Airpang

Direktlänk till inlägg 24 september 2010

Skyddsjakt...

Av Johnny Ottosson - 24 september 2010 10:00


 

Lagerrensning


  

Ful och med usel precision men ändå duglig för uppgiften..

 

Många verksamheter har problem med fågel och vanligtvis då duvor. Sysslar man med någon typ av spannmålshantering så är duvorna ofta enormt talrika och ställer då till stora bekymmer. Förutom att deras spillning solkar och förstör både spannmål och emballage så är själva duvorna ett bekymmer nattetid då deras aktivitet löser ut rörelsedetektorer för exempelvis tjuvlarm.

Ibland är det dessvärre inte alltid möjligt att lura ut dem ur lokalerna utan då återstår bara en avskjutning av de mest motvilliga individerna.

  

Som regel är det ofta korta avstånd inomhus..

 

På den senaste sessionen som jag själv närvarade vid så kunde man konstatera att duvorna var enormt trögrörliga tills den första hade fallit, därefter flög övriga runt i vild panik. Öppna portar till lokalen är då en stor fördel eftersom ett flertal faktiskt hittar rätt och flyger ut i den allmänna paniken.


Vanligtvis så sker skyddsjakten inomhus på väldigt korta avstånd, förbluffande korta avstånd till och med. Vid detta tillfälle så var det frågan om varierande avstånd mellan 5 till 15 meter, som regel sällan längre bort än 10 meter. Svårigheten i att träffa var alltså inte avståndet utan främst skottvinkeln snett uppåt eller i mörka/skymda partier av lokalerna.


Vapnet för dagen var en Gamo CF-20 med den för modellen lite ovanliga kalibern 22. Trots ganska många år på nacken ("pre-92") så fungerade vapnet klanderfritt men liksom hos andra Gamo så lämnade den praktiska egenprecisionen mycket övrigt att önska. Rent praktiskt så spelade detta ingen större roll eftersom skottavstånden var så korta. På samma sätt så kan man kosta på sig att använda en rejäl hålspetsdiabol som verkligen slår hårt och effektivt utan att behöva tänka på hur bra den presterar i precisionshänseende på kanske 30-40 meters avstånd.


Kikarsikte är att rekomendera och här fanns ett Gamo 4x32 med tiotalet år på nacken. Kikarsiktet hjälper till när fåglarna trycker i skuggorna och underlättar skottplaceringen avsevärt. Förutsättningen är dock att det är lågförstorande, detta för att undvika tunnelseendet med högförstorande sikten. Den ljusförstärkande effekten är alltså viktigare än själva förstoringsgraden.

På det hela taget så är det en intressant upplevelse att skjuta duvor inomhus och väl värt sin tid. Får ni någon gång möjlighet att hänga med på en sådan jakt så ta gärna tillfället i akt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan

27 september 2010 19:20

åååååååå Johnny! Blev du medtvingad av Dahlman? :) haha.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 10 dec 18:00


    En annan syssla..     Tidskrifter om elcyklar är populärt på kontinenten där fordonstypen är mer utbredd än i Sverige..   En del besökare till Airpang har noterat och kommenterat över det faktum att nya inlägg inte längre dyker u...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 dec 06:00

    Umarex Gauntlet!     Ett fysiskt stort men billigt vapen med prisvärda prestanda.   Nu har äntligen en av de hetaste nyheterna på marknaden ramlat ut till fantaster i USA och detta med mycket stor uppskattning. Modellen ifråga är ännu...

Av Johnny Ottosson - Söndag 3 dec 14:00

    FX Airguns Crown!   Äntligen så är det dags för AEACs efterlängtade review! ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 30 nov 18:00


Modularitetens mästare!     Crosman Armada har blivit en populär storsäljare på sin inhemska marknad.   Inom skjutvapen i allmänhet så besitter det så kallade AR-systemet en särställning, något som också sakta men säkert även börjar infl...

Av Johnny Ottosson - Söndag 5 nov 12:00


Ett riktigt bra koncept!     Dessa satser finns på Sportec för 75 kr   En riktigt bra produkt är pröva-på-satser för diaboler som är helt perfekta för den som vill leta fram rätt diabol för sitt vapen. Haendler & Natermann har tagit fasta ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

860 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se