Airpang

Alla inlägg under januari 2011

Av Johnny Ottosson - 12 januari 2011 10:00


 

Lonestar & Ultra


Idag var det dags att skjuta lite BSA. För Ultra så blev det 20 skott över 50 meter och för Lonestar så var det en serie om 10 skott på 80 meter. Vädret var lite sådär, med märkbart mera vind än när jag sköt Royale sist.


  

Genomsnitt 23.50 mm

 

Ultran gick riktigt bra med tanke på de yttre omständigheterna, för Lonestar så blev det dessvärre tvärtom. Den trodde jag skulle prestera bättre eftersom den brukar leverera förhållandevis goda resultat under lite tuffare yttre omständigheter.


  

Lonestar gav mindre bra 44 mm...

 


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 januari 2011 10:00Dagens Upload


En av BSA absolut största succéer igenom tiderna. Precis rätt vapen i rätt tid när marknaden ställde om sig och lönsamheten började darra. Utan den här modellen så hade BSA definitivt inte tillverkat några vapen i England under 2010-talet. Lågt pris, bra precision och enkelt utförande i ett tilltalande format med rimlig kvalité och finish innebar att man snabbt positionerade sig som en enastående volymprodukt i klass med Air Arms S400/410-serien i sitt hemland. En Webley Tracker i modernt utförande anser många och onekligen oerhört brittisk. En framtida klassiker som nu har en hel familj olika underversioner.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/ultrapage1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/ultrapage2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/ultrapage3.jpg

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 januari 2011 19:30

 

Nytt år nya möjligheter !

 

Äntligen så tänkte jag försöka få ändan ur vagnen och gå med i en klubb, i mitt fall blir det Onsala LGK eftersom dessa ligger geografiskt närmast. Jag har tänkt att gå med länge men eftersom man tillämpar ett kronologiskt medlemsår snarare än ett brutet så har det aldrig blivit av då ett medlemsår för mig normalt sett bara hade blivit 7 eller 3 månader - beroende på om jag värvar mig på vår eller höst-tävlingen. Enklaste sättet att undvika problemet och skjuta medlemskapet på ännu ett år in i framtiden var att ta tag i saken själv, direkt efter årsskiftet.


Idag mailade jag klubben och fick ett snabbt svar av Martin Lindfors som tydligen är verksam som sekreterare (jag har alltid trott att han var kassör?). Medlemskapet som sådant var dock inget problem, bara att pytsa in medlemsavgiften samt skriva under ett formulär med säkerhetsföreskrifter. Hur man gör det sistnämnda rent praktiskt framgår inte men det löser sig säkert succesivt, om inte annat så kan man ju göra det första gången man kommer ner till klubben.


Vidare så har man en pretentiös drogpolicy (?!) som alla medlemmar förväntas ta del av. Låt oss hoppas att det inte existerar på en förekommen anledning. Förutom en viss PC-faktor så tycker jag dock att den delen är bra, jag är en kategorisk motståndare till alla typer av droger och jag tycker det känns mycket bra att man även inkluderar de legala drogerna (alkohol & tobak) med narkotika och dopingpreparat.


Våra klubbar gör ett stort och förtjänsfullt arbete för att vi ska kunna träffas och tävla under gemytliga omständigheter och de behöver därför vårt stöd, både finansiellt och rent praktiskt. Förutom tävlingarna så har man också en vanlig klubbverksamhet till gagn för de som inte har möjlighet att skjuta hemmavid.


Gör därför som jag och ta nu tag i saken, stöd din lokala klubb så att vi tillsammans kan växa oss starkare och inflytesrikare, både till gagn för sporten och oss själva.Av Johnny Ottosson - 10 januari 2011 10:00


 

Weihrauchs dämpare


  

I öppnat läge med sitt innehåll

 

Idag så fick jag en fråga i frågelådan om Weihrauchs berömda ljuddämpare är öppningsbar eller inte. Det korta och enkla svaret på saken är att vissa är det. Det förefaller nämligen som att det finns åtminstonde två versioner på den berömda HW-dämparen, dels en öppningsbar och dels en sluten version. Den versionen som jag har prövat var öppningsbar och fungerar dessutom till kaliber 25, vilket inte verkar vara fallet med vissa andra exemplar av motsvarande enhet.


Weihrauchs dämpare är mycket populär och ett stort antal av dessa privatimporteras svart till Sverige varje år. I Tyskland så är dämpare helt fria, om de bara monteras på F-vapen, alltså sådan som är licensfria (i Tyskland) och som därför ligger under deras nationella effektgräns om 7.50 joule.

Dämparen som sådan är mycket populär och kopieras därför ganska ofta även för inhemska egenkonstruktioner. När HWs enhet presenterades 2004 så tog den ganska snabbt över förstaplatsen som bäst och populärast ifrån den då förhärskande Logundämparen. Tillsammans med den tekniskt något sämre Mikadon så torde Logun och HW vara de dämpare som är absolut vanligast förekommande hos svenska luftvapenentusiaster.

Liksom dämpare för krutvapen så är ljuddämpare av den här typen licenspliktiga men då licenser i princip nästan är omöjliga att erhålla så kör "alla" med dem illegalt. I princip alla entusiaster har en eller ett fåtal dämpare för eget bruk och detta är något som vanligtvis inte diskuteras externt. Dämparna är lätta att komma över, nästan helt nödvändiga och de juridiska konsekvenserna av att ha en illegal dämpare brukar inte betraktas som det primära problemet när man ändå har den på ett svart vapen som saknar rena papper - en tyvärr inte alltför ovanlig situation.

Lösningen är naturligvis lika enkel som självklar, licenser har inget med ljuddämpare att göra. Tankarna går onekligen till den förvånade norrmannen som förbluffat frågade om "ni svenskar även har licenskrav på kikarsiktesfästen?".

Tyvärr är det mycket så med svensk vapenlagstiftning, har man ett problem eller skapar man ett? Vanligtvis så gäller dessvärre det sistnämnda. Personligen så är jag helt övertygad om att det inte kommer att mördas fler människor i Sverige med luftvapen som är tysta igenom en extern dämpare snarare än igenom en shroud.

Av Johnny Ottosson - 9 januari 2011 11:45


Dagens Upload


Den här typen av gamla vapen fungerar faktiskt ännu och har fått en renessans igenom våra inhemska tävlingar. För ett par år sedan så kunde man köpa dem för småpengar när trenden talade för brittiska luftvapen med kaliber 22 men numera så betingar den här typen av bössor stora pengar. Dessutom med viss rätt då det handlar om påkostade hantverk som sannolikt skulle kosta en förmögenhet att framställa idag.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Target1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Target2.jpg

Av Johnny Ottosson - 8 januari 2011 10:00


En av de bättre dagarna

 

Skytte på 80 meters avstånd...

Idag, torsdag, så testade jag att skjuta Royale på 80 meter, precis som jag tidigare har gjort med Lonestar. Då liksom nu så blev det 10 skott i rak följd på dessa 80 meter och utfallet blev faktiskt oförskämt bra - 25 mm!


  

Precision som det är svårt att klaga på..

  

Säga vad man vill men Royale är onekligen välskjutande..

Av Johnny Ottosson - 7 januari 2011 18:30


 

Luft är gratis

 

  

Airkits

 

Nej, knappast. Vi som skjuter PCP behöver ju införskaffa luft till våra vapen på något sätt och för många av oss så är detta sätt att man köper sig en dykarflaska med ett fyllkit som man därefter fyller hos Räddningstjänsten eller i värsta fall hos någon lokal dykshop.


Vanligtvis så har man scannat av Blocket och liknande för att hitta en bra begagnad dykarflaska som kostar från 1000-2500 kr beroende på hur lång tid den har kvar till besiktning och hur stor volym den har. Sedan köper man ett nytt fyllkit, exempelvis det som FX Airguns säljer, för ytterligare en tusenlapp.


Känner ni igen processen...?


Nu finns emellertid en helt annan lösning! Tobbe på Hurricane har börjat importera Airkits ifrån Midland Divers, en anrik och känd brittisk firma som specialiserar sig på tryckluftshantering/förvaring. Ett sådant Airkit består av en komplett sats helt fabriksnya saker, färdigmonterade och bara till att köra. Alltså en helt ny flaska med 5 år till besiktning och ett helt nytt unikt fyllkit med säkerhetstömning.


Finessen med säkerhetstömning består av en kran med automatiskt succesiv luftöverföring. Man kan alltså inte chockfylla en tub utan hur mycket man än hissar upp kranen så smygfyller kittet ändå vapnet i korrekt tempo. Ingen risk att man råkar överfylla för fort med andra ord.


Dessa Airkits finns i tre olika storlekar och är självklart certifierade i enlighet med alla gällande normer.


Introduktionspriset på den första sändningen ligger på följande:


- 3 liter = 2595 kr

- 7 liter = 3495 kr

- 12 liter = 3995 kr


Notera dock att dessa priser bara gäller den här första sändningen och att priset inkluderar fyllkittet (m/säkerhetskran) samt moms, ja allt man behöver förutom nippeln (vilken följer med vapnet). Om ni är intresserade så passa nu på att boka ett önskat kit till Luftvapenmässan 30/1 hos FX Airguns så kan ni få ert Airkit levererat dit utan kostnad! Frakten är annars kännbar på dessa rätt skrymmande, ömtåliga och tunga sakerna.


Av Johnny Ottosson - 7 januari 2011 10:00


 

The Airwolf


Ett av de bästa vapnen på marknaden


Många beskyller mej ibland för ett ständigt och ensidigt hyllande av vapen just ifrån FX Airguns AB men detta fabrikat är faktiskt inte det enda som leder den tekniska utvecklingen av dagens luftvapen utan det finns faktiskt ännu ett sådant fabrikat på marknaden - anrika Daystate.   


Sedan 1970-talet när man började tillverkningen av PCP igenom sin serie Gamekeeper av tryckluftsgevär avsedda för att skjuta bedövningspilar till professionela användare inom djurparksverksamheter och liknande så har Daystate haft en stabil position som en respekterad aktör på marknaden.

Idag upptas sortimentet av ett fåtal modeller, ifrån enklaste och konventionella Huntsman via Air Rangler, som också är ett konventionellt mekaniskt vapen fast med stortub framtill, till de högteknologiska och elektroniskt styrda Mk 4 och toppmodellen Airwolf.

Unikt för Mk 4 (liksom föregångaren Mk 3) liksom Airwolf är något som Daystate kallar för MCT (Map Compensated Technology) och detta består av ett elektroniskt styrsystem som via en LCD-display på vänster sida av blocket kontrollerar vapnets alla funktioner. Systemet har följande olika finesser:

1. Ett pip när det tionde skottet är skjutet och vapnet tomt på ammunition

2. Inbyggt "trippmätare" som räknar antalet skott skjutna sedan den nollades sist

3. Digital tryckmätare som talar om i klartext hur många Bar som återstår

4. Poweradjuster, man kan ställa in hur många fps som varje skott ska skjutas

5. Av eller på med en röd LED som lyser/inte lyser när vapnet är säkrat

6. Inbyggd "trippmätare" för antal magasin (á 10 skott) som vapnet avfyrat

7. Automatsäkring på eller av, efter varje skott

8. Lågtrycksvarning, när trycket faller ner till X Bar så piper vapnet

9. Batteristatus, hur mycket ström som finns i batterierna

10. Kronograf, ger lägsta, högsta och medelhastighet

11. Default reset, återtar alla fabrikinställningar, nollar alla värden

Bortsett ifrån detta så finns även en vanlig manometer som kompliment till den digitala, den sistnämnda är faktiskt så exakt att om man lägger handen på tuben och därmed överför värme så ändrar sig trycket i tuben, den läser av på tiondelar när. Till vapnet så hör även en mekanisk nyckel, vapnet kan alltså låsas för att motverka otillbörligt användande.

Mycket elektronik med andra ord, men vad ger då detta ägaren i praktiken?

  

Detta presterar inga andra vapen på marknaden

 

Vinsten med systemet, förutom en viss bekvämlighet, är att man får ut en enorm mängd skott på en fyllning och dessutom till en oerhört låg spridning. Om ni studerar diagramet ovan så ser ni resultatet av de första 100 skotten ifrån en Airwolf med kaliber 20 som skjuter Crosman Premiers om 14.30 gn.


Högsta: 853 fps

Lägsta: 832 fps

Medel: 845 fps

Spridning: 21 fps


Notera nu det faktum att Airwolf har ingen regulator, det är en helt vanlig självregulerande ventil men med elektrisk styrning.


Just den är tekniska kompetensen gör att jag beundrar Daystate. Idag så kan vilket företag som helst köpa in en LW-pipa, en Minelli-stock och en Luxfer-tub för att snida ihop ett eget PCP men att skapa ett vapen med prestanda som matchar ovanstående kräver kunskap, erfarenhet, teknisk utveckling och ett stort engagemang. Det är dessa egenskaper som jag ser att Daystate delar med FX Airguns och som saknas i många andra, även mera påkostade, fabrikat på marknaden.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se