Airpang

Alla inlägg under januari 2011

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2011 17:00


 

"Det kan ju inte hända..."


Ni kommer säkert ihåg diskussionen under hösten om de usla tuberna som Hatsan ännu fortsätter att envisas med att saluföra till sina AT-44 gevär? En invändning mot att dessa aldrig kan explodera är ju det faktum att det ännu inte har inträffat (!).


Samma resonemang har ju vitvarubranschen haft i åratal runt sina Sodastream-maskiner som drivs med Co2. Trots att dessa Co2-patroner har ca 58 Bar (jämför bildäck med 2-3 Bar) så har de alltid betraktats som säkra eftersom en olycka aldrig har inträffat.


Detta är en klen tröst för den här kvinnan som just råkade ut för en detonerande Co2-patron: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8419014.ab 

http://www.expressen.se/nyheter/1.2293030/43-arig-kvinna-skots-blodig-av-kolsyrepatron


Patronens ca 58 Bar räckte för att skjuta loss korken på patronen med en sådan kraft att den lik en projektil for iväg och sköt sönder hennes bäckenben. Precis som med en skottskada så blev det ilfart med ambulans till sjukhuset med akutoperation.


Hon hade tur, vad hade hänt om hon hade träffats exempelvis i huvudet?


Nu är det ändå måttliga 58 Bar i dessa patroner, ett PCP av typen Hatsan AT-44 laddas med 200-220 Bar och vad som händer där om en gavel släpper kan man nog lätt föreställa sig. Men -eftersom det ännu inte har inträffat- så kan det ju inte heller hända i framtiden, eller hur?

Tryckluft är helt enkelt fruktansvärt farligt om det hanteras fel. Till fel hantering hör att använda tryckkärl av dåligt material. Att använda tryckkärl med dålig kvalité är att ta en onödig risk, även om det verkar osannolikt att något skulle kunna inträffa. Att något aldrig har inträffat betyder inte med automatik att något aldrig kan inträffa. Detta måste man väga mot konsekvenserna OM något faktiskt inträffar.

Givetvis så kommer Hatsan, Fondprodukter osv att alltid hävda problemfrihet för sina rostkänsliga ståltuber men med handen på hjärtat - tror ni inte att AGA också hade hävdat total säkerhet för sina Co2-patroner om ni hade frågat dem så sent som igår..?

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2011 12:00


 

Royale mot Cyclone - lika eller olika?


  

Två generationer sida vid sida

 

Ända sedan 2002 har FX Airguns Cyclone varit flaggskeppet av de konventionella vapnen i sortimentet från FX Airguns. Efter fem års produktion så lanserades sedan nästa plattform - Royale. Det nya vapnet fick sakta men säkert överta rollen som huvudvapen i sortimentet och det är runt Royale som man numera formar framtidens sortiment i takt med att versionerna runt Cyclone så sakta fasas ur produktion.


Egentligen så är det ju Royale 200/250 som ska jämföras med Cyclone och därför ska vi idag bara titta på själva mekanismerna, frånsett lufttuber och liknande. Skillnaden mellan de olika blocken har vi redan avhandlat lite i tidigare inlägg.


Båda vapnen är magasinsvapen med en sidospännararm som repeteringsmedium. En viktig skillnad är dock att indexeringen, som får magasinen att flytta sig, är konstruerade på två fundamentalt olika sätt. Hos Cyclone så sitter indexeringen i själva vapnet medan det hos Royale sitter i själva magasinen. Detta medför en rad avgörande skillnader. För enkelhetens skull så sätter jag upp fördelarna i en överskådlig tabell:


Magasinindexering i själva vapnet (Cyclone):


+ Billiga magasin (ca 200 kr mot ca 500 kr)

+ Magasinen är snabbare och lättare att ladda

+ Magasinen är fysiskt mindre, tar mindre plats

+ Robustare med färre rörliga delar

+ Kan kombineras med låga kikarsiktesfästen

+ Robustare och tål fukt/misshandel mycket mera


Magasinindexering i magasinet (Royale)


+ Större kapacitet (+4 skott .22, +8 skott .177)

+ Bättre skyddade diaboler för smuts och fukt

+ Vapnet kan laddas enkelskott utan problem, magasinet ur vapnet

+ Vid defekt indexering så står inte vapnet obrukbart, se ovan

+ Betydligt kortare slaglängd vid repetering, snabbare repetering


Just skillnaden i slaglängd mellan Cyclone och Royale är en stor skillnad som många inte tänker på men som blir påtaglig när man använder vapnen. Jag ska försöka visa dessa skillnader i några foton:


  

Glappläge för Cyclone


  

Glappläge Royale

 

Det jag kallar för "glappläge" är alltså så långt bakåt som man måste föra repeterarmen på respektive vapen innan man möter någon som helst form av motstånd. Det handlar alltså om ett rent öppningsläge. Som ni kan se på bilderna ovan så är inte skillnaden speciellt stor. Slaglängden är i detta läge detsamma. Det som sker är att laddpinnen helt enkelt flyttar sig en diabollängd bakåt för att ge fritt rörelserum åt magasinet inför repeteringen. På båda vapnen så handlar detta om ca 90 graders utfällning av sidospännaren.


Den stora skillnaden mellan indexering i vapnet eller i magasinet ser man först när man drar repeterhandtaget ända längst bak, alltså den minsta möjliga rörelse som krävs för att både spänna hammarfjädern och låta magasinet indexera så att en diabol kan skyfflas in till pipan. Här är skillnaden däremot betydligt större:


  

Indexläge Cyclone


  

Indexläge Royle

 

Som ni ser så kräver Cyclone nästan 180 graders öppning för att klara båda uppgifterna, att spänna hammarfjädern och indexera magasinet. Royale däremot behöver bara ytterligare några få grader bakåt och det enda som sker då är att hammarfjädern spänns och blir låst i upphaket - indexeringen sköter ju magasinet helt automatiskt igenom sin fjäderförspänning.


Hos Cyclone däremot så måste ju själva "hooken" träda in och vippa magasinet 1/8-dels varv vilket kräver ytterligare lite slaglängd av mekanismen. Motsvarande händelse äger ju inte rum i själva vapnet hos Royale.


Två andra skillnader som man kanske inte heller tänker på är att fingret glider betydligt lättare över själva handtagsdelen hos Royale än hos Cyclone och den som vill kan även justera om handtagsdelen på Royale så att den blir helt frirullande. Detta gör också att repeteringen upplevs som mycket mer kortslagig och snabbare. Den andra skillnaden är att glappet i höjdled är betydligt mindre på Royale. Cyclone är ju byggd med ett block som består av två olika delar och detta skapar då ett mellanrum vilket tillåter den S-formade repeterarmen att röra sig lite i höjdled. Monoblocket hos Royale är däremot tightare och höjdledsglappet existerar inte alls på samma sätt.


Detta brukar bidra till att man uppfattar Royale som betydligt mera distinkt och mindre glapp eller racklig att repetera. Den känns helt enkelt lite modernare och lite mera premium.


Tyvärr så konstaterar många lite slarvigt att vapnen är likadana eftersom båda har repetering med sidospänning men skillnaden finns där och den är tydligare än vad många tror, inte minst de som bara hasplar ur sig att det inte spelar någon roll hur indexeringen är konstruerad.

Sedan måste man ju också betänka att vi hela tiden talar om nyanser. Även en mycket sliten Cyclone är rena drömmen att repetera jämfört med exempelvis en Hatsan AT-44, vars repetering med sidospännare kännas ungefär som att växla en rysk lastbil utan fungerande frikoppling. På Cyclone finns ingen grusig, rå eller kärvande känsla utan allt fungerar faktiskt precis som konstruktören tänkte sig, en gång för snart ett decennium sedan.

Tiden går alltså och även om Cyclone-serien var väldigt mycket före sin tid när den lanserades så står aldrig utvecklingen stilla. Royale är åtminstonde 5 år modernare och precis som med bilar, datorer och andra tekniska ting så hinner det hända en hel del saker på ett halvt decennium så trots att Cyclonen fortfarande är ett tekniskt mycket bra vapen så har Royale fört utvecklingen framåt ytterligare ett steg på vägen..

Av Johnny Ottosson - 15 januari 2011 22:30


Mycket att göra..


Idag blir det tyvärr inte mycket till inlägg. Jag var tvungen att rycka ut för att hjälpa annan entusiast att avsluta en luftvapenaffär så nu sitter jag plötsligt med två extra PCP här hemma, efter mycket om och men.


Allt verkar emellertid vara bra nu, både säljare och köpare förefaller nöjda och ett stort tack till Erik på Airgun för sin insats i detta.

Av Johnny Ottosson - 14 januari 2011 19:45


Teds review 2

 

Den andra delen av Teds video..

Här kommer den andra delen av Ted Madisons review av FX Airguns Royale. Den här gången så handlar det om den praktiska precisionen.

Av Johnny Ottosson - 14 januari 2011 10:00


 

Vår framtid


Grövsten på Airgun har precis startat en ganska intressant tråd om framtiden för vår hobby, både internationellt och här hemma i Sverige. Jag tror att luftvapen och då främst PCP generellt kommer att åtnjuta en ökad popularitet i framtiden. Dagens PCP är kompetenta vapen som kan erbjuda även en krutskytt meningsfullt skytte samtidigt som de är lättskjutna och inte avskräckande för nybörjaren.


Krutvapen får allt större begränsningar, ammunitionen blir dyrare och det är allt längre mellan skjutbanorna på grund av ökade miljökrav. Allt detta tror jag medför att framtidens skyttar kommer att få upp ögonen för de allt bättre luftvapnen.


Tyvärr så tror jag också på en betydligt mera restriktiv lagstiftning. Som jag ser saken så är det bara en tidsfråga innan någon tonåring riktar ett begagnat 22/25 PCP som han har köpt billigt på Blocket mot en annan människa med en allvarlig skadeskjutning eller i värsta fall ett dödsfall som resultat. När så sker och media får upp ögonen så kommer drevet ofelbart att gå igång. Utfallet tror jag blir att lagstiftningen omformuleras precis som på många andra platser i Europa till att definera ett licensfritt luftvapen såsom "ett luftvapen om maximalt 10J som har en kaliber understigande 4.60 mm". Då hamnar vi i samma sits som exempelvis Italien och Tyskland.


Om man formulerar lagstiftningen på detta sätt så får man bort oönskade skenstrypta PCP samtidigt som man inte stör det organiserade 10M-skyttet. Däremot så tror jag inte på en retroaktiv lagstiftning. Detta tillämpade man inte 1992 för luftvapen eller år 2000 för flerskotts handeldvapen (när "evighetslicenserna" försvann). Befintliga 10J 22/25 kommer alltså sannolikt att få behålla sin nuvarande licensfria status (med tillhörande värdeökning) men man stryper tillgången på nya vapen.


För oss seriösa entusiaster så tror jag att highpower PCP får samma position som dagens armborst. Det finns ett seriöst organiserat skytte i tävlingsform och svartanvändning är (mig veterligen) betydligt ovanligare än för dagens PCP. Där tror jag vi hamnar förr eller senare och därför är klubbverksamheten så otroligt viktig. Med klubbar redo så kan hobbyn vara beredd att växa när framtiden förändras och då även absorbera upp fd krutskyttar som vill ha ett bättre skytte, fast fortfarande i seriös organiserad form.

Fjädervapen, o då räknar vi nykonstruerade vapen över ett pris idag om 4000 kr, kommer att bli allt mera sällsynta. Redan idag så är de ovanliga och det kommer inte att bli lättare för dem att vara attraktiva när allt bättre PCP blir allt billigare. Billiga fjädervapen på 7.50 joule och liknande kommer dock alltid att finnas för barn och ungdomar, samt som "pröva på skyttehobbyn" för vuxna. Jag tror inte att premium adult airguns som fjädervapen kommer att försvinna men jag tror dess existens kommer att vara lika blygsam eller ännu mer ovanliga än idag.

Vad tror ni själva..?

Av Johnny Ottosson - 13 januari 2011 20:45


Teds review

 

Del 1 av 2

Ted Madison har gjort en videotest av FX Airguns Royale i två delar och idag så har han släppt den första delen. En intressant och välgjord hobbyvideo. Mycket nöje.

Av Johnny Ottosson - 13 januari 2011 10:00


Dagens Upload


En konkurrent till Steyr och dessutom en mycket kompetent sådan. Främsta nackdelen torde ju vara det idiotiska fylltrycket om 300 Bar men är bössan väl fylld så lär ju luften räcka ganska länge. Ett kanonvapen för den som har råd.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Walther1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Walther2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Walther3.jpg

Av Johnny Ottosson - 12 januari 2011 21:30


 

Material i blocken

 

En del har funderat lite över de olika blocken på vapnen ifrån FX Airguns och hur bra dessa är konstruerade. Generellt sett så tillverkas samliga block av en aluminiumlegering eftersom aluminium är ett mycket ändamålsenligt material för dessa block. Förutom att vara lättare och mera tåliga mot rost så tillåter det mjukare materialet en enklare bearbetning under tillverkningen.


För att blocken sedan ska tåla mekanisk nötning och mindre repor så hårdeloxeras blocken vilket gör dem ythårda och lätt glansiga. Den här behandlingen är enklast att se på Cyclone och inte minst Royale, där den sistnämnda har ett ännu hårdare ytskikt. Här brast tidigare Typhoonblocken vars yta helt enkelt inte var tillräckligt hård. Numera så är dock detta avsevärt förbättrat.


Det som man ska tänka på är att undvika kikarsiktesringar av stål då dessa är hårdare än blocken och kan skada detsamma, om man drar dem för hårt. Vanliga aluminiumfästen är dock mjukare och kan därför inte skada blockens finish lika lätt.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards