Airpang

Direktlänk till inlägg 10 februari 2011

Så lika men ändå så olika...

Av Johnny Ottosson - 10 februari 2011 10:00


 

Magasinen

 

  

Rapid till vänster och Royale till höger


Både Royale och Rapid använder automatindexerade magasin som drivs av en inbyggd fjäder, vilken skytten måste spänna upp manuellt före varje magasinladdning.


Som man kan se på bilden ovan så finns det en lång rad olikheter trots att koncepten som sådana är väldigt snarlika. En av de tydligaste skillnaderna när man håller ett magasin av varje sort i handen är skillnaden i storlek - Rapidens magasin är betydligt större rent fysiskt sett.


  

Sida vid sida så framgår storleksskillnaden tydligt


En av anledningarna till skillnaden i storlek är att Rapidens magasin är monterat offset med större delen av magasinet hängandes utanför blocket, på vänster sida. Royales magasin bygger däremot inte alls lika mycket åt sidan och saknar därför den "hals" som man ser tydligt på bilden ovan.


En annan tydlig skillnad är sättet på vilket magasinen laddas. Royale vrider man runt och sedan så får man själv hålla ihop fjäderkraften medan den första diabolen laddas upp-o-ner. När detta är klart så kan man släppa magasinet varpå mekanismen i magasinet låser så att man kan börja ladda återstående 11 diaboler en efter en. Rapiden däremot vrids runt och sedan måste man bända upp den transparanta plastskivan lite för att komma över en mässingsnit. När man har kommit över densamma så agerar den som broms så att magasinet kan släppas utan att fjädern skjuter runt magasinet.


  

Man bänder skivan över mässingsniten


Alla diaboler i Rapidens magasin laddas ifrån samma håll men när man laddar den första så måste man själv hålla emot på andra sidan magasinet så att den första diabolen inte faller rakt igenom. En spärrtapp som finns hos Royale saknas hos Rapid. Med första diabolen är laddad så får man vrida tillbaka den genomskinliga skivan över niten en gång till och därpå kan magasinet laddas på sedvanligt sätt.


  

En nackdel med laddningen är att plastskivan repas av niten...


Rent visuellt så är skillnaderna också tydliga. Rapidens magasin är tydligt uppmärkt med kaliber och rotationsriktning, något som helt saknas hos Royale. Oavsett vad man tycker om skottnummermarkeringarna så borde man åtminstonde ha märkning för kaliber och rotationsriktning. Ett extra plus för Rapid är skottnummermarkeringen. Man kan lätt se vid sidan om kikarsiktet och direkt se hur många skott man har kvar att skjuta innan magasinet är tomt. Theobens system för detta är enkelt och genialt så det fungerar helt perfekt även i praktiken.

  

På baksidan är serienummer och kaliber uppmärkt

 

Även på baksidan av magasinet så har Theoben märkt upp kalibern samt dessutom serienummrerat magasinen. Sannolikt så använder man serienummren för att exempelvis spåra en dålig batch magasin eller liknande. En god tanke.


  

Bakifrån så syns också skillnaden i storlek..

 

Kollar man på hålen så har tillverkarna valt två olika sätt att lösa insläppen. Theoben har en oval, nästan rektangulär öppning där FX Airguns kör med en runt konformad öppning. Ännu har jag inte märkt någon större praktisk skillnad mellan de båda lösningarna i praktiken.


Ser man på prisläget så betingar ett löst magasin för Rapid ca 750 kr där FX Airguns motsvarighet kostar ca 500 Kr. För den som vill köpa 3-4 lösa magasin, förutom det enda som följer med vapnen, så blir skillnaden i pris helt klart märkbar. Fyra magasin hamnar då på 3000 kr respektive 2000 kr.


Sammanfattningsvis så har FX Airguns det smartare magasinet, som jag ser saken. Det är fysiskt mindre, det är billigare och det laddar smidigare utan att man behöver stressa materialet igenom att böja och repa den transparanta skivan. Theoben har dock en fördel igenom att deras magasin har tydliga markeringar, både för kaliber och rotationsriktning. Detta är naturligtvis främst en stor fördel för nybörjaren och de som är ovana vid magasintypen. Något som däremot alltid är en fördel för Theoben är skottnummermarkeringen, det är en bekväm fördel som jag hoppas att FX Airguns också kommer att införa framöver.


Överlag så verkar båda magasintyperna vara lätta att leva med i långa loppet, de känns robusta och rejäla samtidigt som de hittils har fungerat helt klockrent utan att krångla med matningsfel eller liknande bekymmer. Det största problemet som jag ser det med just Theobens system är att magasinet matas i vapnet ifrån fel sida men detta kan man ju knappast beskylla magasinet som sådant för...

 
 
Ingen bild

Max54

10 februari 2011 12:02

Varför har du censurerat serienumret?

Johnny Ottosson

10 februari 2011 20:03

Jag tar bort serienummret på alla de föremål som jag lägger ut online och i synnerhet om jag inte äger dem själv.

 
Ingen bild

Pelle

10 februari 2011 14:30

Skjuter du dina träffbilder med eller utan magasin? Själv tycker jag att första skottet i ett magasin alltid drar iväg en aning. Har du stött på fenomenet?
(Använder FX-magasin)

 
Ingen bild

ogster

10 februari 2011 18:19

Hur tror du det skulle funka med ett stort PA hjul på theoben? (Tänkte om det var omöjligt pga att magget kommer från vänster)

Johnny Ottosson

10 februari 2011 20:06


Jag vet inte men det är en mycket intressant fråga.

Det första problemet är att kikarsikten med sidohjul tenderar ofta till att vara 30 mm, vilket kräver andra kikarsiktesfästen och Theoben har ju sina skruvade nedåt på lådan.

Jag ska dock mäta och se på mitt 30 mm kikarsikte för att försöka bedömma vad som är möjligt.

 
Ingen bild

jazz

11 februari 2011 08:38

Nej det får inte plats till ett sidohjul. Men jag anser ju inte det rellevant på ett gevär som man inte får använda till tävling i alla fall. Som lägst är hastigheten på kulan 300m/s. Mao så är inte avstånds bedömningen så kritisk. Den är viktigare på andra modeller av Theoben, men inte på en Mk2.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards