Airpang

Direktlänk till inlägg 14 september 2010

Något att fästa sig vid..

Av Johnny Ottosson - 14 september 2010 10:00


 

Riktiga ringar

 

Sportsmatch - saker som fungerar..

 

En detalj som många, inte minst nybörjare, förbiser är fästet för sitt kikarsikte till det nyanskaffade vapnet. Så sent som idag så var jag i kontakt med en nytillkommen entusiast som hade kombinerat en riktigt fin fjäderbössa (TX200HC) med ett mediokert (Hawke Airmax) kikarsikte och sedan parat detta med ett uselt noname kikarsiktesfäste Made in China.


Hur många gånger har man inte stööönat högt över folk som gör dyliga kombinationer?? Oavsett hur bra vapen och kikarsikte man har så blir kombinationen ÄNDÅ inte bättre än kikarsiktesfästet. Något som entusiasten ovan hade upptäckt då han drabbades av konstant vandrande träffbild i takt med att kikarsiktet kasade fram och tillbaka på vapnets cylinder.


Köper man ett uselt fäste så accepterar man också en usel precision, köper man ett billigt fäste så ökar ofelbart risken för dyra skador då kikarsiktets tub deformeras eller då vapnets finish skadas.


Lägger man ut 5000 kr för ett vapen så ska man räkna med att fästet ska kosta åtminstonde 1/10 av vapnet! Ett vettigt kikarsikte som matchar vapnet kostar minst hälften av vapnet, helst lika mycket.


Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk

Vad ska man då köpa? Det finns många bra kikarsiktesfästen ute på marknaden och tyvärr mångfalt fler dåliga, i många fall riktigt värdelösa. Då kikarsiktesfästet normal utgör en mycket liten del av den totala kostnaden för paketet och då fästet kan återanvändas i åratal till kommande vapen och sikteskombinationer så ser jag själv personligen inget skäl att skära en genväg. Jag kör med Sportsmatch.

Visst kan fabrikatet X vara lika bra, kanske bättre, men det spelar ingen roll - med Sportsmatch så vet jag att jag får riktigt bra kvalité till rimligt pris. Jag investerar femhundra spänn och sedan vet jag att siktet sitter där jag sätter det och detta utan att skada varken vapnet eller kikarsiktet. Fästet kommer att fungera optimalt i årtionden om jag så önskar och det kommer aldrig att rosta, flagna eller tappa greppet. När jag sedan skjuter så VET jag att det inte är fästet som falerar ifall skottet inte tar där det ska. Man köper alltså en förvissning.

Hur ska fästet då monteras? Alla fästen från Sportsmatch har en tapp längst bak på siktet. Om man har lösa ringar (ex för PCP) så har den ena ringen tappen och den andra saknar den. Dessa tappar placerar man i de hål som vapentillverkaren har förberett för att fästet ska sitta ofelbart stabilt.

Tittar man noga på ett skenmontage (one piece mount, OPM) så ser man tydligt att skuvarna till skenan sitter på höger sida om vapnet. På samma sätt så ska lösa ringar (tvådelade fästen, TPM) sitta monterade. Alltså - det hålborrade fästet/ringen sitter längst bak och skruvarna sitter på höger sida om vapnet, sett ifrån skytten när man håller vapnet.

Spelar detta någon roll? Nej, inte i det flesta fall, inte mer än exempelvis huruvida man bär sitt armbandur på höger eller vänster handled. Seden är dock vänster handled för armbandsuret och höger sida om vapnet för skruvarna. På detta sätt fotograferas också de flesta vapen i kataloger och dyligt. Anledningen är att högersidan anses vara vapnets "framsida" (huvudsida). Det är på högersidan som mekanismen manövreras (cylinderrepeter för krutvapen) eller som patronhylsan kastas ut (bygelvapen och pumprepeterande krutvapen). Den traditionen har sedan följt med över till luftvapenvärlden.

Det man bör vara vaksam på är dock att fästen som är byggda med tilt framåt alltid har skruvarna på höger sida och missar man detta så kan man därför få tilten bakåt istället om fästet är monterat bak-o-fram.

När fästet sedan monteras på fjädervapnet med hål för tappen, alltså i de fall då tappen används, så måste man alltid kontrollera djupet på tappen. Tappen ska ner i hålet till 90 % men absolut inte längre ner än vad hålet är djupt. Det som sker då är att fästet lyfts upp ur kilbasen och drar man då åt fästet (i synnerhet på vapen med aluminiumcylinder) så är det mycket lätt hänt att man skadar kilbasen. Rätt tappdjup i förhållande till håldjupet, alltså.

Ska man inte använda tappen, exempelvis på PCP eller om fjädervapnet inte har hål för tappar, så måste man ta loss tappen. Jag brukar hålla fästet (utan överfallen monterade) mellan knäskålarna och sedan stoppa ner ett dorn (eller i brist på detta, en smal stjärnskruvmejsel) i hålet ovanifrån och skedan knacka till detsamma med exempelvis en liten gummihammare. Då brukar tappen lossna lätt.

Därefter monterar man på sedvanligt sätt.

Först av allt så monterar man ringarna på vapnet. Tänk på att klackarna/klacken på ringarna/skenfästet är vändbart. Passar inte fästet klockrent i bredden relaterat till kilbasens bredd så tar man loss klacken/klackarnas skruvar och vänder klacken/klackarna upp och ner. Korrekt monterade så ska botten på ringen/skenmontaget vara helt horisontellt när vapnet står helt horisontellt. Då har man rätt bredd på kilbasen och fästet.

Dra fast klacken/klackarna växelvis och försiktigt. Det finns aldrig något skäl till övervåld. Använder man bifogad insexnyckel så räcker det att man drar med två fingertoppar med den korta delen av insexnyckeln som hävarm. Mer behövs aldrig.

Placera nu kikarsiktet i den "vagga" som uppstår av ringarna/fästet utan dess överfall monterade. Kontrollera nog att kikarsiktet inte nyper någonstans i ringarna. Även om fästena är raka så kanske inte vapnets kilbas är detta. Känns allt okej så lägger man på överfallen och drar sedan fast dessa växelvis. Samma princip här som med klackarna, bara två fingar och använd den korta delen av insexnyckeln som hävarm. Kontrollera noga att belastningen är symmetrisk. Glipan mellan den nedre delen av överfallen och den övre delen av fästet/ringen ska alltså vara lika stor på båda sidor och dessutom lika stor mellan den främre ringen och den bakre ringen. Då är belastningen symmetrisk och allt korrekt monterat. I ett kommande inlägg så ska vi titta lite mera på hur man justerar in kikarsiktet i fästet så att själva kalibreringen blir korrekt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se