Airpang

Direktlänk till inlägg 16 december 2010

Bättre och bättre...

Av Johnny Ottosson - 16 december 2010 10:00


 

Billigare och bättre

 

  

När det begav sig..

 

Egentligen så är det otroligt hur mycket vår hobby har utveckats bara under de senaste decenniet, trots allt så känns ju inte 1990-talet så långt borta ändå. Tänk dig nu att du har plånboken full med pengar och idag, en dag under våren 2000, så ska du införskaffa ditt allra första PCP.


Vad finns att välja och vad kostar det, vad ska man köpa?




Ifrån Air Arms så saluför Hammer AE två stycken modeller, dels sin toppmodell Pro-Target för 9570 kr och dels den helt nya S310 som betingar från 5895 kr. Om inte Air Arms tilltalar så kan den gode Matts också fresta på med en Career 707 för blygsamma 6890 kr.

Du avböjer båda och kollar sedan in hos den lokale sporthandlaren, han kan leverera luftvapen från BSA via den nye generalagenten Normark och toppmodellen är SuperTen Mk I som går lös på 7395 kr. Den helt nya Spitfire ska också komma till sommaren, förbokar man nu så kan man köpa ett exemplar för 3495 kr.

Är man sugen på brittiskt men ratar både BSA och Air Arms så finns ju faktiskt Webley & Scott. Drönaren Arnheims kan leverera deras revolutionerande Webley Axsor för blott 8995 kr, åt den kund som orkar med att handla där.

Tja..

Det var ganska mycket hela marknaden detta år, så mycket fler olika modeller och fabrikat importerades inte till Sverige. Var man sugen på något annat så blev det till att privatimportera.

Men, vänta nu, det finns en uppstickare också? Ett helt nytt bolag i Hova, PRE-Charge AB, levererar en helt ny modell, snarlik Axsorn. Bössan heter FX2000 och verkar mycket lovande. För 5995 kr så kan man i princip köpa en Webley Axsor fast med snyggare stock - 3000 kr billigare..?!?

Egendomligt.

Allvarligt talat så är detta en av de mest spännande utvecklingarna som jag har haft förmånen att uppleva på första parkett. Idag är utbudet närmast enormt, nu handlar det inte längre om 7-8 olika vapen utan mängder av modeller och varianter. Nästan alla aktörer har idag själva en handfull modeller/varianter för att tillfredställa alla möjliga kunders bisarra önskemål.

Air Arms har haft en sparsam utveckling, deras 310 säljs i princip även idag fast med en hel del förbättringar - numera kallas den 410/510. Pro-Target är sedan några år tillbaka ersatt av Ev-serien. Familjen 410 har knoppat av sig med diverse undervarianter och ifrån CZ så har man köpt in storsäljaren S200.

BSA har också haft ett expansivt sortiment, som dock till stor del bottnar i en och samma grundmodell, den numera utgångna Hornet från 2003.

Career förekommer sparsamt men en del entusiaster importerar då och då systermodeller ifrån fjärran östern. Liksom Career så handlar det då om primitiva och effektstarka bössor med lite kitchig formgivning.

Webley & Scott kopierade sin Axsor och skapade Raidern, som sedan såldes med till Turkiet där Hatsan ännu tillverkar den, nu under eget varumärke. Webley är numera saligen avsomnade och lär aldrig mera tillverka några PCP.

PRE-Charge AB blev FX Airguns AB och dess sortiment har också utvecklat sig ordentligt ifrån den enda modellen - årets nyhet 2000.

Bortser man nu ifrån utbudet så är det mest slående prisutvecklingen. Dagens bättre PCP med fler finesser är som regel lika dyra eller bara obetydligt dyrare trots mer än ett decennium! Ett fullt modernt PCP som kostade 6000 kr kan idag köpas för runt 8500 kr. Den som dessutom köpte exempelvis en FX2000 med fin valnötsstock för 6000 kr kan fortfarande - 10 år senare - räkna med att få ut runt 4000 kr om vapnet är välskött.

Idag kan man köpa fullt fungerande PCP för under 4000 kr, något som bara BSA kunde matcha på den tiden med sin floppande Spitfire som, tillsammans med den året efter lanserade S200 från Air Arms, utgjorde den första generationen av lågprisvapen riktade till alla och envar.

År 2000 var en vattendelare, detta var året då allt tog fart. Bara 2-3 år senare så såg marknaden helt annorlunda ut med betydligt fler vapen, hårdare konkurrans och modeller som faktiskt ännu är i produktion.

Men det, det är en helt annan historia...

 
 
Ingen bild

MR

17 december 2010 17:53

Kan nämna att Axsorn kostade 10.000:- när den lanserades här hemma, det blev att jäkla liv när den sedan började säljas via andra handlare än Arnheims, har för mig att det var Jaguargruppen som konkurerade med ett pris av 5-6000:- för bössan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards