Airpang

Alla inlägg under oktober 2010

Av Johnny Ottosson - 19 oktober 2010 10:00


 

Smoothtwist Pellets mot FX Premium 5.52

 

Så, dags för en duell mellan FX helt nya Smoothtwist Pellets och deras tidigare storsäljare FX Premium 5.52 Först ut blir uppmätta 50 meter:


  

FX Premium 5.52

 

Detta är den absolut första tavlan jag skjuter med det helt nya vapnet. En av träffbilderna är struken ovan eftersom det var inskjutningsbilden för att veta vart jag överhuvudtaget sköt. För att göra jämförelsen mot den andra diabolen rättvis så räknar jag genomsnittet delat med 8 och lägger på detta genomsnitt på en fiktiv nionde träffbild för att få ett totalt genomsnitt räknat på 9 träffbilder.


Då blir resultatet 16.22 mm.


Resultatet var väl inte precis lysande, bössan och pipan var helt nya och jag var obekant med vapenmodellen relativt de övriga vapnen som jag äger. Den enda Royale som jag har skjutit i någon utsträckning är Sandstigs och den har plaststock. Till skillnad från Independence så känns Royale betydligt bättre för mig personligen, lättare och kortare.

  

Smoothtwist Pellets.

 

På den här tavlan så blev det 9 kompletta träffbilder. Genomsnittet blev 20.00 mm. Detta är absolut inget bra resultat. Visserligen så sköt jag växelvis mot den andra sorten så de yttre omständigheterna ska inte ha påverkat dem sinsemellan men det var rätt frisk växlande vind eftersom jag inte kom igång med skyttet förrens sent på söndagens eftermiddag. Självfallet så ska jag skjuta en hel del mera med Smoothtwist Pellets och jämföra dem mot ytterligare några sorter. I nästa rapport så kommer jag att matcha den mot vad jag tror är storfavoriten, nämligen JSB Heavy 18. Sedan ska jag köra mot 20.50 gn Logun Penetrator samt FX Premium 5.51 och någon/-ra sorter från HN.


För skoj så körde jag dessutom ett par träffbilder över uppmätta 80 meter. Referensmålet där är min 25 Lonestar som normalt ger 15-20 mm för 5 skott i rak följd med ett bästa resultat någonsin på blott 12 mm.


  

Skottet med ringen runt var ett sättskott för kikarsiktets omjustering.

 

  

Exakt 10 mm sämre..

 

Lite egendomligt, det kändes spontant som att dessa diaboler fungerade bättre på 80 meter än på 50 meter?! Alternativt så kommer Royale att skjuta grymt bra på 80 meter med sin favoritsort (vilken den nu visar sig att bli). Under 20 mm är mycket bra för kaliber 22 på detta avstånd och 27 mm är acceptabelt, betänk att en enkrona är 25 mm i diameter.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2010 16:41


 

Nu är de första pressade...


Idag talade jag med FX Airguns och de rapporterade att de första piporna med kaliber 25 pressades i eftermiddags, med gott resultat. Visserligen så är det ännu bara fråga om prototyper för injustering av verktyg och liknande men nu närmar sig produktionen så sakta.


De närmaste dagarna så ska två olika längder jämföras, 500 och 650 mm, för att fastslå vad som blir optimalt på produktionsvapen. Redan i detta tidiga stadium så har man uppnått 40 fpe med de korta piporna och det ska bli mycket spännande o se var man hamnar på den slutgiltiga produkten.


I mitten av veckan anländer ytterligare en liten detalj som krävs för att komplettera pipmaskinen för optimalt resultat och med tanke på den här detaljens kostnad (runt 60K) så muttrade Fredrik luttrat; -"De som tror att jag bygger egna pipor bara för att kapa kostnader borde minsann också betala mina räkningar..."


Det kostar att ligga på topp med andra ord. Fördelen för fabriken är nu att man får total kontroll på pipmakarprocessen och med en helt unik produkt så cementerar man ytterligare sin position som en av de främsta tekniska innovatörerna i luftvapenvärlden. En annan kul detalj är att om man väljer exempelvis en Royale med plaststock så får man ett vapen som nästan helt och hållet är byggt här i Sverige och av svenska komponenter ifrån lokala underleverantörer, nästan uteslutande inom samma län som fabriken.


Faktum är att enbart pipans råämne (Tyskland), samt tuben (Holland) är levererade ifrån utlandet. Resten är 100 procent skapat här i Sverige!


Vissa mindre komponenter (typ O-ringar etc) kan naturligtvis i sin helhet vara tillverkade utomlands men de är inköpta av fabriken via lokala underleverantörer. Väljer man sedan en trästock så kommer den ifrån en leverantör i Korea. I övrigt så är den uttalade målsättningen att så mycket som möjligt ska komma ifrån Sverige och helst då ifrån små lokala leverantörer på bygden, inte sällan fåmansföretag och andra mindre familjeverksamheter.


Trots, eller tack vare, detta så kan man i sina anspråkslösa och lite speciella lokaler handbygga tryckluftsgevär som ligger i den absoluta toppen mot den internationella konkurensen och samtidigt utgöra Sveriges största civila vapentillverkare med över 6000 vapen tillverkade varje år.


Oavsett vad man i övrigt tycker om FX Airguns och deras produkter så anser åtminstonde jag att detta är en form av prestation som som det finns få andra produktionsföretag som klarar av, möjligtvis undantaget Aimpoint i Malmö.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2010 11:00


 

Smoothtwist Pellets

 

Med min nya bössa så medföljde en ask med de nya Smoothtwist Pellets ifrån FX Airguns. Dessa nya diaboler tillverkas av Defiant och är mycket snarlika gamla Logun Penetrator. En del har till och med spekulerat i om det är exakt samma diaboler fast bara under ett annat varumärke men så är inte fallet.


  

FX till vänster och Logun till höger.

 

Som man tydligt kan se av diabolen till vänster så är det inte en kopia utan en utveckling/anpassning. Inuti kjolen så finns det slitsar som tillsammans med ST-pipornas speciella pressade räffling ska kunna säkerställa ypperlig precision.


  

FX till vänster och Logun till höger.

 

Förutom slitsarna på kjolens insida samt en något större kjoldiameter så ser jag emellertid ingen annan skillnad på dem, rent okulärt. Att Logunversionen är längre på bilden här ovan beror enbart på att det är den tyngre varianten på 20.50 grains och inte den lättare på 18.00 grains. Jag hade dessvärre ingen lätt Logun att använda som referensdiabol för fotograferingsjämförelsen.


Här kommer 10 stycken diaboler vägda med min digitala krutvåg, slumpmässigt tagna ur förpackningen och noga avsynade från fysiska defekter:


18.08

18.12

18.00

18.14

18.10

18.06

18.14

18.14

18.14

18.08


Sedan tog jag 10 st andra diaboler, även dessa noga avsynade, och vägda tillsammans varpå slutvikten dividerades med antalet. Resultatet blev då:


18.126


Mycket jämna och fina vikter på dessa diaboler med andra ord.


Nu återstår bara att skjuta och testa hur bra dessa diaboler fungerar i verkligheten och den första matchen kommer att gå mot en storfavorit för de flesta skyttar av FX Airguns vapen, nämligen FX Premium 5.52 mm.


Rapport kommer under morgondagen.

Av Johnny Ottosson - 17 oktober 2010 19:00


De första intrycken

 

  

När kartongen är öppnad..


Idag så var det dags att göra i ordning Royale 400 för lite skytte. Tyvärr så rann dagen bort med en rad andra göromål innan jag kunde börja med detta på allvar. Samtidigt så vill jag också passa på att inflika ytterligare en ursäkt till Sandstig som jag glömde ringa när jag lovade..


  

Kolven på vapnet..

 

  

Förstocken..


Det första jag gör när jag kommer över ett helt nytt vapen är att ta upp det och noga studera dess yttre. Är någonting skadat, till funktion eller finish? Saknas några delar som förväntas följa med? Sitter allt ihop som det ska? När denna första okulära besiktning är klar så brukar jag avsätta en stund åt att läsa instruktionsboken. Igenom att göra detta så kan jag undvika en hel del problem som annars kan uppstå på grund av rent handahavandefel.


  

Instruktionsboken till FX olika luftgevär.


Instruktionsboken till Royale är samma som till övriga FX och klart bättre än vad FX Airguns tidigare erbjöd, i form av antingen inget alls eller bara några hafsigt kopierade och ihophäftade A4-ark i svartvitt. Den nuvarande boken är i fullfärg, tryckt på ett glansigt papper och på engelska. Dessvärre så ger den ett lite virrigt intryck då massor av olika modeller förklaras ihopblandade med varann. Med ett så brett sortiment som FX Airguns har idag så blir det lite svårt att få en pedagogisk överblick när man skapar en instruktionsbok som ska täcka alla modeller, varianter och underversioner. Detta ihop med måttliga mängder av gör-inte-detta-farligt är fortfarande ett tecken på att man först och främst vänder sig till vapenvana människor, inte sällan entusiaster med tidigare erfarenhet av PCP.


  

Ett uppslag ur instruktionsboken...


Det är emellertid ganska enkelt att vaska fram den information som är relevant just för det vapen man själv har köpt. Det absolut viktigaste för just Royale är att man går igenom hur magasinen fungerar och laddas. Detta sker på ett flertal foton och i bra detaljförklaringar. Just magasinladdningen är det som är mest krångligt och det som ger mest svordomar innan man får kläm på hur det är tänkt. De automatindexerande magasinen som FX använder till ett flertal olika vapenmodeller är långt ifrån självförklarande...


  

Loctite håller ordning på inställningarna.


Förutom instruktionsboken så fanns det även två stycken magasin och en fyllnippel till vapnet. När instruktionsboken är avhandlad så fyllde jag upp vapnet från leveransens 120 Bar till 170 Bar som jag antar kommer att ligga mitt i effektkurvans topp, alltså där vapnet går som starkast. Därefter tog jag av stocken så att jag kom åt att justera hammarfjäderns förspänning och därmed den effekt jag vill få ut ur vapnet. Sedan gick jag till källaren och började mäta fram den effekt jag önskar. Efter att tidigare ha konsulterat Chairgun så visste jag att 900 fps med 16.00 grain kändes helt perfekt, detta motsvarar ca 270 mps igenom hela kurvan. Visserligen så ger Royale lätt 300 mps och 36 ft/lbs om man så önskar och en del skyttar (ex Sandstig) ställer gärna upp sina vapen ännu högre, i hans fall runt 55 joule.


För min del så räcker dock 40 joule och runt 280 mps helt utmärkt. Liksom att hög förstoring inte är så viktigt som man lätt tror för långhållsskytte så är inte heller utgångshastigheten det mest väsentliga för den typen av skytte jag ska bedriva, informellt tavelskytte på 30-80 meter, oftast runt 50 meter. I gengäld så får jag lägre ljudnivå och betydligt fler skott på fyllningen samtidigt som hastigheten/effekten gott och väl räcker till ändamålet. Efter att ha satt vapnet på 920 fps så låste jag bakstycket med en droppe Loctite så att den inte ska rubba sig exempelvis när man repeterar.


  

Råa ytor inuti stocken.

 

  

Lite flisor här och där.

 

  

Liksom i den smala delen av stocken där blocket vilar.

 

  

Absolut inget onormalt för vapen oavsett prisklass.


När mekaniken är injusterad så torkar jag av alla blankeloxerade delar med en lätt oljad trasa och lägger undan den delen för att sedan koncentrera mig lite på själva stocken. En mycket trevlig valnötsstock. Liksom alla andra maskintillverkade stockar så finns det en hel del flisor och liknande kvar inuti stocken och dessa putsar jag nu försiktigt bort med en bit sandpapper. Jag noterar också att stocken är en smula torr och den kommer under veckan att bli utsatt för en oljebehandling av Shaftoil, ett bra knep som jag lärde mig av Golle på en skytteträff för något år sedan. Förhoppningsvis så kommer detta att betyda mera glans och finish.


Efter dessa förberedelser så var det bara till att montera kikarsikte och starta inskjutningen av vapnet, här kommer lite bilder ifrån den tilldragelsen.


  

Härligt väder och en helt ny bössa..

 

  

Tilltalande formgivning på stocken..

 

  

Rejält med gods i själva halsen för flaskan.

 

  

Trevlig näthuggning på pistolgreppet och förstocken.

 

  

Höstsol.

 

Efter lite funderande fram och tillbaka så beslöt jag mig för att utrusta Royalen med det bästa kikarsikte som jag för närvarande äger - ett Leupold EFR 3-9/33. Fästet blev BKLs höga ringar, ett intressant montage som har Torx istället för insex till alla skruvar, precis som Leupolds originalmontage.


  

Precis lagom frigång mellan magasin och sikte.

 

Under de närmaste dagarna så kommer bloggen att innehålla mera material om Royale, inte minst prestandatester både vad gäller precision och effekt samt en närmare titt på den helt nya specialammunitionen för Smoothtwist-piporna..

Av Johnny Ottosson - 16 oktober 2010 13:00


Snabba leveranser


  

En splitt ny FX Airguns Royale 400

 

Idag fredag så kom stor kartong med en splitt ny Royale. Härligt med snabba leveranstider - bara ett dygn! Nu blir helgen full med tester och analyser och sedan ska jag förhoppningsvis kunna matcha den mot ytterligare minst en, kanske två, andra snarlika flaskvapen. Lyckligtvis så har den gode Sandstig givit en halvt löfte om att undsätta mig med lite testskytte inklusive utprovningen av FXs nya Smoothtwist pellets. Ett antal timmar kommer säkert att tillbringas framför kronografen liksom framför/bakom kameran för diverse fotojobb.

Av Johnny Ottosson - 16 oktober 2010 10:00


 

Illa eller illa värre..?


En bekant ringde idag och hade en intressant fråga. Han funderade över vilket som egentligen hade störst konsekvenser för förövaren, att man jagar med ett otillåtet jaktmedel eller att man begår ett vapenbrott. På ren svenska så var frågan helt enkelt följande; "Om jag skjuter en skata med min .22 HW50S som har 10J, blir påföljden värre då än om jag tar upp den till full effekt och gör samma sak?"


Jag får medge att jag kunde inte ge ett bra svar om detta på rak hand utan lovade att återkomma, den här gången blev det via bloggen eftersom jag tror frågan har ett allmänt intresse.


Om vi börjar med att skjuta skata med 10J:


Vapnet uppfyller inte NVVs bestämmelser av 180 mps och då är vapnet ett "otillåtet jaktmedel" enligt §30 Jaktlag (1987:259): "Vid jakten får användas endast de vapen och jaktmedel i övrigt som regeringen föreskriver." Regeringen har här delegerat beslutsrätten till NVV.


Påföljden hittar man hos §43:  För jaktbrott döms till böter eller fängelse i högst ett år den som "med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot §3 eller §31 första stycket eller mot en föreskrift som har meddelats med stöd av §29 eller §30, första stycket."

 

Konsekvensen blir alltså böter eller fängelse i högst 12 månader.


En liten parantes är också intressant i sammanhanget nämligen §44, som reglerar huruvida jaktbrotten anses som grovt eller inte:


"Om ett jaktbrott är att anse som grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas:

1. om det avsåg ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt

2. om det har utförts vanemässigt eller i större omfattning

3. om det utförts med otillåten hjälp av ett motordrivet fortskaffningsmedel eller någon annan motordriven anordning

4. om det utförts med en särskilt plågsam jaktmetod"

 

Sannolikt så är just skatan inget problem för ovanstående, såvida man inte blir ertappad med döda skator upp till knäna ("större omfattning"), notera dock att om skatan är en ekorre så finns det en överhängande risk för ett grovt jaktbrott eftersom dessa kan betraktas som "särskilt skyddsvärda" då de inte ingår som jaktbart vilt numera. Likaså om skatan skjuts ifrån ett motorfordon, exempelvis en bil.


Om vi skjuter skata med illegalt vapen på 16J:


Nu blir huvudproblemet att vapnet är illegalt, det är tillståndspliktigt men saknar en vapenlicens kopplad till sitt serienummer. Då gäller Vapenlag (1996:67) och där kan man hos 9 kap. §1 läsa följande: "Den som uppsåtligen innehar ett skjutvapen utan att ha rätt till det eller överlåter eller lånar ut ett skjutvapen till någon som inte har rätt att inneha vapnet döms för vapenbrott till fängelse i högst ett år. Om brottet är grovt så döms för grovt vapenbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Om gärningen har begåtts av oaktsamhet eller om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader."

 

Så, hur ska man sammanfatta det hela? I det första fallet så blir konsekvenserna böter eller fängelse i upp till 12 månader. I det andra fallet så blir resultatet böter eller fängelse i högst sex månader, förutsatt att brottet bedöms som ringa - exempelvis igenom att uppsåt inte kan bevisas.


Min egen högst personliga bedömning är att man troligtvis drabbas av böter i båda fallen men teoretiskt sett så är sannolikt konsekvenserna av jakten med 10J något värre än jakten med 16J. Om brotten meriterar till bedömningen grova så är också utfallet lika illa - 4 år bakom galler.

Av Johnny Ottosson - 15 oktober 2010 19:30


 

!!   Nytt från FX Airguns   !!

 

  

FX Airguns Smoothtwist Pellets

 

Så har de första exemplaren av FXs nya ammunition, Smoothtwist Pellets, anlänt. Dessa diaboler tillverkas av Defiant, England, och håller absolut premiumkvalité. Många entusiaster känner igen formgivningen ifrån systerdiaboler som Hurricanes Exterminator och Loguns gamla Penetrator men FXs version skiljer sig igenom en speciell prägling inuti som anpassar den efter Smoothtwist-teknologin.


Dessa speciella diaboler kommer även att finnas på marknaden med kaliber 177 och 25 samt med ett flertal olika vikter. Dels lättviktaren ovan på 16.00 grains men även en tyngre på 20.50 grains.

Vidare så börjar strukturen i nästa års sortiment att ta form. Elite blir ingen separat modell utan en underversion av Royalebaserade vapnen. Benämningen kommer att särskilja de modeller som har den nya pipladdningen utan matarpinne som förutom en skonsam laddning av diabolen även ger möjlighet till kaliberbyte enbart igenom att byta själva pipan (á två skruv) på samma sätt som exempelvis Steyrs mer påkostade modeller. Detta gör att ägaren mycket enkelt kan skifta mellan kaliber 177, 22 eller 25. Ventilen i dessa vapen är också enormt flexibel och kommer att ge jämna och fina kurvor oavsett om de ger 6 eller 60 joule.

Layouten i sortimentet blir alltså följande:

Independence - singleskott med matarpinne eller magasin

Indpendence Elite - nya pipmatningen, utan magasin

Royale 200 - singleskott med matarpinne eller magasin, smal 200 cc tub

Royale 400 - singleskott med matarpinne eller magasin, grov kort 400 cc tub

Royale 500 - singleskott med matarpinne eller magasin, grov lång 500 cc tub

Royale Elite 200 - nya pipmatningen, utan magasin, smal 200 cc tub

Royale Elite 400 - nya pipmatningen, utan magasin, grov kort 400 cc tub

Royale Elite 500 - nya pipmatningen, utan magasin, grov lång 500 cc tub

Puh, detta var bara Royale-serien i sitt nuvarande utförande, två modeller. Förutom ovanstående så får också den kommande köparen ta ställning till vilken kaliber/-ar, önskad piplängd samt stockval. Till detta så kommer ju också FXs veritabla djungel av övriga vapenmodeller och alla dess olika underversioner och utrustningsalternativ. Sannolikt en mardröm för återförsäljaren som önskar ha alla modeller representerade i sitt sortiment för en snabb leverans ut till kund.

Av Johnny Ottosson - 15 oktober 2010 10:00


 

British steel...


Den gångna helgen och dess fina väder inbjöd även till möjligheter att skjuta lite BSA och därför rastade jag både Lonestar och Ultran.


  

BSA Ultra kräver verkligen att man skjuter in sig..


Som vanligt så sköt jag över 50 meter och började med Ultran. Maken till svårskjutet PCP är svårt att hitta och i synnerhet gäller detta naturligtvis vid fristående skytte. Men även sittande kan vara nog så knepigt och träffbilderna ovan var inget precis att skryta med.


Resultatet blev 32, 32, 39 och slutligen 30 mm - genomsnittet blev 33.25 mm.


Dags för nästa tavla:  

Nu blev det bättre, övning ger färdighet..

 

Det gör gott att skjuta in sig på någon tavla eller två innan man vill få fram ordentliga resultat. Första träffbilden på den här tavlan var faktiskt rekordfin - 8 mm! De övriga mätte 28, 24 och 25 mm - genomsnittet blev 21.25 mm.


Lonestar då? Jag var naturligtvis tvungen att dunka en träffbild med den också:


  

Resultatet: 5.00 mm !!

 

Ultran var väl kanske sådär rolig att skjuta med, den är smidig att handaha men den den hamnar alltid i skuggan av den större och bättre storebrodern Lonestar..


  

Lite vind gav oväntat stor spridning efter den första serien..

 

Just dessa tavlor med Lonestar känns intressanta och aktuella så att man har lite referensmaterial att jämföra mot när min Royale 500 anländer med kaliber 25. Kan den matcha Lonestar så blir jag mycket nöjd..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se