Airpang

Direktlänk till inlägg 24 september 2010

Skyddsjakt...

Av Johnny Ottosson - 24 september 2010 10:00


 

Lagerrensning


  

Ful och med usel precision men ändå duglig för uppgiften..

 

Många verksamheter har problem med fågel och vanligtvis då duvor. Sysslar man med någon typ av spannmålshantering så är duvorna ofta enormt talrika och ställer då till stora bekymmer. Förutom att deras spillning solkar och förstör både spannmål och emballage så är själva duvorna ett bekymmer nattetid då deras aktivitet löser ut rörelsedetektorer för exempelvis tjuvlarm.

Ibland är det dessvärre inte alltid möjligt att lura ut dem ur lokalerna utan då återstår bara en avskjutning av de mest motvilliga individerna.

  

Som regel är det ofta korta avstånd inomhus..

 

På den senaste sessionen som jag själv närvarade vid så kunde man konstatera att duvorna var enormt trögrörliga tills den första hade fallit, därefter flög övriga runt i vild panik. Öppna portar till lokalen är då en stor fördel eftersom ett flertal faktiskt hittar rätt och flyger ut i den allmänna paniken.


Vanligtvis så sker skyddsjakten inomhus på väldigt korta avstånd, förbluffande korta avstånd till och med. Vid detta tillfälle så var det frågan om varierande avstånd mellan 5 till 15 meter, som regel sällan längre bort än 10 meter. Svårigheten i att träffa var alltså inte avståndet utan främst skottvinkeln snett uppåt eller i mörka/skymda partier av lokalerna.


Vapnet för dagen var en Gamo CF-20 med den för modellen lite ovanliga kalibern 22. Trots ganska många år på nacken ("pre-92") så fungerade vapnet klanderfritt men liksom hos andra Gamo så lämnade den praktiska egenprecisionen mycket övrigt att önska. Rent praktiskt så spelade detta ingen större roll eftersom skottavstånden var så korta. På samma sätt så kan man kosta på sig att använda en rejäl hålspetsdiabol som verkligen slår hårt och effektivt utan att behöva tänka på hur bra den presterar i precisionshänseende på kanske 30-40 meters avstånd.


Kikarsikte är att rekomendera och här fanns ett Gamo 4x32 med tiotalet år på nacken. Kikarsiktet hjälper till när fåglarna trycker i skuggorna och underlättar skottplaceringen avsevärt. Förutsättningen är dock att det är lågförstorande, detta för att undvika tunnelseendet med högförstorande sikten. Den ljusförstärkande effekten är alltså viktigare än själva förstoringsgraden.

På det hela taget så är det en intressant upplevelse att skjuta duvor inomhus och väl värt sin tid. Får ni någon gång möjlighet att hänga med på en sådan jakt så ta gärna tillfället i akt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan

27 september 2010 19:20

åååååååå Johnny! Blev du medtvingad av Dahlman? :) haha.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 20 feb 19:00

  Sterling Armament Company!     En spännande mix mellan tradition och innovation!   Många av er fantaster som har varit med ett tag känner till Sterling, ett brittiskt företag som hade en hit i början av 1980-talet med sin nyskapande fjäde...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 feb 18:00

  Behovet av BSA Defiant? Priset är preliminärt angivet till £1050.   Trenden med bullpups förefaller ha anlänt för att stanna, något som inte minst bekräftades i helgen då BSA släppte sin variant på temat. I princip samtliga nämnvärda akt...

Av Johnny Ottosson - Lördag 17 feb 10:30

  BSA Defiant och BSA Ultra Cayenne !     Äntligen en bullpup från BSA!   Till sist så har äntligen BSAs nya bullpup anlänt till marknaden efter fler veckor av rykten. När modellen inte visades på Shot-show så var de flesta övertygade om at...

Av Johnny Ottosson - Söndag 11 feb 19:00

    AEAC testar Wildcat Mk II med Smothtwist X!   FX Airguns driver den tekniska utvecklingen för Sport PCP!   Åter igen så har FX Airgun visat konkurrenterna att i sitt segment så regerar man tämligen ostört.   Problemet kan emell...

Av Johnny Ottosson - Söndag 28 jan 10:30


  Att resa sig ur askan till en framtid som inte finns....?     En 25 år gammal konstruktion ska nu åter igen konkurrera i premiumklassen..   Theobens ikoniska Rapid har nu ännu en gång återuppstått i en ny inkarnation efter att under några...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se