Airpang

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2010

Intressant...

Av Johnny Ottosson - 20 augusti 2010 12:21


 

Cymbalskytte..?



På LuftvapenInfo så diskuterar man just nu om fallmål egentligen har ett självändamål. Alltså, måste man ha just fallmål på tävlingarna eller fungerar det precis lika bra med något annat? Jag tycker själv att frågeställningen är bra och nyttig. Fallmål har ju, som bekant, en hel del nackdelar.


Ett av de vanligaste problemen med fallmål är att dessa är dyra, de kräver också en bra montering då de ska skruvas fast och ha ett retursnöre draget igenom terrängen samt att de trots detta inte alltid faller när man träffar dem korrekt.


Fördelen är väl närmast känslan av interaktivitet när det smäller ner samt möjlighet att få olika poängnivåer på samma mål, 2p för fällning och 1p för en audiell träff i den omgivande plåten.


Cymbaler, som har nämns som alternativ, är helt enkelt klockformade metallstycken som bara signalerar audiellt (alltså med en klang) när de träffas. De markerar alltid för en träff och behöver sedan inte resas upp med ett snöre. Förutom detta så är de pålitliga såtillvida att de låter om de träffar och är tysta om de missas, någon tveksamhet som fallmålen ibland erbjuder finns inte.


Slutligen så är de billigare i inköp och de går snabbare/enklare att hänga upp. Ett större antal cymbaler kan därför inköpas och monteras jämfört med kostnaden och tiden för samma budget som motsvarande fallmål.


En nackdel är emellertid skottljuden ifrån vapnen, i synnerhet om vi även i framtiden ska skjuta PCP med bortåt 45 joule. Redan nu så gör skottljuden att det nästan slår lock på öronen och det blir svårt att höra om det var en plåtträff på ett vanligt fallmål eller inte. Trots att cymbaler låter mera än fallmålsplåt så kan just ljudnivån vara en stor nackdel. För fjäder och PCP 10J så kan jag dock inte se detta som ett problem.


Min personliga åsikt är att dessa målredskap känns mycket intressanta och värdefulla att utvärdera ytterligare i framtiden.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards