Airpang

Direktlänk till inlägg 23 augusti 2010

Skarp sinne III

Av Johnny Ottosson - 23 augusti 2010 10:30


 

Utvärdering

 

  

Gerber Crucial


Nu är det fem månader sedan jag fick hem min nya kniv och jag har använt den en hel del, inte minst under sommarsemestern. Dags för en utvärdering med andra ord. Jag har tidigare beskrivit inköpet och det första intrycken:


http://airpang.bloggplatsen.se/2010/03/25/2728642-skarp-sinne/


http://airpang.bloggplatsen.se/2010/03/30/2754331-skarp-sinne-igen/


Hur står sig då de första intrycken, är jag nöjd eller mindre nöjd med skapelsen? En av de absolut första sakerna jag gjorde var att skruva bort bältesclipset. Detta eftersom clipset kändes obekvämt i handen samt rev sönder byxorna när kniven skulle upp och ner ur fickan. En mindre genomtänkt konstruktion med andra ord. Vill jag av någon anledning ändå inte ha kniven friliggande i fickan så kan jag ju alltid ta till den kombinerade flasköppnaren/karbinhaken för detta ändamål.




Igenom den operationen så putsade jag 2.70 gram och kniven landade nu totalt på 139 gram jämt. En annan iaktagelse är att igenom sin öppna konstruktion så drar kniven till sig massor med fickdamm och ludd. Samma öppna konstruktion gör den emellertid enkel att skölja ur med rinnande vatten vid behov. Knivbladet håller skärpan förhållandevis väl men är svår att skärpa till, detta då jämfört med min Buck OneTen som verkligen kan leverera en grym skärpa efter lite arbete. Knivbladet har också blivit oerhört lätt att fälla ut fast utan att glappa. Sannolikt så har det helt enkelt slitit in sig ordentligt.

Finishen var tyvärr inte den bästa och efter ett par månader i fickan tillsammans med andra metallföremål så har den så att säga inte blivit bättre. Den mörka ytan på halva kniven nöts snabbt bort och sedan tittar den blanka metallen fram. Här hade man lika gott kunnat göra hela paketet metallvitt direkt, då hade den inte sett så medfaren ut.

  

Tången


Förutom knivbladet så är det nog tången som jag har använt mest, den har fått avdubba fyra dubbdäck nonstop, öppna blåmusslor nedsänkt i saltvatten, dra ut skruv/spik ur däcket vid punkterningen på semstern, tjänstgöra som improviserad skiftnyckel vid mothåll och slutligen kapa en hel del stängseltråd vid uppsättandet av ett elstängselstaket. Överlag så har den klarat detta arbete bra. Visst finns det ytnära rostprickar efter saltvattnet och visst är nosen på tången mekaniskt nött men den är fortfarande glappfri och tångens tänder har klarat att behålla sin skärpa. Tången är bekväm att arbeta med men av naturliga skäl så har man en ganska begränsad hävstångseffekt igenom de förhållandevis korta skalmarna.

  

Två skruvmejslar ingår i det kompakta formatet.


Skruvmejslarna har också fyllt sina funktioner med gott betyg, även den lilla platta stjärnskruvmejseln som jag i början var ganska skeptisk till. Jag har till och med varit tvungen att ta så hårt skruvade skruvar att jag var tvungen att hålla nere skruvmejseln med ena handen så att den inte skulle glida ut samtidigt som jag skruvade med knivhandtaget i vinkel för maximal kraft. Detta fungerade faktiskt bra, utan att mejselhuvudet hoppade ur spåret, blev draget runt eller fick glapp efteråt.

Det tillbehör som jag har använt minst är den kombinerade flasköppnaren/karbinhaken. De fåtal flaskor jag har öppnat har alla givit med sig utan problem och inget synbart slitage/märken syns på tillbehöret. Undantagsvis, när jag har haft ficklösa byxor på mig, så har jag använt karbinhaken till att fästa kniven, då med haken instucken i ett ledigt knapphål. Den lilla stålflärpen som motverkar att haken lossar känns fortfarande inte så förtroendefull men eftersom jag inte har tappat kniven ännu så fungerar den bevisligen fortfarande.

Sammanfattningsvis: Kniven har fungerat bra och jag gillar den skarpt (!). Den gör sitt jobb och den är oerhört smidig, vilket tilltalar mig enormt. Oavsett hur bra eller mångsidigt som en kniv/multiverktyg kan vara så spelar ju detta ingen roll om man inte tar med det - då oftast på grund av att det är tungt/skymmande.

Crucial tar bara med det nödvändigaste, som namnet antyder, men detta räcker långt för alla normala behov. För de ca 500 kr som jag betalade så är den utan tvekan prisvärd, detta känns som ett helt rättvist pris för produkten. Om den däremot betingar bortåt 800 kr, som jag har sett hos vissa jakthandlare, så är jag betydligt mera tveksam. Utbudet av bra produkter är stort, även om Gerbers lilla guldkort är lite unikt med sitt mycket tilltalande koncept.

 
 
Ingen bild

Johan

23 augusti 2010 22:25

Ett ännu bättre köp hade varit en leatherman eller victorinox:)

Johnny Ottosson

23 augusti 2010 23:59

Jag har faktiskt en Victorinox men den är fruktansvärt tung och stor. Leatherman har jag bara testat den gamla versionen och den var obekväm att använda som tång eftersom skalmkanterna kom utåt, in i handen så att säga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards