Airpang

Direktlänk till inlägg 9 november 2010

En plats i hjärtat..

Av Johnny Ottosson - 9 november 2010 10:00


 

Old Glory

 

  

CZ200

 

Trots att jag har förmånen att avnjuta riktigt exklusiva och påkostade vapen som exempelvis Theoben Rapid Mk II, FX Airguns Royale/Indpendence och liknande så har jag alltid en speciell plats i hjärtat för CZs geniala 200-serie.


Det är kort, liten och lätt. Smal som en planka och egentligen väldigt enkelt konstruerad. Ändå rymmer den så mycket skjutglädje för så lite pengar. Mitt exemplar är Target-modellen (från början) och den ger bara 6 fpe, alltså 8 joule. Detta är inte mycket effekt, inte ens för ett 10J-vapen men det är faktiskt allt som räcker för att jag ska kunna skjuta meningsfullt och roligt en hel lång sommarkväll.

Kostnaderna för drift är försumbara, luften räcker länge och modellen är tolerant nog att acceptera nästan vilken ammunition som helst. Kostar man sedan på den rätt ammunition så kan den i gengäld erbjuda rena rama matchvapenprestandan på korta avstånd under vindstilla förhållanden.

Rätt förhållanden är alltså mycket viktiga och finns bara rätt förhållade så är inte bara 10, 20 eller 30 meter den bortre gränsen för modellens prestanda.

Här kommer en serie skjuten mitt i frosten under måndagen, 50 skott som vanligt och ammunitionen blev superlätta JSB RS om 7.33 grains:

  

Genomsnitt 24.33 mm

 

Vindstilla förhållanden gör alltså att man lätt med ett lagligt vapen under 10J med en kostnad under 5000 kr nytt i Sverige kan skjuta riktigt fint på 50 meter utan att ens behöva skruva på bössan. Bara på med ett sikte och skjuta.


Jag har sett att man har diskuterat modellen en hel del på våra svenska forum under den senste tiden och trots att den ene ägaren efter den andra träder fram och vittnar om modellens förträfflighet så undrar fortfarande den klentrogne om det verkligen inte finns några nackdelar överhuvudtaget hos modellen?


Tja, den är ju fysiskt sett väldigt liten, det kan ju vara både en fördel och en nackdel, liksom att den saknar en manuell säkring. En annan nackdel kan ju också vara att den inte kan förmås att ger mer än som bäst kanske 20 joule, men hög effekt är ju egentligen inget som kommer med konceptet som sådant.

I övrigt så rullar magasinet på ypperligt, efter att ha blivit korrekt justerat. Numera missar den aldrig ett enda skott. Just magasinsystemet var ett riktigt lyft och jag tycker nog egentligen att det borde följa med varje vapen, så harmoniskt och välintegrerat fungerar det. Totalt så har bössan nu gjort 9000 st skott sedan jag köpte den i december förra året, nästan exakt ett år sedan.

 
 
Ingen bild

Skogshuggarn

9 november 2010 15:24

Vem är det som är generalagent för Slavia i Sverige ?

Johnny Ottosson

9 november 2010 17:57

Slavia? Det var åtminstonde förut HDF-bolagen (samma som Diana), numera gick väl de upp i Gyttorp tror jag?

 
Ingen bild

Skogshuggarn

9 november 2010 19:44

Vad är det för typ av stock,komposit eller lackad trä ? Men det är asså en target style model?!

Johnny Ottosson

10 november 2010 06:12

Det är en kompositstock som är mixad glasfiber och någon typ av syntetfiber. Därav prisläget, £250! Det är några killar i Staffordshire som tillverar dem.

 
Ingen bild

Skogshuggarn

10 november 2010 09:10

Den är snygg,

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards