Airpang

Direktlänk till inlägg 17 oktober 2010

Unfolding..

Av Johnny Ottosson - 17 oktober 2010 19:00


De första intrycken

 

  

När kartongen är öppnad..


Idag så var det dags att göra i ordning Royale 400 för lite skytte. Tyvärr så rann dagen bort med en rad andra göromål innan jag kunde börja med detta på allvar. Samtidigt så vill jag också passa på att inflika ytterligare en ursäkt till Sandstig som jag glömde ringa när jag lovade..


  

Kolven på vapnet..

 

  

Förstocken..


Det första jag gör när jag kommer över ett helt nytt vapen är att ta upp det och noga studera dess yttre. Är någonting skadat, till funktion eller finish? Saknas några delar som förväntas följa med? Sitter allt ihop som det ska? När denna första okulära besiktning är klar så brukar jag avsätta en stund åt att läsa instruktionsboken. Igenom att göra detta så kan jag undvika en hel del problem som annars kan uppstå på grund av rent handahavandefel.


  

Instruktionsboken till FX olika luftgevär.


Instruktionsboken till Royale är samma som till övriga FX och klart bättre än vad FX Airguns tidigare erbjöd, i form av antingen inget alls eller bara några hafsigt kopierade och ihophäftade A4-ark i svartvitt. Den nuvarande boken är i fullfärg, tryckt på ett glansigt papper och på engelska. Dessvärre så ger den ett lite virrigt intryck då massor av olika modeller förklaras ihopblandade med varann. Med ett så brett sortiment som FX Airguns har idag så blir det lite svårt att få en pedagogisk överblick när man skapar en instruktionsbok som ska täcka alla modeller, varianter och underversioner. Detta ihop med måttliga mängder av gör-inte-detta-farligt är fortfarande ett tecken på att man först och främst vänder sig till vapenvana människor, inte sällan entusiaster med tidigare erfarenhet av PCP.


  

Ett uppslag ur instruktionsboken...


Det är emellertid ganska enkelt att vaska fram den information som är relevant just för det vapen man själv har köpt. Det absolut viktigaste för just Royale är att man går igenom hur magasinen fungerar och laddas. Detta sker på ett flertal foton och i bra detaljförklaringar. Just magasinladdningen är det som är mest krångligt och det som ger mest svordomar innan man får kläm på hur det är tänkt. De automatindexerande magasinen som FX använder till ett flertal olika vapenmodeller är långt ifrån självförklarande...


  

Loctite håller ordning på inställningarna.


Förutom instruktionsboken så fanns det även två stycken magasin och en fyllnippel till vapnet. När instruktionsboken är avhandlad så fyllde jag upp vapnet från leveransens 120 Bar till 170 Bar som jag antar kommer att ligga mitt i effektkurvans topp, alltså där vapnet går som starkast. Därefter tog jag av stocken så att jag kom åt att justera hammarfjäderns förspänning och därmed den effekt jag vill få ut ur vapnet. Sedan gick jag till källaren och började mäta fram den effekt jag önskar. Efter att tidigare ha konsulterat Chairgun så visste jag att 900 fps med 16.00 grain kändes helt perfekt, detta motsvarar ca 270 mps igenom hela kurvan. Visserligen så ger Royale lätt 300 mps och 36 ft/lbs om man så önskar och en del skyttar (ex Sandstig) ställer gärna upp sina vapen ännu högre, i hans fall runt 55 joule.


För min del så räcker dock 40 joule och runt 280 mps helt utmärkt. Liksom att hög förstoring inte är så viktigt som man lätt tror för långhållsskytte så är inte heller utgångshastigheten det mest väsentliga för den typen av skytte jag ska bedriva, informellt tavelskytte på 30-80 meter, oftast runt 50 meter. I gengäld så får jag lägre ljudnivå och betydligt fler skott på fyllningen samtidigt som hastigheten/effekten gott och väl räcker till ändamålet. Efter att ha satt vapnet på 920 fps så låste jag bakstycket med en droppe Loctite så att den inte ska rubba sig exempelvis när man repeterar.


  

Råa ytor inuti stocken.

 

  

Lite flisor här och där.

 

  

Liksom i den smala delen av stocken där blocket vilar.

 

  

Absolut inget onormalt för vapen oavsett prisklass.


När mekaniken är injusterad så torkar jag av alla blankeloxerade delar med en lätt oljad trasa och lägger undan den delen för att sedan koncentrera mig lite på själva stocken. En mycket trevlig valnötsstock. Liksom alla andra maskintillverkade stockar så finns det en hel del flisor och liknande kvar inuti stocken och dessa putsar jag nu försiktigt bort med en bit sandpapper. Jag noterar också att stocken är en smula torr och den kommer under veckan att bli utsatt för en oljebehandling av Shaftoil, ett bra knep som jag lärde mig av Golle på en skytteträff för något år sedan. Förhoppningsvis så kommer detta att betyda mera glans och finish.


Efter dessa förberedelser så var det bara till att montera kikarsikte och starta inskjutningen av vapnet, här kommer lite bilder ifrån den tilldragelsen.


  

Härligt väder och en helt ny bössa..

 

  

Tilltalande formgivning på stocken..

 

  

Rejält med gods i själva halsen för flaskan.

 

  

Trevlig näthuggning på pistolgreppet och förstocken.

 

  

Höstsol.

 

Efter lite funderande fram och tillbaka så beslöt jag mig för att utrusta Royalen med det bästa kikarsikte som jag för närvarande äger - ett Leupold EFR 3-9/33. Fästet blev BKLs höga ringar, ett intressant montage som har Torx istället för insex till alla skruvar, precis som Leupolds originalmontage.


  

Precis lagom frigång mellan magasin och sikte.

 

Under de närmaste dagarna så kommer bloggen att innehålla mera material om Royale, inte minst prestandatester både vad gäller precision och effekt samt en närmare titt på den helt nya specialammunitionen för Smoothtwist-piporna..

 
 
Ingen bild

Sandstig

18 oktober 2010 10:33

Vi får köra på nästa helg :)

Johnny Ottosson

18 oktober 2010 10:43

Jag tänkte åka över till Herberts idag med lite ST pellets till dej om du vill testa?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards