Airpang

Direktlänk till inlägg 22 september 2010

I sandlådan...

Av Johnny Ottosson - 22 september 2010 10:00


 

Sand


Sand anses allmänt som ett ypperligt projektilfång. Sedan hundratals år tillbaka så har sandsäckar varit en populär metod att skydda sig ifrån projektiler. Ända in till dagens konfilkter så används sandsäckar som skyddvallar och dagligen så använder USAs ökenkrigare Hillbilly Armour, improviserade dubbla skyddsväggar tillverkade av masonite/plywood med ett lager sand emellan, som ett enkelt och billigt sätt att skydda sig ifrån fiendens eldgivning.


Förutom att vara lätt och billigt att hitta samt tillgängligt världen över så är också sand en helt ypperlig barriär mot projektiler - men varför då? Jo, sand bygger på principen att så fort en kropp (läs, ett sandkorn) påverkas av energi så uppstår det en energiförlust när energin överförs till nästa kropp. Ju fler kroppar (enheter, sandkorn här) som det finns på ett givet utrymme - desto fler energiöverföringar äger rum och desto större blir energiförlusten. Det är på detta sätt som sand suger ut rörelsekraften ifrån olika projektiler.


Test av USAs försvarsmakt har visat att blott 6 tum (alltså 15 cm) sand stoppar i princip alla förekommande handeldvapen, ifall det sedan handlar om 357 Mag ifrån en revolver eller en helmantlad 223 ifrån en M16 spelar ingen roll - inte ens stora slugs från räfflade hagelvapen förmår att focera så mycket sand som 6 tum.

Förbluffande! Eller hur?

Det jag är nyfiken på är om den här principen även fungerar i den mindre skalan? Vad händer om man exempelvis fyller en tom diabolask med sand, kommer den då att kunna stoppa projektilen ifrån ett potent luftvapen? Min numera välbekanta Lonestar ger 60-65 joule och har naturligtvis inga större problem att passera en vanlig diabolask - helt oavsett avstånd. Men vad händer om jag fyller den med sand? Funkar det?

  

Prima mursand ifrån barnens sandlåda


Sagt o gjort, jag fyllde snabbt en gammal tom ask med sand ifrån ungarnas sandlåda och fick nogranna instruktioner av Malin, 3 år; -"Man måste platta bra". Erik, 6 år, börjar dock bli mera förhärdad och frågade istället; -"Ska du skjuta på den med storabössan?" Efter att ha lovat Erik att beskåda experimentet så skred vi till verket. Så, vad tror ni? Avståndet blir 20 meter och asken ser ut som ovan, enda skillnaden är att jag kommer att tejpa ihop kanterna på askens skarv, precis som när ammunitionen är oöppnad, detta för att den inte ska flyga isär vid träffen såvida inte projektilen orkar dra rakt igenom. Asken kommer att stå lutad mot staketet, alltså inte fristående och mängden sand som Baracudan ska försöka gå igenom är 20 mm.

Så, vad tror ni? Gissningar i kommentarsfältet som vanligt.

Edit: The Box of Truth #7 granskar samma fenomen: http://www.theboxotruth.com/docs/bot7.htm


 
ANNONS
 
Ingen bild

Sandstig

22 september 2010 11:08

I dom tester jag har testat så har jag för mig om jag inte kommer ihåg fel att kulan drar igenom så detta gissar jag på! Eller möjligtvis att lock och botten separeras!

 
Ingen bild

Mika.G

22 september 2010 20:16

Jag tror att kulan penetrerar asken.

 
Ingen bild

Johan

22 september 2010 20:44

Här tror jag att diabolen piper rakt igenom hmmmmm eller tror jag det? Jo jag tror det!

 
Ingen bild

Dan B

23 september 2010 00:41

Den går igenom.
Tror jag.

 
Ingen bild

Thomas

23 september 2010 08:52

Rakt igenom...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 14 okt 10:30

Mindre än mini !         Man får förstora det en hel del för att den ska synas..   När jag snavade runt på eBay tidigare i veckan så hittade jag ett mycket intressant mikro-sikte som jag blev så fascinerad av att jag helt enkelt köpte d...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 9 okt 17:00


    Ett intressant alternativ till en dykflaska!      Priset i USA för den här kompletta satsen är USD $499 (ca 4395 kr + frakt)   En spännande nyhet är Crosmans nya minikompressor som trots sitt ringa format har vattenavskiljning med p...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 okt 18:00

  Tillbaka till början!   Crosman 1701p är ett fantastiskt vapen - här golfbollskytte på 90 meter med 5 joule ME   Under våren 2015 så sålde jag min dåvarande Crosman Challenger då det stod klart att Field Target i Sverige skulle införa ...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 okt 11:00

    Ny review av TX200 Mk III   AEAC levererar ännu en sevärd video. ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 27 sept 17:30

    Rost & PCP !            Rost är som många vet något som de flesta, kanske inte direkt oroar sig för, men i alla fall tänker på ibland.   Luft innehåller ju vatten i form av luftfuktigheten och när den, av friktion uppvärmda luften,...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se