Airpang

Direktlänk till inlägg 25 oktober 2010

Ammunitionstest III

Av Johnny Ottosson - 25 oktober 2010 10:00


 

Diverse sorter - del I

 

Idag bestämde jag mig för att pröva diverse sorter igenom Royalen. Jag vet att Fredrik eftersträvar sådana pressningar på ST-piporna så att de blir allätare på olika sorters diaboler så att en kund relativt enkelt kan hitta åtminstonde en sort som fungerar bra i just hans unika vapenexemplar.


  

En blandad mix av olika sorter..

 

Idag var vädret ogynnsamt med växlande vind och sporadiskt regn. Skott avståndet var 50 meter och med 12 skott för varje sort så räknar jag med att få fram en klar tendens på vilka diaboler som går bra eller inte. För skojs skull så valde jag också med lite udda skott (ex Premiers) bara för att testa gränserna.


Utav varje 12 skott så kommer jag att redovisa CTC för de bästa 10 skotten, detta för att kompensera för eventuella flyers.


  

Resultatet av första gruppen sorter..

 

HN Baracuda 21.10 grains


Gruppen längst upp till vänster. CTC hamnade på 31 mm för 10 bästa. Den tunga Baracudan gick oväntat bra, vapen som skjuter bra med JSB brukar inte prestera optimalt med HN och viceversa, även om undantag naturligtvis förekommer. Rejält med kraft när diabolen träffar men träffbilden ligger lite lågt med tanke på att Baracudan är lite tyngre än inskjutningsdiabolen på 18.10 gains (JSBH).


Logun Penetrator 20.50 grains


Gruppen längst upp till höger. CTC hamnade på mycket fina 14 mm (!) för 10 bästa. Den tunga Penetrator gick fantastiskt bra, en smula oväntat faktiskt eftersom snarlika Smoothtwist Pellets inte gick så bra. Den diabolen presterade för övrigt också toppresultat i den Independence som jag testade i våras. Notera även hur högt träffbilden tar, trots diabolens höga vikt. Här finns sannolikt ett fruktansvärt högt och fint, för att inte tala om jämnt, BC. En klar vinnare som absolut måste testas hårdare under bättre förhållanden i dagarna framöver.


HN Field Target & Trophy 14.65 grains


Gruppen längst ner till vänster. CTC hamnade på skrämmande 130 mm (!) för 10 bästa. Klassiska FTT gick fruktansvärt uselt, nästan helt osannolikt dåligt. Märk väl att de två sämsta skotten är alltså borträknade på 130 mm och betänk att en vanlig måltavla för luftvapen är 140 x 140 mm. En förklaring kan vara att FTT har 5.53 mm huvudstorlek, vilket är lite udda. Diabolen är också väldigt lätt och small rätt högt när den sköts.


Crosman Premiers 14.30 grains


Klassiska Prems var pellet of choice under slutet av 1990-talet innan JSBs segertåg, under varumärket Crosman Accupell så var detta DEN stora sorten för gamla Webley Axsor och FX2000 när PCP började vinna anhängare i Sverige. Dyra, svåra att hitta och en smula smutsiga så är frågan om de fortfarande har något att levererera ett drygt decennium efter sin storhetstid. Gruppen längst ner till höger. CTC hamnade på 38 mm, vilket jag ser som oväntat bra. Den duger men tillhör inte precis toppkandidaterna. Har man dem liggande så kan man skjuta slut dem på ett meningsfullt sätt men det är ingen sort jag skulle köpa i skenet av hur bra andra billigare sorter presterar, utan att vara lika smutsiga.

I nästa del så ska vi se på fyra andra sorter, tre riktiga storsäljare från JSB samt en riktigt udda darkhorse..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards