Airpang

Direktlänk till inlägg 7 januari 2011

Billig luft...?

Av Johnny Ottosson - 7 januari 2011 18:30


 

Luft är gratis

 

  

Airkits

 

Nej, knappast. Vi som skjuter PCP behöver ju införskaffa luft till våra vapen på något sätt och för många av oss så är detta sätt att man köper sig en dykarflaska med ett fyllkit som man därefter fyller hos Räddningstjänsten eller i värsta fall hos någon lokal dykshop.


Vanligtvis så har man scannat av Blocket och liknande för att hitta en bra begagnad dykarflaska som kostar från 1000-2500 kr beroende på hur lång tid den har kvar till besiktning och hur stor volym den har. Sedan köper man ett nytt fyllkit, exempelvis det som FX Airguns säljer, för ytterligare en tusenlapp.


Känner ni igen processen...?


Nu finns emellertid en helt annan lösning! Tobbe på Hurricane har börjat importera Airkits ifrån Midland Divers, en anrik och känd brittisk firma som specialiserar sig på tryckluftshantering/förvaring. Ett sådant Airkit består av en komplett sats helt fabriksnya saker, färdigmonterade och bara till att köra. Alltså en helt ny flaska med 5 år till besiktning och ett helt nytt unikt fyllkit med säkerhetstömning.


Finessen med säkerhetstömning består av en kran med automatiskt succesiv luftöverföring. Man kan alltså inte chockfylla en tub utan hur mycket man än hissar upp kranen så smygfyller kittet ändå vapnet i korrekt tempo. Ingen risk att man råkar överfylla för fort med andra ord.


Dessa Airkits finns i tre olika storlekar och är självklart certifierade i enlighet med alla gällande normer.


Introduktionspriset på den första sändningen ligger på följande:


- 3 liter = 2595 kr

- 7 liter = 3495 kr

- 12 liter = 3995 kr


Notera dock att dessa priser bara gäller den här första sändningen och att priset inkluderar fyllkittet (m/säkerhetskran) samt moms, ja allt man behöver förutom nippeln (vilken följer med vapnet). Om ni är intresserade så passa nu på att boka ett önskat kit till Luftvapenmässan 30/1 hos FX Airguns så kan ni få ert Airkit levererat dit utan kostnad! Frakten är annars kännbar på dessa rätt skrymmande, ömtåliga och tunga sakerna.


 
ANNONS
 
Ingen bild

zeke-cool

7 januari 2011 19:30

De där prisern verkar vara lite väl saltade!
Den 12liters flaskan med fyllkit kostar £219 (2324kr) hos Bar.

Johnny Ottosson

7 januari 2011 19:52


Fast då får man inte den nya säkerhetskranen och därtill kommer även frakten.

Vad kostar flygfrakt med 22 kg stålflaska?

Säg att något krånglar, vanligtvis så får man då som köpare stå för returfrakten och säljaren står för återfrakten tillbaka, då kan det vara dumt att ha köpt sakerna långt borta.

 
Ingen bild

-Jonas-

7 januari 2011 20:41

Jag tycker priset är väldigt rimligt. Sen är det nya grejer och kommer hålla i minst fem eller tio år. De har även ett högt andrahandsvärde.
Bara köp sluta handpumpa.

 
Ingen bild

Max54

8 januari 2011 09:07

Varför är det ett problem att fylla i en dykshop? Hellre betala 40:- i dykaffären och få det gjort medans man äter lunch, än att besvära brandgubbarna som har viktigare saker för sig.

Johnny Ottosson

8 januari 2011 15:56


Min känsla är följande:

Räddningstjänsens utrustning besiktigas av arbetsskyddsverket eftersom deras kompressorer är en direkt förutsättning för verksamheten. De har också en bra fast budget och ett högt säkerhetstänkande vilket jag tror innebär att man mindre sannolikt slarvar med byte av torkfilter och liknande.

Man kör med dyra och bra kompressorer som besiktigas ofta och servas korrekt.

En dykshop är en affärsdrivande verksamhet och i en sådan så tillåts alltid ett visst glid eftersom man har ett lönsamhetsfokus, vilket saknas hos Räddningstjänsten. En dykshop väljer inte den bästa utrustningen utan den lönsammaste för sin verksamhet. De har en begränsad budget som de själva måste tjäna in igenom verksamheten som sådan.

Utan att ha belägg för mitt påstående så är min personliga subjektiva känsla att det känns säkrare att fylla hos Räddningstjänsten än hos en lokala privat aktör och med säkrare menar jag då mindre risk för wetfill och liknande.

 
Ingen bild

MG

8 januari 2011 19:25

Här har du billiga flaskor! och billig frakt.
http://www.verdandidiving.se/?category_id=41&item_id=7009

 
Ingen bild

hotshot

8 januari 2011 19:46

Ingen sensasjoner her; det meste virker helt OK.
Ca 2500,- for en 12L 300 BAR er OK pris, men fillkit tilkommer, og koster. Spesialkran er en fordel hvis du ikke skal bruke flasken til dykking. Fordelen er 5 års testintervall, mot 2 år ved dykking (antar like regler i Norge og Sverige). 300 BAR er en stor fordel hvis du skal fylle til 200 BAR........

Johnny Ottosson

9 januari 2011 02:18

I Sverige så har vi 5 år för dykning och 10 år för annan användning (typ skytte).

 
Ingen bild

Max54

8 januari 2011 20:50

Min dykshop har en kompressor för 350.000:- och de talar i god tid om att den servas ett visst datum och då kan man inte fylla den dagen. Jag tror de inte vågar riskera folks hälsa i havsdjupet, men det är klart att det säkert finns mindre seriösa firmor.

Johnny Ottosson

9 januari 2011 02:17

Precis. Man vet inte riktigt vad man får hos dykfirmor, det kan vara lite vilket som.

Räddningstjänsten är däremot en central organisation med standardiserad utrustning, standardiserat handahavande/service etc.

Dessutom ligger det ju i sakens natur att de också ofta kör lite mindre och billigare kompressorer, precis som du skriver.

 
Ingen bild

Dykarn

8 januari 2011 22:36

Kolla torget på dykarna.nu för beg. flaskor, billigare blir det inte. Bättre utbud än blocket!

 
Ingen bild

Dykarn

9 januari 2011 12:23

Johhny din känsla för att det skulle vara säkrare att fylla hos räddningstjänsten än hos en dykshop (eller varför inte som medlem i en klubb) är nog mest grundad på okunskap. Konsumentverket tillsammans tilsammans med dykorganisationer och branschen och andra myndigheter jobbat för att vi som dyker ska ha bra luft, se

http://www.konsumentverket.se/foretagare/foretagsakerhet/Sport-och-fritid/Konsumentverkets-rekommendationer-for-sakra-dyktjanster/Luft-for-dykninggaller-livet/

Sen är det upp till oss konsumenter att efterfråga dokument på luftprov!

Dykluften i svenska butiker, klubbar osv. sköts mycket bra och det skulle förvåna mig om det är bättre hos räddningstjänsten. Provtagningen går till på samma sätt man fyller en flaska innan man byter filter och skickar den på analys till Ekma eller Spiromec t.ex och får sedan resultatet. Detta görs inte av någon myndighet hos räddningstjänsten.

Om man kör kompressor vid högre omgivande temperatur än 20 C minskar livslängden på filtret (ej lineärt), men det brukar man ha koll på om man fyller ofta.

En dykshop som fyller fuktig eller oljehaltig luft över gränsvärdena kan snart tacka för sig. Att fylla luft är inget som dykshopparna tjänar pengar på det är snarare en service man måste ha för att locka folk till butiken för att kunna sälja grejor. Det är ganska dyrt att drifta kompressor. Men det är faktiskt inte kompressorn som bestämmer kvaliteten på luften utan det är filteranläggningen och skötseln.

Det är ytterst sällsynt att man får fuktig/oljehaltig luft över gränsvärdena. Det är nog mer vanligt att man får filtergenombrott på små maskiner avsedda för privatbruk då dessa är försedda med små filter med minimala marginaler. Det räcker att det är 30 grader varmt och kör på filterbytesintervall för 20 graders omgivningstemp, små filter har bara några timmars livslängd.

Det filter vi har på klubbens kompressor byter vi vid 62 h drifttid, och då har vi tagit höjd för att det är varmt på sommaren. Eftersom temperatur loggas kan man snabbt bestämma att byta tidigare om det behövs.

Johnny Ottosson

9 januari 2011 13:24


Bra information och en intressant länk.

Det känns dock lite oroligt att 15 % av dykshopparna levererade luft med för hög vattenandel.

Det hade varit intressant att se motsvarande frekvens hos Räddningstjänsten.

Själv fyller jag som sagt hos Räddningstjänsten här i Stenungsund och de har fullt upp med att fylla flaskor även för dykare. Detta kan ju iofs bero på att det kanske inte finns någon bra dykshop här på västkusten, inom rimligt avstånd alltså?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se