Airpang

Direktlänk till inlägg 27 november 2010

Små och söta..

Av Johnny Ottosson - 27 november 2010 10:00


 

Kompakt kompetens

 

  

Från ovan och nedåt, Diana 70, 72 och 75

 

Dianawerk har ju liksom Feinwerkbau varit duktiga på att tillverka tävlingsvapen under tidigare decennier då fjädervapen var konkurrenskraftiga inom Internationellt 10M skytte. Idag så ska vi kolla lite extra på två udda varianter.


Till skillnad ifrån FWB som gjorde sina vapen semirekylfria igenom att låta mekanismen flyta fri inuti stocken, precis som sentida Diana Modell 54, så tillämpade Diana vid samma tid en helt annan princip.


Deras system kallades GISS och fungerade på så sätt att när en pistong slog framåt för att driva av diabolen så slog en annan, men blindad, pistong bakåt i exakt samma ögonblick varpå massakrafterna ifrån de båda pistongerna tog ut varann. Konstruktionen är alltså tekniskt sett snarlik den som man har på balansaxlar inuti dagens bilmotorer.


GISS blev väldigt framgångsrikt och återfanns i diverse olika tävlingsvapen ifrån Diana, både som gevär och som pistoler. Till skillnad ifrån FWB vars juniorvapen egentligen bara var nedskalade och lättade varianter på de stora vapnen så valde emellertid Diana att framställa renodlade juniorvapen som var konstruktivt unika.
För att få en tillräckligt liten och lätt drivkälla så använde man mekanismen ifrån en helt vanlig luftpistol, som anpassades till ett miniatyrgevärchassie.


  

Geväret m/70 ovan och pistolen m/5 nedan.

 

Mekanismen ifrån luftpistolen fick en bakåtflyttad avtryckarmekanism samtidigt som man helt enkelt trädde ett vanligt tomt rör över pipan för att förlänga den. På så sätt så fick man en längre visirline till gagn för tävlingsriktmedel.


  

Bara ett tomt rör monterat över den korta pistolpipan.

 

Geväret fick modellnummer 70 och var alltså en luftpistol i gevärsförpackning enligt samma princip som BSA tillämpade på Buccaner/Scorpion. Själva luftpistolen var en tämligen konventionell fjäderluftpistol avsedd för plinking och lite allmänt hobbybruk. Inget direkt seriöst tävlingsvapen alltså.


Lustigt nog så slog idén an ordentligt hos en del köpare som ville se ett mera seriöst vapen enligt samma koncept, alltså med ett fullt semirekylfritt GISS-system monterat direkt av fabriken.


  

Modell 72 med GISS, notera rundeln på sidan som hör till GISS.

 

Diana gjorde alltså om samma sak en gång till, den här gången med en betydligt mera kompetent tävlingspistol som bas för den nya modellen. Geväret kom att benämnas m/72 och hade GISS. Tyvärr så tillverkades den bara ett par år i början av 1990-talet innan den försvann. Med 8.44 gn diaboler så kunde man räkna med runt 450 fps som utgångshastighet, alltså som en normal fjäderluftpistol.


Udda och charmiga vapen, något för den seriöse juniorskytten i våra egna tävlingar för FT/HFT här i Sverige kanske? Onekligen lättare och smidigare än Feinwerkbaus 300 Junior...

 
ANNONS
 
Ingen bild

hotshot

27 november 2010 21:45

"B.B.Pelletier" skriver f.t et Review av Diana 75 på sin Pyramydair blogg:

http://airgun-academy.pyramydair.com/blog/2010/11/rws-diana-75-10-meter-target-rifle-part-2/

Neste innlegg blir antagelig precisionstest.
Den bør bli bra: min Diana75 skyter omtrent som et PCP gevær på 10 meter.

Johnny Ottosson

27 november 2010 21:50

Det var faktiskt hans blogg som fick mig att köra ett inlägg om dessa roliga och lite udda vapen. Toms blogg är en av mina favoriter.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se