Airpang

Direktlänk till inlägg 4 november 2010

Vapnet X som i FX...

Av Johnny Ottosson - 4 november 2010 10:00


 

 

En helt ny generation



Under slutet av 1990-talet så upphörde anställningen för Fredrik Axelsson på CNC Process AB och nu stod han plötsligt med ett nytt företag, kallat PRE-Charge AB och ett enda vapenkonstruktion - Axsorn - fast i en ny skepnad av FX2000.


Inget ont sagt om gamla FX2000 men den var inget att bygga vidare verksamheten på inför framtiden. Nu krävdes det ett flertal olika helt nya friska modeller som kunde generera pengar nog för överlevnad i det korta perspektivet samtidigt som de skulle lägga grundstenarna för varumärkets värderingar i det längre perspektivet.


Det var dags för något helt nyskapande och något som var tvunget till att bli en hit direkt. Nya modeller kostar pengar att utveckla och nya företag kan sällan kosta på sig lyxen att misslyckas med sina första stapplande steg i en omgivning av tuff och växande konkurrans.


  

Det mystiska och oerhört kreativa vapnet i sin första prototypform..



Under våren 2002 så tillhörde jag en liten skara som fick möjlighet att besöka fabriken som nu hade flyttat ifrån en liten industribyggnad inne i själva Mariestad till ett sunkigt kontorshus ute vid sågverket i Fagerlid, strax utanför Hova. Syftet med besöket var att där beskåda den helt nya generationen som skulle bygga upp det som idag är välkänt världen över - FX Airguns.

Konstruktionen var otroligt kreativ och unik för sin tid. Här fanns en mängd finesser som vi idag inte direkt reagerar över men som då var helt nyskapande och de fanns dessutom i ett och samma vapen.

Tanken var ursprungligen att konstruera det optimala luftgeväret för småviltjakt och mycket utav de tankarna präglade design och utförande av det nya vapnet.

Bössan utrustades med samma pålitliga 8-skottsmagasin som FX2000 men repeteringen av typen Biathlon (straight-pull sidelever) var helt ny för marknaden. En ännu mer unik finess var dessutom att mekanismen kunde reverseras av ägaren för att konvertera vapnet till ett rent vänstervapen. Precis lika välfungerande och helt utan tillsatsen av andra komponenter eller fysisk modifiering av vapen eller vapendelar. Detta är fortfarande fullständigt unikt!

  

Vapnet i serieproducerat utförande - känt som Cutlas eller Superswift



Mellan blockets båda halvor så satt ett hastighetsreglage som var repetetativt, man kunde alltså verkligen lita på att när man flyttade reglaget fram och tillbaka så fick man alltid precis samma hastigheter. Justerbar hastighet hade ju tidigare funnits på vapen som Career (steglöst, inte repetetativt) eller Theoben Rapid (stegat, men påverkade hammarfjädern). Till skillnad från Theoben så behövde man inte heller ett verktyg för omställningen utan reglaget sköttes med en liten diskret manöverspak. Tanken var naturligtvis att man snabbt och ljudlöst skulle kunna välja utgångshastighet efter avstånd och bakgrund till det tilltänkta målet, helt perfekt för jakt med andra ord.

Luften förvarades i en 135 cc stor och 330 mm kort liten tub framtill som var utrustad både med quick-fill och manometer, självklart nu (dock inte för Theoben) men riktigt avancerat för snart ett decennium sedan. Betänk att Axsorn saknade exempelvis manometer. Tuben kunde dessutom lätt skruvas loss och ersättas ute i fält med en fylld ny reservtub. Eftersom vapenventilen inte satt inuti tuben så fungerade systemet helt perfekt. Redan nu fanns planer på längre tuber samt tuber som kunde förlängas med skarvdelar även om dessa planer förverkligades först ett antal år senare. Givetvis så var tuben av en högvärdig lättmetallegering och inte av ett rostkänsligt material som stål.

En kul detalj var också planerna på inbyggda magasinhållare i stocken samt en inbyggd bipod som satt smidigt undanvikt mellan förstocken bakre del och nederdelen av bakkappan på vapnets syntetstock. Andra detaljer som presenterades men som inte blev verklighet just då, på prototyperna, var inlägg av neoprene i förstocken och pistolgreppet samt ljuddämpande shrouds.

Här kom alltså mängder med kreativa lösningar vars like vi aldrig hade skådat tidigare, än mindre i ett och samma luftvapen. När modellen sedan skulle gå i produktion så utvecklades vapnet till en hel familj av närbesläktade och idag mycket välkända modeller vars historik och detaljer vi ska gå in på lite mer noga i nästa del av den här serien..




 
 
Ingen bild

Skogshuggarn

4 november 2010 12:01

Prototypens linjer är väldigt tilltalande !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards