Airpang

Direktlänk till inlägg 15 september 2010

Upp upp upp eller ner...?

Av Johnny Ottosson - 15 september 2010 10:00


 

Rattar och dottar

 

Vanligtvis så skjuter man ju in sitt kikarsikte på det avstånd som man i de flesta fall skjuter över. Ibland uppstår dock den situationen att man önskar skjuta på ett längre avstånd och då måste man förhålla sig till detta på två olika sätt för att ha en rimlig chans att träffa målet; man måste endera hålla över eller justera om kikarsiktet till det nya längre avståndet.


Vilken metod är då bäst?


Sedan början av 2000-talet så har Mildots, alltså hårkors med små prickar på axlarna, slagit igenom stort inom luftvapenhobbyn. Tanken bakom dessa små prickar är att man som skytt får referenspunkter som är pålitliga nog att använda som utgångspunkter för att hålla över. Skjuter man rakt på vid inskjutningsavståndet på kanske 25 meter så kan man också kanske fastslå att en dot under blir 30 meter och två dottar under blir 40 meter osv.


Det är enkelt, genialiskt och fungerar faktiskt ganska bra.


Nackdelarna är främst att det inte är en lika exakt metod som att klicka sig uppåt, liksom att det ibland ganska så grova hårkorset kan skymma målområdet i större eller mindre utsträckning. På långa avstånd och med vapen som inte är speciellt flackskjutande (exempelvis 10J) så kan man dessvärre hamna i situationer då målet befinner sig mellan två dottar och då skjuter man nästan i helt i mörkret, bildligt talat.


Till fördelarna hör dock att det är en snabb metod för att förändra riktbilden samt att det fungerar bra även på billiga kikarsikten då metoden inte är beroende av mekaniskt pålitliga mekanismer.


Har du ett flackskjutande vapen och skjuter mot mål som är relativt stora, säg som en 33 cc läskedrycksburk, så fungera metoden utmärkt på alla för luftvapen rimliga avstånd.


Att klicka upp och ner kräver att man har ett kikarsikte som är utrustat med en pålitlig repeterbar funktion. Träffpunkten måste alltså alltid återvända till riktpunkten även om man har klickat fem steg upp och sedan klickat fem steg ner. Detta då inte bara en gång utan alla gånger, så länge kikarsiktet ska användas. Det säger då sig självt att den typen av mekanism kan inte återfinnas i billiga kikarsikten under tusenlappen med drev och andra komponenter tillverkade av kinesisk plast - helt oavsett vad tillverkaren påstår.


Har man dock ett premiumsikte med drev av metall osv så kan man klicka tusentals gånger hit och dit samtidigt som man vet att man alltid kommer att hamna rätt på slutet. Igenom att arbeta med sitt kikarsikte och föra nogranna anteckningar om antalet klick upp och ner, höger och vänster, så kan man snart färdigställa en tabell som låter skytten träffa sina mål med en förbluffande precision även på både långa och okända avstånd, givet att skjutsituationen ger tillräckligt med tid för att man ska kunna ägna några ögonblick att klicka runt sig.


Med den här metoden så kan man lätt skjuta ett vapen i kaliber 177 och 10J med fem skott inom enkronan på 20 meter för att därefter klicka upp till 50 meter varpå det första av ytterligare fem skott direkt träffar inom enkronan på det längre avståndet. Sedan kan man på motsvarande sätt klicka sig nedåt och lägga den sista serien om fem skott inom enkronan på exempelvis 35 meters avstånd.

Metoden är alltså betydligt effektivare och mera precis men den är mer tidskrävande och den kostar mer pengar eftersom den förutsätter ett bättre kikarsikte.

Vilket man sedan väljer blir upp till köparen men mitt stalltips är att använda Mildot om man kör med budgetsikten och spara klickandet tills man har ett bättre kikarsikte som tål den typen av mekanisk belastning i längden.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sandstig

15 september 2010 13:23

Kanske dags man börjar lära sig detta nu :)

 
Ingen bild

marhol

15 september 2010 16:52

Jag vet inte hur ni andra gör men om jag tex har justerat 12 klick upp från min nolla på kikarsiktet och sedan ska gå tillbaka till nollan. Då vrider jag kanske 16 klick neråt för att sedan vrida upp fyra klick. Detta gör jag för att få bort vändglappet... Är det en arbetsskada jag har (svarvare) eller är det rimmligt att göra så?

Johnny Ottosson

15 september 2010 17:48

Det kan säkert vara en god idé på kikarsikten. Själv gör jag det dock inte.

 
Ingen bild

ubbe

15 september 2010 20:35

Jag använder dotsen i kikaren , och det funkar i bland .
Ehh och chairgun vet jag inte vad det är ..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se