Airpang

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2010

Etik & moral..

Av Johnny Ottosson - 6 oktober 2010 10:00


 

Good or bad..?


För 25 år sedan så stod inte bensinbolaget Shell högt i kurs. Detta berodde inte på att man tillverkade dålig bensin utan på att företaget alltid pluppade upp så fort etiska konstigheter var inblandade ihop med ett bensinbolag. Sponsrade man inte apartheidregeringen i dåvarande Sydafrika så ville man smygsänka en oljeplattform på öppet hav för att slippa ta hand om den. Nog katten så var det Shell som låg bakom så fort ett bensinbolag hade konstigheter för sig.


Konsumenternas dom var emellertid hård, många var de som i det längsta undvek att handla hos Shell och även städade personer som Miljöpartiets då kommande språkrör Maria Wetterstrand roade sig med att sprejmåla om Shells välkända logotype ifrån en snäcka till en dödskalle.


Slutligen så blev det så att konsumenternas tryck fick Shell att städa upp sin etiska profil och idag är de inte värre än övriga bensinbolag på marknaden.


Vad har då detta med luftgevär att göra?


Jo, vi har lite samma fenomen här också - i form av fabrikatet Hatsan och då i synnerhet angående deras PCP, modell AT-44. Många är de entusiaster som har noterat motsatsförhållandet mellan Hatsan och vår inhemska tillverkare FX Airguns AB och det är just detta förhållande som jag idag tänker avhandla.


Här har vi två företag, så olika som man överhuvudtaget kan tänka sig, endast med det gemensamt att man tillverkar tryckluftsdrivna luftvapen.


Företagen


FX Airguns AB drivs i princip av en enda person som sköter nästan ALLT - ifrån produktutveckling, via försäljning och marknadsföring till eftermarknadsservicen. Just detta kan naturligtvis i sig självt vara högst diskutabelt men det blir en helt annan dags bloggämne. På företaget så finns det dock totalt 13 anställda som huvudsakligen pysslar med montering. Produktionen är enbart PCP och tillbehör.


Hatsan Arms Company är jämförelsevis en jätte med drygt 400 anställda och maskinparken med över 300 enheter är minst sagt imponerande. Produktionen innehåller det mesta inom skytte där man kan göra sig konkurrenskraftiga. Basen av verksamheten är hagelvapnen eftersom Turkiets vapenlagstiftning är gynnsam för just dessa och till detta säljer man även ett brett sortiment av fjäderluftvapen.


Ända sedan tillkomsten så har FX Airguns AB drivit utvecklingen av PCP. Många är de innovationer som har skapats av företaget. Allt ifrån den första handpumpen som klarar att fylla ett PCP till dagens semiautomatiska luftgevär. En helt ny pipteknologi, repeterbara fartomställare med fasta lägen och ett riktigt stort sortiment med massor av olika modeller/versioner har man skapat på knappt 15 år. Totalt så har man 4 olika plattformar i produktion samtidigt och 1 st nedlagd. Alltså Cyclone/Typhoon/Revolution/Royal respektive 2000-serien.


Hatsan har en enda plattform för PCP i produktion och det är också allt man har haft. Innovationerna sträcker sig till att man har modifierat originalkonstruktionen till pump-action på en undermodell. Att man överhuvudtaget pysslar med PCP beror på att man kom över ett patent billigt och att man hade tillverkningsresurser nog att tjäna pengar på densamma. Som de flesta känner till så tillverkar man en utveckling av Webleys Raider som i sin tur baseras på gamla Axsor som uppfanns av - just det, FX Airguns AB...


Framtiden


Vad har då respektive företag för vision om framtiden? Hatsan tillverkar luftvapen så länge dessa är lönsamma. Man bedriver ingen eller sparsam produktutveckling eftersom PCP inte är deras huvudverksamhet. Blir luftvapnen förbjudna på en stor och viktig marknad (ex UK) så bryr man sig inte om detta utan tillverkar istället något helt annat. Att vissa saker kan vara känsliga och trigga en offensiv lagstiftning, exempelvis skenstrypta vapen i kaliber 25 med 60-80 joule bryr man sig inte om. Man tjänar pengar så länge det går och går det åt skogen så går man vidare, man har alltid något annat att producera.


FX Airguns AB står och faller med PCP. Sker det ett förbud mot PCP på en stor och betydelsefull marknad så tar man stor skada, under vissa omständigheter (typ EU-nivå) så måste man kanske lägga ner helt vid ett förbud eller om marknaden försvinner på annat sätt. Man tillverkar ju inget annat. Därav så måste man vara försiktig och stå på god fot med myndigheter och liknande. Sådeles så säljer man inte semiautomater utan licens i Sverige och överhuvudtaget inte alls i England. Inte för att detta är förbjudet, förutsatt att de stryps till en tillräckligt låg nivå, utan för att man inte vill provocera. Man vill ha kvar marknaden så länge som möjligt. Kanske inte primärt för att man vill tjäna pengar utan främst för att man gillar luftvapen som föremål, man är en entusiastskapad verksamhet.


Pengar

Detta för oss in på nästa rubrik - pengar. Visst vill alla tjäna pengar på sin verksamhet, lönsamhet är ofta drivkraften för en företagande men det är sällan incitamentet för ett entrepenörskap. Detta är skillnader som är viktiga att särskilja. Hatsan tillverkar PCP för att tjäna pengar, de hade lika gott kunna tillverka lampskärmar, toastolar eller whatever om de var lika konkurrenskraftiga på sådana produkter och om dessa dessutom var lika lönsamma. Pengar har alltså ett slags egenvärde i den verksamheten.

FX Airguns vill också tjäna pengar. Pengar är en förutsättning för att företaget ska fungera, inga pengar in betyder inga möjligheter till utgifter ut som exempelvis löner. Pengarna här går inte till till ett gäng aktieägare utan till tre st ägare, varav en är Fredrik himself. Driver han då företaget för att tjäna pengar? Nej. Han driver företaget eftersom han tycker det är roligt med luftvapen. Pengar är en sekundär faktor då han själv redan är ekonomiskt oberoende oavsett sin verksamhet eller inte. Principen är alltså att det kvittar om man äger 20 eller 200 miljoner, enough is enough. Man har så att man klarar sig och så att man kan göra det man tycker är roligt i livet, när man så själv önskar.


Värdet av luftvapen

Om Hatsan inte hade kommit över sin tillverkningsrätt av det PCP som de tillverkar så hade de kanske aldrig börjat med just PCP. Vapentypen som sådan är inget självändamål. Hade Fredrik däremot sålt sitt företag så hade han förvisso fått ännu mer pengar på banken men vad tror ni han hade gjort som friställd? Han hade börjat greja lite i hemmaverkstaden med lite egna gevär och vips så hade bollen varit i rullning igen.

Varför tillverkar inte FX Airguns krutvapen då, man har ju allt som krävs för detta? Krutvapen är mer lönsamt, man har en avsevärt större marknad och många av de marknadsföringstekniska problem som finns med PCP (licenskrångel etc) finns överhuvudtaget inte med krutvapen. Kan man tillverka PCP så kan man också tillverka krutvapen som inte alls kräver lika mycket eftersom detta är en mycket mera mogen vapenteknologi. Nu är det förvisso inte uteslutet att FX Airguns ger sig in på krutvapenmarknaden i framtiden men huvudskälet till att man står utanför här är helt enkelt att man inte är intresserad - man gillar PCP helt enkelt, krutvapen ses inte som intressanta på samma sätt.

Vårt ansvar

Vi som spenderar pengar och köper luftvapen vi är också de som styr framtiden för dessa två företags luftvapenverksamhet. När vi köper ett vapen så väljer vi inte bara vilken teknisk produkt som vi vill äga utan vi gör också ett större val. Vi väljer även vilken företagsfilosofi som vi vill stödja med våra pengar. Vill vi ha en stabil marknad för vår hobby utan myndighetsförbud, ja då kanske vi ska låta bli att uppmuntra försäljningen av exempelvis skenstrypta vapen med kaliber 25..

Avslutningsvis

I dagens globala värld så kan nästan alla tillverka allt. Det enda som inte kan tillverkas och som dessutom till viss del kan skyddas är en idé eller ett koncept. Innovativitet kan aldrig kopieras, det måste finnas där hos den som skapar. En färdig produkt kan däremot replikeras i oändlighet igenom enkel kopiering. Det man måste fråga sig är då vilken sida man vill stå på och vilket företag som delar ens egen personlig vision om framtiden som jag själv vill att den ska gestalta sig för min egen hobby.

Är det acceptabelt att tillverka ett tryckkärl av enkla hydraulrör av stål med okänd livslängd och hållbarhet? Betyder detta att min hobby utvecklas och blir mera välmående i framtiden? Vill man stödja en verksamhet som ligger i juridiska patentstrider över konstruktioner som man själv inte har uppfunnit? Är det dessa människor som jag tycker förtjänar mina pengar när jag köper ett vapen eller ett vapenrelaterat tillbehör?

Detta är frågor som jag tycker ska komplettera de mera självklara frågeställningarna om mer jordnära faktorer som utgångshastighet, anslagsenergi och teknisk egenprecision...

Vad tycker du...?

 
 
Ingen bild

Glen

6 oktober 2010 11:15

Instämmer,har inget pcp förutom Fwb p700,som grabben tävlar med,men skulle jag köpa ett pcp idag så skulle jag tveklöst välja ett Fx el möjligen ett Bsa el Airarms.Måste värma i hjärtat att kunna stödja ett svenskt innovativt företag när man handlar pcp.Vad är någon tusenlapp hit eller dit i det långa loppet.Nej här i Sverige ska vi vara rädda om företagare som vågar satsa och ha lite visioner,det skapar sysselsättning något som verkligen behövs i Sverige.Kommer du till te.x Tyskland så är befolkningen mycket stoltare över inhemsk konstruktion och tillverkning och stödjer den på ett helt annat sätt,något vi borde ta lärdom av i Sverige.

 
Ingen bild

hotshot

6 oktober 2010 15:07

Glen:
BSA eies av Gamo i Spania, osv.
Lisensproduksjon og Holding companies er også en del av storyen. Webley produseres i Tyrkia (av Hatsan???)..........

 
Ingen bild

Glen

6 oktober 2010 15:24

Hotshot
Ännu starkare skäl till att handla ett FX.
Men faktum kvarstår att utveckling och tillverkning av Bsa pcpvapen fortfarande är kvar iUK,Gamo ville komma in på pcp marknaden,lite synd men så är det.

 
Ingen bild

balder

6 oktober 2010 18:45

Var inte FX inblandad i en minst lika hård och diskutabel patenttvist för inte allt för länge sedan där det gick minst lika vilt till som tex Webley vs Hatsan ?

Att det finns lågprisprodukter som alternativ tycker jag gynnar FX, då folk uppgraderar när dom provat något billigt.

Sedan så tror jag de flesta kunder som köper Hatsan är medvetna om vad dom får.
Man köper billigt för att prova på. Sedan uppgraderar man.....
Vad jag däremot inte gillar är de "ägare" som höjer Hatsan till skyarna bara för att de måste försvara sitt köp.
De leder till att andra tror att de får en kvalitetsprodukt, inte en lågprisbössa.

 
Ingen bild

MR

6 oktober 2010 19:01

Helt rätt Balder, utan något att jämföra med så vet man ju inte vad som är bra och vad som inte är det.

Om ge dej med fula typer så ser du bättre ut.. ;)

 
Ingen bild

Sandstig

6 oktober 2010 20:09

Balder:
Kunde inte hålla med mer! Bra sagt!

 
Ingen bild

Kent

6 oktober 2010 21:34

"Vill vi ha en stabil marknad för vår hobby utan myndighetsförbud, ja då kanske vi ska låta bli att uppmuntra försäljningen av exempelvis skenstrypta vapen med kaliber 25.."
Den som blivit så moralisk kanske ska sluta uppmuntra folk att att uppge jakt som ändamål i licensansökan då men egentligen vill ha en leksak att skjuta prick med....

 
Ingen bild

Skogshuggarn

7 oktober 2010 00:32

Frågan är oxså hur länge Hatsan kan hålla på att mosa in deras få varianter av at-44 i Sverige . Hatsan mättar Sverigemarknaden med sina produkter,,köparna är bla vi som återkommer till lufgevärsskyttet på äldre dagar,,som nyfrälse pungar jag hellre ut med 4 papp än 10400 pix just för att jag inte riktigt vet om frälsningsförnissan går in på djupet,,men när droppen har urholkat stenen så står man där med en FX med ett nöjt leende på läpparna .

Förbannat bra skrivet Johnny ,och av er andra .

 
Ingen bild

Babe Ruth

7 oktober 2010 09:30

Din jämförelse mellan Shell och Hatsan är minst sagt komisk, hur tusan får du ihop det, du kunde lika väl ha jämfört Nazi-tyskland med Hatsan och tyckt att du fått till en bra liknelse och förresten var någonstans ligger likheten, känns mest som att du enbart vill måla upp Hatsan som en stor elaking utan att egentligen kunna stödja det. Är alla vinstdrivande storföretag lika med Shell?


För mig är två företag som tillverkar samma typ av produkt, relativt lika.

Hatsan är ju mer eller mindre helt nya inom PCP så det är väl inte jättekonstigt att de bygger sina modeller på en plattform? Jag kan tänka mig att det är så de flesta PCP-tillverkare har börjat och säkert till stor del även gör idag.

Skulle gärna se lite fler PCP-tillverkares egna innovationer, inte bara en jämförelse mellan FX och Hatsan det kanske visar sig att många PCP:er ser ganska lika ut oavsett märke?

Blev inte Axsor utvecklad av Axelsson under tiden som han var anställd av CNC process? Och den såldes väl åtminstone till en början genom CNC-process?

Det är väl ingen nyhet att företag producerar något tills det inte finns någon marknad för det längre, skulle det vara etiskt och moraliskt fel så kunde du lika gärna sätta in namnet på vilket företag som helst istället för Hatsan. Att diversifiera sin produktion är smart just av den anledningen att företaget har större chans att överleva vid oväntade produktionsnedgångar eller döende marknader.

Hur många Svenska företag har gått under just pågrund av att de inte har diversifierat sig, sjukt många skulle jag vilja säga, många har förlitat sig på att vara underleverantörer till våra Svenska storföretag och enbart tillverka eller utveckla produkter åt dessa, inte särskilt intelligent om man vill säkra ett företags framtid.

Som du skriver pengar har ett egenvärde inom alla organisationer, det finns inget företag i världen som överlever utan pengar antingen genom intäkter eller inpytsande av kapital från annat håll. Det är nästan som att man kan uttyda en liten kommunistisk sida av dig här Johnny, det gläder mig jag trodde du var så höger som man kunde komma. Öh, ja det finns gott om företagare som har så det räcker men fortsätter jobba och tjäna pengar ändå mest troligt för att de just gillar att driva företag och glädjas över att deras kunder gillar produkterna, sedan finns det förstås de giriga också och det kanske Hatsans ägare är, inte vet jag?

Om Hatsan inte hade kommit över tillverkningsrätten så hade de kanske utvecklat ett eget pcp, ingen som vet men uppenbarligen var de intresserade att ta sig in på marknaden. Jag tror inte att ett så pass stort företag egentligen skulle ha några problem med att utveckla själva men det här blev naturligtvis billigare och de kunde snabbt ge sig in på en marknad som inte är i närheten så konkurensutsatt som krutvapen.

Jag hade nog undvikit att gå in på krutvapenmarknaden om jag hade varit FX, känns inte som det finns särskilt mycket kvar att hämta där men det är klart om man tycker det är kul så kan man ju försöka :)

Nu orkar jag inte skriva mer men det går ju fylla i hur mycket som helst här.

Hur många bössor har du från FX själv Johnny? Du köper väl en hel del utomlands, på vilket sätt stöder det FX eller andra Svenska företag genom att handla andra fabrikat från andra länder?

Som du skriver så borde ju ditt vapenskåp digna med produkter från FX.

Du är inte annorlunda från alla andra du handlar det du vill ha till det pris du vill ge, jag anser att moral och etik för dig är något som du anpassar till den situation du är i för tillfället.

Johnny Ottosson

7 oktober 2010 19:54

Oj...?

Kul med en så genomarbetad kommentar till inlägget.

Jag har absolut inget emot konkurrans på marknaden, detta tror jag är en absolut förutsättning för utvecklingen. Konkurrensen måste dock ske på schyssta villkor och ställer sig någon aktör sig utanför detta så måste det klart framgå. Sedan får den köpande allmänheten avgöra, efter att den är informerad.

Precis detta hände med Shell, deras engagemang i Sydafrika kom fram i rampljuset liksom deras (obefintliga) ansvarssyn för miljön. Till skillnad från Det Tredje Riket så tog man dock lärdom och ändrade sitt beteende och har idag en mycket bättre attityd runt dessa frågor.

Problemet med Hatsan är att de ger sken av att de tillverkar en enklare produkt till ett lägre pris för de som inte ser sig som varumärkesbundna.

Problemet med detta är att de skär genvägar på ett oschysst sätt och snedvrider på detta sätt konkurransen.

Där exempelvis FX och HW använder ordentligt material i sina tuber (aluminium resp rostfritt stål) för en tillverkningskostnad av ca 500 kr så fuskar Hatsan med billiga hydraulrör för runt 50 kr.

Detta kan man göra på en stock eller liknande men inte på tryckkärl.

Hatsan skiter dock i vilket. Om någon dör eller skadas med resultatet att så stora krav uppstår på vapnen igenom myndigheternas försorg att marknaden hämmas eller i värsta fall dör så spelar det ingen roll för Hatsan - de kan fortsätta att leva gott på hagelgevär.

FX Airguns kan inte ta sådana risker, de måste värna om sina kunders liv och hälsa för dör de och marknaden med dem så går företaget omkull. HW ligger kanske bättre till men detta är ett ansvarsfullt företag som inte skär några genvägar oavsett vilket utan konkurrerar schysst med bra komponenter som uppfyller alla rimliga säkerhetskrav.

Nästa problem med Hatsan är att man råkopierar konstruktioner och skär in på andra företags patent, ett exempel på detta är flerstegspumpen. Visst har FX Airguns stämt dem men de vet att processerna är långdragna, skadestånden blygsamma och under tiden så genererar kopiorna goda inkomster - så länge kunderna inte vet om detta eller väljer att inte bry sig.

CNC-Process AB konkurrerade också med FX Airguns om 2000-plattformen men den saken var utagerad i domstol och CNC-Process valde att använda säkerhetsmässigt acceptabla komponenter - därför har jag ingen invändning mot detta och har själv ägt en Logun Axsor Carbine, ett helt utmärkt vapen för sitt pris (ca 4500 kr).

Så, jag välkomnar att exempelvis Theoben konkurrerar med sin Rapid 7 mot FX Airguns Royale - helt utmärkt. Båda företagen respekterar patenträtter och har säkerhetsmässigt acceptabla komponenter. Båda företagen har ett ansvarsfullt agerande när det gäller att följa lagstiftningen och motverka skenstrypta vapen osv, osv..

Schysst konkurrans helt enkelt.

Mina egna vapen då...?

Jag köpte mitt BSA Ultra 2006 och valde mellan detta och FX Airguns Verminator. Valet blev Ultran eftersom jag tyckte den var fräckare.

Min Lonestar köpte jag eftersom jag ville ha ett kraftfullt PCP med kaliber 25 vilket FX Airguns saknade. Sedan var jag nöjd med den tidigare Ultran så det blev BSA igen.

CZ200T köpte jag för att jag gillar det näpna formatet och att den skjuter fantastiskt bra även vid låg effekt, vilket inte är fallet för alla PCP.

Hade jag köpt samma vapen idag? BSA tillverkar ju sina tuber i stål och de kan inte bytas då de är en bärande del av vapnen.

Nej, jag hade nog inte valt på samma sätt nu, ett antal år senare. Nu har jag en FX Airguns Royale 500 med kaliber 25 på ingång som sannolikt kommer att ersätta Lonestar på sikt. Min CZ200T får jag bevaka tuben för och byta vid behov, exakt vad jag ska göra med Ultran vet jag inte i dagsläget.

En klen tröst kan vara att BSA trots allt verkar ha bättre kvalité på sina ståltuber än exempelvis Air Arms, som tidigare har fått byta leverantör för att de själv tyckte att säkerhetsmarginalerna var för usla..

Så, hur de tryckbärande delarna är skapade är viktigt och (tycker jag) borde vara köpavgörande.

Jag skulle själv inte köpa Air Arms, jag är mycket tveksam till BSA men jag hade inte haft några invändningar mot Theoben, FX Airguns eller HW..

 
Ingen bild

Skogshuggarn

7 oktober 2010 22:46

hm hm ,det är något östgötskt över Babe Ruth .

 
Ingen bild

Sandstig

8 oktober 2010 10:55

Är tråkigt att man inte kan skriva ut sitt vanliga namn eller synonym utan att man behöver skriva under alias, Kent t.ex som egentligen är Daniel "admin" på luftvapen.info

 
Ingen bild

MR

8 oktober 2010 15:12

Bra inlägg av Babe Ruth och ett bra svar.

Enligt min mening ska man bi emotsagd för att själv prova sina värderingar som skiftar med tiden, saker förändras helt enkelt, gamla sanningar är just gamla och inte alltid sanningar, jorden är inte platt tex.

Allt för onyanserade uttalanden tyder på dåligt underlag att jämföra med, därav "Hatsan hypen", inte sagt att det är skit, skulle jag börja idag skulle det bli med ett billigt vapen, troligen begagnat.

Det allra viktigaste är ändå att man har kul och njuter av sin hobby.

Ska man bara "flytta bly" så duger nästan vad som hellst, vill man flytta bly med stil så kanske det bli en BSA ( ;) ) vill man sedan ha kvalité så tunar man sin fjäderpangare av lite bättre snitt.

Ut med er och flytta lite bly nu!! (Glöm inte av att njuta)

 
Ingen bild

Kent

8 oktober 2010 15:15

Sandstig yrar i nattmössan...
Jag är döpt till Kent och det är också mitt tilltalsnamn. Och luftvapen.info är inte mitt favoritforum direkt...

 
Ingen bild

Sandstig

8 oktober 2010 16:21

Om så är fallet så backar jag och ber om ursäkt, Daniel har tidigare använt detta namn och skrivit under vilket Johnny kan bekräfta. Blir rörigt när flera använder samma namn.

 
Ingen bild

ogster

8 oktober 2010 19:23

Skulle va kul att få se lite bevis på att kent är daniel på luftvapen.info. Det har ju förekommit anklagelser om detta förut så lite fakta skulle va kul att få se.

Johnny Ottosson

8 oktober 2010 21:34


Ärligt talat så bryr jag mig inte om vem som kallar sig vad. Till skillnad ifrån forumen så är alla välkomna här och ingen blir heller bannad ifrån min blogg bara för att man har åsikter som inte samstämmer med mina egna.

Hade jag velat bekymmra mig om vem som är vem så hade jag bara matchat IP nummren mot varann, på exempelvis ett forum och här i bloggen.

Svårare än så är det inte och detta klarar även jag av.

 
Ingen bild

öberg

8 oktober 2010 21:40

Sandstig:
Jag kan gå i ed på att Daniel aldrig kallat sig Kent! Han e inte den typen som håller på med sådant. Inte jag heller för den delen!!! Men det finns ju andra som florerar på forum under andra alias det vet jag! Och du skall ite tro riktigt på allt som Johnny säger, visst det är en bra kille men ibland har han en tendens till att vilja provocera igång bråk.

Mvh Mats Öberg

 
Ingen bild

Johnny

8 oktober 2010 22:02

Johan & Mats: Ni har meddelanden i era inkorgar på Facebook. Låt den konversationen stanna mellan oss tre, i den frågan har ni mitt förtroende.

 
Ingen bild

Kent

9 oktober 2010 15:15

Så min identitet var alltså intressantare än innehållet i min kommentar..
Då rubriken på det här ämnet är "Etik och moral" tyckte jag det var på sin plats att ifrågasätta blogginnehavarens egen moral.
I inlägg på olika forum har han hävdat att man ska följa lagar och paragrafer men i vissa fall så tycker han att man kan vilseleda licenshandläggare genom att uppge ett behov som inte stämmer med verkligheten.
Det blir liksom svårt att ta herr Ottosson på allvar när han inte är konsekvent i sina uttalanden.
Och för att undvika spekulationer, på luftbösseforumen så är jag "dorro". Hade inte en tanke på att det var så kontroversiellt att vara döpt till Kent...

Johnny Ottosson

9 oktober 2010 15:24


Jag är som sagt inte intresserad av vem som kallar sig vad men för allas del så kan det vara praktiskt att man kör en benämning som ingen annan använder, för att undvika missförstånd.

Personligen så ser jag inget som helst konstigt med att förespråka en livsstil och leva en helt annan.

Bara för att jag tycker att lagen bör efterföljas så behöver det inte innebära att jag själv alltid följer den.

Detta tror jag gäller för de flesta människor.

Bortsett ifrån detta så kan man ju alltid ifrågasätta för ifrågasättandes egen skull om inte annat.

 
Ingen bild

dorroKent

9 oktober 2010 17:16

"Bortsett ifrån detta så kan man ju alltid ifrågasätta för ifrågasättandes egen skull om inte annat."
Så det är det du håller på med.. söker uppmärksamhet.. anmäl dig till en dokusåpa då!

Johnny Ottosson

10 oktober 2010 00:43


Jag tänkte närmast på din förmåga att ständigt kommentera mig snarare än innehållet i min blogg.

Det är lite av ett ifrågasättande för ifrågasättandets egenvärde.

 
Ingen bild

Babe Ruth

11 oktober 2010 16:26

Jag antar att du skrev fel här?

"Problemet med Hatsan är att de ger sken av att de tillverkar en enklare produkt till ett lägre pris för de som inte ser sig som varumärkesbundna."

Alla företag försöker ju ge sken av att deras produkter är helt fantastiska, det kallas för marknadsföring, något som mer eller mindre alla företag sysslar med och det ljugs naturligtvis i olika grader men man kan alltid räkna med att det slinker in någon lögn.

Men ska jag vara ärlig kan jag själv inte påstå att jag sett särskilt överdådig "marknadsföring" från Hatsan som skiljer sig särskilt mycket från någon annan tillverkare.

Hur många incidenter har skett med lufttuber där man fyllt tuben med korrekt innehåll, oavsett märke?

Du spekulerar så fantastiskt mycket, tror du på allvar att det finns ett företag som skiter i om användarna skadar sig på deras produkter och att det inte skulle innebära en ren katastrof för det företaget om detta skulle ske? Det är ju ett uttalande som jag verkligen inte hoppas att folk går på.

Hur många incidenter har skett med lufttuber där man fyllt tuben med korrekt innehåll, oavsett märke?

Jag har fortfarande enormt svårt att se din liknelse, du baserar alltså liknelsen med Shell med att Hatsan inte tillverkar tuber exakt som FX gör? Detta gör att Hatsan automatiskt klassas som ett ondsint företag som klampar över sina kunder och anställda trots att det faktiskt inte har skett någon (i min vetskap iaf) incident med varken deras produkt eller deras personal?

Du anser förstås att Hatsan bör placera sin produktion i Sverige också för att de ska konkurrera på exakt lika villkor, köpa in råvaror från exakt samma leverantörer, ha exakt samma antal anställda, enbart ha en som utvecklar produkterna och kanske helst också be FX om tillåtelse att tillverka produkter öht?

Trist att de kopierat FX-pumpen, det är alltid trist när sådant sker, är ju bara och titta på Sveriges mest berömda uppfinnare för att förstå att saker inte går rätt till när det gäller patent och rättigheter, alltså inget unikt för FX eller något annat företag som håller på med utveckling, men det händer, ofta, tyvärr.

Som jag ser det så handlar det här mer om att det är synd om FX just för att de ÄR utsatta för konkurrens, en tillverkare har möjlighet att spotta ut fler produkter och vända sig till en större potentiell grupp kunder iom priset och det är orättvist mot den lilla tillverkaren i Sverige som förövrigt har sin absolut största kundgrupp i USA och som dessutom verkar vända sig mot en mer professionell grupp, dvs jägare.

Ok, Hatsan råkopierar Webley Raider? Hatsan har köpt upp Webley? Det borde väl vara Webley som är skurken i dramat isf? Att ett företag köper upp ett annat eller går in i ett samarbete för att ta marknadsandelar och få möjligheter att producera/sälja mer/fler produkter är det konstigt och oetiskt? Det kanske rent av är oetiskt och ondskefullt att bedriva företag öht?

Sedan var det det där med den stora skillnaden på alla PCP:er som finns, är de verkligen särskilt stora? De drivs av tryckluft, det finns en ventil, den kan vara regulerad eller oregulerad den har en luftreservoar osv, tycker det borde ha varit många pcp-tillverkare som borde ha blivit ifrågasatta mycket tidigare.

"Skenstrypta" vapen? En ny innovation? Är Crosman också "skenstrypta" eller alla förekommande fjädervapen?

Vad jag vet så är det inga större problem att strypa av bössor från FX men de är väl etiskt och moraliskt strypta? Har de månne börjat med AT?

Ett luftvapen som är strypt men som går att återställa till fullfart borde väl vara skenstrypt? En bättre och mer detaljerad definition av det ordet hade varit trevligt och ge gärna en lista med vapen som kan betraktas som skenstrypta och varför.

Eller är det prissättningen du baserar det på eftersom FX-bössor är dyra så är det inte så många som har råd med dem och därför är det mindre chans att de blir avstrypta?

"Personligen så ser jag inget som helst konstigt med att förespråka en livsstil och leva en helt annan."

Det är väl det som brukar kallas dubbelmoral, ingenting som man borde sträva efter i min mening, det blir lätt väldigt fel då.

Jag tror inte att det är särskilt många som har svårt att räkna ut vem jag är, jag har som Dorro , ifrågasatt Johnny flertalet gånger tidigare och jag kan säga att jag har ganska svårt för Johnnys moral och etik på det stora hela och därför ifrågasätter jag den också, jag ser den som väldigt dubbelbottnad. Hade någon annan skrivit lika konstiga saker så hade jag ifrågasatt den personen också.


Johnny Ottosson

11 oktober 2010 18:05


Hatsan är inte "värre" än någon annan tillverkare när det gäller marknadsföringen, där tycker jag nog att främst BSA är värre.

Om man tillverkar en trycktub för 200 Bar med en säkerhetsmarginal på bara 50% (300 Bar), enligt Hatsans egen uppgift samt använder vanligt hydraulrör som material - då är man inte ansvarsfull, helt oavsett om det har inträffat olyckor eller inte.

De kommer att ske, det är bara en tidsfråga.

Liknelsen med Shell innefattade patentstöld och en medveten underlåtelse att använda vettigt gods i sina tryckkärl. Detta för att spara kostnader och kunna konkurrera med ett lägre pris.

Det finns inget oetiskt med att driva företag men det kan se på rätt sätt eller på fel sätt. Försöker man priskonkurrera med hjälp av kostnadsbesparingar på bekostnad av kundernas säkerhet - då är det fel sätt.

Alla PCP är inte lika, det är betydligt mera komplext att konstruera ett PCP än exempelvis ett krutvapen.

Skenstrypta vapen är sådana som är så byggda att de inte fungerar harmoniskt i sitt strypta utförande och dessutom mycket enkelt kan byggas om till avsevärt högre effekt, inte sällan så skickas erfoderliga delar med av tillverkaren vid sidan om.

Exempel på ett skenstrypt vapen är Crosman Discovery och ett strypt men inte skenstrypt vapen är en FX Airguns Typhoon, den sistnämnda fungerar utmärkt som 10J och kräver maskinbearbetning för att ge full effekt.

Jag ser inget problem med dubbelmoral, om det ordet känns mera bekvämt för dig att använda. Man kan veta vad som är rätt, förespråka det och försöka efterleva det men inte alltid lyckas. Den typen av "dubbelmoral" ser jag som betydligt bättre än de som helt och hållet konsekvent lever på exempelvis fel sida om lagen.

 
Ingen bild

Babe Ruth

11 oktober 2010 19:30

"Alla PCP är inte lika, det är betydligt mera komplext att konstruera ett PCP än exempelvis ett krutvapen."

Nej alla är inte lika men väldigt många, eller hur?

"Om man tillverkar en trycktub för 200 Bar med en säkerhetsmarginal på bara 50% (300 Bar), enligt Hatsans egen uppgift samt använder vanligt hydraulrör som material - då är man inte ansvarsfull, helt oavsett om det har inträffat olyckor eller inte.

De kommer att ske, det är bara en tidsfråga. "

Då, eftersom du är så säker på din sak så kommer Hatsan att få plikta för det när det händer, speciellt på den amerikanska marknaden. Ska bli intressant att få se vilka effekter det isf kommer att få. Sedan tycker jag att det är intressant att du kan anklaga någon för något som inte har hänt, men men.


"Exempel på ett skenstrypt vapen är Crosman Discovery och ett strypt men inte skenstrypt vapen är en FX Airguns Typhoon, den sistnämnda fungerar utmärkt som 10J och kräver maskinbearbetning för att ge full effekt."

Det gäller alla tillverkare med andra ord, även FX för det är ju just bara typhoon-plattformen som behöver maskinbearbetning om de nu inte ändrat något i sina nya bössor? Eller du kanske menar att FX vet om att deras bössor fungerar dåligt i strypt utförande men ändå säljer de i det utförandet, isf, snacka om oetiskt.


"Liknelsen med Shell innefattade patentstöld och en medveten underlåtelse att använda vettigt gods i sina tryckkärl. Detta för att spara kostnader och kunna konkurrera med ett lägre pris."

Ok, kan du möjligtvis ge mig en länk till det fallet så jag kan avgöra om jag tycker det har någon som helst verklighetsanknytning? Sedan tycker jag nog att du skulle ha nämnt det fallet med en gång, för man får lätt uppfattningen att jämförelsen mer handlade om att så fort det händer något hemskt och oetiskt inom luftvapenvärlden så är det alltid den stora elakingen Hatsan som är där med sitt fula tryne.


"Jag ser inget problem med dubbelmoral, om det ordet känns mera bekvämt för dig att använda."

Jag hade nästan förstått det.

Johnny Ottosson

11 oktober 2010 19:50


Även alla bilar är lika, fyra hjul, en styck motor och en ratt..

Nu finns det förvisso handlare som saluför Hämmeli Pneuma på USA-marknaden men antalet sålda exemplar är klokt nog mycket få.

Även FX har skenstrypta vapen på marknaden men Hatsan har hela sin produktion skenstrypt när det gäller PCP.

 
Ingen bild

Herr Bert

11 oktober 2010 22:22

Tacka vet ja förr i värden när en satte i bakfjädern från en amason i meteorn o sköt jenom dassvägga, tala om skitstrypning.

 
Ingen bild

Babe Ruth

12 oktober 2010 10:52

Det känns inte som jag behöver lägga till något i den här diskussionen mer.

Hoppas bara att alla som blint lyssnar på vad Johnny säger börjar ta det med en stor näve salt.

Man kan inte rapa ur sig en massa fantasier och få det att låta som absolut sanning bara för att man vill att det ska vara på det sättet själv.

 
Ingen bild

dorroKent

12 oktober 2010 18:34

"Man kan veta vad som är rätt, förespråka det och försöka efterleva det men inte alltid lyckas. Den typen av "dubbelmoral" ser jag som betydligt bättre än de som helt och hållet konsekvent lever på exempelvis fel sida om lagen."
Det har du rätt i. Ingen av oss är ofelbar och vi gör fel ibland.
Men det är en annan sak när man medvetet t.ex tipsar andra om hur man kan vilseföra myndighetspersoner.
Det är svårt att ta dina artiklar i VT på allvar nu när man vet att du talar med kluven tunga, skriver du sanningen eller skriver du det som kanske gynnar dig bäst på ett eller annat sätt...
Har du tänkt dig fortsätta din karriär som skribent så får du nog hålla lite högre moral i fortsättningen.

 
Ingen bild

Jonas

22 oktober 2010 01:03

Får man fråga varför ni skriver så långa inlägg då inte många läser hela.

Johnny Ottosson

22 oktober 2010 18:25


Många är ju ett relativt begrepp, jag kan se 93 unika användare som har läst kommentarsfältet till det inlägget hittils.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards