Direktlänk till inlägg 21 november 2010
Sakta o säkert
Efter ett dygn i kylen...
Efter ett dygn i kylen med +8 grader så är det slutligen dags att separera gelatinet ifrån formen. För att lösa detta på smidigaste tänkbara sätt så har jag denna gång använt en plastform från Tupperware istället för en metallform som jag hade sist. Fördelen med plastformen är att den flexar lite och det hjälper till att få gelatinet att släppa ifrån formen igenom att man kan trycka på formens utsida lite med hjälp av sina tummar.
Först och främst så börjar jag emellertid med att fylla en metallform med varmt vatten, direkt ifrån kranen. Efter några minuter i värmen som på fotot ovan så börjar gelatinet bli grått i kanterna och detta är ett tecken på att det är dags att vända formen för att lirka ut gelatinklumpen.
Voliá - en perfekt transparant block av gelatin
Med en tung duns så ramlar gelantinblocket ur formen och ner på en träplanka som jag använder som underlag till gelatinet eftersom det lätt drar åt sig smuts annars. Till den här klumpen gelatin så använde jag 50 gr gelatin och 0.4 liter med kranvatten. Resultatet blev helt perfekt utan inneslutningar eller andra defekter.
Nu ska klumpen härda ytterligare ett dygn för att få rätt konsistens och därefter när den är lagom fast så ska det bli skjuta av..