Airpang

Direktlänk till inlägg 24 november 2010

Fina fästen..?

Av Johnny Ottosson - 24 november 2010 14:00


 

Hawke Scope Mount

 

  

Kolla kanten mellan bas och överfall på vänstersidan...

 

Man får precis vad man betalar för är en gammal sanning och när man inte betalar så mycket så...? Ni kanske känner igen devisen? Efter lite funderande fram och tillbaka så bestämde jag mig för att montera det stora AGS siktet på min CZ200T och efter att ha konsulterat förrådet så kunde jag dessvärre också notera brist på höga fäste avsedda för 30 mm tub. Det blev till att lägga en order hos min inhemska favoritleverantör, Hurricane i Vittsjö.


När jag botaniserade runt lite bland alla prylarna på hans webshop så började jag fundera lite på vad jag skulle välja för fäste. Sportsmatch kanske inte är så givet ändå? Jag hade ju trots allt prövat både B-Square och BKL tidigare och var lika nöjda med dessa som Sportsmatch. Kanske Hawke kunde vara något? 


Visserligen så var den spiritlevel som jag köpte tidigare lite lätt skev men det måste ändå ha varit en engångshändelse, eller hur? Kort sagt, jag ska inte vara så elitistisk och fördomsfull utan här ska provas lite lågprisprodukter också, när behovet som sådant ändå har uppstått.


  

Stora siktet monterat



Istället för 495 kr så sparade jag nu ca 200 kr eftersom Hawkes motsvarighet bara betingade 295 kr. Mellanskillnaden spenderade jag istället på ett stort sidewheel.




Sagt o gjort, döm då om min förvåning när fästet visade sig vara hyfsat skevt?

Studera noga bilden överst på dagens inlägg, som ni ser så hänger överfallet ut ett antal millimeter på vänster sida om ringen. Visserligen så spelar det ingen större praktisk roll men det ser ju inte speciellt prydligt ut. Min första fundering var hur resten av ringarna skulle se ut, kan man inte göra ett rakt överfall, kan man då verkligen göra resten av ringarna symmetriska så att inte siktet hamnar snett eller blir skavt i onödan?

Det blev med andra ord till att studera ringarna ordentligt innan monteringen.

För de som inte har haft Hawke fästen tidigare så kan jag berätta att den här tillverkaren sätter en typ av mjuk och lätt luddig tejp i såväl ringarna som överfallen. Tanken är sannolikt att skydda kikarsiktet ifrån repor men sådana uppstår ju inte om ringarna har korrekta toleranser. Tanken smyger sig onekligen på, kan det vara så att Hawke har lite mer generösa toleranser i tillverkningen och sedan kompenserar detta igenom att eftermontera tejp i syfte att absorbera ojämnheterna när siktet ska monteras? Man undrar ju liksom..

Liksom Sportsmatch så har man även en justerbar spärrpinne ("arrestorpin") som ska säkra fästet i vapnet om man exempelvis använder fästet till ett fjäderluftgevär med kännbar rekyl. Vill man inte ha pinnen nedfälld så måste man justera upp den så att den blir ur vägen för en kilbas utan hål.

Här har Hawke en mycket bra finess eftersom deras pin är gängad och därför enkelt kan hissas upp och ner till önskat djup. Sportsmatch har en rullad fjäderpinne som man medest don får knacka upp eller ner lite mera på känn.

Tyvärr så har Hawke tänkt lite snett när man monterade tejpen i ringarna, på mitt exemplar så har man använt tejp utan hål för verktyget! Första åtgärden blev alltså att skära hål i tejpen för att kunna justera upp pinnen ur vägen.

  

Räddningen - Sportsmatch överfall passar Hawke..

 

Efter att ha funderat lite över saken så kom jag på att Sportsmatch korrekt dimensionerade överfall passar på Hawkes baser? Mycket bra! Nu kunde jag alltså använda överfallen ifrån mina Sportsmatch "low" baser på Hawkes "high" baser utan problem. Där löste sig bekymret med de skeva överfallen. Nu fick jag fram höga fästen om än som en kombination av Hawke/Sportsmatch. Det spelar ju ingen praktisk roll eftersom jag ändå hade mina low 30 mm ringar liggande över.


Sammanfattningsvis så verkar det vara lite hejsan-svejsan med Hawkes kvalitétskontroll. Vissa saker förefaller vara släppta rakt ut på marknaden även med rätt skumma avvikelser som en riktigt varumärkestillverkare närmast hade blivit generad över. Men visst, får man bra Hawke-prylar så får man acceptabel kvalité för rimliga pengar. Har man däremot otur så får man hoppas att man inte har bråttom med att skjuta eftersom man då kan stå med en reklamation på halsen. Mitt råd är därför; man kan överväga Hawke om man köper här i Sverige men om man däremot importerar från England (där prylarna ändå är billigare) så tycker jag nog att det är smartare att välja varumärkesprodukter. Då kanske man slipper extra strul med en reklamation till ett annat land.

  

Ett lagom stort sidewheel gör under för avståndsbedömningen..

 
 
Ingen bild

MR

24 november 2010 14:49

Har haft sådana fästen till min kikare inget jag rekommenderar, siktet hamnar snett, inte mycket men dock snett.

Sköt in kikaren med dessa fästen monterade sedan kikaren i BKL fästen använde samma monterings yta som Hawke (lätt att se pga kladdet efter "tejpen") fick justera kikaren en hel del för att få den att skjuta som förut.

Får du träff åt sidan kan du prova att skifta fästena bakre fram och främre således bak. Även att vända på fästena så skruvarna är åt andra hållet ändrar träffläget.

Ang tejpen så har jag hört (från en insatt) att de första fästena var för stora, kikarna glappade i ringarna, verktygen var redan betalda så nödlösnings tejpen blev till.

AGS använde/r? samma fästen under AGS namnet.

Tänk på att sneda fästen kan böja kikarsiktet dessutom lämnar dom fula märken på kikaren, tror inte dessa böjer kikaren då de är väldigt glappa och tejpen är enda kontakten med kikaren.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards