Airpang

Direktlänk till inlägg 3 september 2010

Att samla damm i en dumstrut...

Av Johnny Ottosson - 3 september 2010 20:03


 

Sann skjutglädje..?


Idag återfann jag min 1022 längst inne i vapenskåpet där den har samlat damm sedan i april när jag köpte den nya stocken till den. Konstigt egentligen, här sitter jag med en 1022 som jag har byggt ifrån scratch - bara lådan, slutstycket och avtryckarhuset är original - samt tusentals patroner med ammunition och därtill möjligheten att nästan när jag än önskar kunna skjuta i princip hur mycket jag än vill. Ändå skjuter jag inte. Varför?


Det är inte det att 1022 är tråkig att skjuta, tvärtom - det är en erkänt rolig modell med mycket hög skojfaktor. Jag är inte heller begränsad av ekonomi, ljudnivå eller fysiskt utrymme. Alla sådana förutsättningar finns ju..


Det är bara inte kul. Allt det som 1022 kan ge mig kan jag även få ut av ett licensfritt luftvapen. Är det bara vindstilla så skjuter jag likvärdiga grupper på avstånd ut till 50 meter. Varför ska jag då ha 120 joule till samma uppgift som 8 joule klarar av? Skillnaden i kostnad är ju dramatisk, även om det inte handlar om några större pengar räknat på en enstaka serie. Den billigaste vettiga ammunition som jag hittat och som klarar att skjuta likvärdigt med CZ200 är Norma2, vilka kostar 60 öre styck. Luftgeväret skjuter jag på JSB RS som betingar 13 öre styck, tillkommer gör dock luften för 0.6 öre därtill, totalt 14 öre.


Skjuter man 5000 skott, som jag gjorde mellan 100601-100901 så blir utfallet 3000 kr för 22 LR och 700 kr för luftgeväret, en skillnad om 2300 kr.



Varför ska jag betala 2300 kr mera för att skjuta just 22 LR när båda vapnen klarar av exakt samma uppgift, sätta ett litet hål i en kartongbit 50 meter bort??

Förutom pengarna så får jag mängder med tomhylsor "över", som jag får ägna en stund åt att plocka ihop. Mitt krutgevär kräver också åtminstonde en rivning och rengörning efter 5000 skott för att inte avtrycket ska upplevas som grusigt och oförutsägbart - det är tre timmars skruvande som jag slipper på luftvapnet. Ytterligare en nackdel är att kraven på kulfång är avsevärt högre vid 120 joule än vid 8 joule, liksom riskområdet runt målplatsen vid en rikoschett. Kulfången slits dessutom mera och måste bytas oftare ju högre effekt man har på vapnet.

Att ersätta den skjutna ammunitionen är dyrare och krångligare, jag måste ligga ute med mera pengar och köpa en större post ammunition för att kunna försvara frakten för 22 LR vilken räknas som farligt gods. Köper jag en ensaka 50-ask i den lokala jaktaffären så kostar dessa hutlösa 59 kr/st! Frakten för diaboler är avsevärt billigare och ramlar ner i brevlådan dagen därpå, om man beställer av Hurricane.

Sammantaget så känns det lite som att man har dumstruten på huvudet varje gång jag skjuter 22 LR. Här sitter jag med något som är dyrare, krångligare och teoretiskt sett farligare - utan att vinna någon direkt fördel av detta.

Luftvapen är sannerligen framtidens vinnare på inom skyttehobbyn.


 
 
Ingen bild

Kent

3 september 2010 22:47

När du sökte licens, angav du då som ändamål med vapnet att "sätta ett litet hål i en kartongbit 50 meter bort" ?
Dra på dig dumstruten du och lek med dina luftbössor...

Johnny Ottosson

3 september 2010 23:44

Daniel: Du är lika förtjust i luftvapen som jag är så vi leker nog lika bra med dem båda två.

 
Ingen bild

Erik

4 september 2010 11:48

Om Du vill kan jag skicka ett par askar SK subsonic så blir det GRATIS ett tag :0) Säg bara till så postar jag direkt.....BTW OM Du tröttnat (vilket gör Dig väldigt oamerikansk - ingen jänkare skulle tröttna på sin ruger) och vill kränga av bössan, så MÅSTE Du snacka med mig först - tummis på det ;0)

 
Ingen bild

Johnny

4 september 2010 20:01

Erik: Jag har ännu aldrig drömt om att avyttra min 1022, det är det enda krutvapen jag äger och det enda jag aldrig har övervägt att sälja. Skulle jag dock bli tvungen att sälja det (indragna licenser etc hehe) så är DU den absolut förste i kön, det lovar jag dig.

=)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards