Airpang

Alla inlägg under januari 2011

Av Johnny Ottosson - 6 januari 2011 16:30


 

Livet börjar vid 200...

 



Detta var en lite rebellisk slogan som tidningen SuperBike körde med på det glada 1980-talet. Igår blev första gången som Airpang bröt 200-vallen räknat i antal unika besökare! Tja, vad ska man säga? Två hundra människor som gillar luftvapen och som inom 24 timmar besöker just min blogg - imponerande.


Hur mycket är då 200 besökare egentligen? Tittar vi på ett forum som Airgun så kan detta räkna med ca 250-300 deltagare varje dygn och då är ändå ett forum oerhört mycket bredare. Forum har (bör ha) en rad olika inlägg (åtminstonde ett tiotal) samt några helt nya trådar varje dag. Interaktiviteten är dessutom större med bättre möjlighet för besökaren att själv aktivt delta.


Bloggen har bara ett, kanske två eller tre inlägg om dygnet samt klart mindre möjligheter att köra dialoger - ändå, över 200 unika deltagare.


Mycket trevligt.


  






Av Johnny Ottosson - 6 januari 2011 10:00


 

Shrouds !

 

Shrouds är alltid ett uppskattat ämne på diverse luftvapenforum och shroud som tillval är något som man absolut bara måste överväga innan sitt vapenförvärv. Vanligast förekommande på marknaden är de shrouds som finns hos vapen från FX Airguns och det är dessa som dagens inlägg huvudsakligen ska behandla..


Pausfågel...


  

Gnällsparven - Irritaris silwerus vulgaris

 

På FX Airguns så hade tanken på shrouds existerat länge men det var först efter att en bra kontakt hos myndigheterna hade etablerats som ett samförstånd växte fram. Tankekonceptet byggde på resonemanget att om en tillsats har ett annat huvudsyfte än att dämpa ljudet så är det inte en ljuddämpare. Den juridiska definitionen på en ljuddämpare här i Sverige är nämligen att det är en anordning som har till syfte att reducera skottljud. Alltså om anordningen/tillsatsen inte har som syfte att dämpa ljudet men ändå råkar göra detta, tja - då är det ingen dämpare längre. För säkerhets skull så tillade man också att man önskade inte se några konstruktioner på marknaden som lättvindligt kunde anpassas till funktion på exempelvis 22 LR som ljuddämpare.


Utifrån dessa förutsättningar så skred man till verket under våren 2003. De första modeller som man shroudade var den då helt nya Cyclone-serien samt, ett par månader senare, den då medelålders FX2000. Köparen kunde då välja att köpa tillvalet shroud som innebar att man valde bort den då ordinarie 14 mm grova matchpipan ifrån Lothar-Walther och istället kryssade för en 12 mm tunnare pipa av i övrigt motsvarande kvalité. Poängen med den tunnare pipan var att den gav större luftvolym mellan pipans utsida och shroudens insida.


Shroudsatsen var enkelt konstruerad; den bestod av en rör som monterades över den smalare pipan samt en luftriktare, en mässingspryl som satt längst fram på shroudröret. Tanken med luftriktaren var att den skulle reducera den turbulens som kommer bakom diabolen i syfte att vinna bättre praktisk precision. Detta var då tillsatsens huvudsyfte (därav ingen dämpare). Den avstyrda luften slussades sedan bakåt (mot skytten) i det utrymme som bildades mellan pipans utsida och shroudrörets insida. Då detta inträffade så tappade luften hastighet och en del av skottljudet försvann - som en bieffekt av saken.


På grund av att FX2000 och Cyclone-serien har så smalt avstånd mellan tuben och pipan så blev shrouden bara måttligt effektiv - men något är ju bättre än inget. Dessutom så erbjöd inte de samtida konkurrenterna något motsvarande. Tyvärr så var ju inte någon utav de dåtida vapnen i FX Airguns lineup ifrån ritbordet konstruerade för shroud så ineffektiviteten (relativt en normal dämpare) kvarstår ännu med den här konstruktionen.


Jag tycker: Min första Cutlas hade shroud och på sin tid så var jag riktigt nöjd, fast det var jag med min första Pentiumdator också, trots 400 Mhz klockfrekvens. Det är emellertid åtta år sedan nu och i skenet av nyare konstruktioner så är den här shrouden kraftfullt åldersdigen. Ett vettigt köp 2011? Tveksamt, förutsättningen får då vara att man absolut vill köpa ett vapen i Cyclone-serien och bara måste ha någon typ av dämpning (lite bättre än inget). Dämpningen är förvisso högst måttlig fast om man inte är SÅ ljudkänslig och kanske regelmässigt skjuter på lägre effekt (alt 10J), då kan det fungera acceptabelt.


Efter den relativa framgången av den smala shrouden så började man i samband med lanseringen 2003 av den då nya Typhoon-serien fundera lite över en att gå vidare med en grov shroud. En tillsats konstruerades då som gav ett ordentligt avstånd mellan pipa och shroud igenom en Z-nedvinkling av tuben. Med rätt avstånd så gjordes röret flera gånger grövre och framför pipmynningen så fanns det även utrymme för en separat dämptillsats.


Nu jävlar blev det dämpning alltid, modellen kallades för Whisper och gav sannerligen skäl för namnet. Dämpningen blev faktiskt så bra att myndigheterna hörde av sig. Ut åkte då den lösa dämpsatsen här på vår inhemska marknad (den fanns/finns dock fortfarande som lös reservdel) men shrouden fungerade ändå klart mycket bättre än den smala shrouden. Enda smolket i glädjebägaren var ett initialt trassel med ojämn (läs, usel) precision hos modellen, något som den även i mindre omfattning delade med syskonet Typhoon/T12. Dessa problem är nu sedan länge lösta. Två typer av denna shroud förekommer alltså för den som köper ett begagnat vapen, antingen med dämpsatsen monterad eller utan. Skillnaden är klart märkbar men även utan dämpsats så dämpar den här shrouden riktigt bra, även vid höga effektuttag.


Jag tycker: Ett bra val för köparen med tight budget och behov av dämpning. Nya vapen är idag problemfria, begagnade bör inspekteras för eventuella inte åtgärdade precisionsproblem. Hittar man ett oskruvat begagnat vapen med precisionsproblem så behöver dock inte detta innebära ett uteblivet köp. FX Airguns har livstidsgaranti på sina vapen och detta gäller i synnerhet den här modellen/versionen. Skicka bössan till fabriken. Att använda modellen MED tillsatsen monterad är juridiskt högst tveksamt, jag hade inte valt detta.


Från och med 2007 så omkonstruerades hela Whisper-shrouden, främst då för USA-marknaden. Nu har man en annan helt unik luftriktare som helt utan dämpsats ändå levererar klart bättre dämpning än den gamla Whisper MED sin (juridiskt tveksamma) dämpsats!


Den här konstruktionen kom först på Royale 400 och innebar ett stort steg framåt i utvecklingen. På Royale så är dock bara shroudröret halvt och med tanke på den många gånger rätt höga effekten hos Royale så maskerade detta en stor del av konstruktionens effektivitet. På Independence så är den emellertid hel och alla som hör en sådan första gången brukar häpna, i synnerhet om de har lite erfarenhet av PCP, dämpare och liknande i bagaget. Det är denna konstruktionen som idag finns på moderna Whisper, Indpendence och Royale 200.


Jag gjorde en del roliga mätningar med Independence i våras och kunde häpet konstatera att den trots 40 joule small lägre än den helt odämpade systerbössan som jag lånade samtidigt - när den gick på 10J! En annan intressant iaktagelse var att ett PCP med motsvarande effekt som hade den erkänt kompetenta HW-dämparen monterad lät märkbart högre. Ytterligare en stor fördel med den här konstruktionen är att jag bedömmer den som juridiskt hållbar, till skillnad ifrån föregångaren med den lösa dämpsatsen monterad.


Jag tycker: This is the shit! Bättre dämpning än detta kan man idag inte hitta på ett PCP, oavsett juridisk status. Faktum är att den här konstruktionen är så fruktansvärt tyst att den är kul bara att sitta och skjuta rakt ner i gräsmattan enbart för att höra bristen på skottljud. Visst kostar den några kronor extra men detta är IMHO solitt välinvesterade pengar, det handlar trots allt om en teknisk spetsprodukt som inga andra konkurrenter idag kan matcha. För nybörjaren så krävs dock försiktighet i början, bristen på skottljud gör lätt att man inte upplever kraften i vapnet på samma sätt och i synnerhet inomhus när man exempelvis skjuter igenom en kronograf etc. Man blir så att säga "fartblind".

Av Johnny Ottosson - 5 januari 2011 10:00


Dagens Upload

 

På 1950-talet när Mr Smith körde igenom Midlands skogar i södra England med sin nya Austin A50 Cambridge så kunde han ha endera av de två mest toppmoderna luftvapen den brittiska vapenindustrin saluförde i sitt lilla trånga bagage. Två riktiga premiumprodukter som visade det yppersta av vad imperiet förmår att framställa i form av luftgevär - två riktiga värstingar med andra ord.


Idag har dock tiden runnit iväg och nu ett halvt sekel senare så är dessa vapens prestanda ungefär lika mycket high performance som sportigheten hos Mr Smiths heta bil, välvaxade mustasch och rutiga keps.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/WEBSA1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/WEBSA2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/WEBSA3.jpg





Av Johnny Ottosson - 4 januari 2011 10:00


 

Scotty! -I need more power...!!

 

 


Effektinflation! I takt med att allt flera entusiaster växlar upp från kaliber 22 till kaliber 25 så börjar önskemålen på allt högre effekt att stegras. Ifrån forum i USA så ligger önskemålen nu runt 50 fpe! Vi som har varit med ett tag kommer ihåg de sista seriösa fjädervapnen under början av 1990-talet som bäst nosade på den magiska gränsen 30 fpe, idag anses detta vara småpotatis för kaliber 25.


Redan för 10 år sedan så hade dåtidens 22 PCP runt 30 fpe och de som anser sig ha behov av högre effekt än så börjar numera överväga kaliber 25 istället. Eftersom kaliber 22 på grund av sin lägre projektilvikt betydligt snabbare når den högsta praktiska gränsen för hur fort en diabol kan färdas utan att förlora precision så får kaliber 25 direkt en fördel när effekten ska trissas upp.


Räknar vi en av de absolut bästa diabolerna för kaliber 22 (JSB Jumbo Exact) så slår den med bara 35 fpe i gränsen på 1000 fps. Nackdelen för denna, i övrigt formidabla diabol, är ju dess låga vikt om blott 16.00 grains. JSB försökte lösa problemet igenom att lansera tyngre diaboler, mest känd är JSB Heavy om 18.10 grains som klarar 40 fpe innan den når 1000 fps, men börjar man gå över ca 22 grains så kan man lätt drabbas av andra oönskade fenomen i form av ballistisk instabilitet då projektilen helt enkelt blir för lång eller olämpligt balanserad i relation till dess formgivning (förutsatt att man använder den sedvanliga diaboldesignen). De fåtal diaboler för kaliber 22 som sträcker sig bortom 22 grains är därför vanligtvis minié-formade snarare än diabol-formade. Redan en i övrigt erkänt bra diabol som HN Baracuda vid 21 grains fungerar ofta tveksamt eller rent av uselt i många vapen.


Ska man behålla normala diabolproportioner och därtill dra nytta av en 15 % större drivspegel (alltså tvärsnittsytan, 6.35 mm vs 5.50 mm) så är kaliber 25 ett betydligt enklare sätt att nå högre effekt än att övervikta den tunnare kaliber 22. Tyvärr så har utbudet av diaboler med kaliber 25 varit ganska tunnt och det som ändå har funnits att uppbringa har normalt varit relativt lätta (20-25 grains) för att fungera i de äldre, förhållandevis klena, fjädervapnen.

Redan den mycket lätta HN Field Target & Trophy om 20.00 gn levererar 44 fpe vid 1000 fps och tittar vi sedan på JSB King (25.40 gn) så ger den hela 56 fpe trots att den bara hamnar mitt i viktspannet för kalibern. En riktig tungviktare som HN Baracuda (30.90 gn) betyder brutala 68 fpe (92 joule) vid 1000 fps.

Lämnar man sedan diabolformen vid 32 grains och går över till minié så är 40 gn absolut ingen övervikt för kaliber 25, betänk att just 40 gn är nominell vikt för krutvapenkalibern 22 LR (5.60x15R). Har vi en välfungerande miniéprojektil om 40 grains vid 1000 fps så betyder detta 89 fpe eller 120J.

Var går då gränsen? I Sverige är ju den magiska gränsen 150J av rent juridiska skäl och många är ju de som har funderat på om en small bore airgun kan klara detta på något vettig sätt. Förutsätter vi minié och utgår ifrån att 40 grains är fungerande för kaliber 22 så bör motsvarande övre gräns för kaliber 25 vara ca 45 grains. Detta betyder då jämna 100 fpe vid 1000 fps vilket inte räcker till, det blir blott 135 joule. Ifrån detta så finns två vägar att vandra, antingen så pressar vi diabolens formgivning och satsar på 50 grains, då räcker 1000 fps precis exakt, eller så satsar vi på att gå över 1000 fps och med 45 grains så blir hastighetsbehovet 1054 fps (321 fps).

Jag har själv haft PCP som har skjutit över 1050 fps med riktigt fin precision men paradoxalt nog så förefaller de små kalibrarna att klara riktigt höga hastigheter med bibehållen precision bättre än de kalibrar som för oss är aktuella till 150J. Bara för att JSBH om 10.20 gn klarar 1050 fps med bra precision så betyder alltså inte detta att en tänkt minié om 45 grains skulle göra detsamma.

Tittar man sedan på lämpliga kalibrar i kaliber 25 för krutvapen, exempelvis 25 ACP, så är dessa ofta olämpliga för vårt ändamål eftersom 25 ACP är en väldigt långsam kaliber (760 fps/230 mps med 50 gn) och inte formgiven för att fungera bra i hastigheter runt 300 mps eller strax däröver. Likaså är den konstruerad för att vara destruktiv på kort avstånd (det är ju en pistolammunition) snarare än att ge optimala precisionsmöjligheter på kanske 50-80-100 meter, vilket eftersträvas i ett gevär.

Så, kommer vi då att se fabrikstillverkade PCP med kaliber 25 som klarar 150J här i framtiden? Kanske, marknaden är dock i högsta grad nationell när det gäller den här specifika effektgränsen. Saluför man ett kraftfullt PCP till exempelvis USA så bryr de sig inte om huruvida vapnet gör 150J eller 130J men för oss är ju gränsen oerhört viktig. Vad som krävs är att en tillverkare är beredd att anlita en ammunitionstillverkare att producera en rejäl batch med ammunition om någonstans mellan 45-50 grains. Sedan krävs det att man också har tillgång till egen piptillverkning och inte är beroende av fristående piptillverkare, vilka förmodligen också hade krävt en rätt så rejäl förbetald batch på orderblocket för att överhuvudtaget sätta sig ner och tillverka speciella pipor för en så udda projektil.

Har man dock kontroll över piptillverkningen och själv kan sätta räffelstegning etc och i övrigt experimentera i eget hus utan att behöva vara beroende av diverse olika underleverantörer - ja, då har man rätt goda föresatser att lyckas i ett sådant projekt. Inte minst om man dessutom står på god fot med en större och kompetent ammunitionstillverkare.

Om man slutligen står där med en lämplig pipa och rätt ammunition så krävs bara ett bra PCP-chassie som kan ge rejält med effekt samtidigt som det ska vara lätt att växla pipa hos detta eftersom köparen som regel kommer att skjuta sitt 150J-vapen ganska sparsamt som just 150J. Än troligare är nog att ägaren skiftar om vapnet till vanlig kaliber 25 eller kanske rent av någon av de andra mindre kalibrarna. Att få ut licens på 150J PCP är ju en smal sak, liksom en växelsats till ett sådant befintligt vapen.

Drömmen om ett 150J vapen med smallbore-kaliber som lätt kan skiftas över till någon av de andra 3 små kalibrarna har länge varit just en dröm för de svenska entusiasterna. Även om inget står klart idag så tror jag absolut att förutsättningarna för ett sådant projekt är bättre nu än någonsin, förutsatt att den berömda marknaden trycker på och efterfrågar ett sådant vapen.

Tänk så smidigt att köpa exempelvis ett vapensystem runt 10K med 150J-pipa i kaliber 25 för helt legal klass IV-jakt och en kaliber 22 pipa som riggas på bössan när effekten tas ner till runt 45J för övningsskytte. Eftersom båda piporna levererarar subsonic effekt så ingår naturligtvis två effektiva shrouder i paketet.

Vore inte det en lockande tanke..?

Av Johnny Ottosson - 3 januari 2011 10:00


 

 

Lite blåst men okej ändå..

 

  

En hel fyllning - 15 skott på 80 meter

 

Idag så var det en hel del blåst, några sekundmeter, åt höger men jag blev ändå nöjd med utfallet. För skojs skull så testade jag att skjuta en hel fyllning (iofs bara 15 skott) över dessa 80 meter. Totalt blev gruppen 36 mm! Inget skott hamnade längre bort än 40 mm ifrån träffbilden trots ganska frisk vind. Den stora fördelen med kaliber 25 är helt klart förutsägbarheten - man kan alltid räkna med att man träffar ungefär där man siktar, i betydligt högre grad än för de mindre och mer vindkänsliga kalibrarna. Den fördelen blir ännu mer utpräglad på längre avstånd.


Använder man sedan sitt luftvapen till jakt så är har den grova kalibern inte bara den enkelt repeterbara precisionen som fördel utan den större frontytan och den, som regel, tyngre projektilvikten gör dessutom att träffområdet på levande mål "växer". Man behöver alltså inte träffa 100% lika exakt som för exempelvis kaliber 22 och kaliber 25 har därmed större marginal som jaktkaliber räknat.


Förutsägbarheten att träffa rätt ökar alltså, jämfört med kaliber 22, trots sämre yttre omständigheter, och målen får "större" träffområden. Nackdelarna är främst att man ibland kan få en sämre projektilbana eftersom alla vapen inte orkar driva upp de tunga kvarttumsdiabolerna till lagom hög hastighet, minst 800 fps. Andra nackdelar blir hög ljudnivå och en sanslös luftförbrukning (om vapnet är ett PCP) alternativt störande rekyl och gigantiskt yttre fysiskt format (om vapnet är ett fjädergevär).  Det ska bli riktigt skoj att testa Lonestar på ännu längre avstånd framöver, inte minst 100 meter och bortom. Tidigare tester på 100 meter har ju givit riktigt bra utfall.

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2011 16:15


Äntligen en ny hemsida !

 

Nu ligger Hurricanes nya hemsida online: http://luftvapen.se/


Notera också deras nya sändning av 300 Bar tuber, som kan levereras med till Luftvapenmässan 110130. Ni kan även se den gode Elvis när han figurerar som modell. Han återfinns bland annat under fliken "Köpråd". En riktigt fin hemsida.

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2011 10:00


 

Dagens Upload


Under 2010-talet så är inte längre PCP med kaliber 25 speciellt ovanliga. Annat var det däremot för 10 år sedan. BSA var dock tidigt ute med sin lite udda konstruktion på detta tema:


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Spitfire1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Spitfire2.jpg

 


Av Johnny Ottosson - 1 januari 2011 10:00


 

Om ett halvår...


Klockan närmar sig 22:30 en midsommarkväll för några år sedan. Äntligen så har temperaturen börjat sjunka ner under +20 grader och det känns faktiskt en smula kyligt i luften. Tack vare de senaste veckornas värmebölja så har myggen lyst med sin frånvaro och luften är absolut vindstilla. Grannarna har lagt sig, fåglarna har slutat kvittra och familjen sover. Dags att skjuta ända till mörkret tar över..


  

FX Airguns Typhoon - inte mycket är original..

 

  

På 50 meter så ser målet litet ut...

 

  

Inzoomat - med JSBH 10.20 gn i 1040 fps blev projektilbanan hyfsat rak..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards