Airpang

Direktlänk till inlägg 16 januari 2011

Sidospännare som sidospännare eller...?

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2011 12:00


 

Royale mot Cyclone - lika eller olika?


  

Två generationer sida vid sida

 

Ända sedan 2002 har FX Airguns Cyclone varit flaggskeppet av de konventionella vapnen i sortimentet från FX Airguns. Efter fem års produktion så lanserades sedan nästa plattform - Royale. Det nya vapnet fick sakta men säkert överta rollen som huvudvapen i sortimentet och det är runt Royale som man numera formar framtidens sortiment i takt med att versionerna runt Cyclone så sakta fasas ur produktion.


Egentligen så är det ju Royale 200/250 som ska jämföras med Cyclone och därför ska vi idag bara titta på själva mekanismerna, frånsett lufttuber och liknande. Skillnaden mellan de olika blocken har vi redan avhandlat lite i tidigare inlägg.


Båda vapnen är magasinsvapen med en sidospännararm som repeteringsmedium. En viktig skillnad är dock att indexeringen, som får magasinen att flytta sig, är konstruerade på två fundamentalt olika sätt. Hos Cyclone så sitter indexeringen i själva vapnet medan det hos Royale sitter i själva magasinen. Detta medför en rad avgörande skillnader. För enkelhetens skull så sätter jag upp fördelarna i en överskådlig tabell:


Magasinindexering i själva vapnet (Cyclone):


+ Billiga magasin (ca 200 kr mot ca 500 kr)

+ Magasinen är snabbare och lättare att ladda

+ Magasinen är fysiskt mindre, tar mindre plats

+ Robustare med färre rörliga delar

+ Kan kombineras med låga kikarsiktesfästen

+ Robustare och tål fukt/misshandel mycket mera


Magasinindexering i magasinet (Royale)


+ Större kapacitet (+4 skott .22, +8 skott .177)

+ Bättre skyddade diaboler för smuts och fukt

+ Vapnet kan laddas enkelskott utan problem, magasinet ur vapnet

+ Vid defekt indexering så står inte vapnet obrukbart, se ovan

+ Betydligt kortare slaglängd vid repetering, snabbare repetering


Just skillnaden i slaglängd mellan Cyclone och Royale är en stor skillnad som många inte tänker på men som blir påtaglig när man använder vapnen. Jag ska försöka visa dessa skillnader i några foton:


  

Glappläge för Cyclone


  

Glappläge Royale

 

Det jag kallar för "glappläge" är alltså så långt bakåt som man måste föra repeterarmen på respektive vapen innan man möter någon som helst form av motstånd. Det handlar alltså om ett rent öppningsläge. Som ni kan se på bilderna ovan så är inte skillnaden speciellt stor. Slaglängden är i detta läge detsamma. Det som sker är att laddpinnen helt enkelt flyttar sig en diabollängd bakåt för att ge fritt rörelserum åt magasinet inför repeteringen. På båda vapnen så handlar detta om ca 90 graders utfällning av sidospännaren.


Den stora skillnaden mellan indexering i vapnet eller i magasinet ser man först när man drar repeterhandtaget ända längst bak, alltså den minsta möjliga rörelse som krävs för att både spänna hammarfjädern och låta magasinet indexera så att en diabol kan skyfflas in till pipan. Här är skillnaden däremot betydligt större:


  

Indexläge Cyclone


  

Indexläge Royle

 

Som ni ser så kräver Cyclone nästan 180 graders öppning för att klara båda uppgifterna, att spänna hammarfjädern och indexera magasinet. Royale däremot behöver bara ytterligare några få grader bakåt och det enda som sker då är att hammarfjädern spänns och blir låst i upphaket - indexeringen sköter ju magasinet helt automatiskt igenom sin fjäderförspänning.


Hos Cyclone däremot så måste ju själva "hooken" träda in och vippa magasinet 1/8-dels varv vilket kräver ytterligare lite slaglängd av mekanismen. Motsvarande händelse äger ju inte rum i själva vapnet hos Royale.


Två andra skillnader som man kanske inte heller tänker på är att fingret glider betydligt lättare över själva handtagsdelen hos Royale än hos Cyclone och den som vill kan även justera om handtagsdelen på Royale så att den blir helt frirullande. Detta gör också att repeteringen upplevs som mycket mer kortslagig och snabbare. Den andra skillnaden är att glappet i höjdled är betydligt mindre på Royale. Cyclone är ju byggd med ett block som består av två olika delar och detta skapar då ett mellanrum vilket tillåter den S-formade repeterarmen att röra sig lite i höjdled. Monoblocket hos Royale är däremot tightare och höjdledsglappet existerar inte alls på samma sätt.


Detta brukar bidra till att man uppfattar Royale som betydligt mera distinkt och mindre glapp eller racklig att repetera. Den känns helt enkelt lite modernare och lite mera premium.


Tyvärr så konstaterar många lite slarvigt att vapnen är likadana eftersom båda har repetering med sidospänning men skillnaden finns där och den är tydligare än vad många tror, inte minst de som bara hasplar ur sig att det inte spelar någon roll hur indexeringen är konstruerad.

Sedan måste man ju också betänka att vi hela tiden talar om nyanser. Även en mycket sliten Cyclone är rena drömmen att repetera jämfört med exempelvis en Hatsan AT-44, vars repetering med sidospännare kännas ungefär som att växla en rysk lastbil utan fungerande frikoppling. På Cyclone finns ingen grusig, rå eller kärvande känsla utan allt fungerar faktiskt precis som konstruktören tänkte sig, en gång för snart ett decennium sedan.

Tiden går alltså och även om Cyclone-serien var väldigt mycket före sin tid när den lanserades så står aldrig utvecklingen stilla. Royale är åtminstonde 5 år modernare och precis som med bilar, datorer och andra tekniska ting så hinner det hända en hel del saker på ett halvt decennium så trots att Cyclonen fortfarande är ett tekniskt mycket bra vapen så har Royale fört utvecklingen framåt ytterligare ett steg på vägen..

 
 
Ingen bild

Silwer

16 januari 2011 14:18

Jo som apen varande i samma prisklass så går det ju att göra sånnahär jämförelser.

Enn FX2000 skulle väl varit med också då Cyclone tog dess plats.

I övrigt funkar det inte med åldergrejen då det fins konstruktioner på aldre bössor som har rena kassaskåpskänslan, å andra sidan var de ju dyrare.

Johnny Ottosson

16 januari 2011 16:57

Men FX2000 är ju ingen sidospännare och därför försvinner den ifrån just den här jämförelsen.

 
Ingen bild

Silwer

16 januari 2011 16:29

En grej tyker jag ännu då iaf med den stora flaskan på Royalen, så här på en bild bara så ser Cyclonen betydligt elegantare ut.

Att Royalen var så pass mycket längre var också intressant, det ser ju ut tat vaar uppåt en 10cm, som en dämpare alltså, men på nåt sätt är denna en laglig dämpare, hur kan det komma sig att den tilläts, anses den som en del av vapnet så som det ju blev på en del andra ba fjäderbössor mins jag?

Johnny Ottosson

16 januari 2011 17:00

Royale har ju en luftrikare längst fram på pipan och den bygger mycket riktigt runt 10 cm.

Eftersom den inte har till syfte att dämpa ljudet så är det ingen ljuddämpare. Syftet med den är att förbättra den praktiska precisionen, en bieffekt är emellertid att ljudnivån blir väldigt låg.

 
Ingen bild

Phontha

16 januari 2011 17:58

Är det månde min Cyclone på bilden , man ser ett par små defekter på stocken

 
Ingen bild

offire

16 januari 2011 20:22

bra info ......som vanligt

 
Ingen bild

MR

17 januari 2011 20:04

Indexeringen av magget har inget med den långa slaglängden på Cyclonen, om du kollar på "haken" pianotråden som samman binder vippan med matarpinnen så ser du att det är en lång ögla på den, den finns där för att matarpinnen ska hinna ut ur magget innan den indexerar magget, slaglängden på hammaren har inget med indexeringen att göra.

För att indexera magget på en cyclone behövs inte många millimeter, att spännarmen har en "kurva" är vad som gör att den måsta arbeta över så lång sträcka.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards