Airpang

Direktlänk till inlägg 12 december 2010

Mera om märkning av vapen..

Av Johnny Ottosson - 12 december 2010 02:00


Direktivet i sin helhet

 

En person ringde under dagen och undrade om jag hade direktivet som förespråkar märkning av vapen och ammunition i sin helhet. Nu har jag letat fram detta och eftersom det kan ha allmänt intresse så kommer det här:


http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/95/11/2053c3a6.pdf


För oss som skjuter luftvapen så finns det en god nyhet på sidan 127:


"1 § Den som tillverkar ett vapen avsett för att skjuta ut kulor eller andra projektiler med hjälp av ett explosivt ämne, ska förse vapnet med en unik märkning som inbegriper tillverkarens namn, landet eller platsen för tillverkningen, serienummer och tillverkningsår, om detta inte framgår av serienumret.

 

Märkningen ska vara placerad på skjutvapnets

 

1. slutstycke eller trumma,

2. eldrör eller pipa,

3. stomme eller låda, och

4. mantel.
 

Paragrafen behandlas i avsnitt 5.2.1 I paragrafens


första stycke anges att den som tillverkar ett skjutvapen som är avsett att skjuta ut hagel, kulor eller andra projektiler med hjälp av ett explosivt ämne ska förse vapnet med en unik märkning. De skjutvapen som omfattas av bestämmelsen utgör en snävare kretsän de som täcks av definitionen av skjutvapen i 1 kap. 2 §.

 

Skillnaden ligger i att märkningskravet inte gäller sådana skjutvapen som skjuter ut projektiler med hjälp av kolsyreladdningar, komprimerad luft eller andra liknande utskjutningsmedel. Sådana vapen som likställs med skjutvapen i 1 kap. 4 § vapenlagen omfattas inte heller av kravet på märkning."

 

Alltså, skjuts projektilen ut av luft så gäller de nya reglerna om märkning överhuvudtaget inte! Varken för vapen eller ammunition.

 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel

16 december 2010 11:37

bra att du påpekar detta. Satt igår och sökte lite på nätet om detta. Jag har hävdat tidigare att alla pipor är tillstådspliktiga. Detta kan vi snart kanske få dementerat! Hittillsvarande lag har bara nämt att pipa, räfflad, och oreäfflad med patronläge är tillståndspliktig. Av detta framgår inget om luftvapen precist som det nu verkar göra!? Att ett pipämne skulle vara tillståndspliktigt men en pipa på ett effektbegränsat vapen inte är det verkar ju befängt! Men jag ar tolkat lagen snävt. Någon som har svar svart på vitt från SKL?

Johnny Ottosson

16 december 2010 19:12


Det jag har hört är att alla pipor är tillståndspliktiga, enligt lagens bokstav.

Undantaget är pipor som fysiskt hänger ihop med ett tillståndsfritt vapen, då ärver pipan modervapnets status och blir licensfri så länge som pipan sitter ihop med vapnet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se