Airpang

Direktlänk till inlägg 27 september 2010

Intressant test av ST-pipan

Av Johnny Ottosson - 27 september 2010 10:22


 

LW vs ST

 

  

Ett intressant test..

 


Randy Hanson gjorde ett mycket intressant test igår och det första test jag har sett som belyser de lite speciella egenskaper som finns hos ST-pipor. Som ni ser av hans material ovan så har han skjutit en Daystate Airwolf MCT mot en FX Airguns Royale där båda vapnen laddas med likadana diaboler ifrån samma ask och dessutom skjutit dem i samma hastighet.

Vid mynningen så har alltså båda vapnen i genomsnitt precis samma anslagsenergi men om vi ser bara 20 yards downrange så har ST direkt vunnit 0.8 fpe !!

ST-pipan deformerar diabolen mindre vilket betyder att den ger projektilen en högre praktisk BC när den har lämnat loppet och eftersom hastigheten är högre så kommer skillnaden i BC att bestå och ge ett allt större genomslag ju längre diabolen färdas ifrån vapnet.

Tyvärr så har man bara testat på 20 yards och även om detta trots det korta avståndet direkt ger ett märkbart utslag så hade det varit mycket intressant att se resultatet på säg 50 eller 80 meter - sannolikt hade skillnaden där varit monumental.

I kalla siffor räknat på 20 yards så hamnar BC=0.031 för LW och 0.036 för ST.

Nu är ju själva poängen med ST inte att leverera mera effekt downrange utan att hålla uppe BC så att man får bättre praktisk precision på långa avstånd. Det ska alltså vara lättare att skjuta bra under tuffa yttre omständigheter med ST och givet skillnaden i BC redan på detta test så kan man lätt tänka sig skillnaden längre bort på banan.

Förutom att kunna hantera sidvind bättre igenom att leverera ett högre BC så betyder ett högre BC också att projektilen flyger flackare ("rakare") vilket i sin tur innebär att det blir lättare att träffa ett givet mål i höjdled på långa eller okända avstånd.

För att förekomma de som nu misstänker att det finns en skillnad i diameter mellan piporna så föreligger inte detta - både ST och LW ovan mäter 0.2163"

Själv så är jag MYCKET nyfiken på hur kaliber 25 ST kommer att prestera, med tanke på hur mycket bättre kaliber 25 går än kaliber 22 redan i en vanlig pipa..

 
 
Ingen bild

Sandstig

27 september 2010 11:43

Det är ju detta jag har sagt tidigare :)

Johnny Ottosson

27 september 2010 11:44

Tänk om du hade kunnat visa det också när du sköt... =P

 
Ingen bild

Jazz

27 september 2010 12:35

Den hastighetskillnaden är ju enorm, Det som många ifrågasätter är precisions skillnaden mellan piporna. Jag måste säga att jag trodde hastighetskillnaden skulle vara mycket större i ST pipans favör.

 
Ingen bild

Sandstig

27 september 2010 13:44

"Den hastighetskillnaden är ju enorm"

"Jag måste säga att jag trodde hastighetskillnaden skulle vara mycket större i ST pipans favör"

Hur skall du ha det?

Att skillnaden är så stor på 20yards tycker jag är fenomenalt!

 
Ingen bild

Johnny

27 september 2010 14:10

Normalt sett så finns det ju ett samband mellan hög BC och bra praktisk precision. Levererar pipan diabolerna med högre BC så kommer man sannolikt också att träffa bättre och sådeles uppnå en skillnad i precision.

 
Ingen bild

Jazz

27 september 2010 15:33

"Den hastighetskillnaden är ju enorm"
Det var sarkastiskt menat. Men visst letar man enbart effekt så säger detta att ST pipan är bättre. Jag tror på det Johnny säger, att det borde innebära högre precision.
Men skulle ni vilja länka till någonstans där man genomfört försök och kommit fram till detta. Jag funderar på att byta ut min pipa mot en ST pipa men kommer inte att göra det förrän jag vet att de skjuter bättre. Det finns många idag som menar tvärtom.

Johnny Ottosson

27 september 2010 16:01

Här är en länk till materialet: http://www.network54.com/Forum/79537/message/1285532369/.22+JSB+18gr+BC+Study+++++++++MCT+vs+Royale+ST

 
Ingen bild

Jazz

27 september 2010 15:55

Jag vill lägga till en sak. Man får samma skillnad i hastighet om man minskar rotationen på en kula.

 
Ingen bild

ogster

27 september 2010 20:46

Jazz skrev:
Jag funderar på att byta ut min pipa mot en ST pipa men kommer inte att göra det förrän jag vet att de skjuter bättre. Det finns många idag som menar tvärtom.

Då vill jag gärna ha lite bevis för ett sånt påstående speciellt eftersom dom är många som menar tvärtom???

 
Ingen bild

Jazz

27 september 2010 22:55

Ogster det finns en viss skillnad: Jag har i dag en LW pipa, vill jag byta denna så måste jag skicka in den nuvarande LW pipan för att få en ST pipa i retur. Dvs det är inte bara en kostnad på två tusen utan ett spel om jag överhuvudtaget får en bättre pipa.

Johnny Ottosson

27 september 2010 23:28

Inga problem.

Lämna pipan hos din handlare (Hurricane?), rekvirera ner en ny ST ifrån FX och pröva den. Är du nöjd, behåll den. Är du inte nöjd, lämna tillbaka den och montera tillbaka din LW.

FX skiter högaktningsfullt i vilken pipa du har på ditt vapen, bara du är nöjd med vad ditt vapen i sin helhet levererar.

Är du nöjd - inga problem, är du missnöjd - då löser de saken åt dej oavsett vilket.

 
Ingen bild

ogster

28 september 2010 16:11

Jazz:

Hur kan du påstå att det finns flera som säger att ST skjuter sämre än LW utan att kunna hänvisa till något som påstått det? Låter som skitsnack i mina öron.

 
Ingen bild

Sandstig

29 september 2010 12:18

Verkade ju onekligen vara tagit ur luften....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards