Airpang

Direktlänk till inlägg 8 februari 2011

Mycket kraft på liten plats..

Av Johnny Ottosson - 8 februari 2011 09:45


 

Shoebox Compressor


  

Den lilla kompressorn med det stora flåset

 

Många entusiaster har redan hört talas om skokartongskompressorn och är naturligtvis nyfikna på vilka för och nackdelar som man kan hitta hos denna. The Shoebox uppfanns av Tom Kaye, en känd paintbollfantast i USA. Tanken var att få fram en billig kompressor som kunde ägas och drivas av vem som helst, främst då i områden där man inte kan återfylla dykarflaskor på ett smidigt sätt. Till detta så måste man också betänka att det generella regelverket runt tryckluft är mycket mera restriktivt i USA än i Sverige, exempelvis vad gäller besiktningsintervaller, möjlighet att färdas i fordon med tyckluftstuber osv.


Kompressorer för fyllning av PCP är naturligtvis inget nytt, sådana har funnits under åtminstonde tiotalet år men nackdelarna med dessa har varit en hög prisbild, runt 10.000 kr, samt ett skrymmande format. Just pris och format var precis de egenskaper som prioriterades runt Shoebox.

Den åttonde november 2010 startade så försäljningen och hittils har runt 600 enheter sålts i skrivande stund, samtliga i USA på grund av 110V-motorn. Nu är emellertid även en 220V-motor på väg och lansering i Europa är planerad till våren 2011.


  

Insidan

 

Hur fungerar den då? Vilka nackdelar finns det när man har pressat formatet och priset såpass mycket. Till att börja med så är inte kompressorn helt självförsörjande på samma sätt som andra högtryckskompressorer, en Shoebox kräver en primärkompressor för att fungera. Det första steget i kompressorn är alltså ersatt av färdiglevererad luft ifrån en konventionell liten 8-Bars kompressor. Den komprimerade luften komprimeras sedan ytterligare för att nå de nivåer som är aktuella för PCP.


Man måste alltså redan äga eller köpa in en liten oljefri kompressor (ca 1000 kr) för att med den mata första steget i Shoeboxkompressorn. Förutom detta så är det ganska tidskrävande att fylla med den ganska långsamma Shoeboxen. Rejält med tålamod krävs alltså. Anledningen till detta är att värmeutvecklingen måste hållas under kontroll då Shoebox inte är vätskekyld.


En liten 4 liter dykarflaska som ska fyllas till 300 Bar kräver ca 4 timmar, en större flaska på 8 liter kräver strax över ett dygn. Bara ett vanligt PCP (200 Bar, 200 cc) kräver runt 20 minuter. Tidsmässigt sett så ligger man alltså på ungefär 10 gånger längre tid än en konventionell FX-kompressor.


Slutligen den kanske största nackdelen; Shoebox saknar helt partikel och vattenfilter. Man får alltså kallt räkna med att man kan dra in en del fukt och kanske även partiklar i vapnen/flaskorna.


  

Oops, här var det felkopplat minsann..

 

Det man kan göra för att minska problemen är att sätta till ett löst fuktfilter mellan primärkompressorn och Shoeboxen för att i möjligaste mån minska problemen. Killen som äger den setup som syns ovan har dock satt fuktfiltret fel, det ska självfallet sitta i den andra ändan av den gula slangen, så långt som möjligt ifrån kompressorn. En ännu bättre lösning är naturligtvis att sätta ett filter mellan högtrycksluften (300 Bar) och dykarflaskan/vapnet. En nackdel är dock att filter alltid innebär att det tar ännu längre tid att fylla.


  

Den grundläggande principen för Shoebox

 

Rent konstruktivt så är Shoebox, liksom alla bra saker, inget nytt under solen. Principen har tidigare kallats airbooster och är tydligen välkänd i samband med andra applikationer. Shoebox har två cylindrar som steg-efter-steg ökar trycket. Den första cylindern tar emot 6 Bar in och lämnar 55 Bar ut. Nästa steg tar dessa 55 Bar och drar upp dem till 310 Bar ut.


  

En enkel mekanisk konstruktion

 

Hela konstruktionen drivs av en elmotor på 400W vilken via en kort kedja driver de båda cylindrarna. Cylindrarna är ovanligt små (1/4" resp 1/8") för att kunna ge så högt tryck, nackdelen är då att de små volymerna också innebär att mycket små mängder luft bearbetas samtidigt, därav den långsamma fylltiden. Hela konstruktionen ligger i en plåtlåda med formatet 41 x 30 x 15 cm. Man erbjuder två modeller (200 eller 310 Bar) och dessa kan inte konverteras till varann. Därför så måste köparen välja rätt kompressor för sina egna behov redan vid köpet.


Kompressorn puttrar alltså på tills dess att modellens avslutningstryck har uppnåtts, alltså endera 200 eller 310 Bar. En smidig lösning hade därför varit att exempelvis ha en liten 2 eller 3 liters flaska till 300 Bar som man kör med 300 Barsversionen. Vill man däremot direktfylla vapnen så får man satsa på 200 Barsversionen.


Då det finns små kompressorer som kan drivas direkt ifrån en personbils 12V uttag så kan man igenom Shoeboxen uppnå fullständig frihet. Den lilla kompressorn driver den stora och sedan producerar man enkelt sin egen tryckluft i fält. Den som har ett vapen med större demonterbar tub (Rapid, Royale etc) kan då införskaffa en eller ett par lösa 400/500 cc flaskor för att direktladda dem på 200 Bar.


  

Mekanismen i närbild



Det bästa av allt med Shoeboxen är naturligtvis prisläget, en Shoebox kostar i USA £430, alltså 2900 kr. Räknar man med frakt och en importör här i Europa så kommer sannolikt priset med moms att hamna runt 6000 kr. En ekonomisk kalkyl på detta kan då se ut på följande sätt:


1. Har ingen dykarflaska, direktfyller vapnet med 200 Bar: Här är alternativet som regel en handpump för ca 2000 kr. Kompressorn kostar då ca 4000 kr och man slipper ju pumpa. Tillkommer gör ca 1000 kr för en primärkompressor om man inte tidigare äger en sådan.


2. Har en dykarflaska, fyller den med 300 Bar: Här är alternativet som regel att man fyller på en dykshop eller Räddningstjänsten. Om varje fyllning kostar 75 kr så betyder 6000 kr att man bryter jämnt efter 80 fyllningar, oräknat bensinkostnaden till och från fyllplatsen. Fyller man 6 gånger om året i genomsnitt så tar det drygt 13 år att bryta jämnt. Även här tillkommer kostnaden för en primärkompressor.


Som jag ser saken så är nog en Shoebox ett vettigt alternativ för den som har ett par-tre vapen med fylltryck runt 200-205 Bar och som kommer in i hobbyn utan att ha varken handpump eller dykarflaska sedan tidigare. För ungefär dubbla priset av en dykarflaska med fyllkit så är Shoebox ett realistiskt alternativ. De ca 3000 kr som skiljer mellan dykarflaska och fyllkit samt Shoebox betyder att man bryter jämnt efter ca 7 år. Ännu bättre är det då om man redan sedan tidigare råkar äga en lämplig primärkompressor.


Överlag så ska det bli mycket spännande att följa utvecklingen på marknaden för Shoebox och inte minst när den nu kommer till Europa och förhoppningsvis även Sverige.

 
 
Ingen bild

Banjo

8 februari 2011 11:03

Du är riktigt bra på att stjäla bilder!

Johnny Ottosson

8 februari 2011 19:27

Japp. Men det är ganska enkelt, de flesta aktörer på marknaden har ett galleri på sin hemsida för fria bilder till marknadsföringen. Exempelvis bloggar, annonser och liknande.

 
Ingen bild

PeterÅ

8 februari 2011 14:20

Huanamej så krångligt med skolåda,får nog bli en FX-kompressor istället om de kommer ner i pris framöver.Mycket informativt av dig Johnny.

 
Ingen bild

erik

8 februari 2011 17:12

Jo, jag har varit lite sugen på en så´n - men att ha sin kompressor på (tillsammans med skolådan) i över ett dygn för att få dykflaskan full känns lite smådrygt....(det låter ju nå´t sp in i h....) men jag har alltid gillat att vara "självförsörjande" så tanken tilltalar mig mycket.....

Johnny Ottosson

8 februari 2011 19:27

Med en mindre flaska så räcker det ju med bara några timmar..

 
Ingen bild

Lars Emanuelsson

9 september 2012 22:19

Om man matar med en liten kompressor på 1,5Hk vilket är c:a 1kw och shoeboxen drar 400w, så blir det c:a 1,4kw som står och tuffar i 24h = 34kw vilket kostar minst 34kr/fyllning.
Är det med i kalkylen? Annars lär det ta minst 30år att tjäna in utrustningen. Då kommer nästa fråga: hur många år kan man räkna med att kompressorerna fungerar felfritt? Mekaniskt slitage, packningar som torkar/vittrar, m.m Känns inte som det kommer bli så lönsamt. En kompressor med 10x högre verkningsgrad för 10.000 måste vara mer lönsamt. Själv köpte jag en bensindriven från Stratec för 27.000 som man kan ha med sig överallt. Fyller en literflaska till 200bar på 2min. Och bensin för 75kr räcker hela året :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards