Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2010

Light loads 2

Av Johnny Ottosson - 28 december 2010 10:00


 

Upp till bevis

 

Så, då var det alltså dags att testa mustampongerna som projektiler i verkligheten. För att kunna göra detta så gick jag ner i min källare i syfte att slippa besvärande vind, jag misstänker nämligen att BC för mustamponger inte tillhör de bättre jämfört med diaboler av kaliber 22.


Jag laddade upp min BSA Ultra eftersom det är det svagaste PCP som jag äger i kaliber 22 för stunden. Målmaterial fick bli en tom ask av JSB Heavy 22 och avståndet blev 10 meter. Skulle jag överhuvudtaget träffa?

Jodå, se på satan - burken flög all världens väg...??!  Hade jag en diabol i loppet sedan sist jag sköt eller vadå? Nä, inget hål i garderobsdörren bakom burken, det var nog faktiskt mustampongen som gjorde såpass med effekt ändå - WTF..?!?

Sakta smög jag fram för att analyser tomburken och dess skador.

  

Minsann, en klart synbar buckla..

 

Mustampongen hade träffat lite offset men ändå förvånansvärt rakt på själva burken, det måste ha varit ren tur - så lättskjutna kan väl ändå inte en sådan projektil vara? Samma projektilbana då också som en diabol..?? Locket hade separerat ifrån bottendelen och hela paketet studsade ett par decimeter bakåt av kraften från träffen, burken var ju helt fristående.


Med stor förväntan så vände jag på locket för att studera effeken ifrån andra sidan:


  

Ja, jävlar...gott om kraft bevisligen...

 

Nu blev jag lite misstänksam, nästan lite dolda kameran. SÅ effektivt kan väl ändå inte mustamponger fungera, detta börjar ju kännas lite löjligt. Efter lite funderande så bestämde jag mig för att det måste vara en ren slump. Fler tester måste alltså göras. Jag funderade på ett par arbetsbyxor som jag hade hängande på tork. De är tillverkade av jeansmaterial och klart mjukare än en plåtburk. Vad kan mustampongerna göra med en sådan tro...?


Jag laddade därför om, och hängde upp ett par byxor över en stol för att använda dessa som mål. Samma avstånd som tidigare, 10 meter, och jag siktade noga med fullt stöd mot den lilla läderlappen som alltid finns på jeans, strax över höger bakficka. En skarp knall senare så gungade byxorna till märkbart och ramlade ner på golvet..?! Dags att gå fram för att inspektera.


  

Rakt igenom lädret minsann...

 

Mustampongen skar rakt igenom lädret, tur att jag har denim bakom läderbiten för annars hade jag onekligen haft ett hål rakt igenom byxorna, eller det kanske jag har nu ändå? Dags att vända på byxorna och kolla läget inuti:


  

Inte igenom men en klart synbar "buckla" inåt..

 

Öhh..? En sak är säker, den byxan hade jag inte velat ha på mig. En sådan träff hade sannolikt levererat en avsevärd sveda i rumpan. Tur att man inte testade detta i verkligheten...


  

Mustampongen utpetad ifrån läderlappen..

 

Hmmm...Man blir onekligen lite ställd, detta resultat hade jag inte väntat mig. Inte såpass mycket måleffekt med tanke på projektilens vikt och konsistens. Tänk dessutom att de sköt såpass bra, rakt på målet. Visserligen bara 10 meter med fullt stöd inomhus men ändå. Samma projektilbana som en vanlig diabol..?!


Dags för fundering och utvärdering. Sannolikt så gör den höga hastigheten att mustampongen håller ihop ganska bra och så länge som den håller ihop så blir den hård och formstabil vilket ger relativt goda flyktegenskaper, usel BC och låg vikt till trots. På det relativt korta avståndet så håller troligtvis mustampongen ihop ända fram till målet vilket gör att den faktiskt kan leverera en hel del måleffekt.

Ifrån främst brittiska forum så kunde man förr ibland läsa om Zaps, en typ av plastdiaboler i halvmjuk konsistens som man sköt med inomhus vid plinking utan risk för att skada annat i omgivningen. De hade tydligen vettig precision ut till ca 15 meter och det är inte helt otroligt att mustampongerna fungerar på ett snarlikt sätt.

Nu vet jag inget om på vilket avstånd som sagesmannen på forumet använde när han jagade duvor men OM han sköt på ett rimligt kort avstånd, kanske bara 5-10 meter som längst och dessutom träffade huvudet - ja, då kanske dessa udda projektiler faktiskt skulle kunna fungera även till jakt. Om de kanske inte direkt dödade så är det ju inte helt omöjligt att de åtminstonde knockade målet sanslöst så att de särefter kunde avlivas på ett säkert och smidigt sätt. En obestridlig fördel hade de åtminstonde vid skytte inomhus, det lär inte bli några hål i taken..

 
ANNONS
 
Ingen bild

-Jonas-

28 december 2010 21:41

Vad är det för matrial i propparna? Alltså inte bara ludd utan vilken typ av fibrer...vilken sorts polymer?

Johnny Ottosson

28 december 2010 21:54

Ingen aning, någon annan som vet kanske?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se