Airpang

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2010

Valtider...

Av Johnny Ottosson - 29 augusti 2010 11:25


 

Den sista tidens gnäll om luftvapen


Tyvärr så har media svängt hastigt i fråga om luftvapen. Traditionellt sett så uppfattas ju inte luftvapen i Sverige av media såsom "riktiga vapen" men nu har de plötsligt förvandlats till problemvapen.

Länk:http://www.nyhetskanalen.se/1.1761453/2010/08/27/politiker_kraver_luftvapen_registerEftersom det dessutom är valtider så passar obskyra politiker på att stjäla rampljus igenom att göra populistiska utspel i frågan i förhoppning om att vinna röster. Lika självfallet så hänger naturligtvis media på och drevet går.

Som vanligt så är artikeln ovan fylld med rena sakfel och lösa påståenden:


 "Lustpistoler, luftgevär eller kolsyrevapenhar under en tioårsperiod dödat minst 13 personer."
Ren och klassisk hoplofobi. Vapen dödar aldrig någon, det gör inte heller motorsågar, motorcyklar, vinkelslipar eller andra döda föremål. Föremål har nämligen varken vilja eller handlingsförmåga. Det som dödar är självfallet den som hanterar föremålet och frågan man ska ställa sig då är naturligtvis varför personen valde att göra som han gjorde snarare än vilket redskap han använde.


Antalet då? Vad had har man haft för källa till sitt påstående? Socialstyrelsens skaderegister, som man refererar till, räknar på ett helt annat sätt än vad man normalt kan tänka sig. Exempelvis så dör det 2-3 personer under jakt i Sverige varje år, enligt samma källa. Betyder detta att 2-3 personer blir ihjälskjutna under jakten (som djurrättsterroristerna gärna vill antyda)?

Nej, självfallet inte. Någon dör i en trafikolycka på väg till jakten, andra dör av hjärtattack under jakten och någon faller ur ett jakttorn och slår ihjäl sig. Dessa inkluderas under "dödade i samband med jakt".

Naturligtvis använder man samma statistik när det gäller "dödade av luftvapen".

Att X antal av dessa påstådda 13 personer väljer att begå självmord med luftvapen, beroende på okunnighet och/eller brist på bättre, är inget som man kan belasta luftvapenen med, som föremål räknat. Problemet ligger alltså inte i att man dödar sig själv med ett luftvapen istället för att ställa sig framför tåget, problemet ligger ju i varför individen väljer att begå självmord i första fallet.

Ponera nu att 13 personer faktiskt hade dött av luftvapen, i en ärlig statistik. Hade då detta varit ett samhällsproblem, bortsett ifrån det tragiska personliga ödet för närstående till de döda?

Vi har grovt räknat någonstans mellan 500.000-800.000 luftvapen i Sverige, ingen vet riktigt säkert. Luftvapen har sålts utan licens och med viss regelbundenhet ända sedan 1920-talet. Det stora flertalet av sålda luftvapen existerar fortfarande, inte sällan undanställda i någon källare, uthus eller garderob.

Dessa vapen används företrädelsevis av yngre killar och tyvärr inte sällan bortom vuxna människors kontroll. All tillgänglig statistik visar unga män i princip alltid är överrepresenterade i olyckor, helt oavsett om det handlar om sport, fortskaffningsmedel eller rekreationsverksamhet. Själv är jag närmast förundrad över att det inte sker fler olyckor, inte på grund av föremålen utan på grund av vilken grupp av människor som hanterar dem.

 "– Det här är så pass farliga vapen – det är inga leksaker – och de måste kringgärdas av mycket bestämda regleringar"

Här sparkar man in öppna dörrar i sin iver att verka handlingskraftig. Liksom de flesta vet, möjligtvis undantaget röstfiskande politiker, så är luftvapen i Sverige helt och hållet jämnställda med övriga skjutvapen i juridiskt hänseende. Luftvapen, liksom alla andra vapen, lyder under vapenlagstiftningen. Mycket få andra grenar av vår lagstiftning är lika strikta som vapenlagstiftningen.

"Han efterlyser både en tillståndsansökan på dem som vill ha ett luftgevär och även ett register över dem som har det. "Här blir man bara så trött... Tror man verkligen att de ligister som beskjuter bussar, kastar gatsten på brandkåren osv verkligen blir stoppade av ett register? EU är en fri marknad och det är hur enkelt som helst att importera nästan precis vilka varor man önskar in till Sverige, på gott och ont. Vad ska man göra med lågt räknat en halv miljon luftvapen som har sålts de sista hundra åren?

Vem ska finansiera reformen? Knappast högre skatter utan detta blir något som de vapenintresserade får betala. VI får alltså betala möjligheterna för politiker att vinna röster på allmänhetens okunnighet tack vare ligister som inte kan sköta sig i samhället. Vem ställer upp på detta? Inte jag i alla fall.

Som jag ser saken så ligger problemen i ett utanförskap som är baserat på bristen av en gemensam värdegrund för samhället. Idag så är precis allting okej. Det kan till och med vara som så att den som missköter sig blir ursäktad under förevändning att det handlar om en kulturyttring ifrån en främmande samhällsform. Samhället förr var mera svart eller vitt, saker var rätt och saker var fel. Alla var överrens om detta eftersom homogeniteten var större i samhället. Inget var rätt för dej men fel för mej utan det fanns en gemensam värdegrund över tillvaron.

På den politiska korrekthetens altare så är nu den här gemenskapen offrad och då krakelerar själva fundamentet för det västerländska samhället som vi känner det.

Vad vi kan göra åt detta är att rösta, nu är det som sagt valtider.

Hur tror du att Miljöpartiet ser på luftvapen? Hur ser Folkpartiet på invandringsproblemen, vad har Moderaterna för syn på ungdomsarbetslösheten och vad tänker Socialdemokraterna göra åt den växande kriminaliteten i de socialt utslagna förorterna? Om politik är allmänt tråkigt så använd SVTs utmärkta väljarbarometer där 50 enkla kryssfrågor hjälper dig att navigera rätt i valet.

Länk: http://svt.se/val

Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du väljer. Det är enbart igenom att utnyttja sin rösträtt som du kan påverka framtiden på ett effektivt sätt. I synnerhet gäller detta under 2010s val som är oerhört jämnt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Superbee

29 augusti 2010 13:43

Det som jag anser vara märkligt är ju att när man pratar reglerad och riktig jakt - ja då duger inte luftvapen till något enligt Naturvårdsverket.
Men enligt media så är det "dödsvapen". Hur går denna ekvation ihop?!

 
Ingen bild

Silwer

1 september 2010 17:20

Det är ju inte svårt att märka att ev. brottslighet av gäng osv ligger väldigt lågt här i valet, ingen vill ta i det av ganska självklarar skäl.

Här har rutor på bussar skjutits sönder i åratal och alla et ju av vilka, men inget görs.

Jag håller med om att man ska utnytj sin rösträtt och det äen på ev. prtier som inte kan vinna bara för att visa på att man tycker vissa aspekter de stora blocken bara sopar under mattan är viktiga, särskilt som att inget verkar förbätras på något sätt, och vi ska ju faktiskt bo i det här jävla landet med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se