Airpang

Direktlänk till inlägg 18 januari 2011

"A short range hunter..."

Av Johnny Ottosson - 18 januari 2011 10:00


 

BSA Ultra på längre avstånd


I England där BSA Ultra är enormt populär så hyllas den som just a short range hunter, detta naturligtvis beroende på att den ursprungligen konstruerades som ett rent jaktvapen för vakjakt ifrån trånga utrymmen, exempelvis ett gömsle eller en bil. Just jakt ifrån en personbil med hjälp av en separat strålkastare nattetid (sk lamping) är väldigt populärt i England, inte minst för kaninjakt.


Det vapen som är lämpligt för ändamålet måste då vara så kompakt som möjligt för att tillåta manövrering i trånga utrymmen samtidigt som antalet skott på en fyllning blir sekundärt eftersom man ändå inte kan bära mer än ett tiotal kaniner.


I England så är naturligtvis vapnen effektbegränsade till blott 15J (ca 11 fpe) och detta begränsar självklart räckvidden en hel del, inte minst vid jakt. Mitt eget exemplar är emellertid avsett för USA-marknaden (Export) och sådeles full power, vilket betyder 18 fpe (ca 25 joule). Frågan är hur mycket bättre precision man kan förvänt sig på riktigt långa avstånd med hjälp av den högre effekten?


Idag testade jag saken på skoj och körde då 10 skott på 50 meter och 10 skott på 80 meter med min Ultra, då laddad med 21.10 gn HN Baracuda. Till min hjälp hade jag mitt nya Deben skjutstöd och jag började med 5 skott på 50 meter för att sedan köra fulla 10 skott på 80 meter med ett avslut på 5 skott åter vid 50 meter.


Efter detta så sköt jag ytterligare 10 skott mot ett fallmål och en tom läskburk bara för skoj. Totalt blev det alltså 30 skott, vilket är 10 meter än de antal skott som är "bra", alltså under 20 fps spridning. Använt systemtryck blev från 235 Bar ner till 70 Bar.


  

Den gula fyrkanten är 1 inch (25.40 mm)..


På 50 meter så blev resultatet 4 skott inom en enkrona och nio skott hamnade inom 3 inch (alltså ca 75 mm). Ett skott slog utanför målområdet, till höger.


  

På 80 meter, faktiskt inte mycket sämre spridning..


Förbluffande nog så blev inte resultatet på 80 meter speciellt mycket sämre. Här föll 2 skott inom 1 inch och även 9 skott inom 3 inch med bara ett skott utanför.

Eftersom jag har Mildot på min Tasco Varmint I 2.5-10/42 Ao så kunde jag belåtet konstatera att ifrån inskjutningsavståndet på 30 meter så var det precis 2 dots upp för rakt på 50 meter och exakt 4 dots upp på motsvarande 80 meter.

Räknar vi återstående anslagsenergi så har vi 12.60 fpe kvar vid 50 meter och på 80 meter så återstår 10.10 fpe. Räknar vi joule så blir det 17.00 vid 50 meter och 13.70 vid 80 meter - helt klart tillräckligt för skräpfågel och liknande, där detta är tillåtet.

 
 
Ingen bild

Erik

18 januari 2011 13:56

Jag är avundssjuk på dina måndagar.....

 
Ingen bild

Jazz

18 januari 2011 14:10

Jag måste först säga att min verminator skjuter bättre. Men det är ju lite modernare gevär. Jag har både lång och kort pipa, 210mm och 420mm och jag upplever inte någon precisions skillnad på piporna. Är det på något håll så är den korta bäst. Båda är Lw pipor.

 
Ingen bild

Sandstig

18 januari 2011 19:41

Jazz:
Av ren nyfikenhet, vad har du skjutit som bäst på 50M med Verminatorn? Jag sköt som bäst 16mm med min, har tyckt att alla mina långpipiga vapen har varit mer lättskjutna nämligen, eller så kanske jag bara skjuter kasst med kortpipiga vapen....Kan förklara varför mitt pistolskytte inte går bättre :)

Johnny Ottosson

18 januari 2011 19:58

Det var väldigt länge sedan jag sköt Verminator så jag har nog tyvärr svårt att komma ihåg resultaten.

Det ÄR mycket svårare att skjuta bra med vapen som har extremt korta pipor, rent objektivt sett.

 
Ingen bild

Silwer

18 januari 2011 22:24

Säg så här Johnny, byt inte din Ultra mot en Verminator pga en ev. lite bättre skjutbild.

Det handlar om kortpipiga bössor här, fördelen med en Verminator är luftmängden, å andra sidan är den ful och saknar den där fina avspänningsgrejen BSA kör med.

Och sen hur indoktrinerad du är så vet du att det käns lite halvdant från FX sida, fullt dugligt men inget man skriver nåt extra om.

Verminatorn gör vad den ska göra men allvarligt, jag skulle inte byta från en ultra, det är inte de skillnaderna helt enkelt, vi kan jämföra med Rancheron i stället för allas bekvämlighet.

Det här är jaktbössor i första hand och inget annat.

 
Ingen bild

Jazz

18 januari 2011 22:48

Jo det är svårare om man skjuter på frihand. Jag tror att det är fördel med kort pipa om man använder bipod. Verminatorn är bara bra på kort håll för när hastigheten sjunker så vobblar kulan. Min verminator skjuter hål i hål (jag menar det) på 40m sedan tappar jag så på 50m så ligger den på ett (tror jag)snitt på 15mm det bästa är 4-5mm och blir det sämre än 20 så rengör jag och smörjer upp. Men medan den ligger på hyfsat resultat på 50m så på 60m sjunker cirkeln till ca 40-50mm. Men sedan kan hastigheten på den korta pipan inte gå över 220 m/s för då tappar jag precision 210-215 är idealiska hastigheten. Således händer något med kulan efter ca 50 meter. Jag skjuter på klubben för det mesta på 56m Och då får jag varierat resultat, Ibland är den som en dröm att skjuta med, ibland är jag färdig för att slänga den. En rolig sak: Min fru kan inte skjuta och har i princip bara skjutet enstaka skott för att prova. Jag fick henne till att prov skjuta verminatorn. Första tre skotten på 30 m hade hon 10mm spridning sedan satt dom näst i samma hål. På kort hål dvs upp till 40m finns det inget som klår den om man har bipod. Över 50m slår jag den med Mk2 och whalther gevären. Jag hade tänkt sälja den men den skjuter så bra så den är svår att göra sig av med. Jag skjuter med JSB express 5,5 och har de alltid inoljade med min special mix.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards