Airpang

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2010

Intressant...

Av Johnny Ottosson - 20 augusti 2010 12:21


 

Cymbalskytte..?På LuftvapenInfo så diskuterar man just nu om fallmål egentligen har ett självändamål. Alltså, måste man ha just fallmål på tävlingarna eller fungerar det precis lika bra med något annat? Jag tycker själv att frågeställningen är bra och nyttig. Fallmål har ju, som bekant, en hel del nackdelar.


Ett av de vanligaste problemen med fallmål är att dessa är dyra, de kräver också en bra montering då de ska skruvas fast och ha ett retursnöre draget igenom terrängen samt att de trots detta inte alltid faller när man träffar dem korrekt.


Fördelen är väl närmast känslan av interaktivitet när det smäller ner samt möjlighet att få olika poängnivåer på samma mål, 2p för fällning och 1p för en audiell träff i den omgivande plåten.


Cymbaler, som har nämns som alternativ, är helt enkelt klockformade metallstycken som bara signalerar audiellt (alltså med en klang) när de träffas. De markerar alltid för en träff och behöver sedan inte resas upp med ett snöre. Förutom detta så är de pålitliga såtillvida att de låter om de träffar och är tysta om de missas, någon tveksamhet som fallmålen ibland erbjuder finns inte.


Slutligen så är de billigare i inköp och de går snabbare/enklare att hänga upp. Ett större antal cymbaler kan därför inköpas och monteras jämfört med kostnaden och tiden för samma budget som motsvarande fallmål.


En nackdel är emellertid skottljuden ifrån vapnen, i synnerhet om vi även i framtiden ska skjuta PCP med bortåt 45 joule. Redan nu så gör skottljuden att det nästan slår lock på öronen och det blir svårt att höra om det var en plåtträff på ett vanligt fallmål eller inte. Trots att cymbaler låter mera än fallmålsplåt så kan just ljudnivån vara en stor nackdel. För fjäder och PCP 10J så kan jag dock inte se detta som ett problem.


Min personliga åsikt är att dessa målredskap känns mycket intressanta och värdefulla att utvärdera ytterligare i framtiden.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se