Airpang

Direktlänk till inlägg 12 december 2010

Mera om märkning av vapen..

Av Johnny Ottosson - 12 december 2010 02:00


Direktivet i sin helhet

 

En person ringde under dagen och undrade om jag hade direktivet som förespråkar märkning av vapen och ammunition i sin helhet. Nu har jag letat fram detta och eftersom det kan ha allmänt intresse så kommer det här:


http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/95/11/2053c3a6.pdf


För oss som skjuter luftvapen så finns det en god nyhet på sidan 127:


"1 § Den som tillverkar ett vapen avsett för att skjuta ut kulor eller andra projektiler med hjälp av ett explosivt ämne, ska förse vapnet med en unik märkning som inbegriper tillverkarens namn, landet eller platsen för tillverkningen, serienummer och tillverkningsår, om detta inte framgår av serienumret.

 

Märkningen ska vara placerad på skjutvapnets

 

1. slutstycke eller trumma,

2. eldrör eller pipa,

3. stomme eller låda, och

4. mantel.
 

Paragrafen behandlas i avsnitt 5.2.1 I paragrafens


första stycke anges att den som tillverkar ett skjutvapen som är avsett att skjuta ut hagel, kulor eller andra projektiler med hjälp av ett explosivt ämne ska förse vapnet med en unik märkning. De skjutvapen som omfattas av bestämmelsen utgör en snävare kretsän de som täcks av definitionen av skjutvapen i 1 kap. 2 §.

 

Skillnaden ligger i att märkningskravet inte gäller sådana skjutvapen som skjuter ut projektiler med hjälp av kolsyreladdningar, komprimerad luft eller andra liknande utskjutningsmedel. Sådana vapen som likställs med skjutvapen i 1 kap. 4 § vapenlagen omfattas inte heller av kravet på märkning."

 

Alltså, skjuts projektilen ut av luft så gäller de nya reglerna om märkning överhuvudtaget inte! Varken för vapen eller ammunition.

 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel

16 december 2010 11:37

bra att du påpekar detta. Satt igår och sökte lite på nätet om detta. Jag har hävdat tidigare att alla pipor är tillstådspliktiga. Detta kan vi snart kanske få dementerat! Hittillsvarande lag har bara nämt att pipa, räfflad, och oreäfflad med patronläge är tillståndspliktig. Av detta framgår inget om luftvapen precist som det nu verkar göra!? Att ett pipämne skulle vara tillståndspliktigt men en pipa på ett effektbegränsat vapen inte är det verkar ju befängt! Men jag ar tolkat lagen snävt. Någon som har svar svart på vitt från SKL?

Johnny Ottosson

16 december 2010 19:12


Det jag har hört är att alla pipor är tillståndspliktiga, enligt lagens bokstav.

Undantaget är pipor som fysiskt hänger ihop med ett tillståndsfritt vapen, då ärver pipan modervapnets status och blir licensfri så länge som pipan sitter ihop med vapnet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 15 aug 13:00

  Go Vintage!      Riktigt gamla saker är också roliga, här tavlor från 60-talet, ammunition från 70 talet och kniv från 50-talet..   Så, då har jag till slut fått ihop min lilla BSF och dessutom skjutit in lite för att allt ska ha hunnit...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se