Airpang

Direktlänk till inlägg 13 november 2010

Snaran dras åt...

Av Johnny Ottosson - 13 november 2010 18:45


En intressant motion


Tre folkpartister motionerar aktivt om att det ska bli licenskrav på alla luftvapen, precis som exempelvis för alla armborst. Anledningen är den senaste tidens skjutningar bland annat i Malmö.


Länk: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dokid=GY02Ju201

 
 
Ingen bild

Grövsten

13 november 2010 19:21

Suck.... : (

 
Ingen bild

MG

13 november 2010 19:51

Om nu det skulle bli så hur får de stopp på skjutningarna då, finns ju så många vapen i omlopp nu som inte är registrerade.

Johnny Ottosson

13 november 2010 21:14


Det får man inte.

Den föreslagna lagstiftningen slår bara mot de skötsamma vapenbrukarna. De som vill ha vapen utom lagens räckvidd har det ju oavsett vilket, det ligger ju i den kriminella naturen.

Det är detta som gör att jag tror att motionen blir avslagen.

 
Ingen bild

Oden

13 november 2010 20:06

Varför finns det Folkpartister.

 
Ingen bild

Superbee

14 november 2010 16:25

Vad har ni gjort mot denna motion då?
Själv har jag mailat FP och uttryckt mitt missnöje.
Tycker fan det är det minsta man kan göra.

Johnny Ottosson

14 november 2010 18:24


Jag har inte gjort något. Den här typen av idéer ska inte bemötas på ett seriöst sätt.

Får dessa typer av tankar legitimitet och jämnställs med vanliga förslag igenom att man för en diskussion om den så för man över resonemanget på fel planhalva.

Det finns mängder med motioner i riksdagen som handlar om de mest befängda saker och där jag skarpt misstänker att författarna bara vill bättra på sin motionsstatistik, personligen så betraktar jag även denna på detta sätt.

Avföres utan betänkande kommer utlåtandet säkerligen att vara och gott detta.

Annars kan motionsläsande över lag vara en ganska underhållande läsning. Fantasi när det gäller udda idéer finns det sannerligen gott om, vad sägs exempelvis om skattelättnader för ockulta medium eller förbud mot icke-vegetarisk kost inom skolväsendet?

 
Ingen bild

Glen

15 november 2010 09:23

Om lagen slår igenom,måste man isåfall registrera vapen man redan äger eller?vad tror ni.

Johnny Ottosson

15 november 2010 09:39


Högst tveksamt, så var det inte förra gången när den nya lagen kom 1992.

Problemet är att vi har runt 600.000-800.000 luftvapen oregistrerade i Sverige som har sålts sedan 1920-talet. Mängder med vapen ligger alltså i sommarstugor, ute i torp och källare landet runt, hos helt vanliga människor.

Ska alla dessa över en natt riskera att lagföras för ett såpass grovt brott som olaga vapeninnehav?

Lagen 1992 skulle stoppa kraftfulla luftvapen med kaliber över 177 men den teknologiska utvecklingen sprang ifrån lagstiftarna. Vilket modernt PCP som helst har idag prestanda som vida överstiger vad som kunde köpas licensfritt under den gamla 200-mps lagen innan 1992.

Om man finner det meningsfullt att begränsa luftvapeninnehavet hos de vapen som faktiskt kan orsaka omfattande fysisk skada i fel händer så ska man givetvis revidera lagstiftningen till en kaliberbegränsning.

Alltså samma regler som idag (10J E4) men med tillägget att alla vapen (oavsett effekt) med kaliber 20 eller större alltid kräver licens.

DÅ hade de skenstrypta PCP som vi har idag stoppats succesivt innan dess antal gör också den lagstiftningen helt tandlös.

Samtidigt så stör inte den lagen 90 procent av de gamla luftvapen som ligger och skräpar hos vanliga människor då dessa som regel är 177 Diana/Gamo etc. Likaså stör man inte Sportskytteförbundet etc som skjuter PCP med Int 10M vars vapen inte påverkas.

Slutligen så blockerar man även Airsoft och Paintball men de sistnämnda är såpass organiserade och fåtaliga att de helt enkelt får licensiera sin vapenanvändning.

 
Ingen bild

_Axel

30 november 2010 20:24

klart tydligt att, som jagg alltid sagt, politiker inte harkoll på verkligheten! Formuleringen att seriösa "förmödligen inte har nått emot att anmäla sitt innehav" säger allt! Vi behöver ett icke socialistiskt parti i Sveriges Riksdag, dom lyser med sin frånvaro!

Johnny Ottosson

30 november 2010 20:28


Motionsskribenterna var iofs från Folkpartiet och folkpartister är i allmänhet inte socialister...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards