Airpang

Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010

En intressant fråga...?

Av Johnny Ottosson - 16 oktober 2010 10:00


 

Illa eller illa värre..?


En bekant ringde idag och hade en intressant fråga. Han funderade över vilket som egentligen hade störst konsekvenser för förövaren, att man jagar med ett otillåtet jaktmedel eller att man begår ett vapenbrott. På ren svenska så var frågan helt enkelt följande; "Om jag skjuter en skata med min .22 HW50S som har 10J, blir påföljden värre då än om jag tar upp den till full effekt och gör samma sak?"


Jag får medge att jag kunde inte ge ett bra svar om detta på rak hand utan lovade att återkomma, den här gången blev det via bloggen eftersom jag tror frågan har ett allmänt intresse.


Om vi börjar med att skjuta skata med 10J:


Vapnet uppfyller inte NVVs bestämmelser av 180 mps och då är vapnet ett "otillåtet jaktmedel" enligt §30 Jaktlag (1987:259): "Vid jakten får användas endast de vapen och jaktmedel i övrigt som regeringen föreskriver." Regeringen har här delegerat beslutsrätten till NVV.


Påföljden hittar man hos §43:  För jaktbrott döms till böter eller fängelse i högst ett år den som "med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot §3 eller §31 första stycket eller mot en föreskrift som har meddelats med stöd av §29 eller §30, första stycket."

 

Konsekvensen blir alltså böter eller fängelse i högst 12 månader.


En liten parantes är också intressant i sammanhanget nämligen §44, som reglerar huruvida jaktbrotten anses som grovt eller inte:


"Om ett jaktbrott är att anse som grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas:

1. om det avsåg ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt

2. om det har utförts vanemässigt eller i större omfattning

3. om det utförts med otillåten hjälp av ett motordrivet fortskaffningsmedel eller någon annan motordriven anordning

4. om det utförts med en särskilt plågsam jaktmetod"

 

Sannolikt så är just skatan inget problem för ovanstående, såvida man inte blir ertappad med döda skator upp till knäna ("större omfattning"), notera dock att om skatan är en ekorre så finns det en överhängande risk för ett grovt jaktbrott eftersom dessa kan betraktas som "särskilt skyddsvärda" då de inte ingår som jaktbart vilt numera. Likaså om skatan skjuts ifrån ett motorfordon, exempelvis en bil.


Om vi skjuter skata med illegalt vapen på 16J:


Nu blir huvudproblemet att vapnet är illegalt, det är tillståndspliktigt men saknar en vapenlicens kopplad till sitt serienummer. Då gäller Vapenlag (1996:67) och där kan man hos 9 kap. §1 läsa följande: "Den som uppsåtligen innehar ett skjutvapen utan att ha rätt till det eller överlåter eller lånar ut ett skjutvapen till någon som inte har rätt att inneha vapnet döms för vapenbrott till fängelse i högst ett år. Om brottet är grovt så döms för grovt vapenbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Om gärningen har begåtts av oaktsamhet eller om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader."

 

Så, hur ska man sammanfatta det hela? I det första fallet så blir konsekvenserna böter eller fängelse i upp till 12 månader. I det andra fallet så blir resultatet böter eller fängelse i högst sex månader, förutsatt att brottet bedöms som ringa - exempelvis igenom att uppsåt inte kan bevisas.


Min egen högst personliga bedömning är att man troligtvis drabbas av böter i båda fallen men teoretiskt sett så är sannolikt konsekvenserna av jakten med 10J något värre än jakten med 16J. Om brotten meriterar till bedömningen grova så är också utfallet lika illa - 4 år bakom galler.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards