Airpang

Direktlänk till inlägg 14 september 2010

Något att fästa sig vid..

Av Johnny Ottosson - 14 september 2010 10:00


 

Riktiga ringar

 

Sportsmatch - saker som fungerar..

 

En detalj som många, inte minst nybörjare, förbiser är fästet för sitt kikarsikte till det nyanskaffade vapnet. Så sent som idag så var jag i kontakt med en nytillkommen entusiast som hade kombinerat en riktigt fin fjäderbössa (TX200HC) med ett mediokert (Hawke Airmax) kikarsikte och sedan parat detta med ett uselt noname kikarsiktesfäste Made in China.


Hur många gånger har man inte stööönat högt över folk som gör dyliga kombinationer?? Oavsett hur bra vapen och kikarsikte man har så blir kombinationen ÄNDÅ inte bättre än kikarsiktesfästet. Något som entusiasten ovan hade upptäckt då han drabbades av konstant vandrande träffbild i takt med att kikarsiktet kasade fram och tillbaka på vapnets cylinder.


Köper man ett uselt fäste så accepterar man också en usel precision, köper man ett billigt fäste så ökar ofelbart risken för dyra skador då kikarsiktets tub deformeras eller då vapnets finish skadas.


Lägger man ut 5000 kr för ett vapen så ska man räkna med att fästet ska kosta åtminstonde 1/10 av vapnet! Ett vettigt kikarsikte som matchar vapnet kostar minst hälften av vapnet, helst lika mycket.


Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk

Vad ska man då köpa? Det finns många bra kikarsiktesfästen ute på marknaden och tyvärr mångfalt fler dåliga, i många fall riktigt värdelösa. Då kikarsiktesfästet normal utgör en mycket liten del av den totala kostnaden för paketet och då fästet kan återanvändas i åratal till kommande vapen och sikteskombinationer så ser jag själv personligen inget skäl att skära en genväg. Jag kör med Sportsmatch.

Visst kan fabrikatet X vara lika bra, kanske bättre, men det spelar ingen roll - med Sportsmatch så vet jag att jag får riktigt bra kvalité till rimligt pris. Jag investerar femhundra spänn och sedan vet jag att siktet sitter där jag sätter det och detta utan att skada varken vapnet eller kikarsiktet. Fästet kommer att fungera optimalt i årtionden om jag så önskar och det kommer aldrig att rosta, flagna eller tappa greppet. När jag sedan skjuter så VET jag att det inte är fästet som falerar ifall skottet inte tar där det ska. Man köper alltså en förvissning.

Hur ska fästet då monteras? Alla fästen från Sportsmatch har en tapp längst bak på siktet. Om man har lösa ringar (ex för PCP) så har den ena ringen tappen och den andra saknar den. Dessa tappar placerar man i de hål som vapentillverkaren har förberett för att fästet ska sitta ofelbart stabilt.

Tittar man noga på ett skenmontage (one piece mount, OPM) så ser man tydligt att skuvarna till skenan sitter på höger sida om vapnet. På samma sätt så ska lösa ringar (tvådelade fästen, TPM) sitta monterade. Alltså - det hålborrade fästet/ringen sitter längst bak och skruvarna sitter på höger sida om vapnet, sett ifrån skytten när man håller vapnet.

Spelar detta någon roll? Nej, inte i det flesta fall, inte mer än exempelvis huruvida man bär sitt armbandur på höger eller vänster handled. Seden är dock vänster handled för armbandsuret och höger sida om vapnet för skruvarna. På detta sätt fotograferas också de flesta vapen i kataloger och dyligt. Anledningen är att högersidan anses vara vapnets "framsida" (huvudsida). Det är på högersidan som mekanismen manövreras (cylinderrepeter för krutvapen) eller som patronhylsan kastas ut (bygelvapen och pumprepeterande krutvapen). Den traditionen har sedan följt med över till luftvapenvärlden.

Det man bör vara vaksam på är dock att fästen som är byggda med tilt framåt alltid har skruvarna på höger sida och missar man detta så kan man därför få tilten bakåt istället om fästet är monterat bak-o-fram.

När fästet sedan monteras på fjädervapnet med hål för tappen, alltså i de fall då tappen används, så måste man alltid kontrollera djupet på tappen. Tappen ska ner i hålet till 90 % men absolut inte längre ner än vad hålet är djupt. Det som sker då är att fästet lyfts upp ur kilbasen och drar man då åt fästet (i synnerhet på vapen med aluminiumcylinder) så är det mycket lätt hänt att man skadar kilbasen. Rätt tappdjup i förhållande till håldjupet, alltså.

Ska man inte använda tappen, exempelvis på PCP eller om fjädervapnet inte har hål för tappar, så måste man ta loss tappen. Jag brukar hålla fästet (utan överfallen monterade) mellan knäskålarna och sedan stoppa ner ett dorn (eller i brist på detta, en smal stjärnskruvmejsel) i hålet ovanifrån och skedan knacka till detsamma med exempelvis en liten gummihammare. Då brukar tappen lossna lätt.

Därefter monterar man på sedvanligt sätt.

Först av allt så monterar man ringarna på vapnet. Tänk på att klackarna/klacken på ringarna/skenfästet är vändbart. Passar inte fästet klockrent i bredden relaterat till kilbasens bredd så tar man loss klacken/klackarnas skruvar och vänder klacken/klackarna upp och ner. Korrekt monterade så ska botten på ringen/skenmontaget vara helt horisontellt när vapnet står helt horisontellt. Då har man rätt bredd på kilbasen och fästet.

Dra fast klacken/klackarna växelvis och försiktigt. Det finns aldrig något skäl till övervåld. Använder man bifogad insexnyckel så räcker det att man drar med två fingertoppar med den korta delen av insexnyckeln som hävarm. Mer behövs aldrig.

Placera nu kikarsiktet i den "vagga" som uppstår av ringarna/fästet utan dess överfall monterade. Kontrollera nog att kikarsiktet inte nyper någonstans i ringarna. Även om fästena är raka så kanske inte vapnets kilbas är detta. Känns allt okej så lägger man på överfallen och drar sedan fast dessa växelvis. Samma princip här som med klackarna, bara två fingar och använd den korta delen av insexnyckeln som hävarm. Kontrollera noga att belastningen är symmetrisk. Glipan mellan den nedre delen av överfallen och den övre delen av fästet/ringen ska alltså vara lika stor på båda sidor och dessutom lika stor mellan den främre ringen och den bakre ringen. Då är belastningen symmetrisk och allt korrekt monterat. I ett kommande inlägg så ska vi titta lite mera på hur man justerar in kikarsiktet i fästet så att själva kalibreringen blir korrekt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 17 nov 19:00


    Fylld igen!     Nu finns det 300 friska Bar i min gamla 7 liter Faber - notera teknisk luft (20)13-(20)23.   Då har jag hämtat min dykarflaska efter att ha fyllt den på Räddningstjänsten för den fortsatt facila kostnaden för 75 kro...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 13 nov 16:30


  Fynd från Tradera!     Ibland blir man bara mållös...   Någon som som är sugen på ett riktigt kraftfullt fjäderluftgevär?    Vill man nå en ordentligt hög effekt så måste man satsa på en "superladdad fjäder". Med en sådan så kan ma...

Av Johnny Ottosson - Söndag 11 nov 10:00

  Bra bag!     En väska för 99 kr - kan det vara något att ha?   När det blev en längre tub på min Crosman 1701 så uppstod behovet av en längre väska och jag hittade en på Tactical Store för blygsamma 99 kr. Väskan håller 54 x 25 x 4,5 c...

Av Johnny Ottosson - Lördag 10 nov 20:00

  Swedish superiority !   Luftgevärens motsvarighet till Tesla model S.   Ytterligare en test från AEAC och det är nästan så att man blir tårögd av utfallet. Jag kommer nämligen ihåg stämningen på de brittiska och amerikanska forumen i s...

Av Johnny Ottosson - Måndag 5 nov 07:30

  Hur lite är 5 joule?     Knappt 5 joule är inte mycket effekt - eller?   Hur lite är egentligen 5 joule och är detta verkligen en meningsfull effekt att använda i skenet av att lagstiftningen i nuläget tillåter mer än dubbelt så hög ef...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se