Airpang

Alla inlägg under oktober 2010

Av Johnny Ottosson - 24 oktober 2010 01:15


 

Power !!

 

  

Projektilbanan för RoyaleSå, igår avhandlade vi precisionen hos Royale med JSB Heavy och idag så blir det dags att kolla lite på effekten. Först av allt så ska vi börja med att väga diabolerna för att se vad de egentligen väger.


Först så vägde jag 10 st diaboler en och en för att slutligen väga 10 st och dela med antalet för att få fram ett medel. Genomsnittet av dessa två värden blev det som jag använder i min energikalkyl.


18.08

18.16

18.24

18.10

18.16

18.14

18.22

18.24

18.24

18.26


Genomsnitt av ovanstående: 18.18 grains.

Genomsnitt av andra kollektivt vägda: 18.11 grains.

Totalt genomsnitt: 18.15 grains.

 

Dags då för själva mätningen, allt mätt med ProChrony Beta och med JSB Heavy som ovan. Alla värden redovisade som fps:

 

904, 15, 13, 17, 22, 08, 08, 17, 22, 19

917, 07, 13, 16, 12, 16, 17, 23, 20, 19

913, 19, 19, 18, 22, 21, 15, 20, 14, 21

918, 21, 16, 18, 16, 19, 16, 12, 13, 13

916, 14, 12, 11, 10, 11, 12, 09, 13, 07


 

Högsta värde: 923 fps - 281.33 mps = 46.56 joule

Lägsta värde: 904 fps - 275.54 mps = 44.66 joule

Genomsnitt: 915 fps - 278.80 mps = 45.76 joule

Spridning: 19 fps = 5.71 mps - 2.08 %

  

Resultatet av mätningen i form av en graf..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 23 oktober 2010 11:38


 

JSB Heavy 18.10

 

Idag så var det då dags för en av storfavoriterna nämligen JSB Heavy. Detta är sannolikt den diabol som jag har absolut högst förväntningar på inför precisionstestera. Som vanligt så skjuter jag över 50 meter uppmätt avstånd med fullt stöd. Vädret var inte vindstilla men näst intill, dock så regnade det kraftfullt.


På grund av detta så fick jag plasta in mina måltavlor med en laminatmaskin varpå de inte ser ut som vanligt. Likaså hade jag ingen penna som jag kan skriva på laminaten med utan sifforna redovisas separat i den ordning som motsvarar träffbilderna på måltavlan.


  

De första 45 skotten.

 

25

20

16

21

15

15

19

20

13

Genomsnitt: 18.22 mm.

 

  

Återstående 45 skott.

 

11

13

17

10

15

15

23

23

13

 

Genomsnitt: 15.55 mm.

 

Efter de första 45 skotten så fyllde jag om vapnet för nästkommande 45 skott och det totala genomsnittet på 90 skott i rak följd - alla skott räknade - blev alltså 16.89 mm. Detta är klart bättre än Smoothtwist Pellets som jag testade sist.


I övrigt så känner jag mig nöjd, alla diaboler var magasinmatade och tagna direkt ur burken utan sortering, tvätt eller smörjning. Okulärt avvikande diaboler (böjda kjolar etc) var emellertid bortvalda. Rent spontant så känner jag att 14.00 mm för 45 skott i rak följd inte är omöjligt om man laddar diabolerna en efter en och väger fram optimal vikt. Med därtill lite bättre väderlek dessutom så...

Ner till Lonestars nivå om 12-13 mm så kommer jag sannolikt inte, för detta så tror jag att det krävs kaliber 25. Bara att få 45 skott i rak följd under 15 mm är svårt och varje millimeter nedåt i genomsnitt är avsevärt svårare än vad man lätt tror. Det är mycket som måste samspela helt perfekt för att allt ska stämma och perfekta resultat levereras. Många skott (45 skott eller mer) berättar dock tydligt vad ett vapen kan prestera. Alla kan ju, som bekant, få till bra träffbilder på några träffbilder i följd men 9 stycken i rak följd skiljer tydligt agnarna från vetet. Med bättre väder så ska jag även testa 80 meter men först av allt så kommer jag att sammanställa resulteten från kronografen och dessa resultat var riktigt spännande faktiskt...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 22 oktober 2010 20:30

 

Säsongen  2011

 

Jag har fått lite frågor på hur jag ser på de olika trådar på våra två forum som handlar om våra tävlingar och alla olika åsikter inför säsongen 2011 så jag tar väl o lättar lite på trycket i den här frågan, jag också...Klasser:

Jag är helt nöjd med nuvarande upplägg; 10J/10J+ PCP resp fjäder, Öppna riktmedel samt Junior. Fungerar fint och fyller upp dagen bra.

Vapenreglemente

Självklart så ska man endast delta i de icke licensfria klasserna enbart om man har licens för det vapen man avser att använda. Licenskontroll innan tävling är och kommer att bli ett måste! Det finns ingen seriös vapentävlingsform oavsett vapen överhuvudtaget som inte har detta idag. En extra bonus blir det faktum att man också stimulerar deltagarna att faktiskt skaffa licenser för sina vapen, något som många tyvärr underlåter av ren slapphet.

Min personliga åsikt är att rekyl eller semirekylfria fjädervapen ska gå ihop med PCP men för mig så är det ingen viktig eller bärande fråga, på samma sätt som licenskraven ovan. Det är alltså inte viktigt för vår tävlingsforms framtid i vilken klass som vilka fjädervapen anses höra hemma.

Ett vapen som går i annan klass bör kunna användas även i Öppna riktmedel och/eller Junior.

Liggande skytte ska vi ta bort, annars som nu med att ingen rumpa får vidröra marken. Jag är positiv till att tillåta terrängstöd (stenar, träd, grenar etc) inom ramen för övriga regler. Sittkuddar behövs inte, de har man på stolarna hemma.

Score skrivs av en skjutledare som går med varje grupp utan att tävla själv, alltså en förtroendepost för någon som är ansvarig ifrån den arrangerande klubben. Precis som vid övriga vapentypers skyttetävlingar.

Priser

Frågan om dyra priser som inte lottas ut. Tja, där avgör ju sponsorn. Önskar vi sponsring så får vi rätta oss efter sponsorn, annars väljer vi en annan sponsor eller minskar prisbordet. Jag ser inte detta som något stort problem.

Tävlingslängd

Jag tycker att nuvarande system med 20 skott och 40 poäng är lagom, då hinner man också gå flera klasser. Avstånden är lagom, för långa avstånd gör att slumpen spelar in för mycket.

Medlemskap

Frågan om obligatoriskt klubbmedlemskap för att delta i tävlingar. Tja, jag är nog mera positiv till idén att man har en särbetalning med olika startavgifter beroende på om man är medlem eller inte.

Jag är själv inte medlem i någon klubb och anledningen till detta är att jag tycker att det är för långt att åka. Dessvärre så ser jag inget skäl att färdas 12 mil med tillhörande kostnader i tid och pengar bara för att göra exakt samma sak som jag kan göra här hemma, utan omak och kostnader. Vill jag umgås med andra så gör jag det via Internetforum och vill jag skjuta så har jag alla faciliteter som jag behöver hemma i min egen trädgård, där kan jag dessutom komplettera med 22 LR om jag så önskar.

Däremot så är jag positiv till att stöja en klubb eftersom jag tycker att klubbarna gör ett bra arbete och förtjänar support för detta. Jag har faktiskt försökt bli medlem ett par gånger i Onsala LGK, men med klent resultat, bara för att stödja klubben både ekonomiskt och med min numerär.

Första gången jag tänkte tanken så satt jag och frotterade mig tillsammans med en snuvig Nisse i hans husvagn. Då fick jag tipset att satsa på medlemskap det kommande året istället, detta eftersom Onsala LVG tillämpar ett kronologiskt medlemskapsår istället för rullande 12 månader.

Året därpå så satt jag ånyo i samma husvagn med en likaledes krasslig Nisse och fick samma råd igen. Jag försökte förhöra mig lite om klubben medan jag satt där och blev då upplyst om att man hade "någonstans runt 50 medlemmar" samt att "ekonomin förmodligen var god".

Slutsatsen som jag drog den gången var att ett stödmedlemskap kanske inte var direkt livsviktigt för klubben då man föreföll vara nöjd med nuvarande mängd medlemmar samt de intäkter som dessa genererade. Var man däremot saknade var engagerade medlemmar som var villiga att grovarbeta lite och faktiskt dyka upp på arbetsdagar och liknande.

Det, som jag tolkade saken, måttliga intresset för nya medlemmar, samt att jag själv inte hade något direkt behov av ett medlemskap (läs; få ut en licens) gjorde i kombination med att man indirekt stöder SJF med sina pengar i ett medlemskap att jag förhöll mig avvaktande och inte låg på mera i frågan.

Därmed så är det inte sagt att jag helt har uteslutit ett medlemskap i framtiden.


Av Johnny Ottosson - 22 oktober 2010 10:00


 

AGS 3-12/44 Ao

 

  

Stort sikte till en liten bössa...

 

På grund av Royalens ankomst så har det inträffat en ordentligt omflyttande på kikarsikten och vapen i min arsenal. Royalen fick äran att bära mitt toppsikte, Leupolden, medan CZ200T som blev av med densamma behövde ett nytt sikte.


Valet föll då på det Tasco Varmint I 2.5-10/40 Ao som satt monterat på Ultran. Detta eftersom det fysiskt lilla vapnet 200 passade bäst med det näst minsta kikarsikte som jag äger. För Lonestar sker det ingen förändring, den stora kanonen får behålla sitt Tasco Varmint II 6-18/40 Ao som den har haft ända sedan den kom i min ägo. Återstår gör då Ultran som plötsligt hamnade helt utan sikte.


  

Lite groteskt men också lite fräckt..

 

Lösningen blev ett nytt sikte för det vapnet och valet visade sig falla på ett AGS 3-12/44 med parallaxjustering via sidohjul. Ett ganska så fysiskt stort sikte med 30 mm tub och en totallängd (utan sunshade) på över 25 cm, nästan lika långt som vapnets pipa (12 tum). Totalvikten hamnade på 497 gram, utan shade & flipps.


  

Close call..

 

Eftersom tuben var 30 mm så krävdes det nya fästen och valet föll denna gång på Sportsmatch Medium ifrån Hurricane, Vittsjö. Jag hade räknat ut att de borde passa precis exakt i höjdled och det gjorde det - just precis exakt.


  

Precis så att man kan fälla upp flipsen utan att nudda pipan..

 


En stor fördel med det tunga siktet är att balansen blir mera framtung vilket jag tror är en stor fördel på Ultran. Maken till svårskjutet PCP vid frihandsskytte finns liksom bara inte. Har man däremot stöd, helst fullt stöd, så skjuter vapnet totalt klockrent i precisionshänseende, åtminstonde ut till 40-45 meter.


    

Adjustable Triggerunit by Rowan Engineering.

 

Det ska bli mycket spännande att se om det nya siktet kommer att göra vapnet mera stabilt och lättskjutet till nästa års tävlingar. Siktet kommer för övrigt komplett med sunshade och flipps av vettig kvalité men saknar stort sidewheel som man emellertid kan köpa som tillbehör (á ca 500 kr). Hur jag ska göra med detta återstår att se men en ny spiritlevel kommer det i alla fall att bli.


  

Fingerjusterbara Turrets..

 

Riktmedlet i siktet är MilDot men tack och lov väldigt tunna sådan och inte alls så grova som hos Tascosiktena - mycket trevligt. Själva justeringen är 1/8 så det blir en massa klickande upp och ner men i gengäld så kan det ibland bli lättare att justera in riktbilden helt perfekt under vissa omständigheter.


På det hela talat så ska det bli riktigt roligt och intressant att pröva detta kikarsikte. Prislappen är för övrigt £160 + frakt om det köps från England.


  

Stort, som sagt..

Av Johnny Ottosson - 21 oktober 2010 22:00


En längre slang

 

  

Min vapenkammare

 

Jag har länge retat mig på att slangarna till fyllkitten är för korta och speciellt störande är detta när man har vapnen ställda i ställ eller i vapenskåpet och man ska försöka få slangen att räcka ifrån dykarflaskan till vapnet utan att behöva flytta runt den tunga och skrymmande flaskan.


Vanligtvis så är slangarna bara 50 cm vilket är opraktiskt kort.


Som tillval så finns möjlighet att få tag på dubbelt så långa slangar, alltså sådana som är 100 cm långa och detta ger en helt annan bekvämlighet.


  

Den långa slangen på 100 cm monterad.

 

Det finns två saker som är värda att tänka på när man gör ett sådant inköp:


1. Slangens volym ökar från 0.005 liter till 0.010 liter

2. De långa slangarna är vanligtvis hane/hane


I det första fallet så slösar man alltså ut dubbelt så mycket luft varje gång man fyller sitt vapen. Det blir därför minst oekonomiskt att fylla sällan och alltså ha en stor tub på sitt vapen.


I det andra fallet så brukar slangarna till fyllkit normalt vara hane/hona vilket gör att man måste skaffa en dubbelhona för den ena ändan. Min nippel till BSA (Lonestar/Ultra) har en hane och kräver därför dubbelhonan för att fungera. Nippeln till FX Royale kommer med en listig inbyggd dubbelhona som kan skruvas loss så där är det inget problem oavsett hur slangen till fyllkittet är utrustad.


Jag har nu under några veckor prövat att ha lång slang på mitt fyllkit och använt det till diverse vapen och mitt personliga intryck hittils är att man tjänar mer än vad man förlorar på det. Med andra ord så är det mycket bekvämt.


Nu återstår bara att skaffa snabbkopplingar mellan de olika nipplarna så att man slipper skruva loss dem varje gång man vill fylla ett annat vapen men detta får bli ett helt annat blogginlägg en helt annan dag.

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2010 20:45


 

FX Airguns Royale 200

 

  

Helt nya instegsmodellen i Royale-familjen

 

Så har den nu äntligen kommit till produktion, instegsmodellen i Royalefamiljen och den kanske absolut mest prisvärda modellen ibland FXs toppsortiment.


Jämfört med systermodellerna Royale 400 och Royale 500 så saknar Royale 200 den stora karaktäristiska flaskan under pipan utan har istället en vanlig smal 180 cc Cyclonetub. Eftersom tuben är smalare och avsevärt billigare än de stora flaskorna så blir vapnet också billigare ut till kund samtidigt som modellen alltid levereras tillsammans med en Independence-shroud som standard.

Bortser man ifrån shroud, den nya syntetstocken samt tuben så är resten av vapnet till 100 procent en vanlig Royale. Vi har en shroud motsvarande Indpendence och ni som har hört denna vet exakt hur bra dessa nya shrouds fungerar liksom quick-fill för luften och en påkostad manometer.

Den absolut intressantaste delen av mixen är förutom ett nättare och smidigare vapen att prisbilden kommer att bli mycket spännande - FX räknar med att Royale 200 ut till kund kommer att kosta ungefär samma pengar som en FX Cyclone med syntetstock. Räknar vi lite raskt så betyder det att vi kommer fram till ungefär följande summor, lånade ifrån Hurricanes hemsida:


Royale 400 syntet: 7695 kr

Royale 400 valnöt: 8995 kr

Cyclone syntet: 6795 kr

Typhoon T12 Whisper: 5995 kr

Royale 200 syntet: 6995 kr (uppskattad gissning)

Det blir onekligen en överhängande risk för kanibalism inom FX svällande sortiment av modeller och versioner. Royale 200 kommer troligtvis att kosta en tusenlapp upp mot T12 Whisper och för detta så får man framförallt ett bättre block med en klart smidigare repetering samt en annan stock. Jämför man mot Cyclone så får man en riktigt effektiv shroud och 12-skotts (dock dyrare) magasin, liksom smidigare repetering och möjlighet till kaliber 25. I gengäld så förlorar man fartomställaren samt möjligheten till ett rent vänstervapen. Royale 200 får en liksidig ambi-stock men inte med repetering på vänster sida. Prisskillnaden handlar om ett par hundralappar om det överhuvudtaget blir någon skillnad alls.

  

Closeup på pistolgreppet och varbygeln som är avsevärt snyggare än Typhoon..


Kollar man sedan vidare inom Royale-familjen så sparar man 700-1000 kr och får en ännu bättre ljuddämpning, dock så förlorar man minst 200 cc med luftkapacitet. Onekligen ett delikat val. Notera dock att bilderna föreställer inte Royale 200 utan Royale Elite 200 och prisskillnaden mellan Elite och Standard hos Royale vet jag inget om. Där kan det handla om ett tillvalspåslag även att Eliteversionerna inte innehåller ett löst (o dyrt) magasin.


Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2010 07:45


Filmtajm !!

 

När jag googlade runt om lite olika recensioner för FX Airguns Royale så hittade jag den här välgjorda videon om just modellen:Vidare så hittade jag den här intressanta filmen om konsekvenserna av tryckluft..


Av Johnny Ottosson - 19 oktober 2010 21:30


 

FX Autoindexerande magasin

 

  

En låda med magasin på fabriken, en smärre förmögenhet...

 

Som de flesta vet så har FX Airguns ett autoindexerande magasin på marknaden och detta är gemensamt för en lång rad modeller, ifrån enkla Typhoon T12 till sofistikerade halvautomaten Revolution. Magasinet finns med kaliber 177 och 22 med kaliber 25 på inkommande. Kapaciteten är 16 (177) eller 12 (22) skott.


I Sverige så kostar ett magasin normalt 495 kr. Priset i England är £49.95 och på andra sidan Atlanten, i USA, så kostar de $99. Här hemma är alltså priset relativt rimligt jämfört med utomlands men sedan är iofs en femhundring en hel del pengar för ett magasin, i sken av vad man är van vid från gamla 2000-serien.

Kollar vi på främsta konkurrenten, Rapid 7, så kostar ett 12-skotts magasin i England £49.50 och i USA betingar de $105. Priset i Sverige för 12-skott är 795 kr!

Jämför man gamla 2000-magasinet (ink Cyclone-serien) så kostar dessa numera 195 kr, knappt hälften.

Är det då bra magasin? Tja, ett antal fördelar med 2000-magasinen är inte bara att de är billigare utan också att de både går snabbare att ladda och de är mera oöma, utan rörliga delar. Fördelen med de slutna magasinen är att man kan singelladda vapnet smidigare, utan adapter, samt att de transporterar diabolerna skyddade mot damm, väta och smuts. En annan fördel är att indexerar tystare och mera distinkt. FX2000-magasinen tar visserligen mindre plats men hakar lätt fast i tyg och liknande samt drar åt sig en hel del damm igenom sin taggkrans.

Lite olika fördelar och nackdelar jämfört med varann med andra ord.

Något som kan vara intressant att känna till är att det finns två grundversioner av de autoindexerande magasinen, gamla versionen av plast samt den nya av metall. Det är i båda fall själva husets material man åsyftar och metall är att föredra. Alla nya magasin levereras numera med hus av metall. Den som har plastmagasin och inte är nöjd med detta är välkommen att höra av sig till fabriken om detta.

En annan fråga som pluppar upp då och då är om det verkligen är exakt samma magasin till halvautomaterna som till övriga vapen som använder de autoindexerande magasinen. Svaret är både ja och nej. Ja, eftersom det är samma fysiska magasin och nej eftersom magasinen har olika förspänning.

Fjädern inuti magasinen är alltså olika hårt spänd beroende på om magasinet ska sitta i en semiautomat eller en manuell repeter. Såvitt jag kan minnas så är grundinställningen två varv för manuella vapen och fyra varv för semi.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se