Airpang

Alla inlägg under oktober 2010

Av Johnny Ottosson - 14 oktober 2010 21:39


En tidig morgon


Tänk att gå upp och äta frukost i lugn och ro helt ensam. Sedan går man in till sitt lilla vapenrum för att välja ut en trevlig bössa ur samlingen:


  

Få se nu, kanske en FWB eller en Steyr idag...?

 

När vapenvalet sedan är avgjort så går man ner i sin källare för att skjuta lite:


  

100 meter i källaren är varmt, ljust och bekvämt..helt vindstilla..

 

Inte så dumt, eller hur...?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 14 oktober 2010 10:15


Ett paket från BAR


  

Nya kikarsiktesfästen, AAs magasinsystem samt en ny spiritlevel..

 

På måndagen så anlände då mitt efterlängtade paket ifrån BAR, något försenat (mer om detta kommer i ett annat inlägg). Paketet innehöll de prylar jag hade beställt och var på sedvanligt manér bra förpackat. Jag hade ju beräknat höjden på kikarsiktesringarna efter magasinshöjden som jag fick av en kille på AirgunBBS men det visade sig att jag hade klart mer marginal än vad han trodde..


  

Gott om frigång..


Som ni ser ovan så utgör de två skruvarna baktill på magasinhuset den högsta punkten på systemet. Sadeln på kikarsiktet utgör på motsvarande sätt den lägsta punkten. Där är frigången åtminstonde 3 mm. Tvärtom mot vad jag trodde så sticker inte heller själva magasintrumman upp ovanför magasinhuset, exempelvis som på gamla FX2000, utan taket på magasinhuset sitter ovanför.

Passformen på magasinet var en smula tight men satt som gjutet på plats när det väl hade lirkats dit. Systemet känns lite plastigt men det förefaller vara genomtänkt i konstruktionen och faktiskt ganska finurligt.

  

I mitten av bilden (rund kula på pinne) själva magasinvippan.

 

Till skillnad ifrån exempelvis Typhoon så finns det på baksidan av blocket, alltså motsatt sida ifrån repeterhandtaget, en liten pinne som rör sig fram och tillbaka i takt med hur repeterhandtaget manövreras. Inuti magasinhuset så finns det därför bara ett enkelt länkage som utnyttjar kraften i den här pinnen för att vippa till magasinet så att det indexerar 1/10-varv. Enkelt och genialt.


På bilden ovan så ser man också styrlisten som man trär in magasinet över. Magasinen har alltså en skåra som ska passa in över styrlisten och magasinen kan inte sättas in hursomhelst, som på FX2000, utan passar bara i ett givet läge. Fördelen är att magasinet har en frigång som gör att man kan rulla det för hand tillbaka till ut och in läget, alternativt hoppa över en kammare ifall man exempelvis har olika diaboler i olika kammare hos magasinet. Det finns tyvärr ingen last-shot-hold-open som på Royale-magasinen men detta var faktiskt ett mindre problem än vad jag trodde - man känner snabbt på matningsrörelsen om kammaren var tom eller innehåll en diabol.


  

Så här blev det monterat, inte så högt som jag befarade..

 

Varje magasin är tillverkat av metall och innehåller en mycket fet O-ring, avsevärt grövre än FXs. Till alla magasin så ingår två lösa O-ringar och de känns mycket hållbara mot slitage. Nackdelen är att det krävs en del kraft för att peta in diaboler i dem liksom i rörelsen som pressar matarpinnen igenom magasinet och vidare in till pipan. Det finns ingen chans i världen att en diabol ska kunna lossa ur magasinet hur man än hanterar magasinet, diabolerna sitter hårt.


De fästen som jag valde var BKL storlek Medium men med 2 extra millimeter som höjd. Nu i efterhand så kan jag nog faktiskt misstänka att vanliga medium hade räckt. En nackdel med BKL är att de är bredare än kilbasen så man måste dra åt skruven till skenan väldigt hårt för att ringens bas ska nypa riktigt mot kilbasen. Passning i övrigt liksom finish var helt okej, lite lustigt bara med grova insexskruvar på överfallen, samma storlek som på ringarnas baser. Hade jag fått välja så hade jag nog ändå satsat på Sportsmatch, även om det, som sagt, inte var något direkt fel på dessa nya ringar.


  

Spiritleveln som den ser ut ifrån skyttens perspektiv..

 

Min nya Spiritlevel var märkt med Hawke och detta gjorde mig direkt misstänksam, jag noterar att BAR var sluga nog att inte nämna detta på sin hemsida utan kallar den bara för Universal. För några år sedan så hade jag en liknande konstruktion ifrån en amerikansk tillverkare och den var jag inte helt nöjd med, främst eftersom dess kantiga fäste inte passade med rundningen på den fjäderbössa som bar den. Nu funkerade monteringen betydligt bättre eftersom blocket på 200 är precis så fyrkantigt som man kan tänka sig.


Spiritleveln sticker ut lagom långt på sidan, inte så långt att den är i vägen men inte så kort att man inte kan se den utan att behöva luta ut huvudet i sidled.


Nu återstår bara lite praktisk invändning och skjutresultat före/efter samt en rapport om hur det hela fungerar i verkligheten..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 13 oktober 2010 23:00


Pyramid Air förvärvar Compasseco Inc.

 

Pyramid Air från Ohio har nyligen förvärvat konkurrenten Compasseco Inc, som är USAs största luftvapenåterförsäljare. I samband med detta så har man släppt följande pressrelease om förvärvet:


"On September 21, Compasseco sold its assets to Pyramyd Air, the world's largest online airgun retailer.

 

Compasseco owner Steve Munson said, "I am proud to have the opportunity to expand the availability of airgun products to my long time Compasseco customers. I would like to thank the thousands of long time customers, as well as employees, for their support in building Compasseco into a major supplier of airgun products and look forward to working hand-in-hand with Pyramyd Air in our effort to continue to serve airgun enthusiasts."

 

Joshua Ungier, owner and CEO of Pyramyd Air, stated, "I am glad that Compasseco employees are joining the Pyramyd Air team. We'll work together as one company to further improve customer service and satisfaction in the airgun world. Pyramyd Air is planning on expanding their facilities into Kentucky by keeping Compasseco's existing warehouse for the foreseeable future."

 

Beeman är ju uppköpt av ägare i Asien och Compasseco förvärvas av Pyramid Air, anrika Straightshooters går kräftgång och tydligt är att efterdyningarna av finanskrisen slår hårt inte minst i USA, som på många sätt har drabbats värre än oss här i Europa och i synnerhet vi här hemma i Sverige.


Förhoppningsvis så kan Pyramid Air skapa något gott av förvärvet och inlämma dem i sitt framgångsrika affärkoncept, baserat på direkt kommunikation med kunderna via sina välkända ambassadörer, exempelvis Tom Gaylord och Paul Capello. Glöm inte heller att kolla in Airgun Times, Pyramids eget luftvapenmagasin online: http://www.pyramydair.com/airgun-times/

Av Johnny Ottosson - 13 oktober 2010 18:00


Theoben Rapid 7


  

En brittisk klassiker

 

Idag beställde jag en Theoben Rapid 7 av Tobbe på Hurricane, dessvärre inte för egen ägo utan som ett tillfälligt lån i hopp om att få ihop lite trevliga vapen till en test i kommande nummer av Vapentidningen. Ytterligare ett vapen är beställt och bör förhoppningsvis anlända innan helgen, vi får se vad som händer...

Av Johnny Ottosson - 13 oktober 2010 10:00


 

En härlig helg..!


Den gångna helgen bjöd på underbart vackert och stilla väder, som gjort för att skjuta lite på längre avstånd och i synnerhet då med effektsvaga vapen som min CZ200T. Ett tillfälle som man bara måste ta i akt..


  

Genomsnitt 12.40 mm.

 

Först började jag med 30 meter och resultatet blev som ovan, ett mediokert genomsnitt på 12.40 mm. Här borde man ligga under 10.00 mm och det absoluta kravet är under halva likaregeln, alltså mindre än 15.00 mm.


  

Genomsnitt: 27.55 mm

 

Ännu värre skulle det bli, ett resultat på över 25.00 mm är inte acceptabelt för 50 meter med ett modernt PCP helt oavsett effekten. Tyvärr så låg 5 av 9 tavlor över 25.00 mm och med dessa så blev genomsnittet som ovan. Jämförelsevis så har jag i genomsnitt skjutit under 20.00 mm ett flertal gånger tidigare under säsongen. Hur skulle det nu landa på fulla 80 meter?


  

Spridda skurar...?

 

Här var resultatet 98 mm på 10 skott, varav 55 mm på de 9 bästa. Resultatet för 5 bästa landade på godkända 35 mm. Helt klart är att 80 meter kräver betydligt mera av både skytt och vapen i fråga om dagsform och flyt...


Även om dagens resultat inte blev enormt bra så var det i alla fall trevligt att komma ut o skjuta lite...

Av Johnny Ottosson - 12 oktober 2010 10:00


 

En oväntad gäst..

 

  

Öhhh?  En hackspett...?!?

 

När jag väl hade satt mig tillrätta för att testa att skjuta mina burk med mina BSA så kunde jag till min förvåning konstater att något rörde sig i trädet ovanför mitt mål? Efter att ha hämtat kamera och kikare så visade det sig inte vara varken en katt eller en ekorre. Först så trodde jag det var en korp eftersom den var så rackarns stor men kikaren avslöjade att det var - en hackspett...


  

Snabbt som ögat så barkade han av trädet..

 

Något förvånad över denna udda och plötsliga gäst så väntade jag lite tills han var klar och hade flugit iväg innan jag kom mig för att börja skjuta igen. Med burken i kikarsiktet så var det bara att smeka av ett dånande skott och konstatera resultatet av när en 30.90 gn Baracuda träffade sitt mål 80 meter bort.


  

Ingångshålet..

 

Träffen tog perfekt i mitten av burken och en kaskad av jord kastades upp bortom burken. Med 38 joule kvar vid 80 meter och med en diabol som passerar med kvarvarande 195 mps så var det ingen fråga om genomslag eller inte...


  

Utgångshålet..

 

Intressant nog så blev det ingen explosion av kattmat utan diabolen drog bara rakt igenom och lämnade ett kliniskt hål bakom sig. Sannolikt så träffade jag betydligt mera vinkelrätt än i vintras och då sköt jag ju dessutom igenom botten av burken och inte en sida.


Hur gick det då med Ultran? Jag vände burken 90 grader och laddade om för ett skott med Ultran på en oskadad sida av burken.


  

Ingångshål, skjutet med Ultran..

 

Lustigt nog så skvätte det nu ut en kaskad av innehåll framåt ur burken ?! Dessutom så var ingångshålet märkbart större än utgångshålet och burken väcklade märkbart till vid träffen. Detta trots att Ultran bara har 25 joule vid mynningen att jämföra med Lonestars 63 joule.

  

Utgångshålet, skjutet med Ultran..

 

Vid träffen så hade min 21.14 gn Baracuda en anslagsenergi av 14.00 joule med kvarvarande 143 mps. Min teori är att den låga hastigheten har fått diabolen att tippa överkant och slå in i diabolen till hälften sidledes. Detta kan då förklara det stora hålet och den goda effekten av träffen.


Inget spår av diabolen kunde nu skönjas i marken bakom burken, varken vid träffögonblicket eller efteråt. Utgångshålet var betydligt mindre än för Lonestar och ska jag var helt ärlig så trodde jag nog själv inte att Ultrans diabol skulle orka hela vägen igenom. Dessa burkar är rejält tunga och tillverkade av ganska hårt gods...

Av Johnny Ottosson - 12 oktober 2010 06:45


Mac1 Airguns !!

 

Nu har äntligen Tim McMurray öppnat en webshop vilket är till stor glädje för oss som gillar luftvapen ifrån USA. Hög tid kan man tycka då företaget har varit i branchen under drygt 80 år!


Länk: http://mac1airgunstore.com

Av Johnny Ottosson - 11 oktober 2010 08:45


Mera burkskytte !!

 

  

Min egen skjutbana..

 

Den här underbara helgen med lugnt väder och mycket sol har inneburit en hel del skytte och naturligtvis även på riktigt långa avstånd. Bilden ovan visar utsikten på min egen skjutbana och ni kan ganska tydligt se kulfånget vid 30 meter på den höga stubben i förgrunden till höger. Ännu längre åt höger, vid pumphuset, så sitter det på bilden ovan uppsatt en måltavla vid trädet för 50 meter. Den har fyra röda träffpunkter på ett vitt A4-ark.


Kollar man längst upp till vänster i bilden så ser man en liggande burk som en ljus prick och den har rullat ner ett par meter nu ifrån startpositionen på 80 meter så den befinner sig förmodligen på 76-77 meters avstånd.


  

Brevid den vita måltavlan står burken..

 

Burken är en kattmatsburk som innehåller 980 gram utsökt (enligt mina hundar) kattmat. Tillsammans med tomburken som maten ligger inuti så väger hela paketet totalt 1000 gram, alltså ett kilo jämt.


  

Maximal zoom på 56 gånger..

 

Så, down to business. Tidigare så har jag ju under vårvintern testat samma typ av burk med min Lonestar på blott 50 meter och detta blev en rätt kladdig historia...


Nu är frågan, vad händer på fulla 80 meter..? 


Hål ena sedan, hål rakt igenom, rentav inget hål alls? Eller kanske en kaskad av blött djurfoder precis som förra gången. Vad tror ni själva? För säkerhets skull så ska jag även testa med min BSA Ultra, den har ju kaliber 22 och är betydligt klenare. Hur stor tror ni skillnaden där blir jämfört med kaliber 25 Lonestar?


Det är alltid kul o skjuta sönder saker..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se