Airpang

Alla inlägg under november 2010

Av Johnny Ottosson - 12 november 2010 16:30


Världens bästa fjäderluftgevär?

 

Många kännare idag menar på att Air Arms TX200 är ett av världens absolut bästa fjäderluftvapen. Om detta kan man naturligtvis tycka olika men lustigt nog så var bemötandet när vapnet lanserades inte direkt översvallande...


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Air20Arms20Model20TX20020Air20Rifle.jpg

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 12 november 2010 10:00


 

En kall morgon..

 

Under morgonen så var det helt klart och kallt, runt ett par, tre minusgrader. Frost överallt och stilla. Perfekt läge för lite länge avstånd med andra ord.


Idag blev det Royale med FX Premium 5.52 över uppmätta 80 meter:


  

Tre trevliga träffbilder..

 

Då jag inte hade siktet inskjutet på just 80 meter så sköt jag först ett sättskott för att se var jag hamnade. Detta tog nästan mitt emellan de nedre träffzonerna. Därefter sköt jag fyra skott medan jag justerade rätt i sidled. Därav att ni får bortse ifrån den nedre högra träffzonen.


De övriga tre träffbilderna mätte 25, 35 och 26 mm. Det känns som att genomsnittet ganska så regelbundet blir någonstans runt 30 mm för 80 meter. Träffbilderna fördubblas alltså (100 procent större) ganska så exakt trots att avståndet bara ökar med 63 procent.


Imponerande är det i alla fall att man så lätt och förutsägbart jämnt kan sitta och skjuta exempelvis en kotte eller en tändsticksask på ett såpass drygt avstånd som 80 meter - med ett luftgevär.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 november 2010 17:45


 

Till Peter


Jag vet att Peter som läser bloggen dagligen är svag för riktiga brittiska järn så till hans ära ska vi nu köra ett par dagar nonstop med just brittiska klassiker. Först ut blir en välskriven artikel om min absoluta favoritbössa hos Webley & Scott, den nu ganska sällsynta och på sin tid väldigt underskattade Omega.


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Johnny%201/Omega2.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Johnny%201/Omega1.jpg

Av Johnny Ottosson - 11 november 2010 10:00


 

Mera limstift !! 

  

Casco Stic

 

Nu fortsätter den populära artikeln om limstift! För den som till äventyrs har missat den första delen så bjuder jag härmed på en direktlänk:


http://airpang.bloggplatsen.se/2010/08/16/3374167-att-hamna-i-klistret/


Limstift är ju en av de där små sakerna som är absolut nödvändiga för att min skytteverksamhet ska fungera friktionsfritt, eller rättare sagt - friktionsrikt. Förra gången så gick vi igenom två enklare stift och ett lite bättre, den här gången ska vi jämna ut fördelningen lite igenom att studera ytterligare ett premiumstift.


Casco Stic väger in på finfina 21 gram och betingar på lokala ICA Maxi ett pris av 24.90 kr vilket gör det till ett av de mest prisvärda som jag har testat hittils. Priset per gram blev goda 1.19 kr. Detta placerar stiftet som relativt billigt.

Doften är vagt kemisk men inte på något sätt motbjudande. Lukten framkommer inte heller spontant när man arbetar med stiftet utan kan bara noteras när luktar på det helt direkt intill näsan.

Hissmekanismen känns en smula trög men är förtroendeingivande solid, här finns det minsann ingen risk för hisshaveri där en plastspiralpinne retfullt tittar upp igenom centrum på limpelaren bara för att limcylindern har kletat fast mot väggarnas insida. Trots (eller tack vare?) att limmet är vattenbaserat så biter det ordentligt, en mycket fin vidhäftning. Dessutom så är det i princip helt friktionslöst att stryka an.

Likt en fuktig tvål på ett vått badrumsgolv så skenar stiftet över den mest grovskrovliga kartongskiva med ett tempo som skulle göra en laxerad ekorre grön av avund. Ett mycket gott betyg för påstrykningsegenskaperna.

Totalomdömet kan inte bli annat än högt, detta är helt klart mitt favoritlimstift so far - betyget blir 5 poäng av 5 möjliga både för vidhäftning som för slutbetyg.

Ett bra stift som rekomenderas varmt.


Av Johnny Ottosson - 10 november 2010 20:00


Rengöring eller inte?


För många så kan det vara frågan, här kommer ett inlägg i den debatten i form av en fräck och välgjord video.


Av Johnny Ottosson - 10 november 2010 19:15


 

En dyrare licensansökan..?

 

En del har säkert läst Expressens ledare idag som uppmanar till en skärpt vapenlagstiftning, för de som har missat den ledaren så finns det här en länk:


http://www.expressen.se/ledare/1.2207522/skarp-vapen-reglerna


I grund och botten så håller jag med om att människor som hör röster i sitt huvud eller lider av förföljelsemani inte ska ha tillgång till legala vapen. Så långt är allt gott med budskapet i artikeln.


Problemet är dock att utökade krav för att erhålla en vapenlicens också slår hårt mot vår hobby och detta kan naturligtvis inte accepteras. När man föreslår ett krav på en obligatorisk läkarkontroll så betyder det också att någon måste ta den extra kostnaden som ett läkerbesök innebär. Min gissning är att det kommer att handla om ett antal hundralappar vilket naturligtvis är betungande för den som byter vapen ofta, liksom för de som har tidsbegränsade licenser.


Ett sådant förslag kommer alltså direkt att motarbeta vår gemensamma målsättning om att allt fler luftvapenentusiaster ska lägga sina vapen på licens istället för att ha dem illegalt. Som de flesta vet och förstår så är ett uteblivet bifall på en luftvapenlicens inte alls detsamma som att ett vapen mindre hamnar i cirkulation utan snarare att ännu ett illegalt vapen skapas. Att våra effektstarka luftvapen hamnar på licens är därför bra, både för hobbyn och samhället. Våra licenser ska därför inte vara varken dyra eller krångliga att erhålla.


Så vill vi inte ha saken.


Den här ökade kostnaden måste då vägas mot de fördelar som en sådan reform kan ge för samhället. Hur vanligt är det att legala vapen används i våldsbrott? Hur många av dessa fall inkluderar människor som agerar under inflytande av en psykisk sjukdom? Hur effektivt kan en obligatorisk läkarkontroll motverka att dessa människor begår sina dåd?


Utan att fördjupa oss i ämnet vidare så har vi runt 650.000 svenska medborgare med vapenlicenser i någon form. Varje år sker det ca 100 mord, ett mord var tredje dag. Utav dessa 100 st mord så sker ca 20 % med skjutvapen. De antal skjutvapen som är legala och som används till mord är ca 10 % dessa, alltså runt 1-2 fall på ett normalt år.


Hur många mord med legala skjutvapen på ett decennium kan man anta sker på grund av att mördaren drabbas av psykisk ohälsa? Ingen aning, där finns ingen statistik. Ska vi dra till med 1/3? Säg alltså att 5 människor på 10 år av 650.000 kan påverkas positivt av en obligatorisk hälsokontroll. Hur många av dessa blir då bromsade av hälsokontrollen och ställer in sitt agerande istället för att uföra dåden med illegala vapen eller med andra metoder? Här finns inte heller några tydliga svar och jag vågar inte ens gissa, jag kan bara konstatera att det inte är speciellt svårt att komma över illegala insmugglade vapen i dagens Sverige.

Själv är jag inte speciellt orolig över att bli skjuten på öppen gata av en psyksjuk man med ett legalt vapen på tävlingslicens. Då är risken betydligt större att jag blir mördad av en yngling vid namn Abdullah Mohammed som råkar skjuta snett när han egentligen riktade sin ifrån forna Jugoslavien insmugglade 9 mm CZ 75  mot Dejan Bajspac från Brödraskapet Rävpiz som råkade stå bakom mig i bankomatkön en kulen decemberkväll.

Mot den typen av händelser hjälper ingen tandlös lagstiftning eller några populistiska utfall ifrån en kunskapslös kvällstidning..

Av Johnny Ottosson - 10 november 2010 18:30


Dagens Upload

 

Liksom igår så blir även dagens tema - gammalt skrot. Brittiskt bössmakande när det var som absolut bäst. Ypperlig passform, finish och materialval kombinerat med fullständigt usel precision samt ytterst måttlig effekt.


Twaaang på er allesammans !


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/e1eee2b7.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/6cb65fe1.jpg

Av Johnny Ottosson - 10 november 2010 10:00


Ammunitionstest Ultra

 

Idag testade jag att skjuta med Logun Penetrator (20.50 gn), Gamo TS-18 (18.00 gn), JSB Monster (25.40 gn) och HN Baracuda (21.10 gn. Den sista sorten är med för att vara en referensdiabol eftersom den hittils har visat sig prestera bäst i mitt BSA under de drygt 4 år som jag har ägt den.


Som vanligt så sköt jag på 50 meter med fullt stöd och serier om 5 skott vardera:


  

Lite förvånande resultat faktiskt...

 

Utfallet blev mycket intressant, Monster hade svårt att överhuvudtaget hålla sig inom A4-arket så därför har jag klippt med en del av bakgrunden på fotot ovan. Träffbilden för Monster mäter 73 mm och detta var då en av de bättre träffbilderna....


Logun Penetrator var också en rejäl överraskning - 13 mm är kanonfint. Tyvärr så mätte jag lite fel så därav en blå kludd på den träffbilden. Detta är en dyr men välpresterande diabol som jag måste studera lite närmare framöver.


Gamo TS-18 var också en stor och postiv överraskning. I Royale så presterade den inte alls bra men BSAs pipa verkade den gilla - 17 mm!


Barracudan är alltid välskjutande och som en referensram så fanns dem med varpå den presterade goda 16 mm. Man kan alltså lätt se hur bra Gamo och Logun sköt jämförelsevis. Här kommer det helt klart att bli fler tester framöver.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se