtminstonde 45 skott på 50 meter utan skillnader i höjdled, annars har konstruktören inte utnyttjat luftmängden på ett vettigt sätt.

Nu kompenserade jag för Rapidens tillkortakommanden igenom att hålla över, annars hade jag inte ens varit med på tavlan.

Träffbilderna som sådana var det emellertid inget fel på, jämfört med de på fullt tryck, de träffade bara längre ner. Mindre effekt eller en större tub hade löst detta problem galant.

Överlag så verkar Rapiden vara på tok för högt uppställd i förhållande till vad konstruktionen egentligen klarar av att hantera i frågan om förmågan att leverera vettig precision.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se