Airpang

Direktlänk till inlägg 9 februari 2011

Första jämförelsen...

Av Johnny Ottosson - 9 februari 2011 10:00


 

Precision

 

Trots växlande blåst så kunde jag inte motstå frestelsen att skjuta lite precision över 50 meter med Rapid och Royale. Först ut blev Rapiden och modellen har en förmåga att växa på en succesivt ju mera man använder den. En sak som däremot blir allt mera störande är att magasinet sätts in från fel håll, vänster. Den lite tyngre repeterrörelsen som kräver större slag och mera kraft vänjer man sig mer och mer vid. Man får ta i lite mer bara och göra en yvigare rörelse helt enkelt. Känslan i mekaniken är suverän, det känns som att man aldrig skulle kunna slita ut något i den mekanismen.


Avtryckarsystemet är väldigt enkelt att komma bra överrens med, det första goda intrycket av detta står sig utan tvekan även efter lite användning. Säkringen fortsätter att irritera med sitt oversize reglage och dess placering inuti varbygeln. Frågan är varför Theoben envisas med att ha så stora och klunsiga reglage? Den mer välvda (rundade) undersidan av förstocken gör att det är lite svårare att lägga bössan till rätta på ett relativt plant och mjukt underlag, man måste använda ett skjutstöd med ett ganska välmarkerat V för att vapnet ska ligga pålitligt stilla om man inte skjuter ifrån ett skjutstöd.


En annan udda detalj, som iofs inte har med vapnets precision att göra, utgör det faktum att man måste skjuta ett eller två tomskott varje gång man önskar skruva loss tuben. Det är inte alltid omgivningen uppskattar detta. När skotten är skjutna så ska tuben skruvas loss och en liten adapter skruvas fast på tuben med hjälp av en fast nyckel (så att det blir tätt). På adaptern så fäster man sedan Fosterkopplingen för fyllningen. Efter fyllningen så ska adaptern skruvas loss igen, med den fasta nyckeln, därefter så ska tuben skruvas på vapnet. Då måste man vara alert och komma ihåg att repeterhandtaget måste vara låst nere i det bakre läget. Missar man detta så blåser man bort luft för tiotalet skott när tubens backventil automatöppnar mot vapenventilen som står i öppet läge. Har man bara repeterhandtaget låst i det bakre läget så hörs enbart en kort pys och vapnet blir klart för att skjuta. Är repeterhandtaget i det främre läget så pyser vapnet sanslöst tills tuben är avskruvad igen och backventilen automatlåst. Då får man göra om och göra rätt...

  

Rapid 24.44 mm


Som synes ovan så levererade Rapiden ett genomnsitt av lite drygt 24 mm på uppmätta 50 meter med 16.00 gn JSB Jumbo Exakt 5.52 Detta kändes spontant som ett riktigt bra resultat, givet förutsättningarna. Det finns dock 3 viktiga saker att hålla i bakhuvudet när man läser tavlan ovan:


1. Detta är ett vapen som jag är ovan vid ännu

2. Jag vet inte vilken ammunition vapnet egentligen föredrar

3. Det blåste växlande vind och stundtals rätt mycket


För att i möjligaste mån motverka vindmässiga skillnader mellan vapnen så sköt jag 5 skott med det ena vapnet för att sedan direkt skjuta 5 skott med det andra. Notera även träffbilderna 5 & 6 som blev "konstiga". Detta kan sammanfalla med att vapnet enligt gårdagens kronografmätning hade en tydlig tröskel vid 27-28 skott så effekten minskade. För de återstående 3 träffbilderna så klickade jag upp kikarsiktet lite och då samlade den bättre.


Sammanfattningsvis så tror jag att detta vapen hade tjänat ordentligt på att ha en kortare pipa (typ 16 tum), en lägre effekt (typ 30 fpe istället för 40 fpe) som hade givit mera luft bortom 28 skott samt ett 7 skottsmagasin som man kan sätta in från rätt sida om vapnet. En flatare undersida på förstocken och en smidig quickfill hade också gjort gott för välbefinnandet i långa loppet.


Höjdpunktena är vettig precision som verkar lovande (fler sorter ska givetvis testas fram) samt ett mycket fint avtryckarsystem. Tack vare vapnets tyngd så var det ganska lite rörelse i bössan när den avfyras. Överlag så känner man sig förbluffande snabbt bekväm med Rapid trots att den har en del obekväma lösningar, det är faktiskt inte svårt o förstå att den här serien har sålt bra under så lång tid. Det är helt enkelt en skön känsla att skjuta Rapid och detta gäller i synnerhet om man inte har testat Royale eller någon annan mera modern konkurrent.






Royale 19.11 mm


Trots det faktum att jag har skjutit tusentals skott med Royale och därmed ser mig som rätt så förtrogen med modellen så vågar jag påstå att den är betydligt mera lättskjuten. Jag tror att Ben Taylor sammanfattade hela dagens jämförelse i en enda mening redan förra veckan när jag berättade för honom att jag avsåg att testa Rapiden head on mot Royale; "The Royale is that kind of rifle the Rapid should have been.."

Naturligtvis så sätter 20 år sina spår och många av de tillkortakommanden i det dagliga livet som irriterar hos Rapid har man elegant byggt bort på Royale. Här laddas magasinen från rätt håll, här finns en läsbar manometer samt en lättmanövrerad quickfill. Royale känns direkt som det betydligt smidigare och mindre vapen som det också är i verkligheten. Är man invand på Rapid så känns Royale nästan som ett hälften så stort vapen. Undersidan av förstocken är plattare och det är lättare att få vapnet att ligga stilla på ett improviserat underlag som exempelvis en ihoprullad filt etc. Royale är betydligt bättre balanserad och inte alls lika topptung. Detta i kombination med den flatare förstocken hjälper till att få fram den spontana känslan av lättskjutenhet. Att skjuta Royale känns lite som att dra på sig ett par väl ingångna Eccoskor, allt känns liksom rätt direkt.

Att repetera den kortslagiga sidelevern är en fröjd, den kräver mycket mindre kraft även om den egentligen inte är mer distinkt än det solida repeterhandtaget hos Rapid. Rörelsen är dock mindre och inte lika yvig. Royale går snabbare att repetera men ingen av vapnen slamrar ens vid snabba omladdningar. Ingen av vapnen är ju direkt en lågprisprodukt och detta märks utan tvekan, allt känns oerhört solitt och möjligtvis med en liten extra marginal där för Rapiden som förbluffar med sin formidabla kassaskåpskänsla.

I skottet så ligger Royale absolut stilla trots lägre vapenvikt och kortare totallängd. Just Royale är också mycket mjukare och enklare att anspänna igenom en mindre förspänning på hammarfjädern, något som märks mycket tydligt när man går ifrån Rapid till Royale. Min spontana känsla är att stillheten i Rapidens avfyrning till stor del kan hänga på just den långa pipan och den något högre vapenvikten. Det är inte frågan om några enorma inre krafter som har kommit i rörelse (á la Lonestar) men visst märker man tydligt att Rapiden är mera stressad än Royale.

Nu återstår fler tester med främst Rapiden, olika sorters diaboler ska testas fram och sedan ska jag testa kronografen i morgon med tyngre diaboler än sist för att se vad de båda vapnen presterar med dryga 20 grains istället för knappa 16.

 
 
Ingen bild

jazz

9 februari 2011 17:10

Luften pyser inte ut på min.
Som Theoben ägare håller jag med om dina nackdelar.
Prova JSB heavy, de ger bra result i min Mk2

Johnny Ottosson

9 februari 2011 20:45


Jag kommer att ha med JSB Heavy framöver, liksom några fler andra sorter.

 
Ingen bild

zeke-cool

9 februari 2011 23:41

Theoben Rapid av senaste modell har väl quick fill eller är det extra tillbehör??

Johnny Ottosson

10 februari 2011 07:19

Det är tillbehör mot en extrakostnad.

Man får då betala mellan £110 - £170 beroende på vapenmodell. Absolut sista USA-versionen har det som standard men den modellen kostar $2300.

Tillkommer gör kostnaden för att borra stocken samt det faktum att manometern hamnar under pipan och plastlocket över fyllningen inte hamnar jämns med undersidan av förstocken.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards