Airpang

Direktlänk till inlägg 24 september 2010

Skyddsjakt...

Av Johnny Ottosson - 24 september 2010 10:00


 

Lagerrensning


  

Ful och med usel precision men ändå duglig för uppgiften..

 

Många verksamheter har problem med fågel och vanligtvis då duvor. Sysslar man med någon typ av spannmålshantering så är duvorna ofta enormt talrika och ställer då till stora bekymmer. Förutom att deras spillning solkar och förstör både spannmål och emballage så är själva duvorna ett bekymmer nattetid då deras aktivitet löser ut rörelsedetektorer för exempelvis tjuvlarm.

Ibland är det dessvärre inte alltid möjligt att lura ut dem ur lokalerna utan då återstår bara en avskjutning av de mest motvilliga individerna.

  

Som regel är det ofta korta avstånd inomhus..

 

På den senaste sessionen som jag själv närvarade vid så kunde man konstatera att duvorna var enormt trögrörliga tills den första hade fallit, därefter flög övriga runt i vild panik. Öppna portar till lokalen är då en stor fördel eftersom ett flertal faktiskt hittar rätt och flyger ut i den allmänna paniken.


Vanligtvis så sker skyddsjakten inomhus på väldigt korta avstånd, förbluffande korta avstånd till och med. Vid detta tillfälle så var det frågan om varierande avstånd mellan 5 till 15 meter, som regel sällan längre bort än 10 meter. Svårigheten i att träffa var alltså inte avståndet utan främst skottvinkeln snett uppåt eller i mörka/skymda partier av lokalerna.


Vapnet för dagen var en Gamo CF-20 med den för modellen lite ovanliga kalibern 22. Trots ganska många år på nacken ("pre-92") så fungerade vapnet klanderfritt men liksom hos andra Gamo så lämnade den praktiska egenprecisionen mycket övrigt att önska. Rent praktiskt så spelade detta ingen större roll eftersom skottavstånden var så korta. På samma sätt så kan man kosta på sig att använda en rejäl hålspetsdiabol som verkligen slår hårt och effektivt utan att behöva tänka på hur bra den presterar i precisionshänseende på kanske 30-40 meters avstånd.


Kikarsikte är att rekomendera och här fanns ett Gamo 4x32 med tiotalet år på nacken. Kikarsiktet hjälper till när fåglarna trycker i skuggorna och underlättar skottplaceringen avsevärt. Förutsättningen är dock att det är lågförstorande, detta för att undvika tunnelseendet med högförstorande sikten. Den ljusförstärkande effekten är alltså viktigare än själva förstoringsgraden.

På det hela taget så är det en intressant upplevelse att skjuta duvor inomhus och väl värt sin tid. Får ni någon gång möjlighet att hänga med på en sådan jakt så ta gärna tillfället i akt.

 
 
Ingen bild

Johan

27 september 2010 19:20

åååååååå Johnny! Blev du medtvingad av Dahlman? :) haha.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards