Airpang

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2010

Mera Ultra..

Av Johnny Ottosson - 5 augusti 2010 00:15


 

Precisionstest !

 

Idag blev det till sist vindstilla precis innan solnedgången varpå jag kunde skjuta 2 x 45 skott på sedvanligt sätt över 50 meter med BSA Ultra och .22 HN Baracuda.


Här kommer utfallet, i samma följd som resultaten blev skjutna:


  

Genomsnitt: 19.44 mm


  

Genomsnitt: 17.77 mm

 

Alla skott sköts i löpande följd. Man kan se på de tre-fyra första träffbilderna att jag är lite ringrostig med Ultran. Efter träffbild 4 på varje måltavla så fyllde jag om luften, så nummer 4 på varje måltavla blev inget vidare bra.


I övrigt så skjuter den jämnt och fint men den är ganska svårskjuten. Den känns "lätt" framtill (baktung) och ger en tydlig muzzelflip av rekylen. Spridningen är alltså huvudsakligen i vertikalt led, vilket det inte borde vara med tanke på gårdagens mycket jämna utfall i kronografen.


Det är lite av den här svårskjutenheten som, tror jag, bidrar till att vissa träffbilder är mycket bra (6 & 9 mm), samtidigt som vissa blir egendomligt dåliga (27 & 31 mm). Ändå så är jag mycket nöjd, av 18 st träffbilder så är 14 st på 20 mm eller mindre - det är utomordentligt bra, som jag ser saken. Vidare så utav 18 st så är 5 st bättre eller lika med 15 mm och enbart 2 st sämre än 25 mm.


Jag skulle därvidlag påstå att min Ultra, under perfekta förhållanden, relativt enkelt kan leverera 20 mm på beställning för 5 skott över 50 meter.


Då är den genanta frågan - varför kan man inte träffa 1 skott inom 40 mm på 30-40 meter när det är tävling??


Förutom tävlingsnerven, vilken iofs borde vara likvärdig för CZ200T som bevisligen presterar bättre när det väl gäller, så är min främsta gissning att problemen med svårskjutenheten (ergonomin) blir ännu större vid fristående skytte. Troligtvis så upplevs vapnet som ännu mera baktungt och vingligt att skjuta med när man inte har något naturligt stöd att utnyttja.


Lösningen blir att öva mera, främst på fristående skytte, samt kanske överväga en bättre stock - kanske med mera justerbarhet och lite mera framtyngd?


  

Exempel på ett populärt val till Ultran, dock inte speciellt justerbar..

 

Bortsett ifrån Ultran och pysslandet med denna idag så ramlade Ola ifrån Degerfors ner som en blixt från klar himmel - mycket trevligt. Trist bara att jag själv var på väg ut så vårt möte blev som hastigast (nåja, en dryg timma).


Detta är lite fördelen med att driva bloggen, varje dag är det alltid någon som hör av sig för att prata luftgevär eller aktuella händelser i luftvapenvärlden. Antingen gör man sig då hörd via telefon, mail eller kommentarer men en och annan har även skickat SMS respektive hälsat på här hemma.


Tyvärr så har en del missat att jag numera är bannad på båda två forumet samtidigt vilket gör att jag inte på dessa platser kan kommentera vad som diskuteras. Undantagsvis så gör jag dock något exceptionellt angeläget eller viktigt ärende till dagens inlägg här på bloggen men vanligtvis så låter jag saken bero. Det finns så många kloka och duktiga deltagare på forumen (Sandstig, Ogster & Erik B mfl) så de brukar helt utmärkt hålla de mest ignoranta elementen stångna helt utan mitt "eldunderstöd".


I frågan om bloggen så är besöksantalet en mycket glädjande syn. Med en otrolig precision så har jag under den senaste veckan haft 123-129 st besökare varje dag. Snacka om en regelbunden läsekrets när det nästan alltid ligger på mellan just 120-130 läsanden. Även kommentarerna haglar och det är extra trevligt eftersom bloggen då blir mera av en dialog än en monolog. Hittils (4/8) så har vi på 4 dagar i augusti haft hela 44 st kommentarer! Många forum hade varit nöjda med det antalet inlägg på samma tidsrymd.


Så, det är alltså bara att skriva på. Jag förhandskontrollerar inga kommentarer utan de går direkt ut på bloggen i samma ögonblick som någon postar. Ingenting censureras utan allt kvarstår som man skriver det, såvida man själv inte ångrar sig och begär att få inlägget raderat/editerat. Underligt nog så verkar den här hållningen fungera bra mycket bättre på en blogg än på ett forum...



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards