Airpang

Direktlänk till inlägg 4 februari 2011

Lite blandat

Av Johnny Ottosson - 4 februari 2011 10:00


 

Royale 500 kaliber 25 m.m


  

Royale 500


Ifrån USA så börjar nu de första prestandauppgifterna komma ifrån Royale 500 med kaliber 25. En av de första kommer ifrån Brad vars bössa levererar imponerande 96 st skott över 818 fps med JSB King 25.40 gn.


Nu har jag inte sett hela kurvan men jag utgår ifrån att fabrikens uppgifter om 60 skott inom 20 fps är fullt möjliga. På de 96 skott han mätte så hade han naturligtvis en värdelöst stor spridning om hela 57 fps. Det var ju precis hela kurvan som kom med.


I övrigt så har jag varit bortrest med jobbet på tjänsteresa under ett par dagar så jag har inte riktigt kunnat följa upp bloggen på samma sätt som vanligtvis. Därför kommer det lite blandat innehåll i dagens blogg.


Vi har stämt av lite vad besökarna till Luftvapenmässan anser om tillställningen så här några dagar efter själva begivenheten. Deltagarna och även några icke-deltagare (!) har haft en hel del åsikter på våra två forum och dessa är naturligtvis mycket intressanta för oss som arrangerade själva mässan.


Lite grovt så kan man dela in klagomålen i tre grupper. Först har vi de totalt ovidkommande ("parkeringen var för liten, svårt att ta sig in och ut"), dessa har vi avfärdat helt eftersom deras påstående helt enkelt inte stämmer med verkligheten. Sedan så har vi de åsikter som är just åsikter ("Det var dyrt att man fick betala för de smörgåsar som man åt upp"), om sådana åsikter så kan inte säga så mycket egentligen, åsiker är ju som arslen - alla har en.


Visst fick man betala för det man åt upp men överlag så var dessa klagomål små och de stora flertalet hade inga problem med detta. Vi kan bara konstatera att även om man skänker bort något gratis så kommer alltid någon klaga på att det ändå är för dyrt...


Slutligen så har vi de relevanta klagomålen som är fullt berättigade ("Det var för mycket folk för den lilla ytan"), dessa ska vi ta under beaktande för eventuella kommande snarlika tillställningar, vi försökte dock göra det bästa möjliga av saken.


En stor del av poängen med Luftvapenmässan var nämligen att göra något. Många klagar över att inget sker vintertid men det enda man kan göra åt saken, förutom att klaga, var att själv hitta på något. Vi hoppas att detta var en bra vinteraktivitet som flera föreningar osv kan ta efter. Visst var inte Luftvapenmässan perfekt, men vi gjorde så gott vi kunde och vi kan bara hoppas att åtminstonde flertalet ansåg att det var meningsfullt.


Jag fick också mail från Vapentidningen att de tar min senaste artikel. Den näst senaste, om ett fjädervapen, blev ju refuserad. Nu ska jag köra den här som ligger på G för nästa nummer och sedan blir det duelltestet mellan Rapid och Royale samt en titt på Royale som Elite med kaliber 25. Helt klart så verkar det som att PCP är den delen av luftvapenhobbyn som bär det största intresset just nu.


Apropå att skriva så undrade någon på Luftvapen Info om vad Anders L Dahlman pysslar med nuförtiden. Jag har faktiskt ingen aning, det var åratal sedan jag talade med honom senast och säkert ett par år sedan han hade en artikel publicerad sist. Jag vet att det förekommer påstående om att han har fallit i onåd hos Allt om Jakt & Vapen sedan hans famösa artikel om vildsvinsspjuten. Själv är jag lite tveksam till detta då jag vill minnas att hans sista artikel, som jag själv såg, om BSA Techstar tidsmässigt låg efter spjuthistorien. Vad gäller hans boende så vill jag däremot bestämt minnas att han bor i en lägenhet och inte en herrgård.


I fråga om en "Webley Tracker med tung Osprey-pipa" så har jag aldrig hört talas om detta förutom i hans bok. Osprey är ju föregångaren till Viscount som Trackern utgör en förkortad karbinmodell utav. Kan det möjligtvis vara någon typ av prototyp eller one-off med en kortad variant av den grova oktagona pipan ifrån en Osprey Supertarget - en hobby/clubtarget-version av Osprey? Anders har/hade ju en utvecklad talang att hålla sig framme och socialisera med konstruktörer/säljare hos det brittiska luftvapenföretagen under deras glansdagar. Det kanske är något uddavapen som han råkade komma över i samband med detta?

 
 
Ingen bild

Pelle

4 februari 2011 12:38

Tyckte "mässan" var riktigt trevlig!

JAG upplevde att det fanns goda möjligheter att prata med Ben, Fredrik och Jocke.
Det var dessutom verligen intressant att se tillverkningen av Smooth-twist piporna med tillhörande provskjutning.

Att de tar betalt för mackorna är såklart helt OK, jag har inte sett nån info om att det skulle vara nånting gratis och förväntade mig därför inte det...

Fyndlådorna var ju en glad överaskning och en ren bonus som faktiskt gjorde att jag "gick plus" på besöket!

En större lokal kanske är önskvärt om det kommer ännu mera folk, tyvärr skulle väl det innebära att man inte kan vara i FX lokaler??

Hoppas på liknande arrangemang nästa år!

 
Ingen bild

Grövsten

4 februari 2011 12:42

Mässan var ett bra initiativ... Helt klart..
Dom få som klagar på petitesser..är ju inget att bry sig om. Däremot så har väl en del kommit med konstruktiv kritik..som kan vara värd att ta till sig.
Hur som helst så tror jag att dom allra flesta, gärna skulle se att det här blir ett årligt evenemang... : )

 
Ingen bild

Peter Å

4 februari 2011 15:59

Hej Johnny

Kan inte kommentera mässan eftersom jag ej var där.(Långt från Blekinge).Men vad jag kan kommentera är mitt Royale500 som jag fick i förra veckan.Alla mina tvivel vad gäller ST-pipan är nu bortblåsta.Pipan skjuter suveränt,avtryckaren är en dröm och det bästa med allt är att den hörs knappt(mycket effektiv schroud).Inte så klumpigt som jag befarade,kan verkligen rekommendera detta till alla seriösa luftskyttar.Mycket för pengarna!! Har bara hunnit testa Baracuda och JSB King,bägge sorterna går mycket bra.Här har Fredrik verkligen lyckats och jag tror han får svårt att överträffa Royale 500 med nya konstruktioner för jag kan inte hitta något att klaga på för min del.Till råga på allt som om det inte skulle vara nog så är det ju snyyygt också!!!
Trodde aldrig jag skulle sätta något pcp framför mitt Lonestar .25 men nu har det plötsligt hänt.
Hatten av för FX Airguns/Peter Å

Johnny Ottosson

4 februari 2011 20:50


Kul att du gillar din nya bössa men utvecklingen går framåt, nästa generation kommer tveklöst att vara ännu bättre än dagens Royale.

Många var de som för tio år sedan sade att FX2000 var toppen av vad som går att producera när det gäller luftvapen.

Tänk bara på Bill Gates; -"640K borde vara minne så det räcker för alla människor.."

 
Ingen bild

Max54

4 februari 2011 16:28

Jag såg det mer som ett öppet hus snarare än mässa. Det var ju faktiskt ett fabrikat som förevisades! Att sen folk inte har råd med en macka kan man ju fixa med en insamling...

Johnny Ottosson

4 februari 2011 20:52

Helt rätt. Tanken var egentligen att ha fler fabrikat representerade men detta föll lite på möjligheterna att kunna samla ihop tillräckligt många spännande modeller.

 
Ingen bild

Johan

4 februari 2011 20:12

Anders har aldrig jagat med spjut! Vad mässan anbelangar så va det ju onödigt att lägga upp foto på 3 fula jävlar:) "sandstig" höhö vilket namn alltså. Och sedan på de andra 2 töntarna! höhö. hahahaha.

Johnny Ottosson

4 februari 2011 20:52

Jagade med spjutet gjorde han väl ändå inte? Som jag vill minnas så var spjutet tänkt för avfångning av vildsvin istället för en stickdolk.

Blodigt blev reportaget i alla fall och ordentligt omdebatterat.

 
Ingen bild

Johan

4 februari 2011 22:28

jaaaaa det kan du ha rätt i! jag minns inte riktigt va han sa när jag pratade med honom om det i källaren hos .... :) Löjligt i vilket fall som helst att bråka det. För 1000 år sen fanns inga skjutvapen så ...... well hur gjorde dom då? Prata ihjäl älgen kanske? I vilket fall som helst så minns jag nu att det va avfångning det handlade om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards