Airpang

Direktlänk till inlägg 20 november 2010

Tuberna, one more time...

Av Johnny Ottosson - 20 november 2010 10:00


 

The never ending story...

 

Så var det dags för ännu ett varv i resonemangen runt de tuber som vi använder till våra PCP-vapen. På LuftvapenInfo så går det just nu en tråd fram och tillbaka om tuber, dess olika material, Hatsan och lite av varje.


Här kommer min syn på saken och jag ska för enkelhetens skull försöka hålla mig till så enkla och logiska resonemang som möjligt utan gissningar och overifierade utsagor eftersom många människor förefaller vara närmast allergiska mot sådana.


Oavsett material så ska tuberna klara av två saker, de ska klara korrosion och de ska klara att hålla ett så högt tryck som möjligt utan att skadas.

För att klara korrosion så krävs det antingen att materialet är korrosionsbeständigt (aluminium, rostfritt) eller av en mycket hög stålkvalité (som en dykarflaska). En annan lösning är att tuben matas med så ren luft som möjligt (från dykarflaska istället för handpump) samtidigt som den hålls under regelbunden uppsikt över hur en eventuell korrosion förlöper.

Om detta tror jag att vi alla kan enas.

Börjar vi med materialet stål så finns detta i en lång rad olika materialklasser och kvalitetsnivåer, liksom att stål även kan förekomma i olika tjocklekar när det används till konstruktionen av en tub. Om man ska använda kärl av stål så önskar åtminstonde jag att kvalitén är hög och att godset är grovt. Detta bör med rimlig logik ge en större marginal mot korrosion och sträckningar.

Kollar man sedan på Hatsan så använder den tillverkaren vanliga enkla hydraulrör av stål som man tillverkar själv. Den beräknade tillverkningskostnaden är ca 50 kr per enhet och utpriset till kund inklusive moms är 795 kr. Hatsan garanterar enligt egen utsago att rören klarar 300 Bars tryck, sannolikt utan problem.

Hatsan har inga rekomendationer om sina tuber i fråga om service/livslängd.

FX Airguns köper in ett färdigt kärl ifrån en tillverkare i England som heter Luxifer. Detta gör även andra tillverkare, exempelvis Theoben. Nettopriset för en vapentillverkare är ca 500 kr per enhet och utpriset till kund inklusive moms är ca 2500 kr. Luxifer provtrycker sina kärl regelbundet (stickprover) med 900 Bar, varpå de brister och börjar läcka.

FX Airguns tuber är märkta med datum för tillverkningen, inga övriga rekomendationer om service/livslängd.

Weihrauch har kärl som tillverkas av en underleverantör och materialet är rostfritt (rosttrögt) stål. Kärlen provtrycks regelbundet (stickprover) med 450 Bar, sannolikt utan problem. Nettopriset är ca 350 kr för en vapentillverkare och utpriset till kund är ungefär 1900 kr inklusive moms.

Weihrauch fastslår att deras kärl ska användas maximalt under 10 års tid, därefter så ska den ovillkorligen kasseras och ersättas med en ny. Kärlen bör inspekteras visuellt vartannat år.

Detta är vad vi VET, sedan kan man ju spekulera fram och tillbaka om alla möjliga och omöjliga infallsvinklar runt detta. Jag tänker inte göra detta utan konstaterar att det finns lite olika kostnadsbilder på kärlen och lite olika materialval.

Utifrån detta så får läsaren själv dra en slutsats (gissning) vilken tillverkare som saluför de säkraste tuberna, exempelvis av HW eller Hatsan här ovan.

Hur stor är risken att något händer då? Det vet vi inte. Många orerar dock över saken på diverse forum och man kan ofta höra utsagor i stil med att man minsann aldrig har hört talas om någon tub som har erupterat vid korrekt användning eller att den enskilda tuben har uppvisat några tecken på rost osv.

Detta är naturligtvis helt sant i sak. Själv ser jag på detta ungefär på följande sätt; jag känner ingen människa som har blivit träffad av blixten, detta trots att jag känner mängder med människor och att jag faktiskt vet om att det dör minst en människa av ett direkt blixtnedslag varje år här i Sverige.

Betyder det då att jag utan betänkligheter skulle kunna tänka mig att springa runt på åkern med ett järnspett i högsta hugg under ett dundrande åskväder?

Knappast.

Sannolikheten att jag skulle drabbas är ens med sådana tillspetsade omständigheter utomordentligt liten, nästan obefintlig, men jag tänker ändå inte göra det oavsett vilket.

Det är nämligen så att konsekvenserna OM det inträffar blir av en så omfattande magnitud att jag lägger sannolikhetsberäkningen åt sidan och avstår.

Jag har PCP med ståltub och detta oroar mig, i synnerhet eftersom jag vet att mitt ena BSA har en äldre konstruktion som numera är ersatt mot en som stoppar korrosion bättre. Där finns alltså ett indirekt erkännande ifrån tillverkaren om ett tänkbart problem. Hur ska jag då agera? Med sunt förnuft.

Eftersom jag kör mina vapen på den renaste tänkbara luften, ifrån en dykarflaska fylld hos Räddningstjänsten, så tänker jag agera med mitt vapen på precis samma sätt som med min dykarflaska. Jag tänker inspektera den noga efter 5 års tjänst och ser den bra ut där så får den tjänstgöra ytterligare 5 år - därefter ersätter jag tuben med en ny. Hade jag haft en handpump så hade jag inspekterat den oftare, kanske varje eller vartannat år och ersatt den tidigare än efter ett decennium.

 
 
Ingen bild

Superbee

20 november 2010 10:16

Utan att värdera vad som är bäst bör det ju tilläggas att aluminium är sprödare än stål, frågan är vilken skillnad i effekt det ger när det brister?

 
Ingen bild

dykare

20 november 2010 11:36

Företaget som tillverkar aluminiumflaskorna heter Luxfer och inget annat, de har tillverkning på flera ställen i världen, men det är naturligt att Englandsfabriken försörjer europamarknaden som regleras av PED (Pressure Equipment Directive) och nationella förordningar gällande tryckkärl.

Andningsluft har krav på sig vad det gäller vatteninnehåll, aromatiska kolväten (oljerester), CO2 mm. För att få bort fukt, olja och partiklar som fälls ut vid komprimering, använder man sig av mekanisk grovavskiljning, kolfilter (aktivt kol framställt av kokosnötskal) , och därefter torkmedel (adsorbtionsmedel) som binder vatten fysikaliskt.

Flaskorna mår bra av torr luft.

Aluminiumlegeringar skiljer sig väsentligt från stål, mikrostrukturen hos ren aluminium (korn storlek) ombildas redan vid så låg temperatur som 70 grader celsius, detta påverkar hållfastheten (större korn sämre hållfasthet). Slagsegheten hos aluminium ökar med sjunkande temperatur tvärtemot andra metalliska material.
Aluminium korroderar mycket lätt, då bildas aluminiumoxid. Det utnyttjar man vid ytbehandling av aluminium, anodisering (kallas även eloxering med gammal term). Aluminiumoxid är mycket hård, tål högre temperatur är den rena legeringen, men är spröd.

Rätt skött funkar aluminium mycket bra.

 
Ingen bild

Tromben

20 november 2010 12:33

Som vanligt anger du inte en källa på de uppgifter du har.

Johnny Ottosson

20 november 2010 15:49


Vilka uppgifter önskar du källa på?

Här är en länk om Hatsans tuber förresten; http://www.airgunbbs.com/forums/showthread.php?t=499034

 
Ingen bild

Tromben

20 november 2010 16:05

Hittar inget om några vanliga enkla hydraulrör som kostar 50 kr att tillverka där inte!!

Johnny Ottosson

20 november 2010 17:01

Var? På AirgunBBS? Den länken har inget med rören att göra, den visar bara på problembilden med billigt material som buktar sig när det tryckbelastas.

Exakt vad vill du veta? Var man köper hydraulrör i den prisklassen?

Här finns en länk på detta: http://www.hmsv.se/files/hmsv/Rorkopplingar_Webb.pdf

Vill du ha exakta priser så får du ringa, sannolikt så måste man dock köpa kompletta längder (6 meter) och troligtvis dessutom en viss minimikvantitet av dessa.

Slår man ut kostnaden per halvmeter så kommer du säkert även ner till under 50 kr, summan är en uppskattning baserad på de offerter av råvarumaterial som JB-Mekaniska och liknande företag har lämnat till FX Airguns AB.

Materialanalysen är också gjord där i samband med att man analyserade en av deras tuber.

 
Ingen bild

Tromben

20 november 2010 18:51

Det var en källa på det här här påståendet jag eftersöker.

Att hatsan använder:

"vanliga enkla hydraulrör som kostar 50 kr"

Vad fx får för offerter har väl inget med hatsan att göra?

Johnny Ottosson

20 november 2010 23:43


Marknadspriset på hydraulrör är inte svårt att vaska fram, sedan får man göra en beräkning ytterligare utifrån vad som är branchnorm för kvantitetsrabatter och liknande.

Branchpraxis finns inte skrivet i några prislistor utan där för man höra vad en likvärdig aktör får betala och göra ett antagande utifrån detta.

 
Ingen bild

Max54

20 november 2010 21:43

Kan man inte få slippa dagistjafset här? Förpesta ett forum istället!!

 
Ingen bild

Tomaz

20 november 2010 22:12

Ännu ett varv av svartmålning av hatsans tuber, med ogrundade påståenden av Johnny, som dansar efter Axelssons (ST-)pipa.


Det finns inga tryckbulor på lufttuberna, som vi redan har avklarat tidigare. Den första generationens tuber var tillverkad så av en anledning.

Refererar åter igen till hatsans egen förklaring till detta:
"The smaller diameter in the middle was done intentionally for easiness assembling the air tube. The smaller diameter was making the air tube passing thru the clamps easier. That´s the only reason.
But then we discontinued that because people start thinking by a misstake or unintentionally that it is a bulb, even though it´s not and there is nothing to fear."


De är trycktestade till 300 bar, som är den norm som finns för tryckkärl avsedda att fyllas till 200 bar, liksom alla andra tillverkare följer (utom FX då) Som exta säkerhet finns ju även ett sprängbleck inbyggt som gör det omöjligt att fylla över 300 bar av misstag.
Råmaterialet till tuberna är tyskt och uppfyller mycket väl alla kvalitetskrav på stål för denna typ av tryckkärl. Finns specer på detta som jag vet Fondprodukter tagit del av.

Johnny Ottosson

20 november 2010 23:40

Vad gäller utbuktningarna på tuberna så kan man lätt kolla den saken igenom att mäta en tub såväl invändigt som utvändigt.

Buktar den ut så ökar både den yttre och inre diametern, är det en tillverkningsteknisk finess av någon anledning så ökar bara den yttre diametern men inte den inre.

Visst klarar Hatsans tuber 300 Bar men det är ju med tuber som med bilars krocksäkerhet, varför bara välja något som är godkänt enligt ett minimikrav istället för någon av de fabrikat som är klassledande?

 
Ingen bild

Grövsten

20 november 2010 22:38

Väl talat Tomaz...

En jäkla massa skitsnack runt det här ämnet.....


Och om man är orolig runt tex en BSA- tub..varför inte inspektera den på en gång då..??

Johnny Ottosson

20 november 2010 23:41


Jag tycker definitivt att den som är orolig för sina produkter ska undersöka eller låta någon som kan undersöka dem närmare.

Kärl för tryckluft ska man aldrig slarva med.

 
Ingen bild

Grövsten

20 november 2010 22:48

...kan ju tillägga att jag sover med en Hatsantub pumpad till ca 240 bar..en halvmeter från sängen. Så orolig är jag.... : )

 
Ingen bild

Brytpipa

21 november 2010 01:13

Jag sover med min pumpad till 210bar, helt klart blir man lugn av att ha en välpumpad Hatsan nära sig.

PCP tuber är till för att förvara trycksatt torr luft, vilket blir fallet oavsett om man fyller med luft av andningsluftkvalite eller med tex en FX-pump.

Mina Hatsan tuber är tydligt märkta med att de ska fyllas med torr luft.

Kanske dags att dra igång en skräck kampanj mot FX-pumparna, eller är dessa också tillverkade av FX så kallade korrosionssäkra aluminium legering.

Anser man risken att en ståltub ska explodera är besvärande ska man nog överhuvudtaget inte lämna sänghalmen.

Budskapet har gått fram Johnny hjälper FX att smutskasta Hatsan på osakliga grunder.

Jag uppskattar min Hatsan AT44 och ser märket som ett mycket prisvärt alternativ till FX.

Johnny Ottosson

21 november 2010 11:12


För sakens skull så har jag inget emot Hatsan om de hara hade lagt sin konstruktion på en säkerhetsmässigt försvarbar nivå. Säg att de hade valt att köra rostfria tuber som HW eller liknande, då hade jag absolut inte haft några problem med dem.

Prisvärda är dock ingen benämning man kan använda. Om något är prisvärt så är det lika bra men billigare än än konkurrenterna i gemen.

Detta är inte Hatsan som jag ser saken, de är bara billigare. Man får en billigare produkt till ett lägre pris än övriga konkurrenter.

Vad gäller kvalitén på luften ifrån handpumparna så delar jag din skepsis, därav att jag inte använder handpumpar i allmänhet och i synnerhet inte till vapen med ståltuber.

 
Ingen bild

Max54

21 november 2010 09:15

...min är bäst...nej min...min är bättre än din så det så.....håll käft, min är bättre, säg det annars jävlar.....aldrig, min är bäst....ingen får säga att min är dålig....mammaaaa han sa att min Hatsantub är sämre än hans tub...

Ni är otroliga som orkar hålla på! En av tuberna lär vara bättre än den andra. Båda är inte exakt lika bra då de är av olika konstruktion! Typisk svensk jantefason över det hela!

 
Ingen bild

Tomaz

21 november 2010 12:10

OJ, Max54 tycks missa poängen helt här...

Det folk reagerar över är när Johnny i Axelssons regi, gång på gång svartmålar AT44 med påhittade fakta som helt saknar grud, och vill igenom det påvisa att Hatsans lufttuber är livsfarliga...!
Detta är ju Johnny i ett nötskal, som älskar att driva massorna åt sitt eget håll, bara för sitt egos skull. Många med mig har lärt sig att ta det Johnny skriver med en nypa salt, men det finns de luftvapenintresserade som är mindre insatta i fenomenet Johnny, som tror blint på allt han skriver och hakar på alla trender han skapar.
Hans inflytande i luftvapenvärlden är stort och när han nu har tagit parti mot Hatsan (påhejad av Axelsson), så är det ju tyvärr så att lögnerna han sprider om hatsans lufttuber uppfattas som en sanning, och sprider oro hos befintliga hatsanägare, samt ser till att nya potentiella köpare av AT-44 väljer någon annan bössa, och helst då FX...eller CZ200 som är det hetaste man kan äga just nu..

Jag har dock personligen inget emot Johnny alls faktiskt. Han har gjort mycket för luftvapensverige, är oerhört kunnig på mycket.
Men han har en mörk sida där han gärna glider ut på svag is. Det finns ju en anledning till att forumen bannar honom, och många vänder honom ryggen, Dock inte jag. Han skriver mycket läsvärt men ibland får jag koppla på mitt Johnny-filter när han drar igång mindre lyckade saker. :-)

Jag har egentligen inget egenintresse av att försvara AT-44, det är en lågbudgetbössa som har både för och nackdelar som alla andra bössor, och finns i en del modellvarianter som jag tycker är mindre lyckade. Men några varianter på AT-44 är riktigt lyckade och prisvärda, med bra precision och driftsäkerhet som utklassar tex FX Typhoon på de flesta punkter. Och det är väl det som svider mest i ögonen på en del, och man hittar då på saker som att lufttuberna är livsfarliga och att det är omoraliskt att välja en turkisk AT-44 mot en äkta svensktillverkad Typhoon, trots Tyohoon har varit kantad med diverse fel och kvalitetsbrister genom åren.

Johnny Ottosson

21 november 2010 12:56


Nu var väl jag faktiskt den förste som klagade ordentligt på Typhoon-serien efter att min egen bössa fick ett block som bokstavligt talat smulade sönder sig efter flitig användning.

På den tiden hette det att jag drev en hatkampanj mot FX och att det var förkastligt av mig att dra ett inhemskt varumärke i smutsen.

Numera så är emellertid Typhoonerna avsevärt bättre efter att de har fått en bättre ytbehandling. FX Airguns drog öronen åt sig och förbättrade sin produkt till en rimlig nivå. Därmed är det inte sagt att nivån är lika bra som exempelvis Royale-serien men numera så får man rimlig valuta för pengarna om man väljer en Typhoon.

Förhoppningsvis så kommer även Hatsan att reagera likadant och tillverka sina tuber av bättre material i framtiden.

Alla tillverkarare kan få ut en mindre lyckad lösning på marknaden men storheten ligger i att inse detta och åtgärda saken, snarare än att sticka huvudet i sanden och låssas att problemen aldrig har existerat.

Problemen med tveksama material finns dock inte bara hos Hatsan utan även hos Air Arms och till viss del även BSA. Sedan ska vi inte tala om amerikanska lågprisvapen som Crosman och liknande. Absolut farligast torde ju de glada hemmamekare vara som blåser upp sina 22xx-vapen med HPA till bortåt 140 Bar..

Varför då detta korståg för säkerhet och emot tveksama konstuktioner på lufttuber? Jo, tuberna är i nuläget oreglerade och så vill jag gärna se dem även i framtiden. Händer det en olycka så tror jag att myndigheterna är blixtsnabba på att kräva förbud eller restriktioner på småkärl med högtryck.

Principen är alltså densamma som att jag är tveksam till att man säljer kaliber 25 som 10J när det gäller konstruktivt kraftfulla PCP. En vacker dag så blir någon ihjälskjuten och då lär myndigheterna överreagera...

Här ser jag dock en glidande skala, jag tror det är mera sannolikt att en femtonårig ligist kommer över en begagnad Hatsan på Blocket för 2-3000 kr med kaliber 25 och 70-80 joule än en ny FX eller Theoben för över 10K med samma prestanda.

Likaledes så tycker jag det är viktigt med licenserna så att vi skapar ett vi och dem innan en händelse inträffar. Då kan vi visa att vi är seriösa medan de inte är det och på detta sätt förhindra att exempelvis en hel vapentyp beläggs med licenskrav som i Nya Zeeland.

Jag har som synes en hel del obekväma åsikter, bortom vapenvärlden även i fråga om politik, invandring och liknande vilket har bannat mig på de två svenska forumen (men lustigt nog inte på några andra?).

 
Ingen bild

Brytpipa

21 november 2010 18:32

Bra skrivet Tomaz! Jag delar till fullo "analysen" av Johnny. Finns väl ingen som just nu bidrar med mer till luftvapensverige. Men han blir vidrigt envis och onyanserad när han bestämmt sig för att mässa ut ett budskap.

Sen talar jag i egen sak då jag är lycklig ägare till en alldeles underbar Hatsan AT44. Som enligt min mening ger mycket PCP pang för pengarna.

 
Ingen bild

-Jonas-

21 november 2010 18:38

Håller med om att kärl under tryck är farliga saker...men endast då de spricker. Johnny har stor begåvning att skriva men vi måste komma ihåg att hans tekniska och praktiska kunskaper är starkt begränsade. Johnny är en teoretiker som väljer ut saker att tro på...det som känns rätt i hans värld. Visst...Det är enkelt att peka på det uppenbara. Det är även ganska enkelt att vrida på fakta.

Blir tex inte klok på vad han skriver om att ändra dimensionen på ett rör? Det är klart som fasen om man kymper eller vidgar ett rör så ändrar sej både ytter och innerdiametern...!
Fatta lite hur saker och ting blir tillverkade...de trollar liksom inte bara sej fram ur den stora papplådan som magiskt innehåller en åkgräsklippare.
Och hydraulrör är lika enkla...de bara finns...och deras jobb är att vara....enkla...

Johnny Ottosson

21 november 2010 19:06


Som jag förstod på Tomaz mfl så ändrar man bara den yttre diametern på röret vid tillverkningen, alltså en avsvarvning av gods ifrån utsidan?

Uppstår det däremot en tryckbubbla så ändras både den yttre och den inre diametern eftersom hela röret buktar utåt.

Enkel i bemärkelsen obehandlat, detta till skillnad ifrån exempelvis alurören som är eloxerade på insidan.

 
Ingen bild

Max54

23 november 2010 08:34

Usch, jag hatar FX. Till och med min Independence läckte ur kartong. Nu har jag inget PCP och det känns bra, inte för att jag tror det kommer explodera tuber, om man kollar ett dieselrörs godstjocklek på en bil så är det inte så tjockt trots 1800 bar. Nä hederlig fjäder och ett par gasramar är toppen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards