Airpang

Alla inlägg under januari 2011

Av Johnny Ottosson - 19 januari 2011 07:00


Den andra delen av Teds video

 

Nu återstår bara den tredje delen..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 19 januari 2011 06:45


Prestanda

 

Under dagen så har det framkommit att Rouge har 330 cc tub och antalet skott anges enligt följande:


90gr on Low setting = 20shots, Medium = 15, High = 11 shots

145gr on Low power = 13 shots, High = 4 shots

175gr on Low = 5, High = 3 shots

190gr on Low = 5, High = 3 shots


Spridningen mellan skott till skott har dock inte ännu presenterats.


Beräknat pris i USA ska bli "under $1000" enligt Crosman och de flesta gissningar av folk i branschen verkar vara $700-800.


Längden anges till 122 cm, vikten till 4320 gram och pipan är 64 cm lång, tillverkad av Green Mountain (precis som Mrod caliber 25).

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 januari 2011 21:45


Ted Madisons nya video

 

Sevärd som alltid...

Av Johnny Ottosson - 18 januari 2011 21:30


Dags för en video


Crosman Rouge

Av Johnny Ottosson - 18 januari 2011 10:00


 

BSA Ultra på längre avstånd


I England där BSA Ultra är enormt populär så hyllas den som just a short range hunter, detta naturligtvis beroende på att den ursprungligen konstruerades som ett rent jaktvapen för vakjakt ifrån trånga utrymmen, exempelvis ett gömsle eller en bil. Just jakt ifrån en personbil med hjälp av en separat strålkastare nattetid (sk lamping) är väldigt populärt i England, inte minst för kaninjakt.


Det vapen som är lämpligt för ändamålet måste då vara så kompakt som möjligt för att tillåta manövrering i trånga utrymmen samtidigt som antalet skott på en fyllning blir sekundärt eftersom man ändå inte kan bära mer än ett tiotal kaniner.


I England så är naturligtvis vapnen effektbegränsade till blott 15J (ca 11 fpe) och detta begränsar självklart räckvidden en hel del, inte minst vid jakt. Mitt eget exemplar är emellertid avsett för USA-marknaden (Export) och sådeles full power, vilket betyder 18 fpe (ca 25 joule). Frågan är hur mycket bättre precision man kan förvänt sig på riktigt långa avstånd med hjälp av den högre effekten?


Idag testade jag saken på skoj och körde då 10 skott på 50 meter och 10 skott på 80 meter med min Ultra, då laddad med 21.10 gn HN Baracuda. Till min hjälp hade jag mitt nya Deben skjutstöd och jag började med 5 skott på 50 meter för att sedan köra fulla 10 skott på 80 meter med ett avslut på 5 skott åter vid 50 meter.


Efter detta så sköt jag ytterligare 10 skott mot ett fallmål och en tom läskburk bara för skoj. Totalt blev det alltså 30 skott, vilket är 10 meter än de antal skott som är "bra", alltså under 20 fps spridning. Använt systemtryck blev från 235 Bar ner till 70 Bar.


  

Den gula fyrkanten är 1 inch (25.40 mm)..


På 50 meter så blev resultatet 4 skott inom en enkrona och nio skott hamnade inom 3 inch (alltså ca 75 mm). Ett skott slog utanför målområdet, till höger.


  

På 80 meter, faktiskt inte mycket sämre spridning..


Förbluffande nog så blev inte resultatet på 80 meter speciellt mycket sämre. Här föll 2 skott inom 1 inch och även 9 skott inom 3 inch med bara ett skott utanför.

Eftersom jag har Mildot på min Tasco Varmint I 2.5-10/42 Ao så kunde jag belåtet konstatera att ifrån inskjutningsavståndet på 30 meter så var det precis 2 dots upp för rakt på 50 meter och exakt 4 dots upp på motsvarande 80 meter.

Räknar vi återstående anslagsenergi så har vi 12.60 fpe kvar vid 50 meter och på 80 meter så återstår 10.10 fpe. Räknar vi joule så blir det 17.00 vid 50 meter och 13.70 vid 80 meter - helt klart tillräckligt för skräpfågel och liknande, där detta är tillåtet.

Av Johnny Ottosson - 18 januari 2011 07:00


 

Crosman Rouge

 

  

Crosman RougeCrosman har på Shot Show lanserat sin första bigbore, en arméliknande jättestor tingest som skjuter slugs med kaliber 357 i runt 800 fps. Med ett effektuttag på ca 150-250 fpe så får man ut 3-8 skott tack vare modern elektronik.


Mera info: http://www.americanairgunhunter.com/rouge.html

Av Johnny Ottosson - 17 januari 2011 11:00


Uppdatering av mässan


Fredrik ringde nyss och berättade att planerna runt mässan förlöper som det är tänkt. Nu lutar det åt att Ben Taylor dyker upp, det var lite osäkert in till det sista då han eventuellt var tvungen att stanna i England på grund av en sjuk släkting.


Vi räknar med 50-60 deltagare och vi kommer att köra med fem gruppstationer.


Väl mött allesammans och hör av er om ni har några frågor eller funderingar.

Av Johnny Ottosson - 17 januari 2011 10:00


 

 

Deben Skjutstöd


  

En riktig bra att ha sak..

 

Ett skjutstöd är en av alla dessa bra att ha saker som man kan ha stor nytta och glädje av om man pysslar mycket med luftvapen. Ett skjutstöd fyller många funktioner, dels kan man använda det som fotograferingsstöd (se ovan) och dels kan man ha det som mekställ när man exempelvis monterar kikarsikte eller gör andra mindre justeringar. Ett annat självklart syfte är att använda stället som plattform för ett ordentligt precisionsskytte.


Stället är justerbart på en mängd olika sätt, dels kan man justera fötterna så att stället står helt vinkelrakt och dels kan man justera de två bärarmarna och dess hållarklykor i olika lägen. Allt för att kunna anpassa stället efter alla möjliga och omöjliga vapen med olika utformning. Justeringarna är distinkta och har oerhört liten utväxling vilket är perfekt för finjustering men ganska tidskrävande att grundinställa, mycket snurrande blir det.


Kvalitén är överlag mycket hög, allt känns gediget och rejält med bra precisionskänsla. Ett bra köp men till ett ganska högt pris, en dryg tusenlapp. Just prisnivån i relation till vad man får för pengarna är kanske inget egendomligt men detta är helt klart en av de saker som man gärna äger men som man kanske inte har lust att betala kostnaden för, alltså ungefär som en snöslunga - man använder den kanske inte så ofta men den är guld värd när den väl behövs.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se