Airpang

Direktlänk till inlägg 27 december 2010

Light loads 1

Av Johnny Ottosson - 27 december 2010 10:00


 

Ren Bullshit, eller hur...?

 

  

Rengöringspluppar, så kallade "mustamponger".

 


På olika internetforum om luftvapen så kan man ofta höra de mest bisarra berättelser och även riktigt konstiga uppgifter av de mest häpnadsväckande slag.


På ett forum så hörde jag nyligen om en entusiast som jagade duvor med mustamponger?! För er som inte är bekanta med den här typen av "ammunition" så är mustamponer små cylindrar av fibrer som skjuts igenom luftvapenpipor i syfte att göra ren pipan. Kan de verkligen duga för jakt, alltså fälla och döda ett byte i format av en hårdskjuten duva? Samt, i så fall, på vilket avstånd då?


Hela idén lät totalt befängd men samtidigt så ska man ju inte vara full av förutfattade meningar så varför inte pröva? Naturligtvis inte på en levande duva kanske men väl på någon annan typ av målmaterial.


Hur är det förresten med den legala aspekten av att skjuta levande vilt med rengöringsutrustning? Ifrån NFS 2002:18 §20 så kan man läsa följande:


Räfflade tvåhandsvapen med en minsta kaliber av 5,5 mm (.22) laddade med projektil som tillverkats för att expandera/deformeras och där projektilen drivs av komprimerad luft, kolsyra eller annat liknande utskjutningsmedel (luftgevär m.m.) får användas vid jakt efter viltarter som enligt 16 § får jagas med kulgevär avsedda för patroner i klass 4, om projektilens anslagsenergi uppfyller villkoren för klass 4 enligt 14 §.

För att få innehavstillstånd (licens) för luftgevär för jakt gäller samma krav på kunskap som för kulgevär avsedda för patroner i klass 4. Vidare får luftgevär med en minsta kaliber av 5,5 mm (.22) användas vid den skyddsjakt som avses i 19 § första stycket, om projektilen har en minsta utgångshastighet av 180 meter per sekund och om den konstruerats för att expandera/deformeras.


Vi har alltså två kriterier här att ta hänsyn till, dels ska projektilen ha minst kaliber 22 samt klara 180 mps och dels ska den vara konstruerad för att expandera/deformeras. Klarar verkligen mustampongerna av detta?


Vi börjar med hastigheten. För att kunna beräkna hastigheten hos ett vanligt licensfritt luftvapen i kaliber 22 med dessa projektiler så måste vi först veta dess vikt, därför måste vi ta fram vår våg.


  

Tio mustamponger på vågen gav ett snitt på 0.764 grains/st.När vi nu känner till vikten på projektilen så är det lätt att räkna baklänges med hjälp av ett ballistikprogram. Om man har 10J ifrån en projektil som väger 0.764 grains så har denna en hastighet om 2100 fps vilket betyder svindlande 640 mps! Detta är ju ganska mycket över lagkravets blygsamma 180 mps. Faktum är att det räcker med att luftvapnet ger 0.82 joule (1/10 av licensfri gräns) för att projektilen ska klara av 180 mps. Man kan alltså lugnt påstå att detta krav klaras.

Nästa krav är att projektilen ska "vara konstruerad för att expandera/deformeras". Även här finns inget problem och detta är också lätt att verifiera bara igenom att man placerar en droppe pelletlube på mustampongen, föga förvånande så expanderar den blixtsnabbt så fort den absorberar vätskan. Mera konstruerad för att expandera kan en projektil knappast vara.

I fråga om deformation så är även den lätt att konstatera bara igenom att skjuta ut dem i tomma luften. En avskjuten mustampong blir avsevärt deformerad bara av själva avfyrningen.

Otroligt! Detta måste precis exakt vara den projektil som Naturvårdsverket tänkte på när man skrev sin författningssamling runt detta ämne. Båda kraven klaras helt utan problem. Själva andan i lagtexten om att djur inte ska åsamkas onödigt lidande måste ju också beaktas och dessa projektiler är lika mjuka och skonsamma som huvudkudden i sängen. Fantastiskt!

Frågan är bara hur effektiva de är för att ta vilt av daga?

Med andra ord, kan de förmå att döda något? Samt, på vilket avstånd i så fall? När vi kommer till nästa del av den här testen så ska vi ta reda på just detta. Finns det någon sanning om påståendet ifrån entusiasten som dödar duvor med dessa projektiler eller är det bara rent nys? Skulle ni våga göra "framåt böj" och ta ett skott på ena skinkan med en mustampong? Den är ju trots allt mjuk och lätt så det kan väl inte vara så farligt, inte ens om det avfyrande vapnet är ett PCP på full effekt? Eller, vad tror ni på 10 meters avstånd?

Kommentarsfältet är ledigt för spekulationer och tankar runt just detta.

 
ANNONS
 
Ingen bild

dorroKent

27 december 2010 10:55

Att mäta är att veta brukar jag säga..
Teoretiskt har du säkert rätt, men skulle vara intressant att se vad kronografen säger.
Även om det är en lucka i lagen så tror jag paragrafen om att "jakt ska bedrivas utan att djuret åsamkas onödigt lidande" tar över i detta fall.
Hursomhelst, ska bli intressant att se vad du kommer fram till.

 
Ingen bild

Peter

27 december 2010 10:59

Ja du Johnny jag tror inte man ska underskatta dom där små pluttarna.Jag skulle definitivt inte vilja sätta ändan till mot ett kraftigt pcp i kaliber .25 eller .22.Tror nog det skulle gå att fälla en duva på 10 meters håll.
God fortsättning/Peter

 
Ingen bild

marhol

27 december 2010 17:20

Ähh... varför frågar du inte Silwer? Han gjorde ju ett mycket vetenskapligt penetrerings-test en sen fredagskväll. Testet innefattade ett .22 pcp en ölburk och "mustanponger" vill jag minnas. Undrar om det inte var så att det blev bucklor på burken på 20 cm avstånd :)

Förlåt Silwer men jag kunde inte låta bli!

 
Ingen bild

-Jonas-

27 december 2010 21:17

Intressant! Även om det går och man kan vränga lagen så är ju en fråga om det är lämpligt...
Sätter du pipan mot huvvet på en duva med ett kraftigt pcp så tror jag de har ihjäl den med bara luftskott. Sen med en "Tampong" så kan man nog öka avståndet till någon meter. Så tror jag iallafall. Men det är inte lämpligt att göra så.

Kommer ihåg när vi var små och sköt tuggat papper med en gamal diana på varann...på nån meters håll gick det hål på jeansen...och man fick ett äckligt sår fullt av papper indränkt i någon annans bakterieosande saliv...blurk...

 
Ingen bild

MR

27 december 2010 21:36

Inte en chans! Tappar farten alldeles för fort, har inte energin för att ta en fågel.

 
Ingen bild

Sandstig

28 december 2010 07:34

Inte en chans i helvete att man tar en fågel med en rengörningsplutt :)

 
Ingen bild

dorroKent

28 december 2010 09:07

Papperstussar funkar på mygg iaf... Kommer ihåg när jag prickade en som hade nyätit och satt i farmors tak, vitmålad porös skiva :)

 
Ingen bild

Grövsten

28 december 2010 11:46

Luftskott fungerar bra på getingar i alla fall :0 ..dock naturligtvis på nära håll...

 
Ingen bild

Zpiff

28 december 2010 22:42

Nytt mätsätt för kraft på luftvapen?
Max 6 Granngårdensjeans? ( Skojar!)
Nä, respektera "mustampongerna" på kort håll kan de göra förvånande mycket skada.

Johnny Ottosson

28 december 2010 22:48

Jag funderade också på hustruns BH men om det blev skotthål i den så hade jag nog inte fått komma innanför den på lång tid framöver..

Undrar vad de skulle säga på vårdscentralen; "-Jag sköt mig själv i foten med en tampong.."

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 7 dec 17:30

  Umarex RP-5     Ett litet och smidigt vapen med en trevlig prisbild på ca 3000 kr.   En av de mer spännande modellerna för den svenska marknaden är Umarex RP-5 som ligger på mellan 7-11 joule beroende på om man väljer kaliber 177 eller...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 21 nov 16:00


  Rödpunkt på 20 meter!     Totalt 40 skott nonstop på uppmätta 20 meter och fullt stöd samt Vector 1/20 med 3 MOA   Idag prövade jag att skjuta rödpunkt på 20 meter och det kändes väldigt ovant att inte har ett förstorande riktmedel. Ma...

Av Johnny Ottosson - Lördag 17 nov 19:00


    Fylld igen!     Nu finns det 300 friska Bar i min gamla 7 liter Faber - notera teknisk luft (20)13-(20)23.   Då har jag hämtat min dykarflaska efter att ha fyllt den på Räddningstjänsten för den fortsatt facila kostnaden för 75 kro...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 13 nov 16:30


  Fynd från Tradera!     Ibland blir man bara mållös...   Någon som som är sugen på ett riktigt kraftfullt fjäderluftgevär?    Vill man nå en ordentligt hög effekt så måste man satsa på en "superladdad fjäder". Med en sådan så kan ma...

Av Johnny Ottosson - Söndag 11 nov 10:00

  Bra bag!     En väska för 99 kr - kan det vara något att ha?   När det blev en längre tub på min Crosman 1701 så uppstod behovet av en längre väska och jag hittade en på Tactical Store för blygsamma 99 kr. Väskan håller 54 x 25 x 4,5 c...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se