Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2010

Light loads 2

Av Johnny Ottosson - 28 december 2010 10:00


 

Upp till bevis

 

Så, då var det alltså dags att testa mustampongerna som projektiler i verkligheten. För att kunna göra detta så gick jag ner i min källare i syfte att slippa besvärande vind, jag misstänker nämligen att BC för mustamponger inte tillhör de bättre jämfört med diaboler av kaliber 22.


Jag laddade upp min BSA Ultra eftersom det är det svagaste PCP som jag äger i kaliber 22 för stunden. Målmaterial fick bli en tom ask av JSB Heavy 22 och avståndet blev 10 meter. Skulle jag överhuvudtaget träffa?

Jodå, se på satan - burken flög all världens väg...??!  Hade jag en diabol i loppet sedan sist jag sköt eller vadå? Nä, inget hål i garderobsdörren bakom burken, det var nog faktiskt mustampongen som gjorde såpass med effekt ändå - WTF..?!?

Sakta smög jag fram för att analyser tomburken och dess skador.

  

Minsann, en klart synbar buckla..

 

Mustampongen hade träffat lite offset men ändå förvånansvärt rakt på själva burken, det måste ha varit ren tur - så lättskjutna kan väl ändå inte en sådan projektil vara? Samma projektilbana då också som en diabol..?? Locket hade separerat ifrån bottendelen och hela paketet studsade ett par decimeter bakåt av kraften från träffen, burken var ju helt fristående.


Med stor förväntan så vände jag på locket för att studera effeken ifrån andra sidan:


  

Ja, jävlar...gott om kraft bevisligen...

 

Nu blev jag lite misstänksam, nästan lite dolda kameran. SÅ effektivt kan väl ändå inte mustamponger fungera, detta börjar ju kännas lite löjligt. Efter lite funderande så bestämde jag mig för att det måste vara en ren slump. Fler tester måste alltså göras. Jag funderade på ett par arbetsbyxor som jag hade hängande på tork. De är tillverkade av jeansmaterial och klart mjukare än en plåtburk. Vad kan mustampongerna göra med en sådan tro...?


Jag laddade därför om, och hängde upp ett par byxor över en stol för att använda dessa som mål. Samma avstånd som tidigare, 10 meter, och jag siktade noga med fullt stöd mot den lilla läderlappen som alltid finns på jeans, strax över höger bakficka. En skarp knall senare så gungade byxorna till märkbart och ramlade ner på golvet..?! Dags att gå fram för att inspektera.


  

Rakt igenom lädret minsann...

 

Mustampongen skar rakt igenom lädret, tur att jag har denim bakom läderbiten för annars hade jag onekligen haft ett hål rakt igenom byxorna, eller det kanske jag har nu ändå? Dags att vända på byxorna och kolla läget inuti:


  

Inte igenom men en klart synbar "buckla" inåt..

 

Öhh..? En sak är säker, den byxan hade jag inte velat ha på mig. En sådan träff hade sannolikt levererat en avsevärd sveda i rumpan. Tur att man inte testade detta i verkligheten...


  

Mustampongen utpetad ifrån läderlappen..

 

Hmmm...Man blir onekligen lite ställd, detta resultat hade jag inte väntat mig. Inte såpass mycket måleffekt med tanke på projektilens vikt och konsistens. Tänk dessutom att de sköt såpass bra, rakt på målet. Visserligen bara 10 meter med fullt stöd inomhus men ändå. Samma projektilbana som en vanlig diabol..?!


Dags för fundering och utvärdering. Sannolikt så gör den höga hastigheten att mustampongen håller ihop ganska bra och så länge som den håller ihop så blir den hård och formstabil vilket ger relativt goda flyktegenskaper, usel BC och låg vikt till trots. På det relativt korta avståndet så håller troligtvis mustampongen ihop ända fram till målet vilket gör att den faktiskt kan leverera en hel del måleffekt.

Ifrån främst brittiska forum så kunde man förr ibland läsa om Zaps, en typ av plastdiaboler i halvmjuk konsistens som man sköt med inomhus vid plinking utan risk för att skada annat i omgivningen. De hade tydligen vettig precision ut till ca 15 meter och det är inte helt otroligt att mustampongerna fungerar på ett snarlikt sätt.

Nu vet jag inget om på vilket avstånd som sagesmannen på forumet använde när han jagade duvor men OM han sköt på ett rimligt kort avstånd, kanske bara 5-10 meter som längst och dessutom träffade huvudet - ja, då kanske dessa udda projektiler faktiskt skulle kunna fungera även till jakt. Om de kanske inte direkt dödade så är det ju inte helt omöjligt att de åtminstonde knockade målet sanslöst så att de särefter kunde avlivas på ett säkert och smidigt sätt. En obestridlig fördel hade de åtminstonde vid skytte inomhus, det lär inte bli några hål i taken..

 
ANNONS
 
Ingen bild

-Jonas-

28 december 2010 21:41

Vad är det för matrial i propparna? Alltså inte bara ludd utan vilken typ av fibrer...vilken sorts polymer?

Johnny Ottosson

28 december 2010 21:54

Ingen aning, någon annan som vet kanske?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se