Airpang

Direktlänk till inlägg 10 januari 2011

Bäst i branschen....?

Av Johnny Ottosson - 10 januari 2011 10:00


 

Weihrauchs dämpare


  

I öppnat läge med sitt innehåll

 

Idag så fick jag en fråga i frågelådan om Weihrauchs berömda ljuddämpare är öppningsbar eller inte. Det korta och enkla svaret på saken är att vissa är det. Det förefaller nämligen som att det finns åtminstonde två versioner på den berömda HW-dämparen, dels en öppningsbar och dels en sluten version. Den versionen som jag har prövat var öppningsbar och fungerar dessutom till kaliber 25, vilket inte verkar vara fallet med vissa andra exemplar av motsvarande enhet.


Weihrauchs dämpare är mycket populär och ett stort antal av dessa privatimporteras svart till Sverige varje år. I Tyskland så är dämpare helt fria, om de bara monteras på F-vapen, alltså sådan som är licensfria (i Tyskland) och som därför ligger under deras nationella effektgräns om 7.50 joule.

Dämparen som sådan är mycket populär och kopieras därför ganska ofta även för inhemska egenkonstruktioner. När HWs enhet presenterades 2004 så tog den ganska snabbt över förstaplatsen som bäst och populärast ifrån den då förhärskande Logundämparen. Tillsammans med den tekniskt något sämre Mikadon så torde Logun och HW vara de dämpare som är absolut vanligast förekommande hos svenska luftvapenentusiaster.

Liksom dämpare för krutvapen så är ljuddämpare av den här typen licenspliktiga men då licenser i princip nästan är omöjliga att erhålla så kör "alla" med dem illegalt. I princip alla entusiaster har en eller ett fåtal dämpare för eget bruk och detta är något som vanligtvis inte diskuteras externt. Dämparna är lätta att komma över, nästan helt nödvändiga och de juridiska konsekvenserna av att ha en illegal dämpare brukar inte betraktas som det primära problemet när man ändå har den på ett svart vapen som saknar rena papper - en tyvärr inte alltför ovanlig situation.

Lösningen är naturligvis lika enkel som självklar, licenser har inget med ljuddämpare att göra. Tankarna går onekligen till den förvånade norrmannen som förbluffat frågade om "ni svenskar även har licenskrav på kikarsiktesfästen?".

Tyvärr är det mycket så med svensk vapenlagstiftning, har man ett problem eller skapar man ett? Vanligtvis så gäller dessvärre det sistnämnda. Personligen så är jag helt övertygad om att det inte kommer att mördas fler människor i Sverige med luftvapen som är tysta igenom en extern dämpare snarare än igenom en shroud.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

11 januari 2011 15:21

Jasså det finns en helt sluten med.

Dämparen var väl tänkt för HW100 vil jag minnas de ex som passerat mina händer har alla varit öppningsbara och bland de lättaste och bästa jag provat på typ 40J+ PCP.

Dock är de längre en en del andra konstruktioner så ibland särskilt om man inet behöver dämpa så effektivt är en kortare dämpare att föredra för att få ner längden på vapnet, tycker jag.

Den är också rätt trist i sin mattgråa färg medans många andra är riktigt ordentligt blanka och fina saker.

Men som sagt effektiv och inte så dyr, nästan ett standardtillbehör om onte Sveriges lagar såg ut som de tyvärr gör.

 
Ingen bild

Johan

24 januari 2011 21:02

Hej,

Rent teoretiskt. Skulle den fungera till en klass 4 studsare .22. Eller håller inte konstruktionen för krut?

Hur mycket marginal måste vara kvar i loppet för att den även ska fungera för 6.35?

Johnny Ottosson

24 januari 2011 22:22


Jag har inte prövat men varför skulle de inte hålla?

Den jag prövade funkade fint till kaliber 25.

 
Ingen bild

Johan

24 januari 2011 21:47

Är dom öppningsbara dämparna gängade, eller trycker man dit ändarna?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se