Airpang

Alla inlägg under november 2010

Av Johnny Ottosson - 5 november 2010 19:00


Dagens Upload

 

Små smidiga karbingevär har alltid varit populära i England då man ändå inte har så stor nytta av långa pipor och stora lufttuber på grund av sina låga effektgräns.


Här kommer två heta karbiner ifrån ett test 1999 - för 11 år sedan:


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Karbin1.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Karbin2.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Karbin3.jpg

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 5 november 2010 10:00


 

Strypt, ostrypt eller inte...?

 

Det kommer regelbundet förfrågningar om hur Royale-serien är strypt och hur man får upp effekten på denna och dess systermodell Indpendence. Detta populära tema blir ämnet för dagen i bloggen.


Om vi börjar med den enkla delen så är vapnen strypta med en trängre transferport, precis som gamla Cyclone-serien. Det finns dock två helt olika utföranden på dessa strypningar. De absolut flesta vapnen stryps av ett litet vitt plaströr som sitter löst i själva blocket. Detta rör är mycket enkelt att plocka ur och därefter så får man fullt flöde.


De vapen som går på export för England har däremot AT och den strypningen är sannerligen inte enkel att forcera. Här är lösningen ovan ersatt av ett kort stålrör som är härdat till 73RC och därmed ytterst svårt att exempelvis borra igenom. Det härdade stålröret är därtill värmekrympt in i lättmetallblocket. Inte ens på fabriken så tar man sig för att förändra dessa block till full effekt utan man kasserar istället blocket och märker upp ett nytt.


Drar man nu strypningen i transferporten så har man också förändrat harmonin (balansen) i samspelet mellan vapnets inre komponenter. Effektkurvan blir därför konstig och man når normalt bara upp till runt 16-18 joule (kaliber 22).


Anledningen till detta är att vapnen levereras utan pistongvikt som standard och när flödet blir så stort så måste ventilen öppna en längre tid vilket den inte klarar med originalpistongen, som är för lätt för ändamålet. Väger man upp  pistongen så kan man nå ungefär 30 joule som bäst men till priset av en konstig och ojämn effektkurva i takt med att effekten ökar.

Standardventilen är nämligen byggd för att ge jämn och fin effekt vid 10-20 joule och vill man ha högre effekt med bibehållen jämnhet samt proportionellt sett rimlig luftförbrukning så måste man byta hela ventilen mot en HP-ventil.

HP-ventilen (High Power) är standard på USA-vapnen samt på original licenspliktiga vapen. Den fungerar omvänt som standardventilen och ger därmed inte lika fin jämnhet och låg förbrukning vid låg effekt som Standardventilen.

Vad den däremot erbjuder är en mycket fin jämnhet och snålhet när vapnet går på fulla skaft. Effekten ökar till 40-50 joule (beroende på pistongvikt eller inte) och till den här nivån når inte standardventilen.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 4 november 2010 23:30


Theobens fans applåderar

 

Den ökända receptionisten hos Theoben har nu äntligen slutat och istället börjat jobba på en tandläkarpraktik !?!  Theobens fans i England (o resten av världen) drar nu en djup suck av lättnad. Till och med Ben Taylor sjunger med i lovkören på AirgunBBS, som nu kör en lång tråd om ämnet...


http://www.airgunbbs.com/forums/showthread.php?t=495189


Luftvapenvärlden har tappat en stor profil - tack o lov...

Av Johnny Ottosson - 4 november 2010 23:00


Grövsten

 

En mycket trevlig deltagare på Airgun har nu blivit utnämnd till Moderator. Ett mycket gott val om jag får säga det själv. Ifrån en annan tid med ett och annat ordentligt stolpskott så har Airgun numera en mycket bra lineup med trevliga och duktiga människor i ledningsgruppen. Låt oss nu hoppas att man även kan få till en ordentlig nystart och åter börja få upp lite trafik i sin verksamhet igen.


Just nu känns det ju lite som upp-o-nervända världen när man får vända sig till ett renodlat nybörjarforum som LuftvapenInfo för att få uppleva lite tempo och puls i engagemanget.


Airgun kan mycket bättre än så, därför får vi hoppas att man kör så det ryker nu framöver.

Av Johnny Ottosson - 4 november 2010 10:00


 

 

En helt ny generationUnder slutet av 1990-talet så upphörde anställningen för Fredrik Axelsson på CNC Process AB och nu stod han plötsligt med ett nytt företag, kallat PRE-Charge AB och ett enda vapenkonstruktion - Axsorn - fast i en ny skepnad av FX2000.


Inget ont sagt om gamla FX2000 men den var inget att bygga vidare verksamheten på inför framtiden. Nu krävdes det ett flertal olika helt nya friska modeller som kunde generera pengar nog för överlevnad i det korta perspektivet samtidigt som de skulle lägga grundstenarna för varumärkets värderingar i det längre perspektivet.


Det var dags för något helt nyskapande och något som var tvunget till att bli en hit direkt. Nya modeller kostar pengar att utveckla och nya företag kan sällan kosta på sig lyxen att misslyckas med sina första stapplande steg i en omgivning av tuff och växande konkurrans.


  

Det mystiska och oerhört kreativa vapnet i sin första prototypform..Under våren 2002 så tillhörde jag en liten skara som fick möjlighet att besöka fabriken som nu hade flyttat ifrån en liten industribyggnad inne i själva Mariestad till ett sunkigt kontorshus ute vid sågverket i Fagerlid, strax utanför Hova. Syftet med besöket var att där beskåda den helt nya generationen som skulle bygga upp det som idag är välkänt världen över - FX Airguns.

Konstruktionen var otroligt kreativ och unik för sin tid. Här fanns en mängd finesser som vi idag inte direkt reagerar över men som då var helt nyskapande och de fanns dessutom i ett och samma vapen.

Tanken var ursprungligen att konstruera det optimala luftgeväret för småviltjakt och mycket utav de tankarna präglade design och utförande av det nya vapnet.

Bössan utrustades med samma pålitliga 8-skottsmagasin som FX2000 men repeteringen av typen Biathlon (straight-pull sidelever) var helt ny för marknaden. En ännu mer unik finess var dessutom att mekanismen kunde reverseras av ägaren för att konvertera vapnet till ett rent vänstervapen. Precis lika välfungerande och helt utan tillsatsen av andra komponenter eller fysisk modifiering av vapen eller vapendelar. Detta är fortfarande fullständigt unikt!

  

Vapnet i serieproducerat utförande - känt som Cutlas eller SuperswiftMellan blockets båda halvor så satt ett hastighetsreglage som var repetetativt, man kunde alltså verkligen lita på att när man flyttade reglaget fram och tillbaka så fick man alltid precis samma hastigheter. Justerbar hastighet hade ju tidigare funnits på vapen som Career (steglöst, inte repetetativt) eller Theoben Rapid (stegat, men påverkade hammarfjädern). Till skillnad från Theoben så behövde man inte heller ett verktyg för omställningen utan reglaget sköttes med en liten diskret manöverspak. Tanken var naturligtvis att man snabbt och ljudlöst skulle kunna välja utgångshastighet efter avstånd och bakgrund till det tilltänkta målet, helt perfekt för jakt med andra ord.

Luften förvarades i en 135 cc stor och 330 mm kort liten tub framtill som var utrustad både med quick-fill och manometer, självklart nu (dock inte för Theoben) men riktigt avancerat för snart ett decennium sedan. Betänk att Axsorn saknade exempelvis manometer. Tuben kunde dessutom lätt skruvas loss och ersättas ute i fält med en fylld ny reservtub. Eftersom vapenventilen inte satt inuti tuben så fungerade systemet helt perfekt. Redan nu fanns planer på längre tuber samt tuber som kunde förlängas med skarvdelar även om dessa planer förverkligades först ett antal år senare. Givetvis så var tuben av en högvärdig lättmetallegering och inte av ett rostkänsligt material som stål.

En kul detalj var också planerna på inbyggda magasinhållare i stocken samt en inbyggd bipod som satt smidigt undanvikt mellan förstocken bakre del och nederdelen av bakkappan på vapnets syntetstock. Andra detaljer som presenterades men som inte blev verklighet just då, på prototyperna, var inlägg av neoprene i förstocken och pistolgreppet samt ljuddämpande shrouds.

Här kom alltså mängder med kreativa lösningar vars like vi aldrig hade skådat tidigare, än mindre i ett och samma luftvapen. När modellen sedan skulle gå i produktion så utvecklades vapnet till en hel familj av närbesläktade och idag mycket välkända modeller vars historik och detaljer vi ska gå in på lite mer noga i nästa del av den här serien..
Av Johnny Ottosson - 3 november 2010 21:29


Dagens Upload

 

Idag introducerar jag Dagens Upload här på Airpang. Denna vinjett kommer att innehålla allmänt intressant luftvapenrelaterat material som är tänkt att lära och roa läsaren.


Huvudsakligen så kommer materialet ifrån äldre luftvapenpublikationer (mer än 5 år gamla av juridiska skäl) och jag hoppas att de kommer att vara till nytta och glädje för våra besökare till Airpang.


Dagens Upload kommer ibland att vara en del av bloggens huvudinlägg och ibland att vara ett fristående tilläggsinlägg, lite beroende på vad som känns bäst.


Here we go:


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Rapier1.gif


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Rapier2.gifAv Johnny Ottosson - 3 november 2010 10:00


Logun Penetrator eller inte..?


  

Genomsnitt: 18.44 mm


I fredags så kom min nya ammunition till Royalen och lustigt nog så saknade den helt etikett. Förpackningen var emellertid identisk med gamla Logun Penetrator.


Kollar man däremot på träffbilderna så förefaller jag ha förlorat 2-3 mm på genomsnittet, en ren slump eller har har jag helt enkelt fått en annan batch?


Förutom detta "klagomål" så ondgjorde sig Erik över att den sedvanliga godispåsen ifrån min hovleverantör saknades. Jag ombads därför att hälsa den skyldige med en uppmaning om skärpning på den fronten !!


  

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se