Airpang

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2010

Tredje gången gilt...

Av Johnny Ottosson - 7 oktober 2010 07:30


 

BSA Ultra Mk III

 

  

Helt nya BSA Ultra Mk III

 

Så har då tiden kommit för BSA att uppgradera sin numera klassiska Ultra till statusen av Mk III. Som trogna läsare av bloggen redan vet så körde jag ett inlägg under januari månad om skillnaderna mellan Mk I och Mk II. För den som har missat detta så finns det en direktlänk här:

http://airpang.bloggplatsen.se/2010/01/18/2423545-ultra-vs-ultra/

För att i korta drag ta upp skillnaderna mellan modellern så kan man säga följande:

Mk I (2005-2008)

Originalmodellen med inloppsventil av stål (känslig för rost), konad skyddshuv över luftfyllningen, det låga blocket med lite mellanrum mellan pipa och tub, rak stock med BSAs första wrap-around laserskärning på pistolgreppet, gjuten varbygel i lättmetall.

Mk II (2008-2010)

Inloppsventil av mässing, platt skyddshuv över luftfyllningen, höga blocket med större mellanrum mellan pipa och tub (samma som multishot och shroudade versioner), rak stock med logotype på sidan av kolven, annan nätskärning som på pistolgreppet breddar bakåt, gjuten varbygel i lättmetall.

Mk III (2010-)

Inloppsventil av mässing, platt skyddshuv över luftfyllningen, höga blocket med större mellanrum mellan pipa och tub, mjukt böjd stock med "organiska former", Minellis logotype på pistolgreppet, annan nätskärning, smidd varbygel i stål. Den lilla fula och värdelösa dämparen skickas inte med längre utan är ersatt med en liten snygg pipvikt av samma typ som på de flesta andra PCP (ex FX Airguns).

  

Minellis logotype har en framträdande plats..?!?


BSAs Ultra har varit en framgångssaga utan dess like ända sedan lanseringen. Modellen är - liksom övriga PCP från BSA - skapad av John Bowkett och tillsammans med nu nedlagda BSA Hornet så räddade den här serien kvar en del av BSAs luftvapentillverkning i England. Som bekant så tillverkas ju alla fjädervapen numera nere i Spanien hos Gamo - BSAs ägare sedan 1986. Redan några år efter introduktionen av Hornet (2003) så fasades modellen ut och ersattes framgent av R10 som också fick agera efterträdare åt åldrande SuperTen. Anledningen var att Ultran helt enkelt stal köparna.

BSA agerade dock snabbt och affärsmässigt, ville kunderna köpa Ultra så skulle de naturligtvis också få göra detta och basmodellen växte snabbt ut till en hel familj av underversioner. Snart kom en de luxe-version med stock av valnöt liksom en tactical plaststock. Köparna i USA fick en variant med lång shroud och en av de populäraste varianterna blev fort Multishot - magasinvarianten av den ursprungligen singelskottade basmodellen.

  

Den nya varbygeln hos Mk III..


Tyvärr så kom också problemen fort när en modell tillverkas i så stora serier. En av de största bekymmren för BSA var att luftfyllningsventilen tillverkades av stål. Kombinerar man detta mindre ändamålsenliga material med en liten volym (bara 78 cc) samt ett systemtryck på 232 Bar så får man fort kondensproblem. Det lilla volymen som fylls till så högt tryck hettar alltså snabbt upp luften vilket självfallet inte är bra i längden. Dessvärre så var BSA lite sega på att agera men slutligen så ersattes stålventilen mot en i mässing och med detta så försvann problemen.

Den nya ventilen sammanföll med en större revidering (från Mk I till Mk II) och redan då skulle stocken från Mk III ha kommit men detta sköts på framtiden. Istället behöll man orignalstocken men utseendeförändrade den med ny nätskärning. När avtalet med italienska Minelli var klart så kom nu slutligen Mk III med en helt ny stockform.

Nu står nya Ultran bättre rustad än någonsin att möta framtiden och sannolikt så kommer vi att få se den är modellen högt uppe ibland storsäljarna ett stort antal år till framöver, inte minst i England där den är omåttligt populär.

Nytt pris för Mk III uppges bli £329 för bokstock/singleskott med £289 för plaststocken/singleskott. Ett mycket bra prisläge med tanke på att jag själv betalade £299 för bokstock/singelskott för 4 år sedan och att dagens modell tveklöst är bättre rent tekniskt. Lägg sedan på +£50 för frakt och man kan fortfarande få en Ultra (bokstock/singleskott) för under 5000 kr.

 
 
Ingen bild

Micke

7 oktober 2010 17:31

Jag fick min Ultra Tactical i går från BAR. Min kom dock med den fula dämparen på.
Skit samma den är liten och smidig. Helt OK

Johnny Ottosson

7 oktober 2010 19:25

Grattis till nya bössan! Kul att du är nöjd.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards